2711_els-fundadors.jpgCazarabet conversa con...   Raül Garrigasait, autor de “Els fundadors. Una història d’ambició, clàssics i poder” (Ara)

 

 

 

 

 

 

 

 

Editorial Ara Llibres ens presenta ,editant-lo, un llibre de Raül Garrigasait…molt ,molt edificant i, fins i tot, encisador… retornant-nos a la historia i als clàssics..mirant al poder…i tot des d’una aventura que des de Barcelona esdevé cultural i plena de curiositats…

Allò que ens conta la sinopsi del llibre: Fa un segle, en una Barcelona caòtica, plena d’energia i travessada per tota mena de conflictes polítics, uns homes van tenir la idea de transformar el país editant clàssics grecs i llatins. Així va néixer la Fundació Bernat Metge, l’aventura cultural més ambiciosa que ha vist Catalunya. El 1922, quan va arrencar, semblava una proesa impossible, però en pocs anys es va convertir en un fonament irrenunciable de la cultura catalana i la va elevar al nivell més exigent de l’Europa de l’època. Els grans protagonistes d’aquesta història van ser el polític Francesc Cambó, l’intel·lectual i activista Joan Estelrich i el poeta Carles Riba. No seria fàcil trobar a la Catalunya d’aleshores tres personalitats més diferents. Però la força del projecte els va fer oblidar els recels i els va alinear en la mateixa direcció: Cambó hi va posar l’empenta inicial i els diners necessaris; Estelrich, el primer director, hi va afegir ideologia humanística i mà esquerra; i Riba, tota la resta: els coneixements, el mètode, la sensibilitat literària, la profunditat.

La prosa vibrant de Raül Garrigasait, actual president de La Casa dels Clàssics, i el bagatge que li confereix haver estat editor de la Bernat Metge durant més d’una dècada, converteixen Els fundadors en un bell homenatge als fonaments de la nostra cultura. La col·lecció de clàssics grecs i llatins es revela en aquest llibre com un exemple únic de continuïtat a través dels moments més foscos i més brillants de la història del país.

L’autor, en Raül Garrigasait: Raül Garrigasait és escriptor i hel·lenista. Ha publicat diversos assajos d’història cultural i la novel·la Els estranys (2017), que va ser distingida amb el Premi Llibreter, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any i el premi El Setè .

Per a saber més: https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-22997578.xml

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ra%C3%BCl_Garrigasait_i_Colom%C3%A9s

https://www.cccb.org/es/participantes/ficha/raul-garrigasait/228136

 

 

 

Cazarabet conversa amb Raül Garrigasait:

1-1200x630.jpg-Hola amic Raül què és allò que et va fer escriure Els Fundadors… no sé, conta’ns una miqueta el per què del llibre?

-Fa catorze anys vaig entrar a l’edifici de Via Laietana 30, vaig pujar a la setena planta i vaig tenir la sensació de viatjar en el temps: hi havia el despatx de Joan Estelrich, del poeta i traductor Carles Riba, hi havia la preciosa biblioteca personal de Francesc Cambó. En aquest lloc, com vuitanta anys enrere, s’hi editava la col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins. Hi vaig començar a treballar, primer com a corrector, després com a editor. I gràcies a aquest fet vaig anar coneixent una història fascinant, amb moments novel·lescos, que em semblava que algú havia d’explicar.

-Què ens aporta o creus que ens pot aportar , de tant en tant, anar apropant-nos, preferiblement amb les lectures,  als clàssics….

-Tres coses: entrem dins de textos profunds, plaents, intel·ligents; adquirim perspectiva històrica; ens allunyem del món d’urgències i addiccions instantànies en què vivim.

-Trobem allí reflexes, com en un mirall, a la societat actual amb tots els seus problemes, tot i que des d’una altra perspectiva?---la del pas del temps---

-Sempre fem servir els clàssics per explicar-nos, però per mi això no vol dir necessàriament que siguin un mirall: els clàssics poden parlar de maneres de fer totalment diferents de les nostres, i tot i  això ens interessen. Aquesta és una de les seves gràcies: que ens atreuen malgrat la distancia que ens en separa.

-Lo negatiu que passa de generació en generació…és més negatiu ara o com no sabem, ben cert, quan va aparèixer, per exemple, la ira és inevitable pensar que “lo de ara” i “lo que ens toca a viure a nosaltres” és sempre  lo pitjor?

-Pensar que el passat és millor és una de les idees més antigues que hi ha. Fa quatre mil anys, a Mesopotàmia, ja es lamentaven que els estudiants no eren tan bons com els d’abans. Crec que farem bé de treure’ns aquests pensaments de sobre. Cada època i cada cultura tenen el seu centre en si mateixes. Servim-nos dels llibres d’altres èpoques per comparar-nos i per aprendre, però no per lamentar-nos.

vicenc-jorda-omnium-lvll.jpg-Des dels pensaments i reflexions d’aquests fundadors estan les respostes més senzilles?. I des de lo senzill estan les millors solucions…?

-No n’estic gens segur, d’això! No sé pas si els clàssics ofereixen solucions, ni si n’han d’oferir. Una solució és una cosa molt concreta, molt pràctica: una tireta per quan et fas un tall. Els clàssics són una altra cosa: ens ofereixen un marc de pensament, ens fan valorar alguns aspectes de la vida, ens proposen imatges que no aconseguim treure’ns del cap i ens acompanyaran sempre més.

-Llegint Els Fundadors—m’ha passat en algunes altres lectures—m’ha fet obrir els ulls del pensament clàssic que està ací constantment i que, sense adonar-nos, forma part de nosaltres i de la nostra educació… què ens pots  dir?

-La manera com escrivim, les imatges que fem servir, els grans mites que ens obsessionen: sí, tot això ve d’una llarga continuïtat de més de dos mil anys.

-Amb tots els respectes m’has recordat, i molt , per la manera de fer---tot i les moltes diferències—a la docent, escriptora i divulgadora Irene Vallejo autora de llibres com: El silbido del arquero o El infinito en un junco; a Jostein Gaarder autor de El món de Sofía o inclòs a Alessandro Baricco autor de la memorable Seda o d’obres d’assaig… No sé hi ha molt que vos uneix,no; què en penses?

-Quan escrivia, no pensava en aquests autors, però crec que la semblança és lògica fins a un cert punt perquè tots treballem a partir de relectures de la tradició.

-A com a persona molt vinculada als clàssics hel·lens qui t’ha influït més?

-«Influir» no ho sé, però puc dir quins autors tinc més presents i m’acompanyen sempre: Homer, Sòfocles i Plató.

-Ja costa parlar de filosofia des dels medis, llibres….sense esdevindre considerat un “bitxo raro”…no? o és això mateixa el que volen que pensem?...llegir és meravellós, oi?,però si a més dones de pensar encara més,no és aquest un dels propòsits de llegir?

-Jo tinc la sensació que la filosofia va guanyant espais, potser no als mitjans però sí als actes de les llibreries, als cursos que organitzen diverses institucions, etc. Justament una de les característiques del nostre temps sembla que és la diversitat: hi ha molta gent fent coses molt diferents alhora, i naturalment aquí els clàssics també hi troben el seu espai.

img_jmanresa_20200212-155044_imagenes_lv_propias_jmanresa_8y9a2948-kPTF-U473522078272FWC-992x558@LaVanguardia-Web.jpg-Però el poder vol tot el contrari….que fem de ramat, mai  de vedell o de corder negre i que va a la seva, ho veus així?.Pensar no s’alimenta perquè pensar suposa tindre i formar-se d’una personalitat pròpia i plantar cara, d’alguna manera, al poder?

-Sí, al poder de tota mena: institucional, mediàtic i individual. Però els clàssics també ens poden ajudar a entendre que sense poder no podem plantar cara al poder.

-A qui li farà bé de llegir a Els fundadors?...no sé, pensaves en quelcom mentres escrivies?

-Per és un llibre que explica uns fets històrics, però també reconstrueix atmosferes i, a estones, ofereix «escenes novel·lesques», sempre amb els clàssics de fons. Vull creure que farà bé a qualsevol persona que li interessi almenys alguna d’aquestes coses. A més, crec que els gestors culturals de tota mena, públics i privats, poden prendre exemple dels personatges del llibre.

-Amic tens com tres cares: ets traductor (des de Plató a Roth i altres); ets editor dels clàssics grecs i llatins des de la Fundació Bernat Metge , impulsant a més el festival Clàssics de Barcelona i ets escriptor…escrius i crees..En quin d’aquests treballs ets sents més còmode? O es complementen a la perfecció…allò que no trobes en un , teu aporta l’altre?

-Això ha anat canviat amb el temps. Hi havia una poca en què sobretot traduïa, però ara cada vegada ho faig més. Ara mateix em quedo amb l’edició de clàssics i l’escriptura, que per mi es potencien mútuament.

-Assaig, novel·la i fins i tot poesia…?, però en fa l’efecte que ,a banda del gènere, teu mires ,sempre, tot des de la perspectiva dels clàssics, no?és quelcom inevitable en la teva manera de fer, oi?...

-Sí, sempre que escric soc conscient de tenir una tradició de gairebé tres mil anys al darrere. Sense la força d’aquesta herència, no sé pas si escriuria.

-Tot i que és en l’assaig i en la creació on et sentes com més desenvolt, no? ; per què ens solem”soltar” de primeres des del poema…per què solem començar en la poesia i després comencem a volar més amb les narracions?

-Quan som adolescents, la poesia té una virtut enganyosa: sembla que, amb el mínim esforç, podem aconseguir el màxim efecte. Però per escriure bona poesia cal una atenció al detall i una sensibilitat molt especials, específiques de la poesia, que sovint no serveixen gaire per a altres gèneres. Potser és per això que molts comencem escrivint poesia i després, quan ens coneixem millor, passem als gèneres en què tenim més coses per oferir.

-És més difícil  ara, en aquest convuls temps present, escriure reflexions i crear?---jo penso que sí—

-Potser sí; per a , els moments més intensos —crisis polítiques, socials, sanitàries— sempre han sigut moments en què m’ha costat molt escriure. Necessito distancia, i en això els estímuls constants del món digital tampoc no hi ajuden. És una lluita constant.

-Amic, Els fundadors tenen , avui, seguidors?

-I tant! Qualsevol lector dels clàssics és un seguidor seu.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com