La Librería de El Sueño Igualitario

517sjwXfeBL.jpgCazarabet conversa con...   Jaume Barrull Castellví, coautor de los textos de “Els fets de l'1 d'octubre” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

El primer llibre de fotografies sobre aquesta històrica jornada  amb un  Recull més de 150 imatges realitzades a les quatre capitals catalanes

Les fotos es veuen acompanyades de  textos de Jaume Barrull, Josep-Lluís Carod-Rovira, Anna Gabriel i Jordi Graupera, entre d’altres ..

Lleida, 23 de gener de 2018.- Pagès Editors presenta Els fets de l’1d’octubre, el primer llibre de fotografies sobre aquesta jornada històrica. La publicació té com a objectiu oferir als lectors un recull d‟imatges destacades, d‟entre els milers que es van fer, per deixar un testimoni gràfic dels fets succeïts aquell dia.

L‟obra inclou fotografies de les quatre capitals catalanes realitzades pels fotògrafs Santi Iglesias i Toni Prim (Lleida), Edu Bayer (Barcelona i Girona) i Tjerk van der Meulen (Tarragona).

Com a complement a aquestes fotografies, l‟edició inclou els textos de cinc analistes destacats de l‟actualitat de Catalunya com són Josep Lluís Carod-Rovira, Anna Gabriel, Jordi Graupera, Gemma Garcia, Maria Vila i Jaume Barrull Castellví, que donen la seva visió sobre el referèndum.

En concret, el llibre inclou més de 150 imatges que estan ordenades de forma cronològica i expliquen l‟organització col·lectiva del referèndum, la repressió policial i la posterior resposta ciutadana. Les imatges capil·laritzen el territori i expliquen com es va viure la jornada a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i també a Sant Julià de Ramis, localitat en la qual va votar el president Carles Puigdemont.

Les fotografies estan organitzades en quatre blocs que expliquen els fets que van envoltar la celebració del referèndum: „Votarem‟; „Votem‟; „Què volen aquesta gent?‟ i „Hem votat‟. A cada bloc, precedint les imatges, es troben els escrits que contextualitzen les fotografies que el lector es trobarà a continuació. El llibre conté, també, una introducció i un epíleg.

Aquesta introducció va a càrrec de l‟escriptor i polític Josep-Lluís Carod-Rovira, que dedica el seu text, titulat „Una data a la memòria‟, a “tots els qui, per haver fet possible que el poble de Catalunya votés el seu futur a les urnes, han patit persecució, presó i exili”, i explica que el llibre Els fets de l’1 d’octubre “és un retrat magnífic, excepcional”. “Les fotos recullen instants concrets, gestos expressius, mirades a vessar de contingut (...), els protagonistes que hi apareixen són la gent del carrer (...), són els homes i les dones que han passat de la por a la independència a la independència de la por”, explica l‟ex conseller de la Generalitat.

El bloc „Votarem‟ va precedit d‟un escrit de Gemma Garcia, cooperativista al mitjà de comunicació Directa, qui analitza els dies previs a l‟1 d‟octubre i explica com es va viure aquest compte enrere des dels Comitès de Defensa del Referèndum. “És una lluita en equip, amb la responsabilitat tallada a trossets petits i repartida solidàriament”, destaca.

Al bloc „Votem‟ la Maria Vila, llicenciada en Dret i fundadora del col·lectiu Dret.cat, parla al seu escrit tant de “els cops de porra” que hi va haver aquell dia com de la “victòria” que va suposar que se celebrés aquella jornada. “El temps dirà si la identitat col·lectiva forjada al voltant de l‟1 d‟octubre es projectarà al futur amb èxit, i si tot plegat consolidarà una nova cultura política que transcendeixi les entitats i els partits independentistes actuals i posi la veritat al centre”, reflexiona.

La diputada al Parlament per la CUP-Crida Constituent, Anna Gabriel, centra el seu escrit del bloc „Què volen aquesta gent?‟ en la repressió política i policial que hi va haver aquella jornada i els dies posteriors. “No és nou (el fet de patir repressió) i no ho oblidem. El que sí que ho és, és que la violència no s‟hagi exercit només contra una minoria dissident, sinó contra un poble sencer que s‟alçava”, assenyala.

Al darrer bloc, „Hem votat‟, el filòsof i periodista Jordi Graupera analitza la transcendència històrica de la jornada de l‟1 d‟octubre, que qualifica de “el dia més lúcid, inequívoc, fructífer i sensual de la història de Catalunya”. Al seu text, l‟analista explica el perquè de cadascun d‟aquests adjectius que ha triat per descriure aquesta diada en un sensorial, profund i inspirador escrit amb el qual molts podran reviure aquella jornada. “L‟endemà i l‟altre, pel carrer, en manifestacions atapeïdes i elèctriques, els cossos xocant dolçament, com a xulapes ancorades en una badia massa petita, on cada xoc és una sinapsi política i espiritual, i abraçades i esborronament i cabells de punta i pells de gallina i potser alguna idea nova que mai no havies pogut imaginar abans i ara es manifesta en el lent desaparèixer de la tremolor a les mans, una tremolor que no sabies que havies arrossegat tota la vida, i tanques el puny serè i te‟l mires i saps que serveix per determinar la llibertat i només esperes que no calgui esperar gaire temps per posar-lo a treballar, per fi”, relata.

Per últim, el llibre inclou un epíleg del sociòleg i periodista Jaume Barrull, qui reflexiona sobre quins passos haurà de seguir l‟independentisme a partir d‟ara. “Quin serà a mig termini el posicionament d‟aquell sector de la societat catalana que a priori no vol trencar Espanya i, alhora, afirma que creu en la justícia i la llibertat? Prioritzaran els valors democràtics o acceptaran la repressió com el preu que s‟ha de pagar per mantenir la unitat d‟Espanya?” es pregunta.

Aquests sis textos, doncs, acompanyen a les imatges, les veritables protagonistes del llibre, plantejant preguntes al lector i fent-lo aprofundir en el que va succeir no tan sols l‟1 d‟octubre sinó també els dies posteriors. Perquè aquesta jornada ha esdevingut una data senyalada ja per sempre

més en l‟imaginari col·lectiu. Perquè l‟1-O, com explica en Carod-Rovira, és una data que ha arribat per quedar-s‟hi, per sempre, per a ser explicada als descendents i als que no van poder-la viure. Amb aquest llibre, de ben segur, recordar el que va passar aquest dia, ja històric, serà més fàcil.

 

 

Cazarabet conversa amb Jaume Barrull Castellví, un dels autors dels textos:

premi_pica_destats_20_maig_.jpg-Amics, aquell dia , 1 d´Octubre, quan vos vau despertar vau começar a pensar-hi que aqueix seria un dia especial per a Catalunya, històric, però també dramàtic? Perque pels als que van patir la força física va esdevindre un dia molt fotut, però per a la resta també, no creus?

-La repressió va ser brutal perquè va ser exercida sense miraments contra gent de totes les edats, sense respectar res ni ningú. Una repressió que va generar, paradoxalment, l’efecte contrari al desitjat per part de qui l’exercia. A cada cop que repartien hi havia més gent convençuda que s’havia de votar, que s’havia de protegir els col·legis i defensar la dignitat d’un projecte davant un estat que només va saber respondre amb la força.

-I per als que ens ho miravem des de casa, sense poder votar, perque no som ciutadanns de Catalunya…també ens ho miravem d´aquella manera amb una mescla de por pel que podía passar, molta impotència i una inmensa tristesa…però també s´assoleix, d´altra banda molta solidaritat. Vosaltres què penseu?

-Tant el dia del referèndum com la vaga general del dia 3 van ser les mobilitzacions populars més transversals que s’han viscut a Catalunya en molt de temps. Les banderes espanyoles als carrers, convivint pacíficament amb les estel·lades en la defensa de la democràcia va ser la mostra d’un projecte que va més enllà de filiacions nacionals. En general, la reacció de la gent quan és testimoni d’una agressió física en desigualtat de condicions (tres polícies armats atonyinant una senyora gran) és la d’empatitzar amb la víctima. La gent fora de Catalunya amb sinceres conviccions democràtiques van sentir-ho així, per això la solidaritat va arribar de molts punt de l’estat amb manifestacions massives de suport. Puntuals, conjunturals, però sinceres i valentes.

-Algunes de les imatges que jo veía per la televisó em van afectar…no vull ni pensar que hagués sentit en directe. Allí a peu de carrer i d´urna què sentieu?

-Quan els esdeveniments són ara i aquí no tens temps de processar racionalment què està passant, senzillament et trobes amb milers de persones defensant colze a colze uns col·egis que en tot moment poden ser atacats de manera violenta per dotzenes de persones armades i rabioses. No marxar, resistir i creuar mirades de complicitat amb centenars de persones desconegudes i disposades a resistir pacíficament crea un moment de catarsi col·lectiva molt bèstia. Els rumors, les imatges, els testimonis i l’engeria fluia com un torrent sense aturador, la gent es va deixar endur per la convicció que el referèndum s’havia posat marxa contra la maquinària d’un estat com l’espanyol i s’havia d’aconseguir tancar els col·legis i protegir els recomptes.

-Com anava la gent a votar? Quina actitut havia entre la gent , la incerteza per allò que es podien trobar i la seva il-lusió?

-Mai no havia vist cues en col·legis electorals i un ambient tan alegre. Una energia positiva que mantenia la calma davant l’amenaça que es va desfermar quan ja a primera hora del matí arribaven les primeres imatges de la repressió policial. La gent estava convençuda que participava d’una votació molt important i aquells ciutadans que volien expressar la seua opinió sobre el futur de Catalunya a través de les urnes no es van arronsar davant la possibilita de rebre una bona garrotada.

-Als llocs on van haver-hi càrregues policials i de la Guàrdia Civil es va veure vindre o va esdevindre, tot, molt ràpid?

-L’actitud de les forces policials espanyoles era de cacera. Per què van entrar en un col·legi i no en un altre? Per la mateixa raó que els caçadors maten un senglar i no un altre. Tenien més de dos mil col·legis per assaltar, la sensació és que el criteri va ser absolutament arbitrari i era una loteria. A Lleida van anar voltant per la ciutat i van passar per davant de col·legis en els quals no van aturar-se, creant incertesa i por arreu de la ciutat.   

3808cb9.jpg-Es parla molt de decissió unilateral del Prlament de Catalunya….jo, particularment( tot i que només sóc ciutadana, no pas experta), no hi veig decissió unilateral quan obris les urnes a tota la teva població.Per a que vagi a votar: sí o no, però si el que vols és boicotetjar un referéndum…És que la única decissió unilateral que hi veig és la d´un Ministeri d´Interior que va intervindre amb molta violència al damunt de población pacífica….

-El referèndum es planteja com una sol·lució democràctica a un conflicte estancat. Una via estrictament unilateral hagués estat una proclamació de la república des del govern i sense la consulta de la ciutadania. També és cert que qualsevol persona o col·lectiu és allò que vol i pot ser, sempre i quan els altres també el reconeguin. El fet que la meitat del país no recolzés el referendum, l’estat el negués i la comunitat internacional, en el millor dels casos, mirés cap a una altra banda, feia molt difícil aplicar-ne el resultat. L’historiador Josep Fontana deia que la independència només s’assolia per dues vies: pactant amb l’estat o a través de la revolució. Si des de Madrid no volen pactar només et deixen oberta una porta, i els líders sobiranistes no es van veure amb cor de creuar-la perquè no volien assumir les conseqüències d’un conflicte que podia derivar en enfrontaments violents i morts al carrer. Estaven disposats a sacrificar-se ells, però no pas a carregar la responsabiltiat d’un esclat de violència i repressió de dimensions imprevisibles.

-Pareix mentira que en un Estat, anomenat democràtic, tingui aquestes errades, però suposo que ve com de fàbrica a tot arreu hi han hereus del franquisme…-Catalunya no es lliura d´això, no?

-L’estat espanyol fa molt temps que està segrestat per un nacionalisme reaccionari que no està disposat a negociar res que posi en perill l’hegemonia de les seues elits i la seua concepció del què ha de ser Espanya. D’alguna manera deixen entreveure que ja es van esforçar amb la transició i que la seua paciència  té un límit, que és una lectura restrictiva de la Constitució. El referèndum va superar ambdós governs i els va empènyer a un carreró del qual uns no en van saber sortir i els altres es van negar a buscar-hi una solució política. L’estat va errar en l’estratègia, si no estava en condicions d’evitar el referèndum havia d’haver-lo ignorat; però va optar per la pitjor de les solucions: no es va atrevir a fer una operació llampec de matinada per desallotjar els col·legis i va optar per una repressió a plena llum del dia contra col·legis oberts. Espanya està caminant cap a una Erdoganització del sistema sense que hi hagi un contrapoder real amb presència a tot el territori que ho pugui posar en dubte: ni econòmic, ni mediàtic, ni cultural ni polític. La unitat de la pàtria és indiscutible i s’imposa un model, posar-lo en dubte o tenir-ne un de diferent és altra traïció. Fins i tot l’esquerra espanyola està sent segrestada per aquesta lògica i els catalans estem absolutament sols.

-El que denota que la transició no va esdevindre tan exemplar; que hi ha molt a canviar o a remirar-se i canviar per millorar…

-La transició va ser un pacte molt complex en el qual tothom va tenir la sensació d’haver cedit molt. Des d’un punt de vista objectiu les elits franquistes es van adaptar a la nova situació sense perdre capacitat de reproducció i influència, però des del seu punt de vista potser van deixar de gestionar el país sense oposició i es van haver d’adaptar a un sistema que podia posar catalanistes i socialistes al capdavant de les institucions sense que ells els poguessin tancar a la presó impunement. Des del punt de vista de les forces més radicalment democràtiques era una frau que els responsables de la dictadura en sortissin impunes. El consens el van pactar uns líders que van saber captar l’estat d’ànim d’una part molt important de la població, la qual no tenia ganes de revifar el conflicte social i tenia ganes de canvis tranquils, de passar pàgina i comprar-se un cotxe.

-Catalunya, a la seva manera, té que fer exàmen de consciencia: ha donat supot a governs del PSOE, del PP i van participar de la CARTA Magna. Què ens podeu reflexionar , des de la crítica, que és la millor manera de millorar, no penses?

-El problema és identificar països amb partits, Jordi Pujol no és Catalunya de la mateixa manera que Espanya no és Mariano Rajoy. Podem parlar de partits i d’institucions en mans d’uns o altres corrents ideològics i interessos amb noms i cognoms. De fet, el problema principal que té Catalunya avui en dia és que el país està dividit en un empat tècnic. La via eslovena com a referència, més enllà de la cojuntura internacional, és un mal exemple perquè la cohesiío social al voltant de la independència no es pot comparar. Ells van guanyar fins a tres referèndums amb un 90% de suport a la ruptura. En el cas de Catalunya el màxim consens, que no és menor però és insuficient, és que un 75% creu que s’ha de fer un referèndum. Però hem de tenir en compte que una part molt important l’accepta per poder votar que vol continuar dins Espanya.

-El que està clar és que l´1 d´Octubre s´ha convertit en una mena de referent, oi?

-No estic segur que la ciutadania sigui conscient del què va representar l’1 d’octubre. Es van superar les costures del sistema des del carrer i això va portar els dirigents catalans a un escenari per al qual no estaven preparats. La impressió és que tant l’estat com la generalitat, confiaven uns i sospitaven els altres, que les forces de seguretat i els serveis d’intel·ligència neutralitzarien les votacions: requisarien les urnes i les paperetes, tancarien els col·legis i petarien el sistema informàtic. L’1 d’octubre va ser una humiliació per a l’estat i una patata calenta per a la Generaitat, que a raó de les lleis aprovades el 6 i 7 de setembre, havia de convertir el resultat en una declaració unilateral d’independència. Necessitarem molt temps per analitzar i comprendre què va representar aquella data per a la història contemporània de Catalunya.  

jaumebarrull.jpg-La gent pateix pel que passarà si Catalunya esdevingué independent. Més que res si són ciutadans catalans que es senten espanyols.Jo reflexiono i pensó que de la mateixa manera que hi ha molta gent , ciutadans i ciutadanes de Catalunya que s´han passat la vida volen ésser catalans o catalanes i prou…aquests últims , res tindran que assomir que, ara i avui, ja no són majoria….pot ser ja fa molt que no hi són majoria i només es tracti de respecte…

-Diuen que un 51% de la població no es pot imposar la seua voluntat sobre el 49%, acceptant de manera implícita que és legítim aplicar la lògica a la inversa. El problema de fons és l’encaix de Catalunya dins Espanya, el moviment de molta gent a les tesis sobiranistes és el convenciment cada vegada més frustrant que Espanya està en mans d’un nacionalisme intransigent, agressiu, recentralitzador, poc amic de la diversitat cultural i regressiu en termes democràtics. Gent que creia que es podia construir una idea plural d’Espanya, catalanistes moderats que han tingut la sensació que Espanya ja no era un lloc on se’ls escoltava i respectava perquè la seua opinió sempre estaria fiscalitzada per un joc de majories (el conjunt de l’estat) segretat per un nacionalisme espanyol desconfiats i tancat en ell mateix. El problema és que una bona part de la ciutadania de Catalunya s’identifica amb aquesta visió d’Espanya i accepta perdre drets i llibertats a canvi de garantir-li que continuarà sent espanyol.

-Les nacions canvien, com les societats amb els seus habitants…

-I les institucions han de saber gestionar els canvis de manera que es respecti la diversitat i es combati la desigualtat, l’Estat ha optat per resoldre la qüesitó catalana als tribunals, renunciant al debat polític i a estendre entre la ciutadania espanyola la idea que Espanya és una realitat complexa que ha de ser capaç de resoldre pacíficament i política els seus conflictes. La Turquia d’Erdogan és el referent i una part molt important de la gent de la resta d’Espanya, a qui costa solidaritzar-se o entendre els catalans que volem ser indepenents, no veuen que amb l’excusa de la unitat d’Espanya els estan retallant drets que els costarà molt de recuperar perquè tot és en nom de la sagrada unitat nacional

-Em sembla, pel que conec de Catalunya, que la República ha vingut per qudar-se…no sé si “oficialment” tardarà més o menys, però entre la ciutadania….

-La República és una idea que costarà molt de materialitzar. El dia 1 d’octubre més de dos milions de catalans van desconnectar de l’estat i n’accepten les seues normes perquè han entès que la repressió seria implacable. Però un sistema democràtic que ha de coaccionar constantment els seus ciutadans té un problema a mig i llarg termini de legitimitat. El que passa és que aquesta crisi de confiança només es dona de manera significativa a Catalunya, i el nacionalisme espanyol l’alimenta perquè això li permet imposar-se a la resta de l’estat. A Espanya dóna rèdits governar contra Catalunya.

 

La editora de Pagès, Joana Soto, també ens  fa aquesta reflexió en referencia a la génesi del llibre:” La gènesi del llibre va nèxier el mateix dia 1 d’octubre a la nit, quan la calma es va imposar i vam començar a entreveure la magnitud del que havia passat. Va ser llavors quan vam pensar que calia deixar un testimoni dels fets d’aquells dies. Les imatges van jugar-hi un paper molt important i créiem que era necessari fer un recull visual de tot el que va envoltar l’1 d’octubre. Una setmana després, vam sentir l’Edu Bayer per Cataunya Ràdio i ens hi vam posar en contacte. A partir de llavors, tot va sortir sol i les persones van sumar-se al projecte amb molt d’entusiasme. Les imatges són una mirada particular al que va passar, com també ho són els textos, que caminen a cavall entre l’anàlisi política i l’emoció viscuda. És difícil no empatitzar amb el llibre, perquè tothom el va viure en primera persona i això deixa rastre en cadascuna de les pàgines

 

 

 

517sjwXfeBL.jpg26957
Els fets de l'1 d'octubre 2017. Textos e imatges: Jaume Barrull Castellví, Edu Bayer Sànchez, Josep-Lluís Carod-Rovira, Anna Gabriel Sabaté, Gemma Garcia Fàbrega, Jordi Graupera Garcia-Milà, Santi Iglesias Boldú, Toni Prim Ortís, Tjerk van der Meulen, Maria Vila Redon
168 páginas         18 x 22,5cms.
18,00 euros
Pagès

 

Hi ha dates que, abans que arribin, ja se sap que no seran ben bé com les altres. Són jornades que apareixen senyalades amb un color propi en l’imaginari col·lectiu, diades de les quals es reprodueix, pertot arreu, en els indrets més inesperats, la xifra del dia i la lletra inicial del mes. Són un símbol compartit, una bandera que s’alça per damunt de la gernació enmig de la boira i que esdevé, de seguida, un crit escrit als murs, un estendard de pedra en el camí, la platja somiada on aniran a parar totes les ones de la llibertat. Per al poble català, l’1 d’octubre de 2017 és una d’aquestes dates que van arribar per a quedar-s’hi, per sempre, per a ser explicades als descendents i als que no van poder-les viure a cada lloc, perquè ja s’han guanyat, amb escreix, el seu espai d’honor a la pròpia biografia personal i col·lectiva de tants catalans i catalanes.

 

Josep-Lluís Carod-Rovira, escriptor i polític. Ha estat conseller en cap, vicepresident del Govern i president de l’Institut Ramon Llull. Articulista i conferenciant, ha publicat més d'una quinzena de llibres. Jaume Barrull Castellví. Llicenciat en sociologia per la UAB, actualment treballa com a redactor i fotògraf per al dominical Lectura del diari Segre. Col·labora en diferents mitjans escrits amb articles, reportatges i narracions. Anna Gabriel fa classes d’història del dret a la UAB i és activista antifeixista, feminista i independentista. Des de 2015 fins al 2017 ha estat diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-Crida Constituent. Gemma Garcia és cooperativista a Directa, membre del col·lectiu de periodistes per la pau i els drets humans Contrast i del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Ha codirigit documentals independents i és autora del llibre Els senyors del boomJordi Graupera és doctor en filosofia. Ha estat professor a la Universitat de Nova York, a Parson’s i a Saint Francis College. Treballa d’investigador a la Universitat de Princeton. Col·labora en diversos mitjans de comunicació. Maria Vila es va llicenciar en dret a la Universitat Pompeu Fabra. Juntament amb altres companys advocats, l’any 2014 va fundar el col·lectiu Drets.cat. Col·labora en diversos mitjans, escrits i audiovisuals. Edu Bayer és un fotògraf català establert a Nova York amb més de deu anys d’experiència en el fotoperiodisme i el documentalisme. Col·laborador habitual al The New York Times i al The Wall Street Journal, entre d’altres. Ha estat finalista al premi Pulitzer.Santi Iglesias, fotoperiodista. Ha treballat en diversos diaris, com l’Ara i El Punt Avui. També ha publicat fotografies a gairebé tots els periòdics del país, ha col·laborat amb editorials i agències de comunicació i ha participat en diversos projectes de llibres i exposicions. Toni Prim. Llicenciat en filologia per la UdL i la UB es formà també en fotografia als Estats Units i a Suïssa. Exerceix com a fotògraf professional en diverses especialitats, sobretot en fotografia social i editorial. També es dedica a la docència de la fotografia. Tjerk van der Meulen va néixer a Arnhem (Països Baixos). Viu a la província de Tarragona. Sobretot s’ha dedicat al fotoperiodisme. Ha col·laborat amb gairebé tots els mitjans de comunicació de Catalunya, i en l’actualitat és col·laborador habitual del diari Ara.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com