La-forma-de-les-paraules.jpgCazarabet conversa con...   Sandra Freijomil, autora de “La forma de les paraules” (Voliana)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra Freijomil escriu aquesta novel·la plenament narrativa que edita Voliana dins la col·lecció Voliac,53.

Allò que ens explica Voliana Editors:

L´ Oriol nen ha de fer front a una noticia que trasbalsa sobtadament tota la família. L’Oriol- adult ha de prendre una decisió determinant, que no pot deslligar d’allò que va viure quan era nen. Ambdós Oriols avancen  a les palpentes primer, però, poc a poc van posant ordre i claredat als fets ocorreguts i que, inevitablement, els aboquen a seguir endavant.

Sandra Freijomil:

Aquesta barcelonina  és Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona. En el camp de l’escriptura ha cursat Narrativa i Novel·la a l’Escola d´ Escriptura de l´Ateneu Barcelonès. Escriu habitualment al seu blog, sandrafreijomil i ocasionalment en altres mitjans. El blog ha estat guardonat amb el Premi Vila de Lloret de l’any 2019.També han estat guardonats alguns dels relats. La seva primera novel·la publicada és La forma de les paraules. La seva escriptura acurada s’endinsa en les emocions del personatge, capaç d’enfrontar-se al dolor des de la senzillesa i sense dramatismes.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Sandra Freijomil:

sandra-frejomil.jpg-Amiga, què t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa?

-La idea d’escriure aquesta novel·la va sorgir arran d’un fet viscut a través d’una amiga que va patir una situació similar. Això em va fer pensar en com abordem, cara els nens, fets que ni nosaltres mateixos sabem com assumir, com per protegir-los moltes vegades no els donem la informació que necessiten.

-Perquè tot i tindre dos personatges, que són un, al mig de la trama l´ obra és molt,molt narrativa, oi?

-És una obra que busca ser àgil i mostrar una realitat sense judicis de valor. 

-Una narració sobre dos personatges—que són un—dues dualitats de pensaments i d´ accions, oi sota una mateixa persona que evoluciona al llarg del temps?

-Són un mateix personatge en dos moments vitals importants que determinen i obliguen a actuar i sobretot a parlar. D’aquí el títol i l’al·lusió a les paraules i la seva forma.

-Per cert, això de mirar al personatge de nen i d´ adult és un exercici narratiu que em sembla molt difícil....com ho has experimentat com a escriptora?

-El personatge-nen em va ser més fàcil, potser perquè era d’ on venia la idea inicial de la novel·la i de seguida el vaig fer meu. A l’adult em va costar més donar-li forma, volia mostrar les seves contradiccions i la complexitat de la situació en què es trobava sense caure en els tòpics.

-Pot ser, no hi ha tanta distància entre el fet d’assumir i el de decidir...què ens pots dir?

-Assumir seria un primer pas sense el qual no es pot decidir. És cert que assumir implica ja una mena de decisió, almenys interior, després cal fer-la efectiva.

-És veritat, com es dibuixa en la vida i de quina manera s´ arrastren les conseqüències de certes decisions que ,de petits conformen un racó més que essencial i també de fer front a les conseqüències i  d´ assumir-les—altra vegada--, oi?

-Qualsevol decisió implica conseqüències que condiciones però en aquest cas no penso que l’Oriol-nen decideixi res sinó que es troba davant d’uns fets molt grossos que no sap com encarar. Tampoc ningú no li dona eines per fer-ho o no li saben fer arribar. Tot això marca la seva manera de desenvolupar-se després, quan és adult.

sandra_biog.jpg-Perquè aquesta és una obra en que allò que més pesa és la narració pura i dura,oi? –Però es pot dir que hi ha certa poètica en la teva manera de narrar i contar les històries ,oi?

-La voluntat va ser sempre mostrar unes situacions, unes escenes que poguessin posar de manifest com era l’Oriol i què sentia, sense jutjar-lo. D’aquí que els lectors en treguin percepcions ben diverses. Oferir una lectura fàcil sota la qual hi ha capes més complexes.

-Oriol nen, com el definiries?i al Oriol adult?.Quines diferències hi presenten que mai es superen i quan els dos personatges que són un es troben...?

Ambdós Oriols són immadurs i s’emboliquen amb les seves emocions, no saben què fer-ne. La diferència està en què l’ Oriol-adult sap què vol (però no ho diu) i el nen encara no ho sap ben bé. Hi ha un procés de maduració fins que aprèn a fer servir les paraules i és quan ambdós Oriols es reconcilien.

-Quins denominadors presenten els “dos protagonistes” durant tota l´ estona narrativa?

-La incapacitat d’expressar què els passa.

-Què és per a tu amiga la narració?

-La narració és la possibilitat de dir, de mostrar, de fer arribar espais i vivències que ens ajudin a comprendre el món.

28699053_164471297544182_76.jpg-En les teves creacions quin paper vols donar-los als personatges ...prioritari enfront de la trama i a l’escenari on es desenvolupa?

-Per a mi els personatges són clau perquè acostumo a escriure històries de caràcter personal, intimista, amb evolució psicològica dels personatges. Busco sempre que el lector empatitzi, els entengui.

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta --- fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l'osmosi entre personatges i trama és tan fort que interaccionen d'una manera ...què ens pots dir?

-La trama és important, ens ofereix la història, les accions, els espais on veiem actuar els personatges i és allà on els podem conèixer. Són indestriables, sense trama no hi ha història i sense personatges tampoc.

-Perquè ací els protagonistes o el protagonista és “el tot”, veritat?.Què ens pots dir?

-Aquí el focus és en el personatge perquè el que es narra és la seva evolució però la trama és necessària perquè aquesta evolució es produeixi.

-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari en què es passegen els personatges i es desenvolupa la trama?

-L’escenari ens ajuda a definir com són els personatges, no és el mateix un personatge ubicat en una gran ciutat com Nova York que un personatge nascut a l’Índia.

-Amiga, ens pots dir com et documentes i treballes per conquerir aquest resultat?

-Observo i escolto. La vida de la gent està plena d’històries. Després, si em cal informació específica, la busco o pregunto als experts.

-I com és la teva metodologia de treball?

-Primer hi ha una idea que em bull, li vaig donant forma fins que neix l’esbós d’una història. A partir d’aquí començo a escriure, a raig, i la història va agafant cos, es va definint. Després venen les lectures, relectures i reescriptures, per mi la part més dura i més àrida. 

-Com ha estat treballar amb Voliana Edicions ?

-Ha estat molt fàcil, amb una comunicació àgil i sincera.

-Sandra, en què estàs treballant en aquests moments...ens pots fer cinc cèntims?

-Tinc dues coses a mitges, una novel·la i un projecte més personal, però no m’agrada parlar del que encara no és, hi ha un punt de superstició que em fa enrere. En tot cas, espero que el covid em doni una treva i em permeti recuperar temps per mi.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com