Cazarabet conversa con...   Lluïsa Pla Toldrà, autora de “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagès Editors, edita un llibre sobre una família que fou quelcom més que una família…fou una saga de la gran burgesia catalana del segle XIX que investiga, estudia i ens apropa la historiadora Lluïsa Pla Toldrà.

Els Girona, un bon exemple a seguir per a entendre i conèixer la idiosincràsia de com eren aquelles dinasties, sagues i famílies que són, des del present, mirades com quelcom mític…

La lectura d´ aquesta investigació és , amés, molt entretinguda i engrescadora….si ets dels que només s’apropen a les novel·les i narratives… jo tindria a aquest llibre com un  trajecte literari a tindre en compte. Tal com diu l’autora: "Voldria que aquest llibre resultés senzill per a tothom, perquè penso que la història s’ha de divulgar." 

Tal com reconeixen els editors: “Aquesta obra vol intentar respondre per què i com els Girona es van convertir en la principal família de la gran burgesia catalana del segle XIX? No van néixer burgesos. Ho van esdevenir en el procés. (….)La família Girona vertebrà amb afany un gran projecte que, amb la col·laboració de la societat catalana, va convertir Catalunya en un país industrial modern.”

Un treball minuciós i molt exhaustiu.

La sinopsis d´ aquest llibre: "El llibre segueix atentament la progressió de més de quatre generacions de la família Girona (...) un segle i mig d’una etapa cabdal de la història de Catalunya i Europa: la del clímax de la primera revolució industrial. L’obra confirma el paper estel·lar jugat pels Girona en el firmament del segle XIX. És una obra apassionada, ben escrita, un text extremadament ben polit. El rigor guia tota l’obra. L’estil de Pla és punyent, va fins al fons dels personatges i toca temes de rabiosa actualitat, com la relació entre formació de capital humà i innovació, la internacionalització empresarial, l’ impacte a llarg termini de les crisis o el paper de la banca en el creixement. Una obra valenta. Si la llegim, gaudirem d’una obra apassionant i aprendrem, de veritat, com s’ha fet aquest país, més enllà dels tòpics amb que ens saturen quotidianament els nostres polítics i mitjans de comunicació." (Del pròleg de Jordi Catalan)

La seva autora: (Bell-lloc d’Urgell, 1962) és Doctora en Història per la Universitat de Barcelona. Des de 1990 s’ha dedicat a la investigació científica i a la docència universitària. En l‘àmbit de la Història Econòmica ha estat professora de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB), del Departament d’Economia d’ ESADE (Universitat Ramon Llull) i d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). El seu treball d’ investigació de major amplitud, al que ha dedicat els darrers anys, ha estat el procés de formació de la gran burgesia catalana, a partir de l’estudi de la família Girona. Ha publicat diversos articles sobre la burgesia de negocis i la història empresarial i financera. En 2012 la Fundació Noguera li concedí el premi a la millor tesi doctoral d’Història Moderna i Contemporània.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Lluïsa Pla Toldrà:

-Amiga Lluïsa, què és allò que t' ha fet investigar(què t' ha portat a escriure aquest llibre) sobre la família burgesa dels Girona una de les més conegudes  i reconegudes de Catalunya? o si vols preguntat d´ una altra manera: ens pots explicar del per què d' aquesta reflexió e investigació que pren forma de llibre?

-L'origen de la investigació sobre les Girona és la meva Tesi Doctoral. Va prendre forma de llibre quan la Fundació Noguera va premiar la Tesi i n'assumí la publicació. Posteriorment, el llibre ha estat editat de nou per Pagès Editors

-Parla'ns, si us plau, del procés d'investigació ... d'aquesta tasca tan àrdua, de recerca, molta lectura, posar ordre ....-Per això cal tenacitat, mètode, molt de treball i certa o molta intuïció, oi?; què ens pots dir?.- Per cert com va ésser trobar-hi l´ Arxiu Girona i la col·laboració d´ Ignasi Puig i Girona?

-Una investigació centrada en una única família s'havia de fer també amb l'arxiu privat, a part de moltes altres fonts que enumero en el llibre  (notarials, parroquials, fiscals, de les empreses i institucions en les que van participar...). Va ser gràcies a la generositat dels descendents de la família Girona que vaig tenir l'oportunitat de consultar els documents privats

-Un cop recopilat tot, com és la metodologia de treball que fas servir ?; Com li poses ordre a tot sota l´escriptura?.- -Treballes tenint en compte com un guió de qüestions a anar contestant, a anar donant resposta ...?

-Mai no està recopilat tot. Sempre hi ha documents per consultar i cercar. Soc historiadora. Vaig treballar amb un mètode científic.  a partir d'una sèrie d'hipòtesis, preguntes, etc. vaig anar cercant les respostes en els documents.

-Van ésser la principal família de la burgesia catalana del segle XIX...per damunt d´ altres nissagues com els Güell, els López, els Ferrer i Vidal i els Vidal-Quadres...com seu van fer, tot i que ells tenien com a fita ésser “els més...” ?.--Com seu van fer per convertir-se en la principal família de la burgesia catalana?

-Els Girona van ser els principals inversors del país els anys decisius del procés d'industrialització del Principat, molt per sobre d'altres membres de la gran burgesia del seu temps. La manera com ho van aconseguir està explicada als cinc capítols del llibre: els orígens, la importància del capital comercial, les inversions, el patrimoni, la trajectòria vital dels protagonistes...

-Perquè quins condicionants es van donar-hi per a convertir-se en la principal família burgesa catalana?

-La manera de fer els negocis al segle XIX no es la manera de fer-los ara, perquè el context ha canviat.

-Aquells empresaris ens podrien donar classes d´ emprenedoria a totes i a tots...?-Què els diferenciava dels empresaris que ha anat tinent Catalunya amb els anys i que hi ha ara...?

-Els Girona van ésser un exemple de dur a terme la revolució industrial a Catalunya...?.- Per què?.-Perquè surten  de baix d´ un teler o telers de la Selva del Camp i des d´ahí fins aplegar a Barcelona on el salt qualitatiu es fa evident..

-L'origen dels Girona comença a Tàrrega al segle XVIII. Eren originaris de la Selva del Camp, on ja es dedicaven als negocis. A Tàrrega tenen una botiga de teles a la Plaça Major. Des de la botiga de teles porten a la pràctica múltiples activitats comercials (no només la venda de teles). Amb la crisi de finals del segle XIX es traslladen a Barcelona, on els negocis prenen major volada.

-Tot i que no s´ ha d´ oblidar que pel mig hi ha noces que, per dir-ho d´ alguna manera,  fan la nissaga més forta econòmicament parlant...lo que ajuda, oi?

-Els Girona no van utilitzar mai el matrimoni com un mitjà per ascendir en l'escala social i econòmica. Tots els matrimonis es van fer en termes d'igualtat, a diferència del que sí va succeir amb altres famílies de la gran burgesia del seu temps.

 

-Però amb quims “pros” i  amb quins “contra” els Girona es tornen un gegant de l’època?

-Els "pros" i els "contra" del seu ascens social i econòmic són múltiples. És el que explica el llibre.

-Quan passen a ser uns empresaris tèxtils a invertir en les infraestructures de comunicació com ,per exemple, les xarxes ferroviàries...,de carreteres, ponts, el canal d´ Urgell

-No van ser "empresaris tèxtils" en els seus orígens. Les grans obres d'infraestructura -ferrocarrils, Canal d'Urgell...- s'inicien a partir dels anys 50.

-I què hi ha de la seva vinculació envers la Colònia Agrícola de Raimat a Lleida?

-No tinc cap notícia documental de què de 1748 a 1905, que és l'àmbit cronològic del meu treball, tinguessin cap vinculació amb la colònia de Raimat.

-A banda creen el primer banc català, el Banc de Barcelona i són uns dels principals impulsors de l´ edificació del Teatre Lliceu, de la Universitat de Barcelona, de part de la reconstrucció de la Catedral...en aquest segon pla els surt la vessant “mecenes”, no?

-Van fundar el Banc de Barcelona, el primer banc privat amb dret d'emissió de moneda d'Espanya. Van construir, i finançar, el Gran Teatre del Liceu, amb altres socis. La labor de mecenes és diferent. Van pagar de la seva butxaca la façana neogòtica de la Catedral de Barcelona i el cimbori.

-I com no pot ser d´ altra manera s´ acaben dedicant a la política...és en Manuel Girona en aquest apartat el que més èxit té essent diputat, senador i batlle de Barcelona en l´ exposició de Barcelona de 1888, un esdeveniment que ,amb tot lo criticable que té que tindre, està clar que va obrir Barcelona a tots i a tothom...què ens pots dir?

-En Manuel Girona va ser el membre més destacat de la família en l'esfera social i política. Va ser senador, diputat, alcalde de Barcelona, fundador i president de la Cambra de Comerç, president de l'Ateneu, comissari de l'Exposició Universal... es va dedicar més a totes aquestes tasques a partir de 1864-1867, després del tancament de la casa Girona, la companyia comercial familiar.

-Perquè les idees i les emprenedories dels Girona van portar a terme ,també, importants canvis socials, oi?. Quins destacaries? -Els Girona eren dels que tenint luxe en la vida fan ús d´ ensenyar-la...fan ostentació de la mateixa o eren prou discrets?

-Els Girona eren poc amics de l'ostentació de la riquesa i del luxe.

En relació a les transformacions, amb la Revolució Industrial Catalunya va experimentar uns canvis imprevisibles i sense precedents, i aquestes canvis han tingut uns grans efectes sobre la trajectòria del país. Espanya no va fer la Revolució Industrial al segle XIX, tal com ja va demostrar el Dr. Jordi Nadal fa molts anys.

-Els Girona són l´ exemple  d´ una mena de cultura o de idiosincràsia  molt característica de l’empresariat  a Catalunya que no es dona en altres llocs de l´ Estat Espanyol...?

-El meu llibre és un llibre d'Història. No es una biografia, és una història empresarial estudiada des de l'àmbit de la Història Econòmica i Social. Això és el que es trobaran els lectors.

-Totes aquestes característiques els feien ser com avançats al seu temps...com innovadors?

-Els Girona, a diferència d'altres membres destacats de la gran burgesia del segle XIX, no tenen el seu origen a les Antilles, sinó a Tàrrega, una vila de la Catalunya interior. Aquesta evidència canvia la percepció que teníem de què la gran burgesia només devia els seus orígens als "indianos".

-Llegint aquest llibre també ens fem una idea del que foren els segles XVIII, XIX i principis del XX, no?.- O sigui que la lectora i el lector aprèn i no poc d´ història, oi? Els Girona van invertir no com d’altres famílies perquè feren diners a l´ Amèrica o a les Filipines...ells venen de fer negoci a l´ Urgell amb la ramaderia i el bestiar; amb els fruits del camp i els teixits, la indústria tèxtil que tant forta va ésser a Catalunya i que va esdevindre un motor molt important per al progrés, però, també pot ser per  a la desarticulació social...què ens pots explicar?.- Com els influeix o penses que els pot influir en el seu destí que els diners vingueren de les arrels de Catalunya i no d´ altres llocs mar endins......?-De ideologia eren conservadors i lliberals...si ens fiquem amb la religió, eren catòlics, però com els influïa la religió?

-La seva ideologia, al llarg de 150 anys, va anar evolucionant del liberalisme polític al conservadorisme, perquè en 150 anys havia canviat l'entorn i la conducta  -la dels Girona, la de vostè, la meva, la de tots...-  està condicionada per l'entorn. La religió, catòlica en un país catòlic, també està condicionada pels canvis. El sentiment religiós del segle XIX no és el sentiment religiós del segle XXI. Eren catòlics d'acord amb els paràmetres del seu temps.

-I com els definiries des del punt de vista ètic...perquè les seves formes pareixen més com “no llatines” o “no castellanes” ..no sé si m´ explico...-Quina cultura del treball tenien Els Girona .... com va anar evolucionar la seva cultura del treball des de la Selva del Camp a Barcelona?

-La seva cultura de treball: creien que els diners es feien treballant. Avui és una idea estranya.

-Com és la vinculació dels Girona amb tot el que significa el modernisme?, perquè el modernisme és molt més que una tendència arquitectònica i estètica, oi?

-Els Girona sentien veneració per la cultura i l'art. Manuel Girona va morir el 1905 amb 88 anys. M'hauria agradat molt poder-li preguntar que pensava del Modernisme.

-Els Girona com miren i senten a la resta de l´ Estat Espanyol ...quines relacions estableixen més enllà de compartir certs interessos empresarials? I què hi ha més enllà de l´ Estat?

-Els Girona eren molt crítics amb els funcionament de l'Administració i  la política espanyola del segle XIX. Encara estic estudiant aquest àmbit, que és realment complex.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com