La Librería de El Sueño Igualitario

Sin-título-4.jpgCazarabet conversa con...   Roc Olivé, autor de “Guia dels animals” (Cossetània)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els dibuixos de Roc Olivé donen un caliu nou als amants dels animals des de Cossetània Edicios.

Allò que ens conta la editorial del llibre:

http://www.cossetania.com/guia-dels-animals-2132

En aquest llibre hi trobareu una selecció de més de 500 espècies de vertebrats detalladament catalogats i il·lustrats a tot color.

Es tracta d’una guia completa i exhaustiva que aporta informació precisa sobre cada espècie animal.

Captura tota la bellesa i la diversitat del món dels vertebrats amb un disseny espectacular i visualment impactant i atractiu.

Roc Olivé: Llicenciat en Belles Arts i especialitzat en il·lustració científica, ha publicat en diverses revistes científiques, ha treballat per a editorials especialitzades en il·lustracions mèdiques, i també ha col·laborat en il·lustracions per a museus de paleontologia i publicacions especialitzades en fauna actual i extingida.

Roc Olivé ja ha estat amb nosaltres i amb el Cazarabet conversa con envers la seva mirada envers el traç amb Dinosaures: http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/roc.htm

I a més ha exposat a la nostra Sala d´Exposicions Virtual: http://www.elmasino.com/museo/artesplasticas/exposiciones/dinosaurios/index.htm

 

 

Cazarabet conversa amb Roc Olivé:

30078297_2034021303586427_3232487060933705728_n.jpg-Roc, què és el que t´ha fet treballar sobre una Guia dels animals?

En aquest cas, al contrari que el llibre anterior “Dinosaures de petits a grans” que tenia molt clar el format , aquesta Guia ha estat una idea mig  encarregada per l’ Editorial Cossetània, si que es veritat que jo els vaig fer un truc i els vaig posar la mel als llavis dient-los que podríem fer un llibre d’animals, però va ser en Jordi Ferré Blasco

Director de 9 Grup Editorial qui va triar el format de guia.

-I altra vegada amb la Editorial Cossetània.Es nota que treballeu e interactueu molt a gust, veritat?

-Si tenim molt bona relació amb en Jordi i confia molt en els meus projectes

-Fas una estructura a l´ hora d´ establir el treball molt científica i  biològica i a partir d´ ahí et fiques o com teu vas fer?

-Com a il.lustrador científic la meva feina es un 70% de recopilar informació i un 30% de dibuixar, tota la Guia esta ordenada taxonòmicament o sigui els animals estan ordenats per classes en el cas dels peixos i en ordres en el cas dels amfibis, rèptils, aus i mamífers, això comporta una feinada, però també s’ha de dir que amb els temps que em dedico a això ja hi tinc la ma trencada, tot i que sempre et trobes amb problemes i amb sorpreses.

-Com t´has assessorat per tal d´ ésser tan precís amb els detall i demés, perquè fins I tot els textos són teus, oi?

-Com ja he dit son molts anys dedicant-me a això i a mes ja des de petit m’encantaven els animals, per tant a l’hora de recopilar informació ja ser per on tirar i on anar-ho ha cercar, tanmateix els animals que surten a la guia , 500 espècies, són animals força coneguts dins el terreny de la zoologia, o sigui que es relativament fàcil trobar informació.

-En aquest llibre et centres amb els vertebrats—on hi dibuixes i fiques color a més de 500 espècies--, però em pareix que no et conformaràs només amb això?. Segurament que ja estàs pensant en quelcom més…

-Hahahaha si intentes que em posi a fer una guia d’invertebrats no crec que ho aconsegueixis, per una banda la feina titànica de fer una guia d’invertebrats no te res a veure a fer una guia de vertebrats, ja que el 95% d’animals de la terra son invertebrats, per tant per poder fer una bon catàleg d’invertebrats caldria un llibre 100 vegades mes extens. Per altra banda conec poc els invertebrats i per tant hauria de fer molta més feina d’investigació i per últim, no m’atrauen massa a nivell personal.

Tanmateix si alguna editorial m’ho proposés ho faria.

31039818582_e63641e3d5_o.jpg-I vas caminant dels peixos,  als mamífers passant pels anfibis,rèptils,aus…en quina família t´ has sentit com a més descobridor?

-En els rèptils, ja que crec que són un grup fascinant però que he investigat poc sobre ells, però també et diré que he redescobert els mamífers que sempre m’havien agradat poc i en canvi son els que mes vaig disfrutar dibuixant-los.

Cada grup d’animals a nivell morfològic i a nivell artístic tenen les seves coses positives i negatives.

-I en quina t´ has divertit més….?

-Mamífers.

-I et retrobes, altra vegada, amb els teus amics els dinosaures, oi?

-Petita exigència de l’editorial, jo no volia, ja que dins d’una guia d’animals actuals es fa difícil catalogar-los, en primer lloc, els dinosaures son un grup ancestral dins del qual trobem les aus, per tant podríem dir que dins d’un gran sac que es diu “rèptils” hi ha un de mes petit que es diu “dinosaures” i dins d’aquest un encara mes petit que es diu “aus”, dins d’aquest sac gran que es diu rèptils també hi hauria un sac mes petit que es diu “mamífers”, però això es un altre historia.

El que vull dir es que a nivell taxonòmic al posar els dinosaures en el llibre s’entra en un problema d’incloure els ancestres dels animals actuals i per tant les divisions actuals de peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers, es desdibuixa. Tot i això, com que no es un llibre per a biòlegs especialitzats , vaig creure que potser no estava tan malament incloure els dinosaures i a mes així em retrobava amb ells i actualitzava alguna il·lustració que ja estava obsoleta del llibre anterior “DINOSAURES DE PETITS A GRANS”, com la del Archaeopteryx, que en el primer llibre el vaig pintar ocre i ara s’ha descobert que era negre i blanc.

-Amb quina família t´ has tingut de ficar més a llegir, investigar i demés….?

-Rèptils

-Per a dibuixar les aus, per exemple, és per als que has tingut que utilitzar més als colors?—diferents colors—

-Bé, tampoc et creguis, els rèptils i els amfibis també tenen milers de colors, els mamífers potser son els mes ensopits de pintar, però la textura dels diferents tipus de pèl es molt interessant de treballar.

-Entre els vertebrats, la gent de a peu a qui desconeix més? i amb  qui es senten més alterats per la curiositat?

-La gent desconeix tot el que no té a prop, només es salven els grans mamífers africans, Elefant, rinoceront, lleó, zebra, etc...i per tant el que la gent desconeix doncs no ho pot estimar ni cuidar, per això es tan important els libres de divulgació científica on els nens veuen animals i aprenen coses, aprenen a estimar-los.

La gent desconeix molt el món animals, et diré com a anècdota, que algun amic meu s’ha pensat que a la Guia hi havia dibuixat animals inventats.

Ara potser seré polèmic, però es la meva experiència , per mi els zoo fan una gran feina d ‘educació als nens a l’hora d’ensenyar la gran biodiversitat del nostre planeta, jo vaig començar a estimar i estudiar coses sobre animals gracies als zoos, i estic molt agraït als meus pares que m’hi portaven cada cap de setmana, allí no només podia veure un elefant , sinó també tapirs, koales, osos formiguers, animals que em van robar el cor des de que tenia 8 anys.

-Sense curiositat, amic Roc, no sé si podries tindre molt de traç amb el dibuix I demés….

-Lligant amb el que et deia, aquells animals que veia en els documentals o als zoos vaig començar a investigar més i més, també anava al bosc i cada animal que veia intentava saber mes sobre ell i el mes important, els dibuixava a casa meva sense parar, i per això ara em dedico a fer el que faig, i com et deia al principi, la meva recopilació d’informació ja esta molt avançada ja que va començar fa 30 anys.

-Els teus llibres, es caracteritzen per ésser molt acurats, però molt entretinguts a la vegada i fàcils de llegir. És aquest un propòsit?

-Absolutament, si aquesta es la teva impressió em fa molt feliç.

Això em ve de petit, quan comprava llibres d’animals o dinosaures , alguns d’ells amb l’excusa que era per nens, els dibuixos eren horrorosos, i amb errors científics garrafals, ja de ben petit volia fer llibres que fossin com el que acabes de dir “molt acurats, però molt entretinguts a la vegada i fàcils de llegir” podríem dir que faig els llibres que voldria haver tingut de petit.

-Amic Roc, ens pots dir en què estàs treballant ara…ens pots fer cinc cèntims?

-Doncs just acabant un llibre molt “xulo”, sobre la fauna prehistòrica de Catalunya “CATALUNYA PREHISTÒRICA”  es un repàs per els 25 jaciments paleontològics més famosos de Catalunya, he dibuixat més de 25 paleoambients des de els mars de fa 500 milions d’anys fins als boscos de la comarca del Vallès de fa menys de 500.000 anys. Per aquest llibre he estat assessorat per un paleontòleg del Institut Català de Paleontologia en Guillem Orlandi, ja què te un alt nivell tècnic i científic i jo sol hagués estat incapaç de trobar tot a la informació necessària, vaja que no es un llibre per a nens, es un llibre pioner en el sector i va dirigit a adults amants de la paleontologia.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com