La Librería de El Sueño Igualitario

homesdelbosc (1).jpgCazarabet conversa con...   Francisco Collado Cerveró, autor de "Homes del bosc. Una història dels maquis" (autoedición con micromecenazgo)

 

 

L’autor va estudiar Història però treballa com a bibliotecari des de fa un fum d’anys. Ha publicat un llibre sobre la història del Moviment Okupa a la ciutat de València i un altre sobre el poble sahrauí. Vinculat a diferents col·lectius i moviments socials de València, un dels seus motius per presentar aquesta nova publicació sobre els Maquis és mostrar als més joves una part quasi sempre amagada de la nostra història més recent i d'unes persones que lluitaren fins el seu últim alè cercant la llibertat.

"HOMES DEL BOSC: una historia dels maquis", és un text que, amb un llenguatge assequible i entenedor, barreja el relat juvenil, la divulgació històrica i el gènere epistolar. En ell, els més menuts d’una família descobriran, a partir d’unes cartes amagades, el recorregut vital d’un guerriller i coneixeran perquè va esclatar la Guerra Civil, com es va desencadenar una duríssima repressió per part de la dictadura i com front a això, milers de persones resistiren i la combateren durant anys. Aquest llibre intenta que la història i la memòria d’aquestes persones arribe als més joves.
A banda del llibre, Núria Mestre Marcotegui, mestra de professió, ha redactat una Proposta Didàctica amb un ample ventall d’activitats per a fer a les aules.

Aquest llibre s’ha fet amb micromecenatge, a través de la plataforma Verkami.
 
Blog del llibre:
http://homedelbosc.wordpress.com/
Facebook: 
https://www.facebook.com/home.delbosc.1

 

 

Cazarabet conversa amb Francisco Collado Cerveró:

safe_image.jpg-Paco, parlem un xic de literatura. Mira, aquest llibre pot ser un relat per a adults o lectors juvenils…de tota edat o una mena de conte per a joves que tenent la ment desperta i que a, segons quines edats ja es pregunten i tenen interés per certes lectures… està fet per això?

-Bé, en principi el públic per al qui l’havíem pensat són els joves d’entre 12 i 17 anys, per a aquells que estan en edat d’estudiar a l’Institut. Però, també serveix per als adults que vullguen tindre una aproximació lleugera i entretinguda sobre el que vas ser el maquis, la guerrilla antifranquista.

Per atreure al públic juvenil vam optar per fer un relat, una narració que els pogués enganxar a la trama i els expliqués la Història (amb majúscules) des d’una perspectiva divulgativa.

Coneixíem altres llibres de literatura juvenil que parlaven del maquis però ho fèien des d’una vessant estrictament literària. Ahí vam vore que tenia lloc la nostra idea: barrejar literatura i història per mostrar una part del nostre passat sobre la qual mai ens conten res.

-I lo de la Unitat didáctica és un “acompanyament” que no tan sols s´ha de tindre en compte per als més joves lectors….jo me  l´he mirada i t´asseguro que ojalá molts llibres portessin una unitat didáctica lligada al mateix .Què em penses?

-La proposta didáctica va anar gestant-se quan el llibre estava a punt d’acabar-se. Vam pensar que calia complementar el llibre amb ella per tal que als centres d’ensenyament tingueren una eina útil. La Proposta conté la part teòrica (objectius, metodolgia, avaluació, documentació adicional, etc.) però també un ample d’activitats per fer a les aules.

El llibre a més pot fer-se servir transversalment en les assignatures d’història, llengua i fins i tot coneixement del medi. I més adequat potser per a 4at de ESO i 2on de Batxillerat per les assignatures d’història que es donen en eixos cursos.

-Com va ésser la idea d´incloure una unitat didáctica; per què?

-Principalment perquè el llibre servia per exposar unes idees, uns fets, la vivència de moltes persones i la unitat didáctica el complementava intentant provocar la reflexió posterior per part dels lectors.

cronica-presentacion-libro-homes-bosc-biblioteca-cgt-valencia_1_2180818.jpg-Com és que vas a entrar en col-laboració amb Núria Mestre i com ha sigut aquest col-laboració…?

-La col·laboració ha estat molt interessant, més per a mi que no estic dins del món de l’ensenyament. Núria, que és mestra de professió, s’ha volcat en fer una proposta útil per als docents i práctica per l’alumnat. És una proposta molt ampla però això mateix permet adequar-la als interessos del professorat o l’alumnat, al temps que es puga disposar, als aspectes que es vullguen destacar.

-Això, de ben segur, implica certa, o molta interacció, entre els dos, no?

-Sí, la veritat que sí. Però, la major part del pes en el seu desenvolupament és mèrit de Núria. Després hem parlat, hem discutit i hem arribat a consensuar aquelles coses que cadascú veia d’una manera diferent.

-Aquesta és una historia de històries: l´andana amb tot allò que es troben a aquest indret, la maleta (totes les families han tingut alguna maleta com la que descrius), els records guardats en forma d´objecte, cartes… la lletra impresa i les paraules que, en forma de comunicació per carta, ahí va quedar per sempre, les fotografíes… tot té, ben plegat, com un aire romàntic i que persegueix despertar les ganes de saber, la curiositat que moltes vegades duem com  adormilada?

-Bó, la trama com has vist és prou senzilla, no volia enredar amb trames complicades o misterioses però si plantejar una recerca, una investigació alhora familiar i alhora global sobre la història d’aquest país. Es tractava de fer un relat que anara encadenant els fets cronològicament i que fos presentant d’una manera polifònica, amb diverses veus que aportaren informació, que provocaren dubtes i interrogants, que reflexaren també emocions i sentiments. Eixes diverses veus són els avis, els pares, les cartes del guerriller, els escrits del seu company, el professor d’institut, la pròpia investigació dels xiquets,…

Capítol 5 HomesdelBosc.jpg-També és una història amb la que l´avi, també l´àvia, tenen com la necessitat de donar a saber la història d´ells, però també dels seus i ho fan construient com un joc didàctic: fan que els néts arrere una pregunta resolta s´en fassin una altra i així vagin fent i descobrin la història dels seus , però, d´alguna manera, la seva propia, no?

-Sí, els avis, ja majors, es troben en un moment en el que necessiten transmetre allò que han viscut i que mai havíen contat: per por, per vergonya, pel que diran…

Plantegem una mena de recorregut que passa per mostrar, descobrir, sorprendre’s, dubtar, investigar, preguntar i reflexionar.

Eixe procés els encamina cap al descobriment d’eixe vesavi lluitador, milicià, exiliat i guerriller, o la vida de la seua vesàvia sotmesa al nou poder polític, militar i religiós de la posguerra. Eixe itinerari els explica, com si montaren un trencaclosques, la vida familiar i col·lectiva i els fa veure qui són ells mateixos i d’on venen.

-El Maquis, la història d´aquells que, per uns motius o uns altres, es van “tirar al Monte” per a fer front a la dictadura….té tot un intríngulis en aquestes terres per a contar, no?

-La història dels maquis està per fi explicada al món adult però els més joves la desconeixen. Hi ha moltes coses per descabdellar de la història i aquesta és una d’elles.

I les històries locals, personals, la part més fosca i més trágica encara cal contar-les.

-Novel-la, assaig, relat….tot gènere és bo per a contar la història dels que mai es van rendir, no?; això sí cadascú té que saber triar el seu perquè no tothom pot escriure asssaig d´investigació, novel-la relat…?(tot i que per a tots els gèneres s´ha d´investigar i documentar i saber-ho fer)

-Qualsevol gènere pot, amb les seues claus pròpies, contar milers de fets. Sobre els maquis s’ha escrit poesia, teatre, novela, assaig, història local, s’han fet pel·lícules i cançons. Nosaltres, per donar forma a aquesta  barreja d’història, narrativa i gènere epistolar hem hagut de documentar-nos molt llegint decenes de llibres, consultant webs i blogs, visionant pel·lícules i documentals i també fent entrevistes a antics guerrillers i guerrilleres.

-Allò que també m´ha agradat molt, tant pel llibre com per a la Unitat Didàctica, són les il·lustracions. Enriqueixen, i molt, el relat i tot el treball en conjut. Què ens podeu dir?

-Les il·lustracions són de Nacho Martínez “Ignatus”. Inicialment només teníem prevista la portada però pensant en el públic a qui anava adreçat afegirem il·lustracions a cadascú dels capítols. Ignatus ha treballat sobre la base de fotografíes d’època, algunes fàcilment reconeixibles, formant collages tractats com a il·lustracions.

També voldria destacar la tasca del maquetador, Isra Fuster, qui ha fet el mapa i la maquetació de tot el conjunt (llibre i proposta) per tal que tingués una imatge que unificara i donara cohesió al projecte gràficament.

I ja posats aprofite per agrair a la gent que participà a la campanya de micromecenatge, al corrector lingüístic i als assessors històrics.

Capítol 7 HomesdelBosc.jpg-Ostres, creus que aquest llibre, acompanyat de la Unitat Didàctica, (com d´altres “tallats” d´aquesta manera o sota aquesta mateixa filosofía) … fan falta per entendre el que ha sigut la nostra història i altres matèries….?

-Evidentment, sí. Molts fets de la nostra història, persones, moments necessiten un plus de presència perquè de vegades ni tans sols es parla d’ells i fer-los una unitat didáctica és mostrar un interés per recuperar-los.

-Una altra cosa, quan escrivies aquest llibre, després amb Núria fent la Unitat Didàctica, pensaves i encara penses que la Educació té que caminar per aquesta senda? Què s´han de canviar molts paràmetres a l´hora d´ensenyar i s´ha d´obrir la ment per ensenyar i apendre?

-Uff, a l’ensenyament cal donar-li una bona sacsada!!! Hi ha grans i molts professionals però estan encorsetats en uns curriculums, en unes maneres d’ensenyar, en uns terminis fixos, en uns llibres de text que, tot plegat, limiten molt.

Per això caldria oferir noves eines, fugir de les mancances del llibre de text, eixir de l’escola o l’institut, interactuar amb el medi, la ciutat i les persones que poden ensenyar de primera mà molts dels continguts que els xavals han d’estudiar.

-I les lectors, també, no?

-Els lectors, en algún moment som també nosaltres, som tots, és el conjunt de la societat qui ha de recuperar l’hàbit de lectura, l’anàlisi i la reflexió, també pel mer entreteniment. Hem passat, amb les noves tecnologies a lectures ràpides, superficials, de pantalla en pantalla i caldria parar-se una mica, aminorar la marxa i gaudir aprenent.

-Quina col-laboració manteniu amb l´Associació d´amics de Florenci Pla, “La Pastora”?

-La primera presentació d’“Homes del Bosc: una història dels maquis” la vam fer a Vallibona, convidats per l’associació. Va ser un cap de setmana molt especial, una primera posada en comú del que havíem escrit i vam descobrir, gràcies als comentaris i a les preguntes, moltes altres coses que es podien entreveure al contingut del llibre. Ells continuen en la seua tasca de recuperar la memòria, conèixer el passat i gaudir del present.

-Amics, en què esteu treballant en l´actualitat?

-Bó, el dia a dia se’ns menja però al cap ja tenim un parell de projectes que van des del libelo polític fins a la literatura de suspense. No sabem quan estarà  i ara, de moment, seguim amb la promoció del llibre que hem adaptat i traduít al castellà com “Los del Monte: una historia del maquis”.

Moltes gràcies pel vostre interés i la vostra feina!!

 

(Ilustraciones de Nacho Martínez "Ignatus")

Capítol 9  HomesdelBosc.jpg

 

 

 

 

 

 

18336
Homes del bosc. Una història dels maquis. Francisco Collado Cerveró
109 páginas
10,00 euros
Autoedición con micromecenazgo 

18735
Homes del bosc. Una història dels maquis. Proposta didàctica. Núria Mestre Marcotegui
31 páginas
5,00 euros
Autoedición con micromecenazgo


 

También hay versión en castellano con el título "Los del Monte. Una historia del maquis"



homesdelbosc (2).jpg03_los_del_monte.jpgL’autor va estudiar Història però treballa com a bibliotecari des de fa un fum d’anys. Ha publicat un llibre sobre la història del Moviment Okupa a la ciutat de València i un altre sobre el poble sahrauí. Vinculat a diferents col·lectius i moviments socials de València, un dels seus motius per presentar aquesta nova publicació sobre els Maquis és mostrar als més joves una part quasi sempre amagada de la nostra història més recent i d'unes persones que lluitaren fins el seu últim alè cercant la llibertat.
 "HOMES DEL BOSC: una historia dels maquis", és un text que, amb un llenguatge assequible i entenedor, barreja el relat juvenil, la divulgació històrica i el gènere epistolar. En ell, els més menuts d’una família descobriran, a partir d’unes cartes amagades, el recorregut vital d’un guerriller i coneixeran perquè va esclatar la Guerra Civil, com es va desencadenar una duríssima repressió per part de la dictadura i com front a això, milers de persones resistiren i la combateren durant anys. Aquest llibre intenta que la història i la memòria d’aquestes persones arribe als més joves.
A banda del llibre, Núria Mestre Marcotegui, mestra de professió, ha redactat una Proposta Didàctica amb un ample ventall d’activitats per a fer a les aules.
Aquest llibre s’ha fet amb micromecenatge, a través de la plataforma Verkami.
 
Blog del llibre: http://homedelbosc.wordpress.com/
Facebook:  https://www.facebook.com/home.delbosc.1

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com