Cazarabet conversa con...   Neus Moran Gimeno, autora de “L´espoli franquista dels ateneus catalans” (L’Avenç)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neus Moran Gimeno ens obri els ulls d´ aquest espoli del que es parla menys, però que és igualment espoli, amb tot el que comporta després amb més de quaranta anys  de silenci e impunitat per part dels que hi van fotre mà.

Aquest assaig d´ investigació ho edita amb el seu atreviment habitual i valentia que no va exempt de qualitat.

Allò que ens explica la sinopsis: Per primera vegada es posen al descobert els documents que expliquen una de les facetes més desconegudes de la repressió franquista a Catalunya: la requisa patrimonial del moviment associatiu i obrer. L’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics i l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. L’estudi mostra l’abast i els efectes d’aquest espoli general, metòdic i ben planificat des de l’inici de la Guerra Civil per perpetuar-lo més enllà de la dictadura. A través seu comprovem com la persecució implacable de milers d’entitats ocasionà la destrucció gairebé irreparable del teixit i la dinàmica associativa existent fins aleshores. Aquest llibre corrobora la requisa de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats extintes pel règim. Un cop decomissades, s’inclogueren en el patrimoni del nou Estat que, més o menys aviat, hi anà instal·lant les dependències dels seus organismes. Aquest procés queda revelat en l’anàlisi dels casos dels ateneus membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

La autora: Neus Moran i Gimeno  (València, 1979) és doctora en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciada en belles arts per la Universitat Politècnica de València on també realitzà el treball d’investigació doctoral en l’especialitat d’art públic. Actualment és investigadora de la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona. La seva tesi «CADCI. Guerra i memòria espoliada (1936-1939)» és fruit de la recerca iniciada el 2013 per a l’exposició «Els papers del CADCI. Memòria recuperada», al castell de Montjuïc, l’octubre de 2013. El present llibre sobre els Ateneus espoliats neix del seu interès per la transmissió i la recuperació de les memòries subalternes, i ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

 

 

Cazarabet conversa amb Neus Moran Gimeno:

-Amiga, què és el que vos va portar a investigar sobre l´ espoli que van sofrir els ateneus a Catalunya?  Hi ha o va haver-hi algun incentiu què t'ha fet investigar sobre açò?

El tema va eixir mentre feia la tesi doctoral sobre el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria, el CADCI. Tant la documentació primària que vaig utilitzar, el fons restituït a l’entitat que forma part dels anomenats “papers de Salamanca”, com el propi estatge social de l’entitat, ubicat a la Rambla de Santa Mònica de Barcelona, havien estat requisats el 1939. Mentre feia la recerca vaig poder consultar l’expedient de l’edifici que continua adscrit al Ministerio de Trabajo. No era l’únic. Centenars de propietats d’entitats del moviment associatiu i obrer català havien estat requisades pel nou règim amb una clara voluntat repressiva. Era un fil que calia resseguir i que gairebé estava per abordar, historiogràficament parlant. Aquell fil s’anà convertint en una d’aquelles dèries que ens atrapen a les persones que fem recerca. Gràcies a la Federació d’Ateneus de Catalunya, es pogué donar forma al projecte. Del primer treball, que comptà amb l’ajut de Memorial Democràtic, nasqueren una exposició itinerant i els articles publicats a La Mira. El llibre tanca i amplia aquest projecte aportant noves dades. Alhora, defineix el punt de partida per seguir aprofundint en la investigació.

-Quins era el perfil dels ateneus o de la denominació d´ateneus a Catalunya: llibertaris, republicans, sindicals…? 

Amb el nom genèric d’ateneus ens referim a un ventall d’entitats creades per les classes populars des de finals del XIX, que responen a diverses tipologies: cooperatives, centres, cercles, societats, casals, orfeons i corals, casinos, agrupacions, foments, unions, colles, ateneus... En aparèixer havien desafiat l’hegemonia de la parròquia entesa com l’únic i principal element articulador de la dinàmica social. És a dir, eren espais de sociabilitat que funcionaven al marge de la família, l’Estat i l’església. Uns espais que assumien una responsabilitat col·lectiva garantint als treballadors i a les classes populars l’accés a l’educació, la sanitat, l’esport, l’oci o la cultura. Necessitats que l’Estat continuava bandejant ben entrada la dècada dels 30 del segle passat.

 

Els ateneus no eren estàtics sinó que s’havien de transformar constantment per atendre les demandes dels associats i les seues famílies. Reivindicacions que indefugiblement muten en cada moment de la història. Això ocasionà que esdevinguessin espais multifuncionals i polivalents, travessats per les diverses tipologies: sindicals, polítics, recreatius, culturals, educatius, mutuals... Al llarg del temps, sovint posaren en funcionament escoles i centres de formació professional, cooperatives d’habitatge i consum, corals i teatres, seccions de socors mutus i esportives, caixes d’estalvi, borses de treball...

 

Cal apuntar també que el món associatiu s’erigí en un potent nucli de difusió de totes les formes d’entendre el món que propiciaren aquell efervescent clima polític republicà. Sense l’existència d’aquesta sòlida xarxa associativa tan arrelada al territori, és inconcebible entendre la propagació i socialització del catalanisme polític, del republicanisme, del socialisme o del anarquisme. Als ateneus es formaven subjectes crítics i lliures, que a més havien comprovat els resultats de posar en pràctica ideals com la solidaritat i la cooperació per aconseguir la transformació real de la societat. Allò possible era factible.

-Quins predominàvem?

Segons les fonts consultades, entre els quals destaquem en especial els treballs publicats pel grup ISOCAC de la URV, delimiten en 31.771 les entitats inscrites oficialment als registres entre 1860 i 1937, entre les quals predominen les entitats de caràcter instructiu, cultural i recreatiu. Al final de la guerra, en quedaven actives més de 21.000. Entre elles trobem 280 cooperatives de consum, i entre 540 i 600 cooperatives del camp o sindicats agrícoles, gairebé un a cada població. Cal fer un incís: son entitats registrades formalment. A aquestes xifra global s’han d'afegir les desenes de milers d’associacions que funcionaven amb regularitat sense al marge de cap registre, ja fos per motius ideològics (per exemple, ateneus llibertaris) o pel propi context de la guerra. -Quins van ésser els que van patir major espoli?

L’espoli fou sistemàtic i generalitzat. És a dir, afectà totes les persones físiques i jurídiques (entitats, partits i sindicats), vives o mortes/extintes, que el franquisme qualificà d’enemigues per haver donat suport a la legalitat republicana i oposar-se, «con absurda resistencia sostenida», a les forces que «cooperan en el movimiento nacional» (decret 108 de la Junta de Defensa Nacional, 16/09/1936). A partir d’aquest moment, les entitats desafectes eren declarades extintes i perdien tots els seus drets i patrimoni per ser considerades responsables de la guerra. Hem d'entendre que la requisa patrimonial, l'espoli, fou un mecanisme repressiu de primer ordre en el qual confluïen la voluntat política de castigar als enemics; i l’interès econòmic dels amplis sectors socials que eren fidels al Movimiento des de l’aixecament militar de juliol del ‘36. 

-Per a ésser espoliats hi ha que tindre alguna mena de béns….de quins béns estem parlant?, tot i que només l´ edifici ja era “tot un espoli” ….

A més dels immobles, parlem de tot el patrimoni que havien acumulat les entitats al llarg dels anys: mobles, avals i dipòsits bancaris, arxius, documents i fons bibliogràfics... Formen part de les diferents cares de l’espoli que analitzem al llibre. Recollim algunes de les minucioses relacions de requisa dels béns mobles on figuren les taxacions de tot allò que anaven trobant als edificis: culleres, gots i copes, cadires, envelats, màquines de cinema, telons de teatre, jocs i taulers, espills... Tot servia per aprovisionar-se de fons i era susceptible de ser venut o llogat a la llarga, cosa que respon a la lògica mercantilitzada del nou règim.

-Allò espoliat ,per qui va ser espoliat i on va anar a parar?

Era decomissat només ser alliberat el territori per l’exèrcit en exclusivitat o bé amb la col·laboració de les noves autoritats i organitzacions afins com FET y de las JONS. Els béns requisats eren immediatament declarats propietat de l’Estat. Què passà amb les propietats immobles de les entitats extintes un cop embargades? Més o menys aviat, el règim instal·là les delegacions dels organismes estatals o dels afins, com ara FET y de las JONS. A la llarga els màxims beneficiaris dels negociats sobre els béns requisats foren l’església i el Partit Únic amb qualsevol de les seues branques: Delegación Nacional de Sindicatos, Obras Sindicales, Frente de Juventudes, Auxilio Social, Sección Femenina i Hermandades de Labradores y Ganaderos. Però també hi trobem el Instituto Nacional de la Vivienda, el Instituto Nacional de Colonización, el ministeri de Defensa... 

-Aquell espoli encara l´ estem pagant avui en dia….o s´ ha fet justícia?

L’espoli no acabà amb el franquisme. Els estatges requisats que no foren venuts durant la dictadura continuaren adscrits al patrimoni nacional i transferits a diferents ministeris. Les entitats —i també les persones— que patiren l’espoli franquista quedaren excloses de les dues lleis que definien un rescabalament a partits i sindicats, amb molts matisos i sempre parcial. En definitiva, l’espoli seguirà latent mentre no es restitueixi el patrimoni als seus legítims propietaris, víctimes d’un crim imprescriptible de lesa humanitat. Aquest no-retorn incompleix els actuals convenis internacionals sobre drets humans dels que l’Estat és signatari i perpetua el càstig imposat pel franquisme.

-Que l´espoli va esdevindre una manera de repressió està clar, però molts no agafaven l´espoliat per a la “causa nacional –catolicista o franquista”, molt d´allò que era espoliat anava a passar a particulars i això té un nom, si volem ser molt correctes hi podem parlar d´apropiació indeguda, si volem ser clar parlarem de robatori…

Al respecte del que comentes hi han exemples en la manera en que es realitzaren els negociats i mercadeig de béns mobles i immobles requisats al llarg de la dictadura. A més de les cessions i donacions d’immobles, signades sobretot amb església i Hermandades, trobem les vendes i subhastes a particulars, consistoris i entitats bancàries de les propietats considerades inútils. Ho són aquelles més malmeses per la descurança i l’absència absoluta d’inversió per al manteniment, i aquelles altres afectades per càrregues hipotecàries que l’Estat no assumeix. D’altra banda, trobem els contractes de lloguer per a l’explotació dels cinemes, teatres, bars, jardins, magatzems o terrenys dels antics ateneus. En tots els casos s’ofereixen garanties immillorables i es negocia a sota preu. Com ja comentava abans, es busca treure el màxim rèdit possible dels béns requisats fins al final

-Quin paper van jugar les creences religioses en tot això?

Les creences religioses estan imbricades en els fonaments del propi Movimiento. Els mites de l’enemic interior i l’anti-Espanya, foren essencials per donar forma a la política del nou règim. Les entitats del moviment associatiu i obrer foren percebudes com enemigues a abatre per salvaguardar la pàtria, eren un contrapoder que cal erradicar de soca-rel. A més, com tractem en un dels capítols, hi havia la creença que “no era robar apropiarse de cuanto existe en un domicilio rojo”.

-Als pobles petits hi havien famílies que es van dedicar a l´ espoli i no només dels ateneus, veritat?, eren els que assenyalaven on anar-hi i els qui anaven a les cases dels seus conciutadans amb total impunitat…. .-I com era a les ciutats més grans?

 A les ciutats hi han altres variables. Hi havia aquells que delataven, pels interessos que foren, responent a les crides oficials. Però fou clau el paper de les noves autoritats i de Falange en el marcatge dels centres "rojos". Uns espais que sovint estan identifiquen molt abans de l'alliberament i que, un cop entren les tropes, efectuen l'ocupació i requisa ells mateixos, en col·laboració amb l'exèrcit o bé informant-ne a la comandància. 

-Ja en temps de la democràcia...un dia anant a una processó del Corpus—jo de petita acompanyava molt a la meva àvia molt catòlica i tradicionalista…-- bé, recordo que als balcons la gent penjava cobrellits ben macos, bordats i referents familiars… Aleshores una dona es va avançar i en mirar a un balcó d´un net d´un antic batlle del poble, es va penjar del cobrellit i la va estirar amb força… cridant i explicant que aquell cobrellit  era de la seva família i que li havien robat en entrar Franco al poble, ningú va dir res…ni els propietaris del balcó que es van amargar…La meva àvia , ---sí, la catòlica, tradicionalista i que he vist vestida—juny a l´ avi—amb una foto amb camisa blava---em va contar que van aplegar a robar tants --quan va entrar el IV de Navarra--- que , en els primers dies del franquisme, fins i tot van anar a parar a la presó de Castelló ,amb els seus enemics, “els rojos”…què ens pots comentar?; t´ has debut assabentar-te de casos pareguts, oi?

Sempre són colpidors els testimonis i hi ha tants... M’ha vingut al cap el discurs de Joan Massana, president Centre Instructiu i Recreatiu de Balsareny, que recordava el desembre de 1981com havia estat l’espoli de l’estatge que tant els havia costat aixecar. L’entitat, fundada a finals del XIX, havia comprat «les runes de dues cases velles» gràcies a les subscripcions dels socis l’agost de 1926. Durant huit anys treballaren per aixecar-lo «escatimant-se moltes hores, incloses les de dormir, naturalment plenes d’aquella il·lusió desinteressada». El Casino era el resultat de l’esforç col·lectiu de l’entitat que sota el lema «amor i cultura» aglutinava les esquerres del poble. Les forces del Movimiento l’assaltaren i saquejaren només ser ocupada la població. Cremaren la documentació i la biblioteca i robaren el mobiliari. Com explicava Massana, l’ànim de venjança fou tal que fins i tot «s’emportaven les teules per tal que quedés en runes molt més aviat». 

-Dels pobles què era allò, amb els ateneus inclosos, que va patir més l´ espoli...?

 És una qüestió que encara tenim per investigar i molt probablement canvia a cada localitat. Però, a més de les entitats, foren les persones d’esquerres i les seues famílies les que més patiren la repressió del règim i, amb ella, la requisa del seu patrimoni.  

-Va esdevindre diferent l´ espoli dut a terme als pobles que el dut a terme a mitjanes i grans ciutats? Com? Per què creus?

Fou diferent perquè hi hagué un posicionament de les persones addictes al sollevament militar que els portà a participar en la repressió dels considerats adversaris polítics que s’efectuà en col·laboració amb les autoritats militars o, en tot cas, comptant amb el seu vistiplau. Com ha estudiat Conxita Mir, al món rural les relacions de parentiu, veïnatge i amistat eren més fortes i facilitaren que s’incubés millor l’hàbit de la denúncia i la participació activa com a element d’integració en el nou règim. Als pobles la repressió s’acompanyà de la recuperació de les esferes de poder per part dels antics mandataris locals, que no dubtaren en posar-los al servei de la institucionalització del nou ordre en el qual la violència era l’element essencial. 

-Neus, com ha sigut el procés i l´ àrdua  tasca d 'investigació que, a més, té molt a veure amb el procés de documentació en aquest llibre?

Crec que el més complicat ha estat localitzar els fons documentals que es custodiaven en diferents arxius intermedis i històrics enmig dels entrebancs burocràtics potenciats per la pandèmia. Eren moltes peces separades per contrastar que et donessin les pautes per entendre el funcionament intern de l’aparell judicial, administratiu i repressiu encarregat de la requisa. Per molta distància que hi poses, de vegades t’afecta emocionalment, no deixa de ser una documentació molt dura, que en certa mesura despulla una realitat cruel. Malgrat tot, sempre és apassionant fer recerca i enfrontar-te a les caixes de documents.  

-La investigació, la recopilació de documentació, el contrastar tot això...el aproximar-se a testimonis més o menys directes sobre el vostre treball...és un una tasca que requereix de molt de treball, minuciositat, de molt de temps però també de molta gratificació---a la fi quan veus el resultat--- què ens pots dir?

Per a mi el més gratificant és més quan veus que el treball és útil per a la gent, sobretot per les víctimes.

-I quina metodologia de treball sols seguir i has seguit ací? -Treballes  sobre un guió de qüestions i/o preguntes sobre les quals has anat cercant  respostes?

Les dues coses. Un índex de continguts és bàsic per ordenar la feina. El vas modificant, creix com un arbre, però l'estructura no la perd. A banda, per la meua formació soc molt gràfica, em faig molts esquemes de relacions que vaig treballant a mesura que avance.  

-Com ha estat treballar amb L´Avenç?.

Ha estat un goig i un honor poder treballar amb ells. Només tinc paraules d'agraïment per als editors i per a la resta de l'equip, en especial per a la Núria Iceta amb qui he compartit aquesta aventura. Amb ella he viscut tot procés d'edició fins la publicació. És ben complex. Se passa per moltes fases des de que entregues el manuscrit, es revisa, es corregeix, es cerquen les imatges, es maqueta... Quan el veus imprès t'emociones com una xiqueta. 

- Ens pots explicar, Neus, en què estàs ficada ara…ens  pots fer cinc cèntims?  

 Com et deia abans, continue estirant del fil. Encara queda molta feina a fer. Seguisc amb l'espoli però obrint l'enfocament, el marc, als Països Catalans. M'interessa analitzar les connexions, les diferències i similituds, la manera d'operar d'aquesta vessant de la repressió en cadascun dels territoris. Això suposa que, alhora, has d'estudiar la complexitat de la xarxa associativa republicana, entendre les seues múltiples expressions i treballs, que no deixen de ser el reflexe de tot un món, amb la diversitat de formes de relacionar-se, sentir, estimar i pensar la realitat.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com