La Librería de El Sueño Igualitario

imatge1-143-143_g.jpgCazarabet conversa con...   Laura Pinyol, autora de “El risc més gran” (Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laura Pinyol escriu un llibre, una novel-la,  atrevida i que s´afronta al dia a dia de cadascú de nosaltres…

Es tracta d´ una  de les novel-les més   im-pres-cin-di-bles” en literatura catalana en els darrers anys.Tot i que és la primera vegada que aquesta periodista es fica a escriure ficció.

Laura Pinyol construeix una novel-la memorable des del contingut al continent…des dels diferents escenaris als personatges que hi són protagonistesfent de la trama quelcom especial i fonamental que t´atrapa des de la primera página.

És una novel-la que parla, i molt, del coratge des de la humiltat i des de la desacceleració que la protagonista vol envers la seva vida.

També és una mena de tribut o gest de complicitat als pobles i  a “lo rural”...està ambientada a Prat de Compte , Terra Alta.

Sens cap mena de dubte pareix o ens pareix que la por i com ens enfrontem a ella és com un eix a tota la trama.

És un llibre senzill, escrit amb senzillesadirecte i sobtosament , tot i la sinceritat , amable perque ens idenficiquem amb la vida. Allò que ens diu la sinopsis del llibre:

El risc més gran és una novel·la vitalista i commovedora, de dones poderoses, d’universos familiars molt diversos, d’amors explosius i relacions intenses, i de personatges tan sòlids que se t’arrapen a la pell i a l’ànima.

El desig, la pèrdua, les renúncies i l’amor es passegen per la vida de la Júlia, una dona de trenta-quatre anys que es trasllada a viure a la Terra Alta amb els seus dos fills després d’una trencadissa emocional. Lluny de ciutat, la Júlia es reinventa i reneix. Aprèn a viure amb els buits que han deixat les persones que s’estima —la mare carismàtica, el marit distanciat, l’amant esquívol, la seva amiga Tona—, a endreçar els records i a començar de zero.

Laura Pinyol ens proposa, mitjançant la mirada serena i rebel de la Júlia, un salt al buit per descobrir què som capaços de fer quan perdem la por i ens atrevim a viure en llibertat.

L´autora, na  Laura Pinyol: Laura Pinyol Puig (Terrassa, 1979) és periodista i aquesta és la seva novel·la de debut. Especialitzada en comunicació, també col·labora en diversos mitjans escrits, com el diari Ara (especialment en el suplement Ara Criatures), Nació Digital i Descobrir, a més de dirigir una agència de comunicació.

 

 

Cazarabet conversa amb Laura Pinyol:

1200_1516717277_Laura_Pinyo.jpg-Laura, què t´ha fet escriure o què t´ha dut a pensar aquesta història tan humana?

-La vaig començar a pensar com un divertimento, després de fer un reportatge sobre pobles petits que feien crides perquè famílies amb fills hi anessin i no s’hagués de tancar l’escola. El meu reportatge tractava els casos de Prat de Comte i Gòsol, devia ser cap a l’any 2014 i em va quedar el rau-rau que era una bona arrencada per a una novel·la.

-Una novel·la  que està causant  tot un neguit, això sí positiu, entre els crítics literaris i allò que és més important entre lectores i lectors…Ets conscient?. Què et pareix? Què ens pots dir?

-Bé, no sé si això és així... Estic molt contenta i afalagada que els lectors hagin rebut bé el llibre, les quatre edicions avalen que ha funcionat entre el públic, això és molt més del que jo podia esperar quan vaig acabar la novel·la, que em pensava que només llegirien quatre amics. M’emociona que la gent em digui que s’ha fet seva la història i els personatges i que m’expliquin circumstàncies de la seva vida que, potser, els semblen coincidents perquè aprenc noves coses, matisos o punts de vista que no se m’havien acudit.

-La gent que està llegint el llibre o l´ha llegit coincideix amb mi o amb d´altres quan em diu que es sentes identificades e identificats?

-Sí, en bona part. De fet, però, són els personatges els que generen aquest efecte mimètic. Em trobo gent que s’identifica amb la Joana, d’altres amb el Sebastià i, molts, clar, amb la Júlia. Però també gent que em diu que la vida de la Tona és la seva vida. I això fa patir més.

-Trama o manera de moure i d’imaginar la història; escenaris; personatges. A què li dones, no sé, com més importància? Per què?

-Per mi el llibre s’estructurava sobre uns personatges i la relació que hi havia entre ells, en base al passat i al present. Tots els personatges estan triangulats entre sí. La Júlia viu entre tres homes (el Roger, el Jordi i l’Esteve). La seva família, però, és el seu pare, els seus fills i el seu germanastre, que s’evoca en la Joana, un personatge omnipresent que també té tres punts de referència: la Júlia i el Sebastià, l’Héctor i l’Octavi i ella mateixa en la seva magnitud. La Júlia té tres amics imprescindibles... però, alhora, el paisatge és una constant i també pivota entre l’ambient rural i de muntanya com és la Terra Alta, el Vallès i les ciutats on viuen uns o altres

Per mi que les històries del passat, el que hem viscut i no hem viscut, el que han viscut els altres, les converses pendents, els remordiments, les decisions, les pors, les frustracions però també les esperances era el que havia de conduir cap al final. Un final on tot s’intenta conjugar.

-Pas a pas: anem amb l´escenari d´escenaris…fabulós perquè t’encamines a “lo rural” —en concret a Prat de Compte— per què escollieix  Laura aquest poble de la Terra Alta de Tarragona? ; fent com un viatge de retorn, trucant  a la calma, per què? Hi ha molta necessitat d´això no?

-Prat de Comte l’escullo perquè era un dels pobles del meu reportatge i em va semblar just reservar-li el marc de referència i l’entorn. També perquè estimo la Terra Alta, és un indret fabulós, un recer poc conegut, amb uns vins, unes muntanyes i una gent fantàstica que et fa estimar el paisatge i sempre queden ganes de tornar-hi.

El fet de marxar a un poble així és, sí, més un retorn que una fugida perquè la Júlia té necessitat de tornar a ser i li sembla que lluny de tot (físicament, emocionalment) serà més fàcil endreçar els records i posar ordre a allò que ha de reconstruir: la seva vida.

lautora-del-risc-mes-gran-l.jpg-Ets conscient que has retratat molt bé als personatges? Jo en reconec a alguns o amb trets característics …

-Moltes gràcies.

-I la trama és valenta, directa, ferma…sense embuts. La millor manera d’aplegar a les lectores i lectors, no?

-No ho sé això, perquè tot és nou per mi i no tenia aquesta pretensió. El que vaig fer és escriure una història, per mi, que em sortia de dintre. Va agafar dimensió amb forma de llibre, en Joan Carles Girbés d’Amsterdam i va creure i va exercir molt d’editor per millorar-ne el resultat final. No tinc gaire teoritzada l’acció de fer literatura però sé què m’agrada com a lectora: històries veraces, amb personatges definits que m’expliquin la història (encara que no sigui del tot sencera o encara que hi hagi clarobscurs que quedin a la consciència del lector).

-La por es podria dir que és com “l’element” central de la trama que hi plantatges?

-La por és l’antítesi de la llibertat. I la gran majoria estem més disposats a viure dins els paràmetres de la por perquè és més fàcil i més còmode. Disposem tot de preceptes al nostre voltant per acotar-hi la vida, no hi ha res que generi més “inseguretat” que veure com trontollen aquestes “convencions” que responen a la por però en canvi ens governen la vida: la feina, les relacions de parella, com vivim, on vivim, amb qui vivim. La llibertat és el contrari però té molt més risc.

-Fugir o ficar terra de per mig és com una mena de reacció innata i es sol equiparar amb la covardia, però no sempre, ni molt menys, és així….què en penses al respecte?

-Discrepo precisament pel què dèiem. Ens acostumem a viure dins d’uns esquemes de normalitat que és difícil trencar. Sí que hi ha gent que marxa i canvia de lloc on viure però sovint ho fan amb la “seguretat” que dona un canvi de feina o un pretext que ordeni tot aquest “canvi”. Marxar, a la valenta, per començar de nou a un lloc que no coneixes, i al damunt un lloc petit, és un salt al buit. I, a més, sovint s’idealitza aquesta fugida a l’entorn rural, amb poca gent, i mal connectats, i s’obvia com poden arribar a ser d’angoixants aquests petits universos tan reclosos.

Laura.jpg-Aquesta novel·la fomenta bastant l´empatia, com ho veus?

-És un afalac? Gràcies! No sé si genera empatia, el que jo volia és que, al final, tothom comprengués els personatges, amb tots els seus matisos, cap no és perfecte ni cap acaba de ser només allò que vol ser.

-Parla´ns una mica d´ aquesta mena d’inspiració per escriure la novel·la?

-No crec en la inspiració. Volia escriure una novel·la; havia anat escrivint sempre i tenia un munt de coses començades. Un dia vaig decidir que si ho volia fer m’hi havia de posar i això, com la meva feina, que és fer de periodista, vol ofici: disciplina, rigor, constància. I, aleshores, vaig començar. Cada dia, de nits, perquè durant el dia m’he d’ocupar de la meva agència i dels projectes de comunicació per als meus clients. De nit, em tancava i em dedicava a la teranyina de la Júlia. Aquesta va ser la meva única inspiració, si se’n pot dir així: ser inflexible amb el propòsit i dur-lo fins al final.

-Un llibre fonamentat sota la lluita de lluites; amb el pas del temps i dels amors…

-Sí, la vida, no? La vida és el que ens passa mentre ens dediquem a administrar el mentrestant, el dia a dia.

-Tota novel·la ha de tenir un cert exercici de documentació. Què ens pots dir del viatge envers aquesta novel·la?

-La Terra Alta ja la coneixia, hi havia passat períodes vocacionals. M’interessava no ser impostora amb el paisatge, amb la manera de connectar amb les muntanyes, els camins, els carrers del poble. Però també és cert que això és una mirada i, com que volia que hi fos molt present, em vaig dedicar a observar. Això sí, vaig escriure de memòria: no vaig tornar a la Terra Alta i a Prat de Comte fins que el llibre no va estar enllestit.

-I després com t’ho has fet? Quina metodologia de treball utilitzes o com sols escriure?

-Com et deia, buscant moments sense interrupcions i de tirades de més o menys tres o quatre hores, preferentment, de nit. És un moment en que ningú et demana, ningú truca, pots concentrar-te a fer una única cosa. A mi em va anar bé treballar d’aquesta manera.

-Amiga ens pots fer cinc cèntims d´allò en què estàs treballant ara mateixa?  Llegirem com una altra historia protagonitzada o co protagonitzada  per na Júlia?

-Crec que la Júlia va dir: “fins aquí, s’ha acabat ficar-te en les nostres coses” i que seria una frustració, en un sentit o un altre, intentar estirar la seva vida. Segurament, seguiré escrivint però em temo que no hi haurà una altra part d’El risc més gran.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com