Cazarabet conversa con... Enric Vicedo i Rius, autor de “Història econòmica de Lleida i de la Catalunya occidental. Territori, societat, condicions de vida i canvi històric (1640-1975)” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És un llibre on es parla de territorio, societat, de les condicions de vida i del canvi històric de Lleida de 1640 a 1975.

El llibre ens ve des de la ploma d´Enric Vicedo i Rius.

El llibre ve a sumar-se a la col·lecció de Monografies en el seu número 125.

Nosaltres, difusors culturals des de Mas de las Matas a Terol, ens sentim indentificats amb aquest estudi i diu l´editor: està pensada perquè pugui ser llegida per qualsevol persona interessada en la història de Lleida i de la Catalunya occidental, la qual cosa ha significat incorporar algunes explicacions que segurament serien menys freqüents si només anés adreçada a especialistes en història. (....)L'objectiu d'aquest estudi és entendre els canvis socials i econòmics de la Catalunya occidental en el context de la història de Catalunya i Europa.”

Està editat per Pagès Editors.

Allò que ens conta el llibre: L’objectiu principal del llibre és contribuir a la comprensió dels canvis socials, econòmics i institucionals de la Catalunya occidental en el context de la història de Catalunya, i de la història d’Europa. En el fons es tracta d’intentar conèixer si les dinàmiques que descriurem eren adients amb les possibilitats de Lleida i la Catalunya occidental i contrastar-les amb l’evolució de les societats properes i no tan properes, com les economies més dinàmiques. L’estudi abasta un ampli període, des de mitjan segle XVII fins a la crisi dels anys 1970, i està dividit en dues grans parts: “Recuperació, creixement i crisi de l’Antic Règim (1640-1840)” i “Societat, economia i desenvolupament del capitalisme (1830/50-1975)”. Dues etapes històriques força diferenciades que evidencien la complexitat de les transformacions de les terres occidentals catalanes.

L´autor, Enric Vicedo i Rius: (Reus, 1952), doctor en història, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques al Departament d’Història de la Universitat de Lleida, ha publicat diversos estudis sobre la Catalunya occidental, principalment amb relació als canvis socials, econòmics i institucionals. Entre els seus treballs destaquen els llibres Les terres de Lleida i el desenvolupament català del set-cents. Producció, propietat i renda (1991); Pagesos i hortolans. El desenvolupament de l’horta de Lleida abans de la fruita, 1716-1950 (1997); Empreses i institucions econòmiques contemporànies a les terres de Lleida, 1850-1990 (1999); Terra, aigua, societat i conflicte a la Catalunya Occidental (2000); Els canals de Pinyana i Fontanet. L’aigua com a factor transformador de la regió de Lleida (2006); Els moviments socials contemporanis. Treball, solidaritat i lluita a les terres de Lleida (amb Jordi Soldevila, 2015); Pagesia, accés a la terra i desenvolupament històric. Els latifundis eclesiàstics a la Catalunya occidental plana (XVII-XX) (2015); Pagesia, aigua i institucions. El Canal de Pinyana (2017); i la participació en obres col·lectives com Terra, treball i propietat (1986), Història de Lleida (2004), Història agrària dels Països Catalans (2006), Els orígens de l’època contemporània. Balanç historiogràfic des dels estudis locals. Homenatge a Josep Fontana (2020). Ha estat coordinador dels congressos sobre Sistemes agraris, organització social i poder local (Patronat Josep Lladonosa d’Alguaire-UdL).

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Enric Vicedo i Rius:

-Enric, amic, què és allò que et va fer investigar sobre la Història econòmica de Lleida i de la Catalunya occidental en la que per fer-ho et vas centrar a desenvolupar reflexions, preguntes i respostes sobre “territori, societat, condicions de vida i canvi històric entre 1640 i 1975”?. Preguntat d´altra manera, què t'ha portat a escriure aquest llibre?

-Tota la meva carrera com a investigador s’ha centrat en la recerca i promoció d’aquesta sobre les terres occidentals catalanes, especialment de la Regió de Lleida, és a dir, la zona plana de la província de Lleida. Aquest llibre planteja les transformacions de les terres occidentals en dues grans etapes: des del segle XVII fins la liquidació del règim senyorial als anys 1830 i des d’aquest moment fins la crisi de 1973 i el seu impacte. L’objectiu final és fer una interpretació del canvi històric en cadascuna d’aquestes etapes, i una de global per tot el període.

-Perquè parlar d´economia a la Catalunya Occidental és parlar-hi d´economia majoritàriament de Lleida?.- Serà, també, a banda de la geografia, Lleida és la gran província occidental i perquè és la província a catalana on es concentra més la vinculació amb el sector primari que tenia molta preponderància entre els anys en que realitzes l´estudi de 1640 a 1975?.- Per cert, per què tries aquest parèntesi temporal?

-He volgut agafar un període sobre el qual he fet o faig recerca pròpia. Des de 1975 fins l’actualitat no n’he fet i no m’ha semblat adequat fer una tercera part amb resultats elaborats principalment per economistes, molts dels quals treballen a la Universitat de Lleida.

En les etapes que estudio he incorporat aquells elements d’altres autors que he pogut encaixar en la meva visió de la història de Lleida i de la Catalunya Occidental. El llibre no és una síntesi de tot allò que he fet jo mateix i altres autors, entre els quals alguns alumnes als quals els he dirigit recerques concretes. Es tracta de fer una visió integradora de les realitats que van canviant, amb ritmes diferents, la qual cosa m’ha permès incorporar noves recerques i materials no publicats anteriorment.

Cal dir que en el llibre s’inclou la Val d’Aran, terra occitana molt vinculada a les terres catalanes; i referències concretes a les relacions econòmiques amb la part occidental d’Aragó.

-Hi ha que recalcar que no és una” investigació econòmica”, és més aviat de la història de l´ economia, no?.- Quines diferències hi ha entre una investigació u altra o és pràcticament el mateix?

-L’economia és una ciència social que analitza la producció i distribució dels recursos escassos entre la societat. Per això els estudis dels economistes són força conjunturals, referits a un moment concret. Un economista actual no pot aplicar la seva disciplina al segle XVIII, per exemple, ja que no tindria cap efecte en aquell moment.

Un historiador de l’economia, en definitiva historiador, analitza els canvis, per la qual cosa pot utilitzar fonts diverses d’arxiu, escrites, etc. I emprar els treballs d’economistes de diversos moments històrics. Per exemple, William Petty, Adam Smith, Karl Marx o John Maynard Keynes.

Un economista que incorpora la perspectiva històrica està fent història. Per exemple, Karl Marx, a “El capital” incorpora moltes anàlisis històriques sobre temes concrets, tot i que l’estructura de la seva obra gira en torn de l’estructura de l’economia capitalista. És fonamentalment un llibre d’economia.

-Ens pots comentar què volies que ens quedés clar en el llibre ...quins són també els teus objectius quan et planteges aquesta escriptura ?

-En les conclusions de cada part i en les del final del llibre el que es vol és mostrar les aportacions històriques de la pagesia i altres grups socials –com artesans i comerciants-. Es destaquen els èxits, sovint relatius, de la pagesia de les terres de Lleida.

-Perquè, des de 1640 l´ economia sofreix canvis al estar sotmesa a molts transformacions en les institucions socio-polítiques, en les transformacions agràries i amb tot això a Lleida ,com arreu, es va removent tot i tothom, oi?

-Lleida, com a zona d’interacció entre Catalunya i la resta de l’estat, ha patit amb força duresa els conflictes militars. Ja sigui el 1640, el 1707 o el 1808. Això ja ho va destacar Josep Lladonosa en les seves obres. En el llibre s’analitzen amb força detall l’impacte d’aquestes crisis. I els canvis polítics que generaren.

Per exemple, l’aplicació de la Nova Planta a l’Ajuntament de Lleida, eliminant el règim de Paeria, va tenir unes conseqüències terribles. Per exemple, hi havia unes institucions, les prohomenies, que gestionaven diverses qüestions. Foren suprimides les prohomenies de la sèquia de Pinyana i de la sèquia de Fontanet. Es posà en mans d’un regidor la gestió de cadascun d’aquests dos recs. Els abusos i arbitrarietats foren tals que la pagesia s’organitzà a través de la Confraria de Llauradors, s’endeutà, i portà els regidors i l’ajuntament a la Reial Audiència. El 1754 aquesta ordenà la creació de la Junta de Sequiatge, amb una composició complexa, i legalment es carregà contra aquest ajuntament “borbònic”.

-També intervenien amb la història econòmica de Lleida i de la Catalunya Occidental factors que, a la vegada, interfereixen com: la demografia, el territori, l´ activitat econòmica, les comunicacions i les compres i vendes...l´ activitat comercial...

-Sí totes aquestes variables tenen cabuda en el llibre i són nombrosos els gràfics i quadres que, en la mesura d’allò possible, caracteritzen els diversos aspectes. Tot i que la demografia de les terres de Lleida mai ha estat gran, la producció agrària ha jugat i juga encara un paper clau en el subministrament de productes agraris a Catalunya. Ja siguin cereals panificable, cereals pinso, vi, oli i carn. I productes d’alt valor comercial com el cànem. I més recentment la fruita i el porquí.

-Històricament com ha anat canviant la propietat agrària i el com es contractava als treballadors i treballadores?

-Fins 1945 bona part de la propietat pagesa era quasipropietat emfitèutica. L’emfiteusi és d’origen feudal, segons la qual hi ha una divisió de dominis: el directe que es reserva el senyor i el útil –propietat útil- que rep el pagès, sovint, a les terres de Lleida, a perpetuïtat. Aquest paga unes rendes emfitèutiques. Amb la reforma liberal del segle XIX es considera l’emfiteusi com un contracte més. Hi ha molts obstacles perquè el pagès tingui la plena propietat. La principal és que ha de capitalitzar la renda que paga a qui té el domini directe a un preu molt elevat. El 1945, en ple franquisme, el ministre de Justícia, Eduardo Aunós, que era un propietari de Lleida, abarateix la capitalització de la renda i això facilita l’accés pagès a la plena propietat. Aquesta llei afecta tot Espanya, principalment a les zones del nord o est –inclòs Aragó- on l’emfiteusi era molt important.

Sobre els assalariats, la petita pagesia sempre ha hagut d’accedir al mercat de treball, en moments de la sega, per exemple, ja que la poca terra que tenia no arribava per a aconseguir la reproducció de la unitat familiar pagesa.

-Sempre, això sí, em pareix que la majoria de les gents tenien unes condicions de vida molt dures, tot i portant més d´ una activitat per tal de que entressin ingressos a moltes economies familiars, front a uns pocs que eren els que tenien grans propietats i la mà per pagar com gairebé volien...era així?...

-Efectivament. En el llibre que comentem s’analitzen diversos moments i diverses realitats. A les terres en propietat – o en emfiteusi que, segons Pierre Vilar, eren assimilables a aquelles, s’hi afegien algunes terres en parceria, i membres de la família –homes i dones- anaven a jornal en determinats moments de l’any o feien de criats o pastors durant tot l’any. I tot el que es pogués obtenir de més, com recursos naturals sempre que en tinguessin, o algunes activitats domèstiques de caràcter transformador – artesanies diverses.

-Podríem dir que el feudalisme econòmic acaba allà on comença el capitalisme tot i que ací a Espanya el capitalisme aplega més tard que a França---on sempre crec que pesa la Revolució--, Anglaterra—on hi ha que tindre molt en compte la Revolució Industrial, les companyies que comercien amb les colònies--- ... què ens pots dir?

-A Espanya, i també a les terres de Lleida, el capitalisme es consolidà amb una sèrie de lleis favorables als propietaris més benestants. No hi hagué una reforma agrària limitada com a França, en què el govern repartí entre la pagesia les terres de nobles i eclesiàstics contraris a la revolució, però molt millor que a Anglaterra, on amb la consolidació de les grans propietats –“enclosures”- pràcticament es quedaren totes les terres dels petits pagesos. Si comparem l’estructura de la propietat anglesa amb la francesa a la segona meitat del segle XIX, veurem el resultat: força petits i mitjans pagesos a França i grans propietats –més del que podem endevinar- a Anglaterra.

-El trànsit cap al capitalisme com es fa i com afecta a Lleida i a la Catalunya Occidental? –Com s´ estableix el capitalisme i com ho mou i remou tot?

-En el cas espanyol la transició cap a l’estat liberal i l capitalisme es feu de manera consensuada entre la burgesia i l’aristocràcia. La burgesia era minoritària i hagué de transaccionar amb la noblesa perquè acceptés la supressió del règim senyorial. El preu fou que aquesta conservà la seva riquesa. Per exemple, els senyorius es transformaren en propietat burgesa, les emfiteusis pageses en contractes agraris. No serà fins 1889 que es permeté a la pagesia adquirir el domini directe de la terra que cultivava, pagant als senyors. Com ja hem vist era molt car, i la pagesia no ho va fer fins després de 1945, com ja hem dit. L’accés dels emfiteutes a terres que treballaven de l’església, que es va poder fer des del primer moment, tampoc es feu fins 1945.

-Com intercedeixen històricament parlant i mirant l´ economia les solidaritats de pagesos, el sindicalisme, i el cooperativisme?

-En totes les èpoques hi ha hagut solidaritats pageses. Algunes revoltes ens donen indicis d’aquestes realitats. Però la petita solidaritat envers els membres més fràgils de la societat queden invisibles, no ens consten o surten poc. En algun cas hem documentat que, a les terres de Lleida, alguns pobres de solemnitat tenien unes poques arnes. De ben segur que venien la mel als veïns que, segurament, els ajudaven. De vegades, les solidaritats es concreten en associacions com la Confraria de Llauradores de Lleida, que jugà un paper de defensa i assoliment de reivindicacions pageses. Per exemple, la creació de la Junta de Sequiatge a Lleida. Les comunitats de regants o els sindicats de reg són també importants en la nostra zona, destacant l’Urgell, el Segrià o la Conca de Tremp. Les germandats o els pòsits foren institucions que anaven en el mateix sentit de les solidaritats pageses.

Ja en els segles XIX i XX la creació d’associacions pageses a les terres de Lleida, a partir de la llei d’associacions de 1887, de la llei de Cambres agràries de 1890 i que es transformaren en sindicats-cooperatives a partir de la llei sindical de 1906, que afavorí el creixement de sindicats-cooperatives. En el llibre es mostren molts d’aquests, alguns dels quals incorporaren una cooperativa de crèdit. I l’aparició del sindicalisme de classe sota inspiració marxista o bé llibertària. En el cas de l’àrea de Lleida, tingué força importància la Unió de Colons, que reivindicava l’accés a la propietat de les terres treballades en els latifundis eclesiàstics del Segrià.

-Els recs són una mena de revolució agrària per a Lleida i la Catalunya Occidental, com i de quina manera?.- Podríem dir que és on comença l´ expansionisme agrari en aquestes terres?

-L’aigua és una condició necessària per a la pràctica agrària. En la zona plana, regió VIII, les precipitacions venen a ser la meitat de l’aigua que es perd per l’evapotranspiració de les plantes i de l’efecte de la calor, comptat sense considerar els cultius concrets, només el paisatge natural.

No ens ha d’estranyar que les terres cultivades a les Edats Mitjana i Moderna fossin força limitades, per la manca d’aigua suficient i també d’adobs. En el llibre juga un paper clau aquesta anàlisi. I l’augment de l’àrea de cultius dels regs històrics que es van ampliant segle rere segle, i dels “nous” a partir, per exemple, dels anys 1860 amb el Canal d’Urgell i de 1910 amb el Canal de Catalunya i Aragó.

No seria una revolució agrària, que pròpiament no es desenvolupa fins la incorporació de fertilitzants químics i minerals des de començaments del segle XX, la mecanització des dels anys 1950 i l’especialització fruitera també en aquests moments.

Els regs, més que una revolució agrària, sobretot possibiliten la pròpia producció agrària en més espais de cultiu.

-Parla’ns, si us plau, amic Enric del procés d’ investigació ... d’aquesta tasca tan àrdua, de recerca, molta lectura, posar ordre... -Treballes tenint en compte com un guió de qüestions a anar contestant, a anar donant resposta .-Un cop recopilat tot, com és la metodologia de treball que fas servir ?; Com li poses ordre a tot?

-De fet són moltes les metodologies que s’incorporen en aquest treball, metodologies que he anat emprant durant tota la meva vida acadèmica, i que ara he aplicat per a realitzar una interpretació de la història rural de les terres de Lleida i l’Aran. El mètode central és el mètode comparatiu que ens va aportar, ja fa temps, Marc Bloch en la seva “Història Rural Francesa” i Pierre Vilar a “Catalunya dins l’Espanya Moderna”.

La conclusió del llibre mostra l’esforç que hagué de fer la societat de la Catalunya occidental, amb alguns èxits clars que no explico ara per no frustrar el lector de l’obra. Penseu, per exemple, que l’àrea de Lleida hagué de reconstruir el territori i la producció després de 1640, 1707 i 1808 per només parlar de la primera part del llibre i sense fons “Next Generation” ni “ERTOS”. El llibre també contrasta la zona del Pirineu amb la zona plana, especialment a l’edat contemporània. I reflexiona sobre l’origen de la Catalunya Pobra en el marc del desenvolupament del capitalisme.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com