81WCG-3F0zL.jpgCazarabet conversa con...   Daniel Palomeras, autor de “Fills de la terra dura” (Comanegra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comanegra mira amb la ploma de Daniel Palomeras a la figura de Jacint Verdaguer…sense ficar-lo en un pedestal…no vol ni pretén crear un mite de mites.

La vida de Jacint Verdaguer s’ens presenta d’una manera novel·lada…mantenint les seves passions…convertint-se en tot un referent, sobretot en la literatura catalana.

Allò que ens conta Comanegra:

Jacint Verdaguer és una de les figures literàries més rotundes i inspiradores de la nostra història. Sobre la seva vida se n’han fet un bon nombre de novel·les, estudis, concerts, pel·lícules i obres de teatre amb més o menys atreviment i encert. Aquesta novel·la no es pot dir que tingui un tema «original», doncs; és en l’estil i la llengua on juga la seva partida de manera genuïna. Fills de la terra dura ens apropa la vida de Verdaguer sense caure en el parany de la mitificació ni en la superficialitat, destil·la els grans conflictes del poeta i construeix, de passada, el retrat d’una època i d’un país a partir de breus estampes de gran bellesa que conviden a ser llegides gairebé com un film. Llums, tinta i acció.

«Està sol al menjador de Can Duran, escriu arravatat, amb la plometa passant sobre el paper com un rascle: “Si vostè i el seu advocat volen un escàndol, hi haurà escàndol”».

En Daniel Palomeras: (Santa Maria d'Oló, 1949) és d'aquells autors que construeixen una obra sense demanar gaires permisos ni participar en guerres menors. Una veu que no clama llorers però que sens dubte, en plena maduresa creativa, encara té alguns reconeixements pendents. És metge, viu a Ripoll i com a autor literari ha conreat indistintament el camp juvenil i l'adult. Amb la seva darrera novel·la, Hollister 5320 (L'Altra Editorial, 2015), va ser finalista del premi Crexells.

En Jacint Verdaguer, mirateu ací: https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0070084.xml

 

 

Cazarabet conversa amb en Daniel Palomeras:

img_mcamps_20200403-213142_imagenes_lv_terceros_daniel_palomeras_-_comanegra-kkhC--656x875@LaVanguardia-Web.jpg-Daniel, què t’ha fet apropar-te a en Jacint Verdaguer?

-La figura de Jacint Verdaguer, no pas la seva obra poètica, ha estat objecte de debat cultural, social i fins i tot polític al llarg de més d’un segle. He viscut de prop, tot i que no des de dins, alguna de les trifulgues acadèmiques, editorials, crítiques, religioses i administratives que acostumen a pretendre l’apropiació, la patrimonialització, del personatge. I així ha estat des de sempre. Quan la F.A.I. matava sacerdots l’any 36 però respectava el monument de mossèn Cinto, l’estava fent seu com a poeta del poble perseguit per la noblesa i la jerarquia. Quan el franquisme el mantingué al pedestal en feia la interpretació del religiós conservador que enaltia Espanya amb la seva llengua vernacle. I així fins als més petits detalls. Paral·lelament a la seva condició de clàssic indiscutible i de creador del català literari modern, ha persistit la fama d’una vida dramàtica amb un final de lluita social apassionant. No és d’estranyar que a més d’un ens hagi temptat explicar-la en versió novel·lesca.

-Estem al davant d’una persona de talant obert i ment prou oberta que esdevé un creador polifacètic?

-Veig Verdaguer com una persona amb diferents contradiccions vitals que el van marcar profundament. Quan es debat entre el calze i la ploma, diria jo que el vincle amb el primer és de caire conservador: mai li trontolla la fe, el sacerdoci, la convicció de que la nació ha de ser catòlica i que els conflictes socials s’han de resoldre amb la caritat. En canvi,  la seva condició de literat el porta a aventures quasi sobrehumanes: feia més de tres cents anys que Tasso, Ariosto, Milton, Ercilla o Camoens havien enllestit la seva poesia èpica, quan ell emprèn l’escriptura turmentada de l’Atlàntida. També hauria de semblar que la mística no tenia gaire res a dir en l’època dels poetes veïns Baudelaire, Verlaine o Rimbaud, i ell es llança en braços de Llull, Sant Joan de la Creu o Sant Francesc. Amb Canigó arriba probablement al cim creatiu i moltes de les seves pàgines són poesia amorosa embolcallada d’altres vestidures. També social i econòmicament navega entre la major opulència i la misèria més notòria, entre els afalacs de la noblesa i la modèstia d’una família menestral, que fa seva contra l’opinió dels amics i protectors. Quan en alguns ambients se’l titlla de dement, es defensa amb la seva millor arma que és la paraula escrita. Es rebel·la contra l’autoritat eclesiàstica però mai renuncia a la seva condició de religiós ni trenca els vincles compromesos. Sens dubte, més enllà de la seva lucidesa, avui podríem parlar d’una personalitat difícil que el fa ensopegar tot sovint amb conflictes tal volta innecessaris: la seva tossuderia amb els exorcismes i la seva candidesa a l’hora de tractar les persones i de fer servir els diners.

-En Verdaguer quan passa a esdevindre un home que més enllà de les accions, inspira? o inspira per les seves accions?

- L’enterrament de Verdaguer és un dels episodis més estranys de la història de Catalunya. Mai s’havia produït una mostra de dol tan extraordinària, i encara menys per un poeta que, tot i que celebrat, havia mort en la misèria i havia despertat una discussió social i política de primer ordre. Es podria dir que Verdaguer havia estrenat amb gran repercussió la fórmula de la polèmica periodística. El poble, durant dècades, havia cantat i recitat poesies seves sovint sense saber de qui eren i l’havia convertit en un símbol de reconstrucció nacional sense gairebé conèixer-lo. A l’hora de triar entre posar-se al costat del poeta del poble perseguit o dels nobles i dels bisbes, la gent del carrer ho va tenir clar. Així, la seva figura va ser simultàniament admirada i lloada per les elits culturals i també per moltíssimes persones que poc contacte havien tingut amb la literatura, i bescantada pels seus primers amics i protectors. Poèticament va crear escola més enllà de les seves accions i aquestes van exigir prendre partit. 

780_0008_5398044_97042a891e.jpg-Com va esdevindre ficar-te a conèixer i a documentar-te sobre la figura d’aquest religiós i persona que reté tant de compromís al damunt de la cultura catalana?

-El meu coneixement de Verdaguer no prové dels meus estudis de batxillerat. Tot i haver passat 8 anys en un elitista col·legi barceloní, a cavall dels anys cinquanta i seixanta del segle passat, la cultura catalana era un apèndix prescindible i la figura de Verdaguer no podia competir amb Campoamor o Echegaray per posar dos exemples pintorescos. Tampoc hi havia gaire possibilitats que en un tema de revàlida el poeta català fes ombra al Cantar del Mio Cid o a Tirso de Molina, sense voler menystenir res ni ningú. A casa meva hi havia un antic i luxós exemplar de l’Atlàntida que no vaig ser capaç de llegir de jove, coneixia el Virolai i l’Emigrant sense saber qui els havia escrit i era testimoni de que no hi havia cap poble o ciutat de Catalunya que no tingués un carrer, una plaça, un monument o un equipament dedicat al poeta. Va ser de força gran quan, empès per amics filòlegs que ho sabien tot del personatge i la seva obra, el vaig començar a llegir amb interès i a informar-me sobre qui era aquell capellà que havia deixat una petjada tan profunda en el meu país. D’aquí a endinsar-m’hi com a escriptor i figura tràgica només hi va anar un pas. 

-Allò que està clar és que en Jacint Verdaguer marca un abans i un després en la cultura catalana,no?.Què ens pots reflexionar-hi?

-La literatura catalana, que en segles anteriors havia estat d’una riquesa extraordinària, havia caigut en una decadència notòria. Tothom coneix la Renaixença com una voluntat de recuperació nacional en diferents àmbits entre ells la literatura. Aquesta voluntat tal volta no hagués pogut fructificar amb esplendidesa de no haver estat per l’aparició d’una figura de tanta categoria com Verdaguer. Ell va assentar les bases lingüístiques i estètiques de tota la creació escrita posterior en català. El mateix Josep Pla, home pràctic i poc donat als florilegis, afirmava que no es podia escriure com cal en aquesta llengua sense haver llegit el poeta de Folgueroles. Verdaguer no falla mai, sempre troba la paraula justa, la rima exacta, el ritme convenient, especialment en les seves pàgines descriptives de llocs i emocions.

-Avui en dia en què ens inspira en Verdaguer?

- Verdaguer ens pot inspirar quan, des de la improvisació, la ignorància i l’escriure “tal com raja”, podem arribar a creure que es pot elaborar una obra sòlida. No, Verdaguer aprofundeix en allò de què ens vol parlar, tria i troba el llenguatge precís, escriu i reescriu fins donar per bona una pàgina i no tracta cap dels seus poemes com una obra menor. Fins i tot, quan des de totes les parròquies o institucions catalanes se li prega un poema dedicat al sant del poble o a les gràcies de la vila, ell elabora una obra acabada, potser senzilla ja que també és capaç de saber a qui va dedicada, però mai vulgar o desmenjada.

-Tenies clar que no volies ficar en un pedestal, el d’un mite, a en Jacint Verdaguer,oi?, per què?

- És molt temptador convertir una biografia en un panegíric, de vegades en una hagiografia, també en una tesi literària o en un treball historicista. Totes aquestes virtuts o defectes serien absurds quan la pretensió és escriure una novel·la. Aquesta es justifica per l’alè vital que el lector ha de poder respirar en llegir-la, i aquest ha de provenir d’un relat que contingui el drama d’una vida, el retrat d’una personalitat, el paisatge en el que els fets es desenvolupen i un context temporal que ens permeti entendre l’acció des de la seva època i no des de la nostra. I no només pel que es refereix al protagonista sinó també a tots els personatges i circumstàncies que l’acompanyen. Aquestes pretensions no són realitzables si un pren partit a priori i sense sentit crític en relació a les persones i els fets. Jo no he posat Verdaguer en un pedestal ja que, a banda de la meva admiració com a escriptor, hi ha alguns aspectes de la seva vida amb els que potser no hi hauria estat d’acord. Alguns dels seus amics el tingueren per suggestionable i ingenu, i en alguns moments potser tenien raó.

Daniel-Palomeras-840x534.jpg-Mirant la vida d’aquest poeta que sí que crec és tot un referent podem fer tot un retrat de l’època…volies reflexar això?

-Ningú pot viure al marge del país i de l’època que li han correspost. La segona meitat del segle XIX va ser convulsa política i socialment. Verdaguer ho va experimentar des del seu esperit catòlic i catalanista. Diferent és voler jutjar les obres i maneres de pensar amb criteris més d’un segle posteriors. Aquí es quan ell i els personatges que l’envoltaven només se’ns poden fer comprensibles si sabem girar la mirada enrere i intentem entendre les seves conviccions. Així, conceptes com la fidelitat, l’honor, el respecte a l’autoritat, la religiositat sense fissures, sens fan estranys en una època de relativisme, laïcisme, sentit pràctic i superficialitat com tal volta és la nostra.

-Com va esdevindre ficar-se a treballar més enllà de la recerca ,documentació i demés…

- L’origen de Fills de la terra dura havia estat un guió de cinema. L’any 2007, de la mà d’una productora vaig escriure aquest treball pensant en una pel·lícula o en una sèrie televisiva d’un parell de capítols. La documentació i els primers redactats van ser amb aquest format. La crisi del 2008 va enfonsar aquella proposta. Uns anys després, em va semblar oportú utilitzar la feina feta per convertir-la en una novel·la, que d’altra banda és el terreny en el que més sovint m’havia mogut. Després d’uns anys de tenir-la al calaix, un bon amic expert en literatura del XIX em va demanar de llegir-la i em va animar a la seva publicació.

-Amic, com va ésser la metodologia de treball?

-El mètode de treball és el que he utilitzat sempre que elaboro una novel·la o una obra de teatre, sobretot si inclou algun referent d’època: intento documentar-me històricament, geogràficament, biogràficament, per així trepitjar amb més seguretat i recrear un escenari versemblant i uns caràcters definits. Procuro no oblidar els ambients, l’art de l’època,  el vestuari, els costums socials, etc. En aquests casos, l’acció ja ve donada, altra cosa és convertir-la en un relat que es mogui en aquell temps i aquell espai segons les circumstàncies dels personatges. Intento també que el llenguatge sigui el mes acurat possible, sense caure en arcaismes ni cultismes. L’estil, en forma de veu pròpia, és el que més m’agrada treballar i el que crec que, en definitiva, dona caràcter a una novel·la. Acostumo a abreujar tan com puc, a fugir de l’escriptura precipitada i a no sentir-me mai del tot content del resultat.

-I com ha estat treballar amb Comanegra?

- La meva relació amb l’Editorial Comanegra ha estat immillorable. Amb molta celeritat van mostrar interès per la novel·la i la seva bona disposició per publicar-la. Acostumo a escoltar les opinions dels editors ja que ells i els llibreters són els millors intermediaris entre l’autor i el lectors. La feina que vam fer conjuntament va ser molt profitosa i em fa pensar que és una editorial independent amb un gran futur.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com