hitchcockalsofa (2).jpgCazarabet conversa con...   Pep Calero, autor de “Hitchcock al sofà” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pep Calero dins la col·lecció narratives,63 ens presenta una novel·la ben entretinguda perquè,és també un “joc literari i narratiu”.

Un llibre de narracions que s’enceten i encapçalen prenen els títols de les principals pel·lícules del director anglès que aconseguí ésser nomenat “el rei del suspens”…

Relats narratius sota els títols de:Sospita, Frenesí, La finestra indiscreta, Nàufrags…

Amb aquestes històries, englobades i enllaçades, en Pep Calero ha aconseguit el 34é Premi de Narrativa Vila de Puçol.

La sinopsi d’aquest llibre:

Hitchcock al sofà és, al mateix temps, un homenatge i un joc literari. Un homenatge al genial cineasta anglès Alfred Hitchcock que es concreta en una sèrie de narracions que s’encapçalen amb el títol d’algunes de les pel·lícules més destacades del director: Sospita, Frenesí, La finestra indiscreta, Nàufrags, entre d’altres. Són històries que a les pàgines d’aquest recull capgiren el sentit original dels films, però que, alhora, mantenen els ingredients bàsics de la cuina fílmica del flegmàtic personatge britànic: el suspens, el misteri, la psicologia turmentada, el crim, l’humor negre s’uneixen per donar forma a un conjunt unitari quant al contingut, però més variat si atenem a l’estil de les narracions. També, però, pretén ser un joc, en el qual cada lector ha de divertir-se, ha de jugar a trobar en cada conte el personatge de Hitchcock, qui en les seues pel·lícules feia breus aparicions en escenes ben quotidianes. En tots i cadascun dels relats, hi trobaran Hitchcock, és omnipresent, i hi fa d’home corrent, sense que es diga que es tracta del genial director, però sempre reivindicat en les pàgines del llibre. En el temps de les noves tecnologies, Alfred Hitchcock esdevé el fons de pantalla de cada història.

L´autor, en Pep Calero:

Escriptor de Benigànim, la Vall d’Albaida, nascut l’any 1970. El seu ofici, professor de valencià en diferents centres de secundària des de l’any 1996. La seua afecció, l’escriptura, i essencialment la creació poètica i la narrativa. Ha rebut diferents premis de narrativa breu —al Vendrell i a Banyeres del Penedès— i de poesia —a la Vall d’Uixó, al Penedès, a Alberic i a Castelló de la Ribera—, i més recentment el Premi de Narrativa Vila de Puçol 2018, gràcies al qual tenim a les mans aquest recull de narracions. A més, compta amb tres poemaris publicats: Camins de ferro i terra blanca (2014), un recorregut vital i paisatgístic per la comarca de l’autor; Pa de dolor (2015), on el poeta denuncia el dolor de l’exili, de les dones i el de la mort, i Haikús d’aquell estiu (2016), un recull de poemes molt breus on s’explica l’estiu de 2016 amb els tòpics d’aquesta època de l’any, però també amb la inquietud per la malaltia de la mare.

 

 

Cazarabet conversa amb Pep Calero:

hitchcockalsofa (3).jpg-Pep, amic, explica’ns el per què del llibre aquest de relats que li fan una mena d’ullet al mag del suspens….en Hitchcock….

-Es tracta, només en part, d’un homenatge al genial cineasta anglès, però el llibre va una miqueta més enllà perquè les històries no volen ser un calc de la filmografia del director, sinó buscar l’originalitat prenent com a punt de partida els elements que han fet universal Hitchcock.

-Per què t’has fixat amb en Alfred Hitchcock?. Què t’atrau d´ell?

-Des de ben jove em va agradar la manera en què construïa les seues pel·lícules. La combinació d’intriga, misteri i humor em van atrapar de seguida, i especialment quan em vaig adonar de la profunditat amb què tractava la psicologia dels personatges i les seues dificultats per eixir endavant que tenien. Obres mestres per a un cinema que es considerava comercial però que era molt més arriscat del que semblava.

-Com vas pensar-hi lo del “joc literari”? Per què ho planteges…no sé, per animar la lectura?

-El joc també forma part de l’homenatge. Hitchcock, com sabem, era molt amic d’aparèixer fugaçment a les seues pel·lícules i jo he volgut aprofitar aquesta proposta perquè el lector interactua amb els contes i amb el film. A cada relat del llibre faig aparèixer algú de la mateixa manera com ho fa el director a les cintes cinematogràfiques. Així, es tracta de retrobar aqueixos moments a les pàgines dels relats. Simplement, és un al·licient més.

-La ment juga un paper molt elemental amb el llenguatge cinematogràfic d´en Hitchcock, però també amb la lectora i el lector…què ens pots dir?

-Hitchcock, amb les seues trames, mirava de conduir la mirada de l’espectador cap allà on li venia de gust. Jugava amb nosaltres, feia canvis de guió sobtats, ens portava al seu terreny per després abocar-nos a un final que, de vegades, capgirava el sentit inicial. Era un mestre del misteri i del suspens. En algunes històries també he volgut transmetre al lector aquestes mateixes inquietuds, mirant de mantenir l’atenció però introduint girs inesperats, com el mateix director feia. forma part del joc.

-Són els suspens i els personatges turmentats els denominadors  comuns principals en aquests relats teus que són una mena d’homenatge al cineasta, però també escriptor que fou en Hitchcock?

-Són ingredients importants, però no necessàriament són presents a totes les històries. A més, no són l’únic fil conductor perquè també la ironia, l’humor negre, d’altres temes que em preocupen a nivell personal, o algunes persones del meu entorn també apareixen molt vinculats a les trames que els contes desenvolupen.

-D’aquest que t’interessa o t’agrada més la seva etapa, com més parca que fou l’anglesa o que va dur a termes des de “la meca del cinema”?

-Hitchcock es va donar a conèixer al gran públic d’una manera més decidida en la seua etapa americana, però no podem deixar de banda que la primera etapa anglesa es posen les bases perquè el director anglès tinga el prestigi que té. A mi, en general, m’interessen pel·lícules com Vertigen, La finestra indiscreta, però no puc deixar de banda un film de la segona etapa anglesa, com ara Frenesí, que per a mi és un film de culte.

hitchcockalsofa (4).jpg-Quines diferències hi destacaries entre l’etapa anglesa i la que va dur a terme als Estats Units?

-Segurament l’etapa anglesa és molt més personal. És un moment d’aprenentatge, de pressupostos més reduïts i d’anar madurant els elements característics de les seues produccions. L’etapa americana és la dels èxits internacionals, dels projectes ambiciosos, i de la relació amor-odi amb les estrelles del firmament cinematogràfic nord-americà.

-Tot això, d’alguna manera, t’ha influenciat a tu com a narrador o relatista?

-En aquest projecte, és indubtable, però no tant en altres textos, ja siguen poètics o narratius, que he escrit. Ací tenia un punt de partida i el cinema de Hitchcock i tot el que comporta han servit de guia: les pel·lícules, els temes, les tècniques, l’humor negre són elements que centren la meua atenció en aquest llibre. Potser en d’altres projectes en quede algun solatge, però no de la manera com ho he fet en aquest recull.

-Parlem dels personatges…per què en Hitchcock és tant, també com una mena d’ombra, tant omnipresent?

-Això té a veure amb la coherència del conjunt, amb la insistència en l’homenatge i amb aquesta mena de joc literari que he comentat abans. No podia ser d’una altra manera.

-Però aquest conjunt de relats no s’entendria sense aquest sentit de l´humor, oi?---entre negre, una mica cínic…---una miqueta valencià, també….

-Evidentment. Però això també té a veure amb la meua manera de ser perquè l’humor forma part del meu caràcter i supose que la ironia del director també m’ha atret des de sempre. Aquest humor negre que comentàveu, per tant, està present, en major o menor mesura, al llarg de moltes de les històries, és part del segell de la seua filmografia i de la meua manera d’entendre la narrativa breu. L’humor n’és la substància

-Com  et vas sentir al guanyar amb aquest llibre, el 34é Premi Vila de Puçol?

-Va ser, primer, una sorpresa, i després una alegria. Per aquest ordre. Havia guanyat premis amb algun poemari i també amb algun relat breu, però era la primera vegada que amb un conjunt de relats unitari ho aconseguia. És un premi rellevant i, a més, el fet que el jurat estiguera format per escriptors i escriptores exclusivament fa que li conferisca un valor especial.

-Com ha sigut treballar amb Onada Edicions?

-Estic prou content del treball de l’editorial. El treball de correcció i edició ha estat impecable, molt professional i respectuós, i ha existit una comunicació molt fluïda des del primer moment. També m’agradaria destacar el treball del disseny de la portada que, potser, s’allunyava dels paràmetres habituals de l’editorial, però que crec que ha captat magníficament l’essència del llibre.

-En aquest llibre et mostres més com a “relatista”, però podem veure i notar que ets abans que res, poeta?

.Sí, els meus primers temptejos literaris han sigut poètics, com molts dels escriptors que, posteriorment han treballat altres gèneres. Supose que, com ja ha comentat algun crític, el llenguatge poètic apareix sovint a les narracions, i no sé si és positiu o no ho és, però no me’n puc deslliurar, ni crec tampoc que ho haja de fer.

hitchcockalsofa (1).jpgParla’ns , amic Pep, una miqueta d’aquesta faceta de poeta…?

-Quant a la poesia puc dir-vos que tinc tres poemaris editats. El primer, Camins de ferro i terra blanca, és un recorregut vital i geogràfic per la meua comarca (La Vall d’Albaida) seguint el camí que fa el tren, fet amb poemes molt breus que miren de captar un paisatge ben característic. El segon, Pa de dolor, premiat a Onda, planteja una temàtica ben diferent, i se centra en el dolor que provoca l’exili, la mort o la discriminació. Finalment, Haikús d’aquell estiu, premiat a Dénia, ens parla d’un estiu de la meua vida en què he de conviure amb els elements típics d’aquesta època i la malaltia de ma mare. Per tant, temes diversos, i des d’un enfocament ben allunyat de la meua narrativa.

-Amic, ens pots fer cinc cèntims d’allò en que estàs treballant ara?

-Ara mateix, en poca cosa, perquè em falta temps per fer allò que vull o que em deixen, però fa relativament poc he acabat d’escriure un nou recull d’històries, un poc més llargues que les relacionades amb Hitchcock, on aprofundisc en elements humorístics i, fins i tot, biogràfics, però també en d’altres que persegueixen una certa crítica social mal dissimulada. Ara, només cal buscar el temps i les idees per continuar escrivint.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com