historiesnaturals (1).jpgCazarabet conversa con...   Martí Domínguez, autor de “Històries naturals” (Pòrtic)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martí Domínguez es fica en modus excel-lent des d´aquest llibre il-lustrat per Perico Pastor.

El llibre està editat pel segell Pòrtic del Grup 62.

El llibre és un  conjunt d´històries breus que compagina i agermana la ciència i les lletres amb el lligam de la curiositat.

La sinopsi del llibre que ens apropa Pòrtic del Grup62:

En aquest llibre, ocells, plantes, papallones, peixos i rèptils s’entremesclen amb els grans noms de l’art i la literatura, com Leonardo da Vinci, Cézanne, Marcel Proust o Montaigne. Així són aquestes Històries naturals del novel·lista, biòleg i periodista Martí Domínguez, bellament il·lustrades per Perico Pastor. El lector veurà com aspectes extraordinaris de la natura s’enllacen de manera íntima amb la vida d’homes i
dones i amb la cultura de tots els temps. Històries naturals és un llibre per gaudir, per fullejar, per consultar, per regalar i per descobrir la nostra relació amb aspectes sovint ocults del món natural.

historiesnaturals (3).jpgL´autor, en Martí Domínguez:

Martí Domínguez és doctor en Biologia, professor de Periodisme de la universitat de València i director de la revista científica Mètode. Escriu a diferents mitjans de comunicació, com ara El Temps, La Vanguardia, Ara i El País. Una part dels seus articles està aplegada als reculls Peiximinuti i Bestiari. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seva tasca com a director de la revista Mètode. Com a novel·lista, és autor de Les confidències del comte de Buffon, guanyadora dels premis Andròmina, Crexells i de la Crítica de la Universitat de València; El secret de Goethe, premi Prudenci Bertrana i de la Crítica de la Universitat de València; El retorn de Voltaire, que va rebre el premi Josep Pla; i El fracassat, acabat de publicar, sobre els pintors Cézanne i Pissarro.

Dins els diferents segells de Grup 62, en Martí Domínguez ha editat:L'esperit del temps

 - 04/09/2019 - Editorial Proa ;  L'assassí que estimava els llibres - 16/01/2019 – labutxaca;  Històries naturals - 28/11/2018 - Editorial Pòrtic ; La sega - 28/02/2018 – labutxaca ;  L'assassí que estimava els llibres - 06/09/2017 - Editorial Proa ;  La sega - 14/04/2016 - Editorial Proa ; El somni de Lucreci - 05/12/2013 - Editorial Proa ;El fracassat - 07/03/2013 - Editorial Proa.

Ens apropem una miqueta a l´il-lustrador Perico Pastor?

https://ca.wikipedia.org/wiki/Perico_Pastor_i_Bodmer

 

 

Cazarabet conversa amb Martí Domínguez:
historiesnaturals (2).jpg-Martí què et va fer escriure aquest llibre tant entretingut i alhora tant diferent a d´altres que ens has mostrat?
-, no és tan diferent... En realitat, l'any 2000 ja havia publicat Bestiari, i abans Peiximinuti. Són els meus articles sobre natura, on entra també l'art i la literatura.
- ets científic de formació, ets biòleg i de tant en tant t´ha de sortir la teva passió envers la divulgació científica i biológica, oi?
-Sí, també sóc el director de Mètode, la revista de divulgació científica de la Universitat de València.
-Ets dels que pensa que la ciència i la biología com més s´aprenen és fent de la lectura quelcom atractiu, entretingut….?.- Perquè és més fácil de llegir i gaudir d´aquest llibre teu que d´un llibre de text, no?
-És un llibre per a descobrir la natura que ens envolta. I també reñacionar-la amb l'art i la lietratura nostres.
- A més, aquest llibre com hi està tant ben acompanyat per les il-lustracions d´en Perico Pastor…tot compon un quadre equilibrat
-Perico és un gran dibuixant, i les seues aquarel.les li donen un plus a tot.
-Com va ésser la col-laboració?. Què suposen les il-lustracions per al text?
-Un valor afegit i una mirada pròpia.
-Pareix una mena de història de històries ,no? Històries que “comanden” els animals
-Té un component com de faula, on els animals descobreixen els seus hàbits i els seus comportaments.
-M´ha recordat, no sé molt per què a en Gerald Durrell, (salvant les distàncies a mí no m´agraden gens ni mica les comparacions), amb la seva magnífica i entretinguda obra Mi familia y otros animales…?
-Sempre he tingut a Durell com a exemple. Però el meu és un llibre d'assaig.
-Quan escrivies aquesta obra en qui pensaves? ; a qui podia anar-hi destinat o ets dels que no ho pensa perque ja és la lectora o lector el que s´aproxima a tú i a les teves narracions i prefereixes narrar i que siguen els lectors els que trien…?
-És un conjunt d'articles publicat a El temps, per tant notava el feed-back del lector. Hi ha temes que agraden molt, com els articles dedicats a la meua horta biològica.
-Amic Martí, en què estàs treballant ara? Ens pots fer cins cèntims
-Acabe de publicar L'esperit del temps, una història de la relació dels científics amb el nazisme. Ja veurem què després.
-Em fa l´efecte que poden haver-hi més Històries naturals?, què ems dius?
-La natura és infinita i inesgotable.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com