La Librería de El Sueño Igualitario

LH00008.jpgCazarabet conversa con...   Armand Company, autor de "Heysel" (3i4)

 

 

Un contundent i valent relat d´Armand Company en contra de la violència esportiva

Edita  3 i 4 dins la col-lecció HAM NOVA, publicant un excel-lent relat sobre una tragèdia que va fer trontollar allò que anomenen espectacle, el futbol…

Recordo aquella tarde com si fos avui…era maig ja allargava el dia, estaba cursant cinqué i esperaba ,amb molta ansia ,que el meu germà aplegés del viatge de fi de curs en un parell de dies, sempre era generós amb alguna que altra postal i algún regalet…….Mentrestant feia els deures , alguns exercicis,  anava la televisó amb el volum baixet, però ja havíem ficat el canal de la TV que tenia que retransmetre la final de la Copa d´Europa ,entre la Juve, (aquell eqip que vestia com el Castelló), i el Liverpool, l´equip anglés que sempre estaba  al cap davant de les competicions….La final es jugava a Bruseles , a l´estadi Heysel….molt propet de l´Atòmium i de tot el centre neuràlgic d´una ciutat de la que només m´aplevagen històries que em reconciliaven amb gents, moltes idees, pensaments que ja començaven a moure´s ,amb cert desfici ,i que mai em passaven per alt…el tiet era pintor i m´enviava postals d´indrets deBruseles pintats per ell i llargues cartes on em contaba coses e històries i que jo llegia i rellegia ,una i altra vegada, manteníem una correspondencia que, particularment, m´estava enriquint en molts sentits….Des del seu pis, com em contava (d´altres vegades i converses),  veia l ´Estadi Heysel i jo em figurava al tiet Emili preparant-se per sopar amb la tieta Maria i per veure el futbol…..tot i el rebambori que deguera passar i esdevindre pels carrers pròxims al EstadiAleshores va pasar allò que mai podrem oblidar….una mena d´onada de gent que va espendre a la resta i tot es va ficar dins una mena de cul de sac. L´angoixa i la mort es van retrovar com en tantes altres tragèdies, però ara dins l´esport i en un esdeveniment que estaba pensar per  a ésser més una festa . ….A casa no acabàvem de creure allò que passava i tota la petita festa entorn a aquells dies de 100% futbol que jo esperaba amb ganes es va trencar….un parell de dies després vam parlar amb el tiet per telèfon, encara estaba abrumat, emocionat i comtrencat per dins”….ell que havia vist i patit tantes coses…..ens contà que la gent dels voltants  baixava mantes, materials per a cures, allò que demanàven els infermers, metges, policies….Dies després el seu nebot, i el meu altre tiet, el tío Pepe va portar un bon grapat de diaris, revistes i demés que ens contavem més detalladament allò que passà a Heysel aquell dimecres negre..

Per a saber més:

http://es.wikipedia.org/wiki/Tragedia_de_Heysel

Allò que ens diu la editorial valenciana:

El 29 de maig de 1985 es va disputar a l’estadi Heysel Park, de Brussel·les, la final de la copa d’Europa de futbol (Champions League) entre la Juventus Football Club di Torino i el Liverpool Football Club. Dos joves, el Gary Cooper, un hooligan del Liverpool, i la Giuseppina Conti, una afeccionada de la Juventus, assisteixen al partit, cadascun amb el somni de veure el seu equip campió d’Europa. Però el somni es transforma en un malson. Res no tornarà a ser com abans després de la final del campionat. Aquest fet produirà la fi de l’edat de la innocència de la Unió Europea de Futbol Associació i canviarà la història del futbol per sempreHeysel és un al·legat contra la violència en l’esport. És una història basada en un fet real amb personatges reals, i alhora una crònica novel·lada i aproximada de la manera com es va produir aquell succés.

L´autor:

Aquest escriptor és de Catarroja, on viu des de sempre perquè és veritat que va pasar uns quants anys vivint a Sant Petersburg, Rússia. Com d´altres escriptors si s´ha format entre llibres, lectures i demés ..ho ha fet, sobretot, obrint-se a molts treballs, així ha treballat en diversos sectors com l´agricultura, ramaderia, la pesca, la industria o el món del comerç i el transport. Ja no és el seu primer llibre perqwuè n´ha escrit més: Viatge a Winona, El diari de guerra d´Olga Ros i Escrit en la foscor.

 

Cazarabet conversa amb Armand Company:

Armand-Company-1.jpg-Armand, què recordes d´aquell dia de les acaballes de maig? Com recordes la tragèdia i com la vas viure i l´has anat vivint per a que t´havia portat a escriure aquest relat…?

Per aquells dies anava l'EGB, i com qualsevol noi "futboler" esperava aquell dimecres per fruïr d'una tarda emocionant davant del televisor.

La vaig veure a casa, amb la família. Recordo que cap de nosaltres (els meus familiars) entenia el perqué d'aquell esclat de violència a una final que prometia ser un gran partit de futbol. La veritat, com la majoria de gent del país,  per aquells temps, no sabien ni que existiren aquests grups organitzats de "hooligans" i ultres al futbol. Només ens importava el futbol, i veure quin equip guanyava el partit

Perquè vaig decidir-me a escriure aquest relat, degut al buit existent en la nostra cultura literaria al respecte de la temàtica "futbolera". ,  hi ha uns quants llibres que ens parlen sobre la história d'un club i algunes bibliografies d'alguns jugadors populars... i res més, Així que em vaig plantejar en omplir aquest buit una mica, amb un fet impactant.

-Va significar allò el principi i el fi de” certa manera d´entendre, des del públic, el futbol i la manera d´anar-hi i participar-hi….”?

Recordo, que molta gent després de la tragédia anava amb por els estadis. Joves que canviaren d'esport, i començaren a veure partits de basket. Abans aquest esport molt minoritari al nostre país, i a la resta de l'Estat Espanyol. En certa manera canvia els pensaments de la gent.

-Tot i això, la lluita contra la violència no va fer res més que començar…des d´aquell dia la lluita ha estat una mena de “causa” per a la UEFA i la FIFA…

Sí, em sembla perfecte, la tasca que han fet durant aquests darrers 30 anys. Han donat un exemple de maduresa. A principis dels anys 80, a Europa, feia la impressió que era un "campi qui pugui".

 -De tota manera, faltava convèncer que per acabar amb la violència fa falta molta vinculació per part dels clubs i aquests no sempre, ni a tota hora,  han estat a l´alçada de les circunstànciesquè ens pots comentar?

L'exemple a seguir és treure dels estadis les "pomes podrides" perquè no facin malbé la resta. Hi han joves que van als estadis animar als seus equips, i punt. Però d'altres, només busquen brega. Els dirigents dels seus clubs i les forces de seguretat ho saben perfectament qui són. Ells han d'actuar

-En el relat t´aproximes i ens aproximes amb dos joves : un “hooligan” del Liverpool, en Gary Cooper i una xicota, seguidora de la Juve….Explica´ns t´has fixat en testimonis en especial per dibuixar tan a aquests personatges endinsant-los en una tragedia que va canviar el destí del futbol europeu i mundial….?

He intentat aproximar-me a l'interior de le seves persones. Hi ha un dels personatges, per desgràcia no he pogut parlar amb ell, ho he fet a través dels seus famíliars i amistats (l'unic contacte ha sigut els objectes personals més preats i el seu diari personal que dormien fa molts anys dins d'un caixa de cartró). I fins aqui puc parlar

 -Aquest relat  és com una mena de crònica molt particular on els dos joves són el el-lements centrals, però on ens “pesa”  molt a tots els lectors el saber què va pasar….A l´hora d´esciure ,com es fica l´escriptor al davant de plantetjar la història , quan es sap que el lector és sabedor de bona part de la tragèdia….?

Per molta fantàsia imaginació, percepció subjectiva i creativitat  que puga tenir un autor, quan es tracta de narrar uns fets reals, no serveix de res, l'autor només pot fer una crònica, i que els personatges de la história et guien.

 -El relat  és un al-legat contra la violència….És molt difícil de que això(em refereixo a la violencia) s´acabe quan hi han tants interesos i quant la “cultura” que envolta el món del futbol , en particular, gira tant en torn a trets que són ben particulars i que no tenen a veure amb l´esport: els sous austronòmins i desfasats, el negoci de les samarretes i les seves vendes,  jugadors que semblen cada vegada més models de pasarel-la….

Només podem fer una cosa, els pares han de saber educar BÉ (no de qaulsevol manera, o com es pugui) als nens des de la infáncia... aqui esta la clau de canviar la situació. Per moltes Lleis antiviolència que posin els governs no van a poder canviar la situació que tu m'exposes

 -Armand, en què estàs treballant, ara, entorn al món de l´ escriptura?

Doncs , entre mans, la meva filla Sasha i jo, tenim uns contes infantils (..hehe. Res de violència) per fer passar als més joves una estona entretinguda i educadora. A més, de fer conèixer i estimar totes les variants de la nostra llengua. Veurem que passa, cal esperar...

 

 


LH00008.jpg19501
Heysel. Armand Company
170 páginas      13 x 21 cms.
12,00 euros
3i4



El 29 de maig de 1985 es va disputar a l’estadi Heysel Park, de Brussel·les, la final de la copa d’Europa de futbol (Champions League) entre la Juventus Football Club di Torino i el Liverpool Football Club. Dos joves, el Gary Cooper, un hooligan del Liverpool, i la Giuseppina Conti, una afeccionada de la Juventus, assisteixen al partit, cadascun amb el somni de veure el seu equip campió d’Europa. Però el somni es transforma en un malson. Res no tornarà a ser com abans després de la final del campionat. Aquest fet produirà la fi de l’edat de la innocència de la Unió Europea de Futbol Associació i canviarà la història del futbol per sempre. Heysel és un al·legat contra la violència en l’esport. És una història basada en un fet real amb personatges reals, i alhora una crònica novel·lada i aproximada de la manera com es va produir aquell succés.

Armand Company va nàixer l'any 1971 a Catarroja (l'Horta), on viu des d'aleshores. Aquest període  de residència a Catarroja ha estat interromput només durant uns quants anys per un canvi de residència a Sant Petersburg (Rússia). Al llarg de la seua vida laboral ha treballat en diversos sectors econòmics: l’agricultura, la ramaderia, la pesca, la indústria, el comerç i els transports. Fa uns quants anys va publicar tres llibres: Viatge a Winona (1999), El diari de guerra d'Olga Ros (premi de Narrativa Juvenil Ciutat de Torrent 2002) i Escrit en la foscor (2003).

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com