La Librería de El Sueño Igualitario

DE_L_ESTADI_A_LA_TRINXERA.jpgCazarabet conversa con...   Domènec Jofresa i Vellsolà, autor de “De l'estadi a la trinxera” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

Un llbre , més ben dit una novel·la, des de Gregal Edicions que ens una historia, conjunt d´històries,  quelcom més que alentadora.

 

La sinopsis del llibre:

La novel·la transcorre entre 1932 i 1939, a cavall de dues realitats ben diferenciades, Catalunya i Rússia, i un eix central, la Guerra Civil.
La trama principal gira a l’entorn de la frustrada celebració de l’Olimpíada Popular de 1936, i és aquest el punt de confluència entre la trama russa i la catalana.
El focus se centra en els personatgescombinació de reals i ficticis–, implicats en un joc d’interessos polítics, socials i econòmics que transcendeix els petits drames dels individus sense restar-los, però, protagonisme.
Un entramat de referències històriques mantenen viu l’interès del lector, tot consolidant el rerefons argumental, tant el context català: proclamació de la Segona República, lluita obrera, conflictes generacionals dins la burgesia, esclat de la Guerra Civil, els racionaments, l’afusellament de Companys...; com el context rus: els gulag siberians, les purgues stalinianes, el propagandisme soviètic...

 

Olimpíada Popular de Barcelona de 1936. https://es.wikipedia.org/wiki/Olimpiada_Popular

https://ca.wikipedia.org/wiki/Jocs_Ol%C3%ADmpics_d%27estiu_de_1936

 

Una fam sacsejà   als principals cellers de gra de URSS: https://es.wikipedia.org/wiki/Hambruna_sovi%C3%A9tica_de_1932-1933  ;  https://es.wikipedia.org/wiki/Holodomor

 

L´autor, en Doménech Jofresa:

Domènec Jofresa i Vellsolà va néixer a Terrassa el febrer de 1931 en el si d’una família de classe mitjana. Va cursar estudis d’Economia i de Tècnica Tèxtil a la ciutat vallesana i es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, va estudiar Ciències Polítiques a la Universidad Complutense de Madrid i de doctorat en Dret Constitucional a la de Barcelona. També, en dues èpoques, distants en vint anys, va perfeccionar els seus estudis a l’IESE de Barcelona.

Tot aquest bagatge acadèmic li ha permès exercir càrrecs de responsabilitat empresarial dirigint, com a director general, empreses importants del país.

Tanmateix, tant o més considerable que el seu currículum formatiu és el seu esperit de curiositat i el sentiment del deure social i polític que l’ha caracteritzat. El primer aspecte explica que complementés els seus estudis amb altres relacionats amb el món de la comunicació, la meteorologia, l’aeronàutica i els idiomes. El segon va determinar que ostentés l’alcaldia de Terrassa durant els anys de la Transició Democràtica.

 

 

Cazarabet conversa amb Domènec Jofresa i Vellsolà:

jof0001.jpg-Amic Jofresa, com és duur a terme una novel·la entre la realitat i la ficció?—no sé com ara fan, per ficar uns exemples, en Phillip Roth o en Joël Dicker

-Ha sigut un plaer.  Em va semblar que la frustrada Olimpíada Popular havia sigut un tema poc debatut, i que a més podia donar molt joc per una novel·la. A mes, jo conec una mica Rússia i Ukraina i podia aprofitar-ho.

 

-Què ha suposat per a tú escriure aquesta novel·la?

-Els meus coneixements de la història, els meus viatges, i la inventiva de lligar persones d'aquí i d'allà em va portar a dibuixar una història que parcial és real, amb notables pinzellades d'imaginació, és clar.

 

-Conta la història d´uns personatges que es troben com diu el llibre entre l´estadi Olímpic de Barcelona, ja que aquesta ciutat s´oferí a celebrar els Jocs Olímpics alternatius front al Berlí del nazisme i les trinxeres, ja que aquell estiu va esclatar a Espanya una Guerra Civil; per què t´apropes a aquests escenaris? Què es allò que et mou a aquest destí?

-Sempre m'ha interessat aquell país, fins i tot ja fa anys vaig estudiar una micva el seu idioma. Em va semblar que podia muntar una història, millor una novel·la força interessant i, sobretot, amb personatges reals, i històries que havien passat, tant a Catalunya com a Ukraina i Moscou.

 

-Però no em vull oblidar de la Rússia que també retrates;una Rússia que acabava d´eixir feia uns quants anys de la Guerra Civil que esdevingué trepitjant a la Revolució d´Octubre i a una altra Guerra Mundial, la Gran Guerra. Per què fixes la teva mirada especialmente damunt Rússia?

-Molta fam, sobretot a la península del sud, Yalta ,Chwernosis, etc. Anys de molta fam i molta dispersió de persones cercant treball, i sobretot menjar. Tan era així que les autoritats havien de dispensar un permís per sortir de la seva ciutat o zaona d'influència. Tamps terruibles i controlats pels cacics de torn

 

-A més, arranques l´ aventura del llibre l´any 1932 que a Rusia suposà fam, molta fam…La fam denominador comú en totes les guerres i posguerres, tot i que de  la del 32 s´han dit moltes coses…

-Sí, havia de ser el contrapunt a la Olimpíada del nazisme, del tercer Reich, però no hi havia més remei que fer-la allà. Ja estava pactat i previst, anys abans del moviment de l'Hitler. Per això encara tenia més interès, però es va frustrar.  Era un gran moment polític per fer una novel·la, empalmant amb les peripècies d'una família d'aquí, que, a més, coneixia a fons.

 

novela-empezada.jpg-I està la Barcelona que organitzà unes Olimpíades Populars, les de 1936, però que van esdevindre frustrades.El contrapunt a tota una nació que feia un homenatge a l´aspror, la foscor i el nazisme de la Alemanya del III Reich?

-Els personatges de la novel·la els vaig aplegar de la història, de les lectures, i sobretot de la vida. L'experiència aporta moltes coses. També paciència i ordre, per recollir papers, documents, dades, etc.

 

-Com vas aplegar a pensar als diferents personatges que van passant per aquests escenaris?

-Com anècdota sobresortint, i que vaig comentar el dia de la presentació, puc dir-vos que aquesta novel·la la vaig començar a Yalta, sobre la mateixa taula que en Chuchill, Stalin i Roosvelt signaren el pacte del repartiment del món. Vaig passar allà uns dies, entre Yalta, Sebastopol, Kiev, i altres ciutats. Vaig tenir oportunitat de saber coses, i conèixer gent, i escriure... Potser avui seria poc possible fer-ho, o certament difícil.

 

-Perque estem al davant , sobretot, d´una novel-la de personatges que esdevé en un temps que té tots els ingredients, però per damunt està la força dels personatges, no? Què en spots comentar?

-Els protagonistes de les Olimpíades foren els atletes que no van poder participar, i molts d'ells es quedaren a ajudar als defensors de la aracada República. Altres actors eren els enviats especials, periodistes, i agents infiltrats, davant una possible, i probable revolta que alguns paissos ja suposaven. Era, Espanya, un camp abonat pel periodisme, l'estratègia, la política, i com es va veure també per les proves militars.

 

-Quins  van estar els protagonistes d´aquestes Olimpíades frustrades, em refereixo a quins eren?-Com ho fas per retratar als diferents personatges…et fixes en persones que has conegut o fas una composició…una mica d´ací, una mica d´allà?

Per retratar personatges em fixo, evidentment amb personatges que he conegut, alguns, altres `per les seves biografies, altres inventats, el que jo dic "el meus ninots". Hi ha de tot.

 

-Segurament que el procés de documentació per a la mateixa fou apasionant. Què ens pots contar?

-La documentació és essencial. Sempre. Cal guardar molt material que un dia pots necessitar. Per exemple ara, que estic preparant la novel·la "El retorn de l'Albert", que és el protagonista de "Turbulències", doncs ja fa temps que col·lecciono dades que em serviran. I així sempre, cal un arxiu permanent, de coses que un dia et poden servir.

 

-I quina metodología de treball sols seguir?

Metodologia:       a) viure la novel·la

                                 b  )ficar-te dins cada personatge. Saber com el vols.

                                 c) dibuixar un guió de què vols parlar.  Com i quan.

                                 d)  assajar uns capítol en brut.

                                 e)  repetir i revisar el què has escrit.

                                 f)  sobretot no tenir pressa. La imaginació és lenta.

                                 g)  revisar el guió, i probablement canviar coses.

                                 h)  escriure - revisar - estripar - tornar a escriure

                                 i)  tenir molta paciència.

                                 j) seguir llegint altres autors, i rectificar alguna cosa. més.

                                 k)  passar els capítol a papar, i llegir-los novament.

                                 l)  repassar la sintaxis, i el vocabulari.

                                 m)  seguir rectificant. LLegint i estripant.

                                  n)  repassar apunts de l'Escola d'escriptura.

                                  o)  amb la noval·la acabada, passar vuit dies sense pensar-hi

                                  p)  llegir-la sencera i seguida.

                                  q)  seguir corregint...

Quina feina, oi?

Espero poder haver-vos sigut útil.

 

 

 

 

DE_L_ESTADI_A_LA_TRINXERA.jpg25767
De l'estadi a la trinxera. Domènec Jofresa i Vellsolà   
358 páginas
19.00 euros
Gregal



La novel·la transcorre entre 1932 i 1939, a cavall de dues realitats ben diferenciades, Catalunya i Rússia, i un eix central, la Guerra Civil.

La trama principal gira a l’entorn de la frustrada celebració de l’Olimpíada Popular de 1936, i és aquest el punt de confluència entre la trama russa i la catalana.

El focus se centra en els personatgescombinació de reals i ficticis–, implicats en un joc d’interessos polítics, socials i econòmics que transcendeix els petits drames dels individus sense restar-los, però, protagonisme.

Un entramat de referències històriques mantenen viu l’interès del lector, tot consolidant el rerefons argumental, tant el context català: proclamació de la Segona República, lluita obrera, conflictes generacionals dins la burgesia, esclat de la Guerra Civil, els racionaments, l’afusellament de Companys...; com el context rus: els gulag siberians, les purgues stalinianes, el propagandisme soviètic...


Domènec Jofresa i Vellsolà va néixer a Terrassa el febrer de 1931 en el si d’una família de classe mitjana. Va cursar estudis d’Economia i de Tècnica Tèxtil a la ciutat vallesana i es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, va estudiar Ciències Polítiques a la Universidad Complutense de Madrid i de doctorat en Dret Constitucional a la de Barcelona. També, en dues èpoques, distants en vint anys, va perfeccionar els seus estudis a l’IESE de Barcelona.

Tot aquest bagatge acadèmic li ha permès exercir càrrecs de responsabilitat empresarial dirigint, com a director general, empreses importants del país.

Tanmateix, tant o més considerable que el seu currículum formatiu és el seu esperit de curiositat i el sentiment del deure social i polític que l’ha caracteritzat. El primer aspecte explica que complementés els seus estudis amb altres relacionats amb el món de la comunicació, la meteorologia, l’aeronàutica i els idiomes. El segon va determinar que ostentés l’alcaldia de Terrassa durant els anys de la Transició Democràtica.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com