esclausoblidats (1).jpgCazarabet conversa con...   Maria Eugènia Jaume i Esteva, autora de “Esclaus oblidats. Els camps de concentració a Mallorca (1936-1942)” (Documenta Balear)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Eugènia Jaume i Esteva s´apropa molt insistentment als camps de concentració a Mallorca entre els anys 1936-1942.

L´ editorial que ens brida aquest magnífic llibre, fruit d´ una esmerada investigació, és Documenta Balear dins la col-lecció Arbre de Mar en el número 66.

La sinopsi del libre:

La Guerra Civil a Mallorca fou sobretot un període de repressió i violència que es va allargar més enllà del final del conflicte. Entre 1936 i 1942, l’illa va acollir desenes de camps de presoners que van ser forçats a construir infraestructures viàries i de defensa. Aquests milers d’esclaus oblidats van ser exposats a tota mena de maltractes, misèries i privacions per un règim nacionalcatòlic que, mentre assegurava que els volia reeducar en els valors del franquisme, explotava els vençuts en benefici propi. 
La recerca de Maria Eugènia Jaume, a partir de documentació fins ara inèdita, ens ofereix per primera vegada un estudi detallat dels destacaments existents, les construccions realitzades i les vicissituds d’aquests esclaus mallorquins de Franco.

L´ autora d´aquest magnífic llibre d´ investigació histórica que és tot un homenatge a la memoria histórica, na Maria Eugènia Jaume i Esteva: És graduada per la Universitat Oberta de Catalunya en Humanitats i en Història de l´Art. És Máster en Història Contemporànea i del Món Actual per la Universitat de Barcelona-Universitat Oberta de Catalunya. El seu àmbit d´estudi e investigación es centra en la Guerra Civil a Mallorca.Ha participat en conferències sobre els camps de concentració a Mallorca i les publicacions d´estudis locals, com les jornades de Sóller Esclaus per a fortificar Mallorca.El Llatzeret de Soller 1936-1940—investigació que li va portar un any de 2008 al 2009. Aquesta obra és fruit de la recerca realitzada en el seu Treball de Final de Máster, del qual obtingué el premi Temps,Espai i Forma atorgat per la Universitat de Barcelona el desembre del 2018.

 

 

Cazarabet conversa amb Maria Eugènia Jaume Esteva:

maxresdefault.jpg-Amiga, ens pots explicar des d´on surt aquest llibre per que surt d´un treball d´investigació previ, no?- Podríem dir que es tracta d´un estudi molt concret envers el “teu espai geogràfic “ i aquell que més coneixes )que és la teva terra, Mallorca ficant el punt de mira sobre els camps de concentració del franquisme? Tenies clar que volies escriure sobre els esclaus del franquisme a Mallorca?

 Bones, primer de tot, moltes gràcies per l’entrevista.

Realment no tenia clar de que escriure, aquesta investigació va sortir fruit d’un Treball de Final de Màster i havíem d’elegir un tema, em vaig decantar per a realitzar aquest estudi atès que prop de casa meva, al poble del costat hi ha un camp, el d’Artà i amb molta freqüència l’he anat a visitar. D’aquesta manera i, partint de la coneixença d’aquest camp, un a Pollença i el de Formentera vaig començar l’estudi. La sorpresa va ser molt i molt grossa quan de cada cop sortien més camps i la curiositat: la gran majoria d’ells es trobaven al litoral.

Amb la gran quantitat de dades que sortien i, que encara surten, he decidit centrar el meu focus d’estudi a aquest sistema repressiu a totes les illes. És un tema molt interessant i amb moltes dades per descobrir encara.

- Els camps de concentració arreu on estaven van deixar un verdader sistema d´esclavatge, oi?. Eren verdaders treballs forçats que sempre degueren beneficiar a quelcom, oi? -Quins treballs duien a terme?

Aquí a Mallorca és veu molt clara aquesta finalitat. Aquests camps van deixar verdaderes senyes de l’esclavatge amb les seves construccions, a més contem amb el testimonis de diversos presoners, alguns que encara segueixen en vida i d’altres que ho han deixat per escrit, de que ells no rebien import monetari.

Les seves construccions les podem centrar en dues tipologies diferents:

Entre 1936 i 1939 on les construccions es centraven en les línies viàries per unir el litoral mallorquí i abastir-lo d’unes carreteres eficients que poguessin moure’s amb agilitat en cas d’un nou atac enemic. A més, també hi havia el projecte d’una línia de ferrocarril que unia Sa Pobla amb Alcúdia que mai es va arribar a construir i la construcció de diversos  aeròdroms, entre ells Can Simonet a Campos

A partir del setembre de 1939 van canviar les construccions i es van centrar amb els nius de metralladora, aquests petits búnquers que hi ha a les platges.

2OOh0LHc_400x400.jpg-Hi ha economia a l´ arrere dels treballs forçats que han alimentat a algunes de les fortunes que encara són, avui i ara, presents?—directa o indirectament—

Realment no he trobat cap tipus de benefici privat en aquestes construccions, tot es centrava en obra pública. Ara bé, dintre de tot això hi havia qui es beneficiava atès que segons el reglament els presoners havien de cobrar un sou diari però aquest anava a un compte comú a Madrid. A més el tracta depenia del cap del destacament que en ocasions s’aprofitava dels abastiments que arribaven al camp o dels diners per comprar aliment i es feien grossos a costa dels qui treballaven, els quals no tenien no per menjar.

-En quines condicions hi estaven els empresonats als camps de concentració a Mallorca?

En general molt malament. A Mallorca els Camps de Concentració eren principalment possessions (la part dels sestadors) o barracots de fusta desmuntables. Per tant, hi trobem condicions deplorables. Eren llocs molt humits amb xinxes i polls. A més, alguns com el Llatzaret de Sóller es trobaven situats just al costat de la mar, per tant, aquí s’hi exceptuava. D’altres com el cas d’Artà o Albercutx a Pollença els presoners havien de lluitar contra clemències meteorològiques, principalment nevades i ventades. Per exemple al d’Albercutx amb una ventada el campament -fet de barracots- va caure, i el van haver de tornar a muntar. 

-Hi han diferències entre els Camps de Concentració d´altres llocs de la geografia de l´Estat Espanyol respecte a Mallorca?

Principalment hi ha diferència pel que fa al tractament. Aquí es coneixien episodis de mals tractes, desnutrició i pallisses, però en quant a morts, només -a banda d’alguns suïcidis- es té constància d’una treta, la de Dionisio Pastor a Campos. A la Península, aquest tracte era més habitual, als camps de concentració, igual que a les presons es donaven tretes ni afusellaments. Per tant, d’aquí deduïm que el sentit dels camps a Mallorca sí que es centrava en el càstig, però no en l’assassinat, aquí els presoners eren útils coma  mà d’obra.

-Són conseqüència , els camps de concentració, de la repressió franquista?.-Com era el dia a dia del presoners dels camps de concentració?-El perfil del batallons de presoners quin era?

Es clar que sí. Amb l’esclat de la Guerra es va iniciar un sistema repressiu molt fort i en dies les presons van quedar plenes, es van haver d’improvisar llocs de reclusió tant a Palma com a la resta de Mallorca i degut a això, a partir del mes de desembre del 1936 van començar a obrir-se els diferents camps de concentració. Aquests van néixer amb dues finalitats, en primer lloc buidar les presons i en segon lloc amb finalitat reeducadora.

Maria-Eugenia-Jaume_2243785876_63193886_1500x1000.jpgPel que fa als batallons trobem tres tipologies diferents, en primer lloc a partir del 1936 les Unitats de treballadors que van néixer al 1937, els Batallons Disciplinaris de Soldats Treballadors (1940) i els Batallons Disciplinaris de Soldats Treballadors Penats que en tenim constància a partir de 1942.

El perfil eren presoners polítics i presoners capturats al front, en el cas dels Batallons Disciplinaris hi trobem individus que s’havien exiliat i en el temor de la Segona Guerra Mundial van tornar i foren enviats a aquets batallons.

-Amiga Maria Eugènia. Anem a pams. De quants camps de concentració estem parlant a l´ illa de Mallorca?-Els primers Camps de Concentració a Mallorca quan s´implanten ¿Ia partir d´aquí van creixent conforme a què?

Ara mateix tinc comptabilitzats 26 camps de concentració a Mallorca. El primer que es va obrir va ser el mes de desembre de 1936, els Banys de Sant Joan a Campos. Al transcurs del mateix mes i del gener de 1937 van anar obrint el Llatzaret de Sóller i Can Farineta, també a Campos. Anaven obrint els camps a mesura que se necessitaven les construccions i a més s’anava demanant mà d’obra a la península, per això trobem molts noms de peninsulars a les llistes dels camps mallorquins.

-Els treballs forçats anaven encaminats a fer infraestructures de caire militar…es feien per fortificar l´illa, però front a què?. Quina relació guarden aquestes infraestructures tenint en compte la II Guerra Mundial?

En un primer moment, les carreteres anaven destinades a la defensa de Mallorca en cas d’un nou desembarc dels republicans. A partir de 1939 s’inicien les construccions dels búnquers atesa l’amistat del règim franquista amb els països de l’eix. Per tant, hi havia una forta amenaça d’un atac dels aliats.

-Amiga, dels camps de concentració com a infraestructura què en queda a Mallorca; hi han vestigis o runes?. -Creus que es sap prou del que van esdevindre d´aquets indrets de càstig i treball?

-Actualment queden vestigis, però s’ha de dir que es troben amb molt mal estat. Per exemple, la possessió de Vistalegre a Manacor, està totalment en runes. El camp d’Artà – únic que es va construir com a Camp a Mallorca- es conserva de forma precària, però s’ha de dir que l’Associació dels Amics del Camp dels Soldats d’Artà estan treballant amb la seva conservació. El Llatzaret de Sóller es troba en males condicions damunt sa platja.

Actualment és un tema que es comença a destapar i la gent comença a saber del tema... per tant, de moment la gent no està prou documentada sobre el tema, però espero que amb el temps això vagi a millor i que si els arribi aquesta informació.

esclausoblidats (2).jpg-Com ha estat, amiga Maria Eugènia, el treball de documentació envers els camps de concentració, la vida i les condicions del pressoners; sobre allò que feien i com ho feien..etc…?Feixut,però a l´hora apassionant, no?---i amb safisfacció pel treball ben fet—

-Si que ha estat un tema molt apassionant a més, la recerca és un tema que m’agrada molt i amb el que gaudeixo. A tots els arxius que he visitat he trobat molta informació i de cada cop la feina anava agafant forma i, és clar, el tema, anava enganxant.

-Aconsegueixes llistats complets dels pressoners així com del que els anava passant?Hi havia seguiment dels pressoners?

-Ara mateix estic amb el treball d’aconseguir els llistats i sí, realment vaig aconseguint els llistats i les persones... tinc més de 1300 individus a Artà, més de 400 a Formentera,... entre d’altres camps. Per tant, sí que hi havia un seguiment amb els trasllats de presoners.

-Ha sigut difícil fer-se amb material gràfic i amb documentació referents, per exemple, als croquis dels camps i d´ altres?

-Realment no hi havia croquis dels camps, amb els noms de les possessions i dels llocs he anat buscant als cadastres els seus llocs i els he reconstruït. Els dels nius de metralladora si que estaven a l’abast als arxius.

-M´ imagino  que part del treball aquest de mirar com eren els camps de concentració i com eren les infraestructures d´ allò que construïen els presoners amb els treballs forçats obeeix a una documentació molt específica, oi? I a mirar d´assessorar-te amb estudis i gents  que et poden facilitar detalls que, a lo millor, a vos et passarien per alt per que la teva formació és una altra….

-S’ha de dir que gairebé tota la feina està extreta d’arxius.

esclausoblidats (4).jpg-Amiga, m´ imagino que les fonts orals, les entrevistes—siguin directes o indirectes--,les lectures d´altres treballs d´investigació, de llibres és molt important, però jo em voldria centrar una miqueta més en el treball de poder entrevistar a gent que t´haviga pogut acompanyar en la recerca dels camps de concentració, en explicar-te com vivien, quins treballs feien…

-Sí, he pogut assessorar-me amb testimonis de presoners com el de Gabriel Riera o Paulí Pallàs, estudis de David Ginard, el pare Massot, Jaume Morey o Antoni Tugores.

-Com era la convivencia de les gents de Mallorca amb els pressoners i repressaliats ficats a fer treballs forçats en aquests Camps de Concentració?

-La gent tenia constància dels presoners, per exemple a Sa Pobla, aquests es trobaven al centre del poble i a les altres que estaven a les foranes si que en tenien presència, però simplement callaven. En molts cops he trobat que la gent de les cases pròximes als camps, ajudaven als familiars dels presoners per poder-los visitar, o als mateixos presoners donat-los menjar.

-Si abans parlàvem de l´ apassionat treball de documentació…com és la metodologia de treball i com el ficar-li ordre a tot plegat?.-I com a sigut bolcar-ho tot en aquest llibre que edita Documenta Balear? per cert, com ha sigut treballar amb Documenta Balear?

-Es tracta d’organització, així com van sortint dades organitzar-les per lloc i cronològicament, per tant, la realització d’eixos cronològics explicatius és una solució per a poder realitzar bé aquesta tasca. A més, anar organitzant els presoners així com surten de forma alfabètica.

S’ha de dir que ha arribat a Documenta Balear gràcies a Jaume Claret (el director del TFM) que amb el contacte amb David Ginard va arribar a l’editorial. I especificar que són una gent molt eficaç amb molta paciència, ja que jo sóc una persona molt insistent i han aguantat totes les meves insistències.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com