336384388.jpgCazarabet conversa con...   Martí Domínguez, autor de “L’esperit del temps” (Proa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre esplèndid del prolífic Martí Domínguez escrit per a Proa del segell Grup 62.

Aquest escriptor ens endinsa , sempre, dins trames tant diferents com diferenciades…

Una novel·la que ens aboca a un temps diferent i on les coses tenien que canviar perquè el “tren històric” els agafava….

La sinopsis del llibre:

L’esperit del temps va fer que un metge austríac s’interessés pel desenvolupament de les teories darwinistes. L’esperit del temps va fer que pensés a aplicar els estudis sobre el comportament animal al progrés de l’espècie humana. L’esperit del temps va fer que posés les seves investigacions al servei d’una política. L’esperit del temps el va convertir en un puntal de les teories que fonamentaven les pràctiques nazis. L’esperit del temps el va situar en el front de l’Est en la guerra contra els russos. L’esperit del temps no va impedir que a principis dels setanta aquest científic nazi rebés el Premi Nobel de Medicina. Una novel·la que reflexiona sobre les foscors més inquietants de la naturalesa humana.

En Martí Domínguez:

Martí Domínguez és doctor en Biologia, professor de Periodisme de la universitat de València i director de la revista científica Mètode. Escriu a diferents mitjans de comunicació, com ara El Temps, La Vanguardia, Ara i El País. Una part dels seus articles està aplegada als reculls Peiximinuti i Bestiari. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seva tasca com a director de la revista Mètode. Com a novel·lista, és autor de Les confidències del comte de Buffon, guanyadora dels premis Andròmina, Crexells i de la Crítica de la Universitat de València; El secret de Goethe, premi Prudenci Bertrana i de la Crítica de la Universitat de València; El retorn de Voltaire, que va rebre el premi Josep Pla; i El fracassat, acabat de publicar, sobre els pintors Cézanne i Pissarro.

 

Cazarabet conversa amb Martí Domínguez:

20190924189_forCrop_forCrop.jpg-Martí, aquest llibre té molt a veure amb la teva faceta científica…no és així?-Vols fer-li ,a la teva manera,  una mena d’homenatge a Charles Darwin i a la Teoria de l’espècie…tot i que ací siguin absorbides per cató més obscur?
-Sí, el fet de ser biòleg  m’ha ajudat a entendre millor les raons que guiaven tots aquells científics implicat es l’eugenèsia.

-En aquest llibre la ètica humanista ocupa un lloc molt important…és premeditat,oi? Què ens pots explicar-hi?
-Ciència sense consciència, pobresa de l’ànima, escrivia Rabelais. Al capdavall, la cultura no és prou per a aturar els instints humans.

-Ací la ètica, el paper de “lo social” en la ciència es topeta de cara amb l’autoritarisme més bèstia, oi?.En el nacionalsocialisme Alemany, dins el nazisme… no hi havia treva, oi?
-Volien aconseguir una raça pura, lliure de malalties hereditàries, a qualsevol preu.

-En les teves novel·les ens vas contant les quotidianitats més evidents mimant a la història i tirant de la teva passió per la ciència i per estirar de les curiositats….fas que ens preguntem moltes coses i ens adonem de lo molt que hi ha a regirar des de  la lectura….què ens pots explicar-hi i reflexionar…?
-La meua literatura vol animar al lector a reflexionar sobre la necessitat de crear un societat crítica, ben informada i moralment conseqüent L’ètica ha de ser un element primordial en qualsevol conquesta humana del futur.

-Però moltes vegades la comunitat científica, com és el cas d’això que ens narres a “L’esperit del temps”, es fica al costat del més poderós… pot ser perquè li proporciona medis per a poder fer i desfer, per a poder experimentar… massa vegades s’ha vist i ací ens ho narres. Explica’ns…
-Sí, el nazisme era un moviment procientífic i això va animar l’acadèmia alemanya a acceptar-lo molt millor. El científic molt a sovint sols pensa en la seua recerca i poc en les conseqüències que s’hi puguen derivar. Això caldria canviar.

-Només la comunitat jueva científica veu “la jugada”, les manipulacions dels polítics i dels nazis de la ciència….
-Sí, i també va passar de gent que era nazi i que varen descobrir que tenien un besavi jueu. I acabaren als camps de concentració igual.

190905marti_dominguez007-05120358-604x270.jpg-Esgarrifa la portada de Proa de tota aquesta joventut amb el braç alçat al cel en sentit homenatge, embriagat, al nazisme…esgarrifa la manipulació de les masses i de les voluntats i mets…com a corders…sense pensament propi…
-El nazisme, com el totalitarismes, anul·la la individualitat. Els homes són com abelles, que treballen pel bé de la colònia, disposats a qualsevol sacrifici per tal d’aconseguir l’objectiu.

-El protagonista, el metge austríac, es fa seva la teoria de Darwin—no crec que Darwin abracés mai el nazisme si és que s’haguessin trobat en el temps---però aquest metge fa com un motlle a la seva ambició i aplica els estudis  de Darwin i del comportament animal al progrés de l’espècie humana, quelcom molt perillós… S’aprofita d’allò que polítics i bona part de la població necessitaven sentir per tirar endavant en la bogeria de la supremacia de la raça?
-Darwin no era racista, però sí molts dels seus deixebles, com Haeckel. Pensaven que hi havia races més preparades que altres. Això condueix els nazis a l’Holocaust, i no sols amb el poble jueu. També cap els eslaus, que consideraven subhumans. D’haver guanyat la guerra, haurien exterminat entre 20 i 50 milions de persones.

-Ficar les serveis científics i mèdics al servei de la política i dels polítics és irresponsable i gens humà….però és l’ambició el que domina al metge austríac?
-Vol fer carrera, i a més de nazi és cínic. Això fa que quan se n’adona ja siga massa tard.

-Quin lloc ocupa ací la malícia?.Tot i on hi ha malícia, sempre hi ha o es pot veure un xic, tot i que només sigui un xic, de bondat, oi?
-No ho sé... La bondat és un sentiment que cal cultivar. La naturalesa no és bondadosa, és egoista i cruel. Quan l’home s’emmiralla en la natura desenvolupa els seus pitjors vicis. El que en fa humans és tot allò que hem pogut vèncer a la nostra pròpia naturalesa: l’ètica, la solidaritat, l’empatia cap a altres sers humans...

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com