La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   los libros “El franquisme a Castelló. Trenta anys de producció històrica 1985-2015” (Universitat Jaume I) de Fernando Peña Rambla, y “L´esport valencià durant la Guerra Civil. 1936-1939” (Institució Alfons el Magnànim) de Josep Andreu Bosch Valero

 

 

 

 

Dos publicacions de caire històric des del Departament de Publicacions de la Universitat Jaume I i de la Institució Alfons el Magnànim:

 

DUiPvHyW0AAvdKg.jpgEl franquisme a Castelló. Trenta anys de producció històrica 1985-2015.

Fernando Peña Rambla ens escriu, reflexionant, per a la col-lecció Història, Memòria , Patrimoni un assaig ferm i rigurós sobre la història més recent del franquisme i els seus efectes a Castelló.

Un altre llibre, editat per la Universitat Jaume I de Castelló i dins la col-lecció : Història, memoria i Patrimoni, és La recuperació de la memòria històrica al País Valencià: reparar i dignificar les víctimes amb les subvencions estatals 2006-2011 de José Miguel Santacreu Soler.

Què ens diu la sinopsi:

L’any 1985 es va publicar la primera explicació més o menys global del franquisme a Castelló, segons les nostres dades, Aquest llibre recull i analitza tota l’obra bibliogràfica que s’ha realitzat sobre el franquisme i els anys del franquisme a Castelló centrant-se exclusivament en el allò que pot considerar-se producció històrica o material útil per a la història i els historiadors, com ara les publicacions de memòries o de relats de viatgers per Castelló i les aportacions d’altres ciències socials. 
En total, trenta anys, els primers, d’una producció bibliográfica que, afortunadament, creix sana en nombre, varietat i qualitat.

L´autor, Fernando Peña: És profesor i doctor per la Universitat Jaume I de Castelló. És autor de diverses investigacions centrades amb l´àmbit històric de la repressió i la configuración del franquisme en la provincia de Castelló que inclouen , entre altres estudis com  ara: Història de l´empresa Segarra.Paternalisme industrial i franquisme a la Vll d´Uixó—1939-1952--; La gestió de la victoria:repressió política  a la Vall d´uixò i els editats per la nostra editorial universitària: El precio de la derrota. La Ley de responsabilidades polítiques en Castellón 1939-1943 i La Inquisición en las Cortes de Cádiz. Un debate para la historia…aquest últim coeditat per la Universidad de Cádiz

És l autor d´altres llibres com  : La gestió de la victòria: repressió franquista a la Vall d'Uixò y El precio de la derrota. La Ley de Responsabilidades Políticas en Castellón, 1939-1945.

 

 

esport.jpgL´esport valencià durant la Guerra Civil 1936-1939.

Un libre  que edita la Institució Alfons el Magnànim i que es trova dins la col-lecció Estudis Universitaris. Tot sota la ploma de Josep Andreu Bosch Valero.

Per què nos ens apropem a allò que ens diue el llibre?

Sobre la Guerra Civil s'han escrit molts llibres que ens donen una visió general del que va ocórrer durant aquests anys, investigacions que han ajudat a completar el trencaclosques que representa aquest període històric. Amb tot, encara queden temes poc estudiats, o fins i tot desconeguts, que cal traure a la llum i difondre. Un d'aquests temes és l'esport. Desgràciadament, fins ara, pocs eren els treballs que se centraven en la vida esportiva valenciana durant els anys de la Guerra Civil, n'hi ha prou amb donar una ullada a les històries, més o menys oficials, dels diferents clubs i federacions esportives per a comprovar la poca rellevància que se li ha donat en general a aquest tema.
L'aparent trivialitat que pot semblar l'estudi de l'activitat esportiva, durant la Guerra Civil a València, en realitat comporta múltiples aspectes d'índole històrica i sociològica, però també n'apareixen altres relacionats amb la política, l'educació, la sanitat o, evidentment en un context marcat per un conflicte bèl·lic, la preparació militar entre molts altres.

Encara que l'estudi té per objecte l'esport a la província de València entre juliol de 1936 i abril de 1939, cronològicament és més ampli, ja que també es tracten els orígens i el desenvolupament del nostre esport durant les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX, així com durant els primers anys de la postguerra.
El present estudi explica el procés que va viure la pràctica esportiva en aquests anys, centrant-se en les entitats, les societats i els clubs, però sense oblidar mai els seus protagonistes principals: els esportistes.

Sobre l’autor, en Josep Andreu Bosch:

Doctor per la Universitat Catòlica de València, llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Magisteri en les especialitats de Ciències Humanes i Educació Física. Professor al col·legi Sagrada Família de Manises i a la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat Catòlica de València-Sant Vicent Màrtir. Col·labora en diferents mitjans de comunicació (Plaza Deportiva, Levante-EMV, CV Ràdio, Ràdio Esport). Ha coordinat els llibres Últimes vesprades a Mestalla i Últimes vesprades a Mestalla. Segona part, a més de participar en llibres col·lectius com: Història del Llevant (segon volum), La pilota valenciana. Pràctica, ciència i codi i Crisis, cambio social y deporte. La seua tasca investigadora l'ha portat a participar en diferents congressos internacionals en l'àmbit de la història i la sociologia esportiva

Regirant també hem trobat això que pot ser vos vagi :

file:///C:/Users/Pc1/Downloads/291274-403715-1-SM.pdf

Enseguida em ve a la memòria que l´any de l´alçament militar contra la II República es van celebrar les Olimpíades, “antifeixistes” a Barcelona—la coneguda com a Olipíada Popular de, tot i que l´esdeveniment pensat per fer-hi front a les Olimpíades oficials que tenien lloc a Berlin sota la mirada del nazisme i d´Adolf Hitler:

Olimpiada Popular:

https://es.wikipedia.org/wiki/Olimpiada_Popular

https://ca.wikipedia.org/wiki/Olimp%C3%ADada_Popular

Els Jocs d´Estiu de Berlín:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Jocs_Ol%C3%ADmpics_d%27estiu_de_1936

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com