milicies-antifeixistes-cata.jpgCazarabet conversa con...   Gonzalo Berger, autor de “Les milícies antifeixistes de Catalunya. Voluntaris per la llibertat” (Eumo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre, des de la ploma de Gonzalo Berger que ens narra com les milicies es van convertir amb els lluitadors per la llibertat o més perquè són consideradeslluitadors per la llibertat”.

El llibre l´edita Eumo.

Allò que ens conta en aquesta primera edició Eumo sobre de què va el llibre:

El fracàs del cop d'estat de juliol de 1936 a Catalunya va desencadenar un procés revolucionari que va sotragar la legalitat autonòmica i republicana. El Comitè Central de Milícies Antifeixistes −el nou poder sorgit de les barricades− va haver de respondre a les necessitats de la rereguarda i a l'amenaça militar a les seves fronteres. I aquest difícil binomi revolució-guerra es va concretar en les columnes de voluntàries i voluntaris creades durant les primeres setmanes d'enfrontament.

Lluny dels relats interessats, Gonzalo Berger s'aproxima amb rigor a aquest Exèrcit de Catalunya i ens en fa conèixer l'organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars, el protagonisme femení, el número d'efectius i la qualitat de les tropes implicades. A través de fonts primàries inèdites, ens descriu l'evolució dels tres principals fronts de batalla −Mallorca, Madrid i l'Aragó−, l'ambient polític a la rereguarda i la relació entre els governs català i espanyol.

L´ autor Gonzalo Berger:

Nascut a Barcelona el 1977. És doctor en Història per la Universitat de Barcelona i docent universitari. Autor de diversos llibres i treballs d'investigació, compta també amb una àmplia experiència en gestió cultural vinculada a la producció de documentals, exposicions i espais de memòria. Actualment és coordinador dels projectes de recerca “Dones en Guerra" i "Espais de la Batalla de Mallorca".

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-gonzalo-berger-historiador-autor-de-les-milicies-antifeixistes-de-catalunya-voluntaris-per-la-llibertat/video/5784844/

 

 

Cazarabet conversa amb Gonzalo Berger:

Gonzalo-Berger.JPG-Gonzalo, quin buit, dins la historiografia o quina mena de buit a omplir aquest llibre que analitza, estudia, investiga sobre les milícies antifeixistes de Catalunya?.

-Un buit important, que té a veure amb les implicacions de l’organització de les milícies antifeixistes durant els primers mesos de la guerra a Catalunya. Tot i que sembli impossible, de fet no existia cap estudi de base documental centrat en aquesta temàtica fins el moment.

-Personalment i com a historiador què et va motivar per a mirar als milicians antifeixistes a Catalunya?

-Dues motivacions principals: la primera omplir justament aquest sorprenent buit historiogràfic. La segona, el fet de ser aquest un moment de la història de Catalunya amb particularitats molt marcades i sobre el qual existien relats absolutament contradictoris.

-Tu tens clar que ,des d´ un primer moment , són els i les voluntàries “per la llibertat”? On les dones tenen un paper, jo gairebé diria, com a protagonistes de dins cap al carrer? Quins ingredients es donen per aquesta mena de “qualificatiu”, --em refereixo a voluntaris per la llibertat--?

-Són els i las voluntàries per la llibertat per que, dins de les diferents tendències polítiques, l’antifeixisme es l’element aglutinador. Son voluntaris en defensa dels valors de progrés i avanç social. Enfront tenen tota l’amalgama d’elements i ideologies reaccionaries de l’Estat Espanyol. Aquesta lluita i confrontació d’idees es dona a Europa abans i després de la guerra del 36.

-Les dones ací marquen el pas i el compàs, no és així?. Per què? En les milícies troben elles més un entorn favorable per “fer i desfer?

-No es tan així. Les dones -un segment de la població tradicionalment no considerat subjecte polític i sense pràcticament drets a Espanya- fan la seva pròpia revolució. Aquesta inclou també la participació als fronts de combat. Tampoc es pot dir que marquin el compàs. Diguem que les primeres setmanes del conflicte son favorables a la seva conquesta de drets. També a les milícies. Ara , s’ha de dir que, passats alguns mesos de l’inici de la guerra, les dones van ser reprimides i excloses de les unitats militars.

-Quina idiosincràsia tenien aquestes milícies?-Parla’ns ,per favor ,una mica del seu sorgiment, primers dies i de com s´afiancen amb la lluita per la llibertat aquestes milícies antifeixistes de Catalunya?

-Jo les definiria com un exèrcit de civils voluntaris. Membres d’organitzacions del Front Popular i dels sindicats de classe. Aquest conjunt de civils va ser articulat i assessorat per militars professionals afins a la república i membres de la UMRA , organització de militars antifeixistes. Alhora, les columnes de combatents van ser organitzades, recolzades i finançades pel govern de la Generalitat.

-Fes-nos un retrat de qui i amb quina ideologia es van assentar les milícies antifranquistes a Catalunya?-Que sigueren com un moviment sorgit de les barricades, del carrer en lluita en contra del feixisme què els aporta per a sempre?-Són aquestes milícies les que “paren” de debó al feixisme, oi?

-Respecte a la ideologia, podríem dir que es diversa. Participen de les milícies militants de fins a 13 organitzacions catalanes, algunes de espanyoles i un contingent important d’estrangers. Hi ha dos eixos clars. El social i el  nacional. El social transita del republicanisme moderat fins a l’anarquisme, passant pel socialisme, el comunisme o el anarcosindicalisme. El nacional existeix a totes les organitzacions, tot i que es molt evident a ERC, UR, ACR i Estat Català. Però no, no son unes forces únicament sortides de les barricades. I si, son aquestes forces les que “paren” el cop d’estat i el feixisme en els primers –i determinants- moments.

-I sempre està o estava entre ells i elles , integrants de les milícies, el binomi de triar entre revolució o guerra o no es donava, en el seu pensament, el procés d’haver-hi que triar—perquè ja el portaven com a “incorporat”--?

-No crec que fos així. Tots els comandaments i gran part dels combatents tenien clar que s’havia de guanyar la guerra i per fer-ho s’havien de militaritzar. La revolució no tenia valor un cop perduda la guerra. Un altre tema era la reraguarda.

IMG_7411.jpg-És de suposar que les Milícies Antifeixistes de Catalunya t’han suposat una important tasca de documentació, investigació, estudi….no?, segurament feixuga, però enriquidora a la vegada, no, què ens pots explicar-hi?-Però després hi ha que ficar-hi ordre a tot això ;té que haver-hi una metodologia de treball, què ens pots dir i/o explicar?

-Doncs si, ha sigut intens. Però era una camí que calia recórrer per tal d’intentar copsar la realitat del moment. Metodologia? Anàlisi sistemàtic de fons d’arxiu (el principal el fons de subsidis del Comitè Central de les Milícies, composat per mes de 194.000 documents),  creació de base de dades, revisió de fons d’arxiu de l’Estat i de l’estranger, revisió d’hemeroteca i bibliografia...

-De les milícies que defensaven ,carrer a carrer, a Catalunya del feixisme a les columnes que marxaren, per exemple, cap a l´Aragóquè hi ha?

-Molta documentació fragmentada. Arxiu militar d’Àvila, fons de la Komintern a Moscou, Centre Documental de la Memoria Histórica, Arxiu Nacional de Catalunya i altres...

-A les milícies se les “ataca” qualificant-les de desorganitzades, però crec que hi havia la “seva organització”…hi ha cert “mite” sobre el tret de desorganització?. Explica’ns, una mica, per favor ,la seva organització..

-Hi va haver organització. També disciplina. Fa faltar armament, subministres i coordinació. Va sobrar proselitisme polític.

-Les milícies antifeixistes quina relació van tindre o van establir entre els polítics de Catalunya o de l´ Estat Espanyol?

-Doncs pèssima. Catalunya va enfocar el conflicte en funció dels interessos de defensa del territori català. El govern de la República no va veure mai amb bons ulls l’auto govern i auto organització des de Catalunya. No agradava l’enfocament nacional ni la rellevància del moviment llibertari. El govern republicà no va proporcionar armament ni finançament a Catalunya fins que va reconduir la situació i va recuperar el control de l’exèrcit català. El fracàs de les milícies catalanes als fronts de Mallorca i Aragó que va succeir durant els mesos que el govern de Madrid no va col·laborar activament amb Catalunya van ser determinants pel desenvolupament del conjunt de la guerra.

-Quan es van veure fagotitzades per l´Exèrcit de la II República van saltar espurnes, oi? I ja no et dic res del mai del 37…

-Quan les forces catalanes passen a ser part de l’exèrcit de la República la situació anterior ja ha quedat enrere, hi ha desencant generalitzat entre els combatents de primera hora....

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com