71KGFnQXetL.jpgCazarabet conversa amb...   Xavier Serra, autor de “Espurna” (Afers)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Narrativa valenta i descarada des de la ploma de Xavier Serra.

La sinopsis del llibre:

Elaborada a partir dels testimonis, Espurna és una narració sense ficció de les aventures d’un grup de joves implicats en la lluita clandestina contra la dictadura del general Franco. La novel·la ressegueix les peripècies vitals d’uns personatges que van anar més enllà de repartir pamflets i d’organitzar grups de discussió d’ideologia marxista. Els protagonistes d’Espurna s’aferraren a la idea que la revolució era imminent i miraren d’aprofitar totes les escletxes dels darrers anys del franquisme. La policia i els tribunals del règim, però, encara eren extremadament perillosos.

En aquesta novel·la, Serra trenca la classificació de la literatura per gèneres, tot posant al límit els mecanismes de la narrativa, però també els de l’assaig. Així, fidel a la realitat però sense deixar de banda els artefactes novel·lístics, l’obra ens explica la història d’una revolta que mai no ha arribat a encendre’s.

L´ autor, en Xavier Serra:

Xavier Serra (Sueca, 1967) és un dels assagistes més prolífics de la literatura catalana actual. Escriu habitualment sobre temes relacionats amb la filosofia, la literatura i l’art en les revistes Afers, Mirmanda, L’Espill, Quaderns de filosofia i ciència i Journal of Catalan Intellectual History (del qual és un dels editors). Tots els seus llibres els ha publicat a l’editorial Afers: Història social de la filosofia catalana (2010), on desgrana les causes del dèficit filosòfic que arrossega la cultura catalana contemporània; dos volums —de moment— de «Biografies parcials»: Els 70 al País Valencià (2009) i Nascuts abans de la guerra (2011), amb els quals perfila una sèrie de retrats literaris de personatges que han tingut una repercussió sobre l’economia, la política o la cultura del País Valencià en les darreres dècades; A peu de foto (2012), un llibre singular on l’erudició és presentada amb mordacitat i sense rastre de pedanteria; i La tertúlia de Joan Fuster (2012), on fa un relat àgil i amè de l’entorn en què es va moure l’assagista.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Xavier Serra:

SERRA.jpg-Xavier, què t’ha portat a escriure aquesta obra narrativa que beu a partir dels testimonis i que, directament, la converteix en una narrativa de no ficció?. Amic, què pretenies al submergir-nos en aquest exercici narratiu de no ficció?

-Espurna és la història d’uns joves que en els anys setanta lluitaven contra la dictadura: feien pamflets, els repartien, s’organitzaven en cèl·lules clandestines i llençaven còctels molotov. Molts dels protagonistes pertanyien a un grup anomenat Germania Socialista, però els fets que narra la novel·la van més enllà d’aquest grup.  Tenia els testimonis, tenia el fil narratiu, tenia els documents. Tenia cartes, manuscrits que s’havien guardat molt de temps, fotografies... Era millor escriure sense inventar res. La història era prou potent.     

-Tot i que, com assagista, tu et  mous molt bé en la no ficció, sempre has fet treballs d´ investigació i fruit d´ aquest registre has pogut refer una narració que ens mostra la lluita clandestina a peu de carrer contra la dictadura franquista.

-No m’interessava repetir res semblant a allò que tantes vegades s’havia contat ni volia fer girar l’escrit al voltant dels líders dels grans partits d’oposició al franquisme. El que m’interessava era explicar com mantenien la clandestinitat els petits grups d’universitaris rebels, quines mesures de protecció prenien perquè no els enxampessin, com actuava la policia quan irrompia en una assemblea i què feia la gent quan la buscaven per detenir-la. Era tot això el que volia explicar. Però no en forma d’assaig, sinó narrant uns fets i explicant uns ambients.

-Però és una novel·la de cap a peus des de l´ estructura, veritat…?

-Totalment. L’única cosa que a primera vista la separa de la novel·la tradicional és que no té diàlegs ni recrea els móns interiors dels personatges (perquè aquestes coses me les hauria hagut d’inventar).

-Tots els protagonistes intenten encendre l´espurna -aqueixa que dona títol al llibre- que sigui la que prengui la foguera per intentar acabar amb el franquisme?

-Sí. I uns acaben a l’exili i uns altres a la presó. La història sembla prou actual.

DSC00826-(2)-còpia.jpg-Vols fer una mena d´ homenatge a aquests homes que s´ aferren a la idea de fer la revolució per tractar d´ enderrocar el règim dictatorial franquista?

-No m’ho vaig plantejar com un homenatge, sinó com una història que tenia prou força narrativa perquè valgués la pena intentar contar-la. Evidentment, em sentia proper a les seves motivacions polítiques. Però també es pot fer literatura ben compromesa amb personatges que representen tot el contrari. 

-Expliques que tractaven d´ aprofitar qualsevol escletxa per encendre les espurnes ,però potser no van valorar que la judicatura estava més penetrada pel règim?

-Estava i està. Aquí no ens han deixat mai portar a judici ni als policies, ni als jutges, ni als ministres com Fraga Iribarne i Martín Villa, que es van encarregar de la repressió durant la dictadura. Ni després a Felipe González. Ni a Rajoy. Ni al rei. Només han fet una mica de comèdia deixant passar pels tribunals una sèrie de personatges subalterns que ja estaven acabats.  

-Perquè la policia com eren els que estaven al carrer i els que mostraven com més la cara del regim… eren menys imprevisibles, no?

-Tots eren previsibles, i feien por de tan previsibles. La policia franquista, en combinació amb els tribunals, mantenia aterrida la població normal i corrent. Si creien que tenien la més mínima excusa, torturaven físicament els detinguts o rebentaven les assemblees atonyinant la gent. Si no, es conformaven d’amenaçar els joves i de terroritzar les seves famílies.

-Com ha estat dur a terme un exercici narratiu de no-ficció, que és com una investigació testimonial molt activa, com un retrat a peu de carrer…?

-Del treball amb testimonis, ja en tenia l’experiència de les Biografies parcials. Només calia accentuar el gir narratiu, contar una història de manera comprensible.

DSC00783-(2)-còpia.jpg-Amb aquesta narració els personatges són l´ eix per a tot, prioritaris enfront de la trama i a l'escenari? És coral amb això la novel-la narrativa de no ficció?

-No hi ha un personatge protagonista que siga el centre d’atenció de la primera a l’última pàgina del llibre, com sol ser habitual, sinó que el centre d’atenció va saltant d’un personatge a l’altre fins que la història queda completada. Crec que aquesta estructura narrativa és el que dona aquesta sensació coral a què et refereixes.  

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta,  però de vegades la interacció entre personatges i trama és tan forta que la relació és bestial,oi?;  i aquest és el cas on l´ impuls dels personatges està per damunt de tot, no? Què en penses? 

-Si els personatges no són potents, la trama farà aigua. I a la inversa.     

-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari en què es passegen els personatges i es desenvolupa la trama, els carrers i la dictadura?

-Explicar l’ambient social i polític dels darrers anys de la dictadura i els primers del postfranquisme m’atreia molt. La descripció de la ciutat de València, dels pobles, dels pisos on vivien els joves que protagonitzen la història era necessària també, però en un altre sentit: en un sentit estètic i de gènere literari, per dir-ho d’alguna manera.    

-Es nota que t'ho has passat molt bé escrivint aquesta història narrativa, no?

-Alerta! Els escriptors s’ho passen bé per raons que no tenen res a veure amb l’orientació que pren el contingut. Suposo que els autors de les tragèdies gregues s’ho passaven bé fent que els seus personatges es desesperessin.

I tampoc és una bona guia per a saber si l’obra que has fet té alguna qualitat apreciable.

-Amic, ens pots parlar del procés de documentació, recerca de fonts, lectura de llibres i altres que hi ha darrere d'aquesta escriptura?

-Això és divertit de viure, però no d’explicar.

-I, com ha estat el dia a dia de treball, la teva metodologia de treball per construir aquesta narració?

-Vaig començar un altre relat que aparentment no tenia res a veure per provar si podia acostumar-me a l’estructura que jo pensava que convenia a aquest llibre. Quan em vaig sentit prou segur, vaig deixar al calaix el que tenia començat i em vaig posar a escriure Espurna. Crec que això ja val com a confessió.

-Aquest treball narratiu, t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix? Ens pots parlar dels treballs en els  què estàs submergit ara?

-La manera en què vaig escrivint fa moltes giragonses. Després d’Espurna he tirat enrere, cap a una altra narració que vaig encetar fa deu anys i es titula El vicecònsol. És també una narració sense ficció. I també és una història política.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com