Cazarabet conversa con...   Ferran Sáez Mateu, autor de “Els morts riallers” (Ara)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferran Sáez Mateu fa, des de la seva narrativa, que el “modèlic procés de la transició” sofrisca un verdader terratrèmol…

 

Ho edita Ara Llibres dins el seu segell Amsterdam…

 

Es tracta d´una de les novel·les més irreverents sobre aquesta etapa històrica escrita fins ara.

Tot i que és una novel·la pareix un retrat rere un altre retrat….

Un llibre que conta “una altra història” de la Transició.

I una ploma que ho conta de manera molt diferent….

 

La sinopsis del llibre. Allò que ens conta  Amsterdam/ Ara Llibres:

 

Si la veritat ofèn, expliquem-la amb una mentida. El retrat més agosarat de la gran impostura de la Transició.

L’any 1977, Sebastià Rovira va salvar de la ruïna la seva editorial explotant la veta de les biografies per encàrrec. En ple canvi de règim, el passat pot arribar a ser molt incòmode, i polítics i empresaris feien cua per reescriure la seva història i fer-la apta per als nous temps.

Ara, molts anys després, l’editor revisita les biografies exemplars que va publicar sobre Plàcid Escolà i Ernest Obach, honorables prohoms de la Transició. Sota la capa de maquillatge que va inventar per a ells, Rovira desvela la veritable naturalesa depredadora dels vencedors de la postguerra. Despietats amb els dèbils, servils amb els forts i hàbils manipuladors dels fils del poder. Aquesta és la història dels estrategs nats que van canviar-ho tot per tal que no canviés res.


Amb una barreja quixotesca de realitat i ficció, tragèdia i comèdia, Els morts riallers llança un torpede al règim del 78 i els seus beneficiaris, i exposa sense embuts aspectes que encara avui ocupen el centre del debat polític del país.

«El que perdura són les bones històries, i nosaltres sabem com explicar-les, Francesc. D’això vivim.»

L´autor, en Ferran Sáez Mateu:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ferran_S%C3%A1ez_Mateu

 

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb en Ferran Sáez Mateu:

 

-Com teu fas per utilitzar la hagiografia com a instrument per a desenvolupar la trama de trames que satiritza al procés de la transició?

-Les hagiografies solen ser un símptoma de que alguna cosa va malament, i en aquell moment se'n van fer moltes, tot i que encobertes. Les grans hagiografies són les que s'escrivien sobre Stalin i altres personatges per l'estil. Neruda o Paul Eluard van dedicar-li odes. La d'Eluard, que és del 1950, és especialment repugnant.

-Però tu ets més assagista, tot i altres incursions en la narrativa, influeix això?. -Aquest tema ben bé s´ hagués pogut tractar en un assaig i més destacant tu com assagista, però com i per què decideixes ficar-ho dins la ficció narrativa?

-En les últimes analítiques que m'he fet no surt que jo sigui assagista o novel·lista. Alfred Whitehead va dir que tota la filosofia no és res més que un conjunt de notes a peu de plana sobre els diàlegs de Plató, que tenen una estructura dramatitzada, teatral i una enorme voluntat d'estil literari. Els tractats de lògica de Ramon Llull estan en vers. Etcètera. No es tracta de fer incursions aquí o allà sinó de provar d'escriure coses que siguin alhora substancials i intel·ligibles, sigui sobre la Transició o sobre la política agrària d'Isabel II.

-És una mena de sàtira sobre les impostures i les hipocresies de la Transició?

-És més aviat una novel·la que utilitza recursos satírics per explicar una història. Aquesta novel·la parla del cinisme i de la maldat. Està ambientada a la Transició però es podria transposar a qualsevol altra època modificant poques coses.

-Tot comença, però, dins el món editorial, un món que coneixes molt bé—directa e indirectament—oi?

-La meva experiència editorial directa és escassa tot i que, òbviament, he tingut tractes amb editors des de que vaig començar a publicar a finals de la dècada del 1980. El món editorial és un ecosistema com un altre, però permet un entrar i un sortir més interessant que el de les sempre rutinàries novel·les policials. En una novel·la el personal ha d'entrar i sortir d'algun lloc, com passa en qualsevol escenari teatral. En aquest cas l'escenari principal és una editorial. Això és tot.

-Aquesta és una història de manipuladors, de persones que seu pensen dues vegades per fer i desfer... de persones calculadores, oi?

-Amb els anys, un aprèn a distingir entre persones calculadores i persones intel·ligents. Quan una persona no és intel·ligent però tampoc no és forta no li queda cap altre remei que ser calculadora per sobreviure. La paparra sap esperar als matolls fins que passa el gos al qui pot xuclar-li la sang. Pur càlcul. Això sí: les persones calculadores no solen morir en pau, i això sempre és un consol.

-És un relat ple d´ emocions i d´ emotivitats, particularment em “toca la fibra”...què ens  pots explicar-hi?

-Soc una persona emocionalment continguda i això m'ha permès d'observar les emocions alienes des d'una distància que crec adequada per poder reflectir-les a nivell literari. Les grans emocions que pertorben l'ànima humana són sempre les mateixes: l'atracció, l'odi, l'enveja, la compassió... La llista, en realitat, és més curta del que sembla, per molt que els autors de manuals d' autoajuda l'inflin artificialment. Els gran experts en explorar els plecs més recòndits de l'ànima humana són els novel·listes francesos de finals del XIX, i molt especialment Flaubert. 

-Amic, em permetràs que et digui que tot i que podem estar-hi molt d´ acord en que la Transició tingui més forats que un colador....que és molt fàcil veureu tot  al cap d´ uns anys... aleshores, en aquells moments, què es veia i què no es veia?

-És impossible, per definició, disposar de perspectiva històrica quan les coses encara estan passant. Podria semblar que aquesta incertesa implica per força una mena de condemna al fracàs, però per sort també pot generar un estat d'ànim positiu. De fet, aquesta és la base de l'optimisme, que sempre té un punt d'inconsciència. Tot i tractar-se d'una hipòtesi d'impossible comprovació, podríem aventurar que si l'any 1975 algú hagués pogut comprovar com acabarien al cap de 40 anys determinats atacs d'amnèsia fingida, avui les coses serien d'una altra manera... però no sé si millor o pitjor.

-Com t´ has documentat envers aquest llibre que, segons tinc entès, el tenies en marxa des dels anys noranta...?.- Com ha sigut el procés d´ investigació i demés?

-Aquesta novel·la es va escriure entre els anys 1995 i 1996, i inicialment tenia un altre títol. Després em vaig dedicar gairebé en exclusiva a l'assaig i es va quedar en un calaix. La versió que el lector té a les mans va ser severament revisada, però no reescrita. No volia fer una novel·la històrica, i per això he evitat les rutines metodològiques que li són inherents. De fet, quan una cosa sonava massa real, la canviava. En la mesura que és una contradicció en els termes, la ficció històrica no m'ha interessat mai. Algunes, fins i tot, m'han arribat a ruboritzar. En tot cas, que cadascú escrigui o llegeixi el que consideri oportú. 

-Amb els personatges t´ has hagut de divertir molt, oi?

-La credibilitat d'un personatge, de qualsevol personatge, es basa en el fet que ningú és absolutament i permanentment dolent ni absolutament i permanentment bo. Si més no, jo no he conegut mai ningú que fos així. A Els morts riallers, als personatges més moralment repulsius se'ls dona l'oportunitat d'explicar perquè són d'aquesta manera. Això no els redimeix de la seva condició, però evita que siguin plans, que és el pitjor que li pot passar a la ficció literària. Cal dir, però, que si tenim en compte com estan escrits determinats best sellers actuals, la clau de l'èxit és justament que els personatges siguin plans. Hi ha una generació que s'ha educat llegit i una altra que ho ha fet mirant sèries, i això condiciona moltes coses.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com