Cazarabet conversa con...   Àlex Gómez-Font, autor de “Els últims de Cuba” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àlex Gómez-Font—també autor del llibre de Pagès editors "Zeleste i la música laietana". ---  ens du de viatge a un lloc recurrent de tota mena d´exilis, l´illa de Cuba... entre mítica i necessària, entre acollidora i lloc ple d´anyorances.

El llibre és editat per Pagès Editors dins la col·lecció Lo Marroco.

Una narrativa engrescadora, entretinguda i molt ,molt coral i colorista…

Segons ens explica i recorda Pagès Editors sobre l´ escriptor: “Va dirigir el documental L’home Orquestra, escollit per la secció oficial del Festival In-Edit, que explica la història de Jesús Peyrón i de tota una generació de músics de Barcelona que van gaudir d’un enorme èxit a Cuba, abans de la Revolució de Fidel Castro”. També afegeix sobre la novel·la: “és fruit d’un procés de recerca de l’autor, guionista de nombrosos documentals audiovisuals, sobre músics catalans que durant els anys 40, 50 i 60 es van buscar la vida a l’estranger, sobretot a l’Amèrica Llatina”.

La sinopsis del llibre: Nat King Cole, Fidel Castro, Che Guevara, Pau Casals, Benny Moré, Celia Cruz, Lucky Luciano, Édith Piaf, el mestre Gonzalo Roig i Armando Romeu Jr. Aquests són alguns dels noms que treuen el cap per les pàgines d’aquest relat. Una història protagonitzada per tres persones. Un escolà de Montserrat que passa de cantar davant Himmler, a la Barcelona dels cabarets per després fer el salt a una orquestra que el portarà a triomfar al mític Tropicana de l’Havana. Un noi que mentre està fent una gira desastrosa pel Marroc rep un carta que el convida a tornar a Barcelona per assajar amb una nova orquestra que debutarà a l’Havana. I finalment un pare que fuig de l’horror de la guerra civil camí a Cuba on creixeran els seus dos fills amb el Casal Català i la vida amb la colònia de catalans de l’Havana. Un relat real que situa els protagonistes a la Cuba de Fulgencio Batista, alterada amb l’arribada de la Revolución de Fidel Castro.

L´autor Àlex Gómez-Font: Caldes de Montbui, 1976). Autodidacta inquiet, partint de la música ha creat un univers personal que l’ha portat a navegar lliurement en un estil on la música ha estat el punt de partida per obrir-se a noves temàtiques. Ha escrit diversos llibres d’història musical, sobretot centrats en la música popular durant la dècada dels seixanta i setanta del passat segle. Ha realitzat tasques d’editor literari i ha dirigit, escrit i coordinat diversos projectes discogràfics. En el terreny audiovisual, entre altres, ha impulsat i dirigit diversos treballs amb força ressò. Ha col·laborat a la ràdio, premsa i televisió i ho segueix fent quan pot i el deixen. Creu en la divulgació i els beneficis vitals de la música.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Àlex Gómez-Font:

-Amic Àlex, què t´ha fet escriure aquest llibre Els ùltims de Cuba? . Què t´ha fet d´incentiu?

-D'entrada explicar una història que no es coneixia gaire. La dels músics catalans que van tenir èxit a la Cuba batistiana. I l'incentiu ha estat que d'aquella primera expedició només queda viu un únic protagonista, per tant s'havia de deixar constància i testimoni.
 

- Cuba, Catalunya; Catalunya i Cuba vinculades per quelcom més que….?

-Com tothom sap, Cuba va ser colònia espanyola fins l'any 1898, però els vincles van continuar molt més enllà. Per la part catalana hi va anar molta gent, alguns a treballar i altres a fer fortuna (Partagàs, Bacardi...). A més el casal català de Cuba va ser la primera entitat a nivell mundial que es va crear per tal d'ajudar els catalans que tenien problemes de subsistència. Una formula que més tard es copiaria arreu.
 

-Bé no deixa de ser, d´alguna manera, com una continuació de les teves darreres aproximacions a la teva gran passió la música ,no?

-Per descomptat. Però en aquest cas he anat una mica més enllà. Si fins ara la música era la protagonista principal, a “Els últims de Cuba” la música és una excusa per parlar de persones, esdeveniments històrics i vides.
 

-Però ens ho aproximes d´una manera molt planera per a que pugui entretindre amb el denominador comú….

-M'agrada que ho vegis així, aquest era l'objectiu. Fer-ho fàcil. Podia haver fet un totxo e 500 pàgines i vendre-ho com a novel·la històrica però no ho veia. Vaig optar per aquesta fórmula per fer una cosa diferent i que fos fàcil i entenedora.
 

-Tu pretens endinsar-nos dins el món de la música amb narratives que estan pensades amb una estructura que a mi em sembla molt a un reportatge llarg de premsa…?

-És possible, si ho veus així, així serà. És qui ho llegeix el que ho pot dir. Jo no sóc objectiu.
 

-Però allò que és significatiu i que diferencia les teves narracions són els personatges tan ben definits, com si fossis un retratista ,no?

-Sí, això m'agrada. Disfruto molt definint els personatges. M'agrada copçar-los al màxim.
 

-Amic què és per a tu la música?

-Em sembla que era Nietzsche que la vida sense música seria un error. Doncs això.
 

-Entre d´altres coses és com un estri que ens obri no poques portes, no poques finestres a descobrir… amb una llibertat com  poques arts ens donen…?

-Per descomptat. I amb la gràcia que cadascú veu coses i interpreta coses diferents. Davant d'una música un pot sentir alegria i un altre tristesa. I també depèn del nostre estat d'ànim. Però és aliment per l'ànima.

 -L´escenari ací , com en d´altres lectures teves, és Catalunya, però, ara, en cerques un altre Cuba….per què Cuba…què té Cuba de fonamental i diferencial respecte a altres indrets….?

-A Cuba hi he arribat de casualitat. M'hi han portat els protagonistes, la història en si.
 

-La veritat és que Cuba té tota una idiosincràsia coral com pocs altres indrets, oi?

-Sí. 

-Què et motiva a cercar certs retrats històrics i personals i no uns d´altres ?

-Que m'inspirin i em remoguin per dins. I sobretot que em pugui posar en la pell de la història. Per mi és molt important conèixer les arrels de tot plegat. Perquè m'entenguis a mi no em veuràs mai fent una biografia de Bruce Springsteen perque no sóc americà ni conec bé la seva idiosincràsia. Un ha d'està lligat d'alguna manera al que explica si vol que quedi creïble.
 

-Quins trets identitaris cercaves que ens ajudessin a definir ?.- També vols traure uns fils d´estirar per a traure el què ?-Com et documentes, amic, per escriure un llibre que és narrativa …però que és com una mescla d´assaig de divulgació i quelcom de premsa—com et deia—i també molta imaginació amb el retrat dels personatges… 

-Buscant molta informació, documentant-me i fent moltes entrevistes.  

-I amb el voler parar-te amb unes situacions històriques i no amb unes altres, no?

-Les que et porta la història qu’expliques.  

-Parla'ns, si us plau, del procés d'investigació ... d'aquesta tasca tan àrdua, de recerca, molta lectura, posar ordre ....-Treballes  tenint en compte com un guió de qüestions a anar contestant, a anar donant resposta ... -Amic, ens pots parlar de el procés de documentació, recerca de fonts, lectura de llibre i altres que hi ha darrere d'aquest llibre? .Període apassionant, però molt afanyós i laboriós que, de vegades, fins i tot ens pot submergir en certa ansietat...què trobes?

-És un procés llarg i a vegades força ansiós. En el fons no et puc dir amb exactitud quan comença. El redactat del llibre i documentació final pot haver durat un parell d'anys. No obstant tota la informació i el punt de partida deu ser d'uns 10 anys a partir d'informació per d'altres treballs. 

 -Com és o com ha estat  coordinar totes aquestes veus en forma de personatges que ens apropen, amb el estri de la música, Cuba i Catalunya....?

-Ha estat una feina complexa. He fet i refet el text 5 vegades fins que les veus tenien la forma desitjada. A vegades quan escrius, si no t'hi fixes perds el punt de vista del narrador.  

-Un cop recopilat tot, com és la metodologia de treball que fas servir ?; Com li poses ordre a tot?

- Jo ho faig per parts, a partir de cada personatge. Tal com es pot veure en l’índex.

-Amic Àlex, però explica’ns què és per a tu  la narració?

-És un terme molt genèric. Vindria a ser l'explicació ordenada d'uns fets.  

-El fil narratiu i el protagonisme sempre és la música, però quin paper vols donar-los als personatges ...com a divulgador versus creador i com a creador versus divulgador?

-Tot el protagonisme pels personatges.  

-Ací l´ osmosis entre els personatges i el fil narratiu d´ allò que vols divulgar i/o compartir és molt, molt significatiu i ple, no...el que fa de la lectura quelcom més lleuger, atractiu... com a menys encaixonat, oi?

-Ostres, m’agrada que ho diguis. Era la meva intenció.  

-Si pretenies que ens endinséssim amb la música i el seu vincle amb la terra  versus amb els la duen a terme ho has conquerint...era, en part,  això?

-Sí. 

-Aquest treball, t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix ?.-Ens pots parlar de treballs en què estàs submergit ara?—vinga ,--- una rialla—estirat una miqueta...

Ara mateix estic a punt de publicar un altre llibre en castellà. Es la història del grup Màquina! i el seu context a l'Espanya de finals dels seixanta. No sé quan sortirà publicat. Potser ho sabreu abans vosaltres (ja, ja, ja...) L'edita Milenio que és l'editora castellana de Pagès. Potser us poden dir quelcom.

Pel que respecta a la música popular, tinc un parell d'idees al cap però encara no estan definides.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com