image002.jpgCazarabet conversa con...   Lluís Busquets i Grabulosa, autor de “El judici. Els líders independentistes a la banqueta” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre des de la ploma de Lluís Busquets i Grabulosa que ens parla i s’endinsa en el que fou el judici als líders independentistes. Una crònica analítica de les sessions al Tribunal Suprem.

Ho edita Gregal amb el pròleg de Jaume Alonso-Cuevillas.

Un assaig que és tota una crònica, la d’un judici que ha fet, i farà història.

La sinopsis des de Gregal:

l llibre parteix d’una cronologia per contextualitzar la jornada referendària de l’1 d’octubre del 2017. Aquest fet permet desgranar les claus del plet al Tribunal Suprem contra Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sánchez, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó.

Tot seguit, el text segueix la crònica del dia a dia de les 52 sessions del judici oral. Parteix de les qüestions prèvies (12/13-II) i les declaracions dels acusats (14/26-II), segueix amb les proves testificals (17/II-23/V), pericials (22/23-V) i documentals (27/29-V) i arriba, finalment, als informes finals de l’acusació (4-VI) i dels defensors (11/12-VI) i a la darrera paraula dels acusats (12-VI). Llegint-lo a fons, s’hi poden endevinar les raons que determinaran la sentència.

Des del pròleg d´en Alonso-Cuevillas:

«L’autor confereix al treball un caràcter de crònica històrica, i també processal, del desenvolupament del judici, sessió a sessió. Un treball necessari que deixa fidel constància d’aquesta important peça de la història que s’està escrivint.»

L´ autor, en Lluís Busquets i Grabulosa:

Lluís Busquets i Grabulosa (Olot, 1947) és un autor prolífic que ha publicat biografia (Lluís M. Xirinacs, el profetisme radical i no violent, 2017), literatura infantil i juvenil (Plantar cara, 1996) i poesia (el darrer dels seus poemaris, Si voleu, desllegiu-me, 2019). Ha excel·lit també per les seves novel·les per a adults: El llimerol. Papers d’un ionqui (1984), Carn robada al paradís (1988), El testament de Moisès (2007), Albada a Lisboa (2011), La mirada de l’auriga (2014), Llums de sincrotró. La guerra (in)civil des dels ulls d’un batxiller d’avui (2018). Alguns dels seus assajos bíblics han resultat polèmics, com ara Última notícia de Jesús el Natzarè (2006), Els evangelis secrets de Maria i de la Magdalena (2009), Carta al Papa d’un creient crític (2010), Jesús era un heretge (2014), Heretges, perseguits i excomunicats: la cara oculta de la història de l’Església (2015), Déu, el mal i el meu càncer (2017). En aquest volum, el fet de no ser jurista li ha permès un posicionament crític sense contaminacions.

 

 

Cazarabet conversa amb Lluís Busquets i Grabulosa:

image006.jpg-Amic Lluís, ens pots explicar el  per què sents la necessitat--perquè crec que és això, una mena de necessitat—d’escriure aquest llibre?

—Sempre m’he trobat amb deute amb els nostres líders. Amb encerts i errors, han fet més sacrificis que ningú. Era dedicar-los un temps com a ciutadà emprenyat per la repressió que rep fa temps Catalunya. Alguns dies calia molta força de voluntat per seguir el judici fil per randa. 

-S´ha escrit molt del judici i al voltant del mateix…què trobarem en aquest llibre diferent i diferencial…quins buits ve a omplir?

—Començo per ordenar una cronologia. Hem viscut tan acceleradament que no ens adonem de  què hem viscut. Després presento l’escenari, el tribunal (qui són els acusadors i els defensors) i dades que em semblen clau. I després segueixo les vicissituds del judici dia a dia, respectant la litúrgia judicial: Qüestions prèvies,  Declaracions dels acusats, Proves testificals (del 27-II al 23-III) Proves testificals de càrrec i de descàrrec, Proves documentals, Informes finals i Última paraula.  El  pots llegir a mena de consulta. Què va passar tal dia? Quin dia declarava  tal persona i què va dir? A més, miro d’explicar el context del que passa entre declaracions. Tinguem en compte que enmig dl judici hi ha hagut  eleccions, electes amb prohibicions de prendre possessió dels càrrecs abans d’estar condemnats, immunitats preterides, etc. 

 -Com s’ho fa un “no jurista” per a ficar-se tant endins del judici polític i social més important des de la transició i la democràcia?

—Com un ciutadà simplement interessat a informar-se. L’Alonso-Cuevillas, en el pròleg, diu que  he pogut ser més asèptic i objectiu que un professional del dret que sempre veu les coses des del seu prisma professional. Em puc permetre insinuar coses que a d’altres experts no se’ls perdonaria  ni permetria. 

-És aquesta la teva crònica, molt complimentada i documentada, del judici? Com era assistir-hi tots els dies --jo que el vaig seguir la majoria del temps i allò que no veia d’una manera ho veia d’una  d’altra i vaig acabar cansada— i què ens pots comentar d’aquesta experiència teva en el judici com a espectador i contador del mateix?

—Servidor va seguir tot el judici per TV i, alguns contextos  extrajudicials de referència, per les xarxes.  El primer dia que vaig escriure m’ho vaig agafar amb conya. Va ser quan el jutge Marchena digué que no es podia admetre la traducció simultània per manca d’auriculars a la sala. Vaig escriure  una beu columna demanant als lectors del «Diari de Girona» que viatgessin amb AVE o en avió de guardar els auriculars que s’hi ofereixen per escoltar música i els enviessin al Tribunal Suprem, del qual donava l’adreça. Era una breu columna mig irònica mig sarcàstica i el director em va dir que d’aquella mida n’hi podia seguir fent. Sense pensar-m’ho abans de  fer-ho resulta que en vaig escriure cent vint. Això sol m’obligava a seguir el judici amb una certa disciplina, perquè alguns dies, hauria tancat el televisor. Ara bé, en una columna no m’hi cabia tot el que passava en una jornada.  Però vaig acabar escrivint-ho tot i enviant-ho a «L’Unilateral». 

-Un llibre que és una espècie de macro crònica periodística i analítica, sobre el Judici—macro judici-- envers els  consellers i conselleres del govern de la Generalitat de Catalunya acusats de muntar el referèndum del 2017;i, a més, la presidenta de Parlament Català i els activistes  de les dues i  més emblemàtiques e influents entitats socioculturals l´Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart….

—És una crònica històrica, periodística, processal i judicial, amb anàlisi i comentaris de cada sessió. Hem viscut les coses molt de pressa i cal prendre’n consciència. El 16-X-17 la jutgessa Carmen Lamela de l’Audiència Nacional, amb males formes, empresonà Sànchez i Cuixart acusats de sedició. El 2-XI, l’endemà de Tots Sants i sense temps a organitzar cap defensa, Lamela enviava provisionalment a la presó  Junqueras, Romeva, Turull, Rull, Bassa, M. Borràs, Mundó, Forn  —tornat voluntàriament de Brussel·les— i Santi Vila, que hi volgué anar per solidaritat. Tots sortiren en llibertat provisional el 5-XI, menys Junqueras i Forn. La vigília, el 4-XI, Puigdemont, Comín, Serret, Ponsatí i Puig es posaven a disposició de les autoritats belgues als jutjats de Brussel·les (res de «fugats», doncs; si de cas «fugats de la justícia espanyola»). Justament aquell dia moria el magistrat del Jutjat núm. 13 que havia fornit tant de material a l’Audiència i al Suprem. El 9-XI, Pablo Llarena, que seria l’instructor de la causa, deixà en llibertat sota fiança Carme Forcadell i els altres membres de la Mesa del Parlament català. El 18 mori a l’Argentina el fiscal general Maza, aquell que havia titulat el dossier català «Más dura serà la caída»... El 24 Llarena unificà la causa de l’Audiència dita Nacional al Suprem amb un objectiu pervers:  acusar-los de rebel·lia per poder-los aplicar l’article  384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal, que equipara rebels amb terroristes, per la qual cosa, podia deixar-los en presó provisional i quedaven automàticament inhabilitats de qualsevol càrrec. El problema és que la condemna no va ser per rebel·lia sinó per sedició. Llarena va quedar retratat: no podia deixar-los en presó provisional perquè no eren rebels. Però, ara, qui rescabala  el temps de presó provisional als que la van patir? 

-Amic, quan van detenir i empresonar al President d´ Òmnium en Jordi Cuixart i a en Jordi Sánchez, President d’assemblea Nacional Catalana ja es veia venir que la cosa començava a pintar molt, molt malament…

—Sí; segons els informes, Lamela els tractà grollerament, mirant el mòbil quan ells parlaven, i acabà deixant-los empresonats el 16-X-17. Però ella els tractava de «rebels». El 5-XI deixa en preventiva Junqueras i Forn. El 24-XI Llarena unifica la causa per «rebel»lia» al Suprem, una causa que és única i està dividida entre el Suprem, l’Audiència  (per a la cúpula dels Mossos d’Esquadra), el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (per a la Mesa del Parlament, llevat de Forcadell), i el Jutjat número 13: algú m’hauria d’explicar les raons d’aquesta divisió, tractant-se d’una mateixa causa. El 4-XII deixa a la presó els quatre que ja hi eren, els dos Jordis, Junqueras i Forn, i en llibertat sota fiança Bassa, Borràs, Romeva, Mundó, Rull i Turull, amb una interlocutòria més política que judicial. I puja de to l’acusació, com he explicat: de sediciosos passen a rebels. 

-Però amb les eleccions del 21-XII l’Estat pensa que el sobiranisme serà derrotat…

—Greu error. El vot sobiranista, sumat, pujà i C’s  i els altres partits dependentistes no sumaven ni va poder fer govern. Havia guanyat Junts x Cat, el partit de Puigdemont. Noves grolleries perquè no fos investit: El Consejo de Estado reunit en dissabte (26-I-18) no va gosar anar en contra i va passar la pilota al Tribunal Constitucional, el qual el 2-II es va haver de treure de la màniga un altre nyap canviant les regles de joc a mig partit aplicant l’article 161 de la Constitució. En definitiva, no s’acceptava el resultat de les eleccions i per això, Llarena, criat del govern i del TC,  va retirar les euro ordres contra els exiliats i va denegar el permís  als electes d’assistir a la sessió d’investidura del dia 30-I. Un jutge contra la voluntat d’uns electors! On s’ha vist mai si la justícia surt del  poble? Amb la interlocutòria a Forn del 2-II demostrà voler jutjar intencions. Per això, el 22-II Anna Gabriel s’exilià a Suïssa i el 23-III prengué el camí de l’exili Marta Rovira. El problema era saber qui seria investit president de la Generalitat, un cop Puigdemont havia fet un pas al costat. El 7-III-18 el TS, en una nova ingerència del judicial en el legislatiu, denegà a Jordi Sànchez assistir a la pròpia investidura. I pitjor: veient que el 21-III es proposava un candidat alternatiu com Jordi Turull, Llarena el cridà a declarar el 23-III, pensant fer una jugada mestra. Però la sessió d’investidura  s’organitzà per a la vigília dia 22 i, aquí, la CUP, cras error!,  no li donà els vots després del discurs d’investidura. S’hauria atrevit l’Estat a empresonar un president electe? Galdós espectacle!  El 23 Turull, Forcadell, Rull , Romeva i Bassa (Rovira, cridada també, com he dit, havia pres el camí de l’exili) es presentaven davant Llarena i els deixava en presó preventiva. El 25-III, dia de Rams, Puigdemont és empresonat a Alemanya (Neuemünster) i deixat en llibertat pel Tribunal d’Slevig-Hölstein el 5-IV perquè no veia  rebel·lió, que implica violència enlloc. Un paperot per a Llarena que es va haver de menjar el gripau. Fet i fet, Quim Torra no seria president de la Generalitat fins al 14-V per tot aquest reguitzell d’intromissions del poder judicial en el legislatiu. 

--Arran de la violència per part de l’estat  damunt de les ciutadanes i ciutadans que anaven a votar el primer d’octubre en el referèndum…,en sortirà aigua clara?

—Em temo que no. He dit i escrit que la sentència és defensiva (de cara a Europa),  errònia  (fa Bassa responsable del moviment Escoles Obertes en comptes de Ponsatí, que era la consellera d’ensenyament), cruel (no escolta líders mundials de la no-violencia i de la desobediència civil com Lederach, perit de descàrrec) i covarda (Marchena no va voler saber mai qui havia donat l’ordre de carregar, malgrat agents de les FGCSE deixaven  el coordinador d’aquell dia, Pérez de los Cobos, en entredit com a perjur, perquè ell deia que van actuar a partir de quarts de deu del matí, quan va percebre que els Mossos d’Esquadra no complien el previst, i alguns agents  asseguraren que ja i s’havien fet breefings i reunions la vigília, amb llistes de llocs on actuar.  Al jutjat núm 7 de BArcleona, a principis de desembre, els inspectors imputats, van fer responsable sota el nom de  «Marte» el comissari antidisturbis o Cap de la Unitat d’Intervenció Policial, Josep Miquel Ruiz Iguzquiza. Però a aquests enyor ni li ha passat perquè  Marchena, covard, no va voler esbrinar-ho malgrat alguns agents li ho deixaven clar ni va voler cap acarament entre de los Cobos i Ferran López, el segon de Trapero. Preferí esborrar d’un cop de ploma totes aquelles declaracions de «barreras humanas, muros de mobiliario y miradas de odio», per massa càrrega emotiva, diu en la sentència, perquè si els feia cas havia d’admetre que s’havien fet reunions abans de l-O com han declarat els inspectors imputats. 

image008.jpg--Els Mossos no van complir el previst l’1-O?

—S’havia previst un binomi a cada lloc de votació, i ho van complir taxativament. Més i tot: van ser els únics que  van complir  al peu de la lletra les ordres rebudes, especialment l’ordre de la jutgessa Armas de  «no alterar la convivencia ciudadana» i del secretari d’Estat Sr.Nieto («antes la Seguridad que la eficàcia»). Aquí torna a aparèixer la covardia de Marchena en la sentència, quan, sense voler-los interpretar com cal, diu que aquests mots, ben fàcils d’entendre,  tradueixen les característiques de totes les actuacions policials ( congruència, proporcionalitat, oportunitat i racionalitat). 

-Creus que l’estat Espanyol i els principals partits --sempre penso que hi ha una mena de Comissió per a tractar segons quins temes—estaven al corrent de tot el que podia passar aquell dia i, vist que hi podia haver diferents supòsits, havien preparat una resposta a tots? En d’altres paraules, l’estat tenia un full de ruta establert per a l´1 O i per a més enllà?

—Consideres la part repressiva de l’Estat  molt intel·ligent... En el cas català ens volen fer creure que reaccionen a accions nostres, però no t’ho creguis. Ells tenen un pla preconcebut. Diuen que van reaccionar a la inacció del Mossos? Mentida com s’ha comprovat.  Ho tenien planificat abans. No haurien aplicat el 144 si Puigdemont  convocava eleccions? Mentida, com di Rajoy en les seves desmemòries. L’Estat no volia que es repetís el precedent de la Jornada participativa  del 9N del 2014. Cal recordar que mesos abans, el 8-IV-2014, uns comissionats del nostre Parlament van anar a les Corts  demanant  un nou encaix a Catalunya després que  el TC  maneflegés l’Estatut que havia estat referendat pel poble, cosa única al món?  Cal recordar que el Congrés de Diputats (les Cortes) rebutjà la petició que li van anar a fer  Turull (CDC), Rovira (ERC) i Herrera (ICV) —només  47 vots en contra del rebuig— a fi que la Generalitat de Catalunya  pogués rebre les competències per poder celebrar un referèndum d’autodeterminació d’acord amb l’art. 150.2 de la Constitució, que permet les consultes pactades (emprat el 1996 per  ales competències de tràfic)? De provatures de diàleg ja n’hem fet.  De sempre que han estat rebutjades i ens vam sentir aculats contra una paret. Per part espanyola no n’hi ha hagut cap, de voluntat de diàleg. . Per part catalana, en canvi, el Consell de la Transició, ja fa anys, havia   proposat cinc camins pe fer una consulta i per aquest ordre: 1r, cercar voluntats polítiques i carregar-se de raons (mai no s’assolí); 2n. emprar les lleis de consultes catalanes; 3r. recórrer a l’art 92, que permet sotmetre a referèndum decisions polítiques d’especial transcendència,; 4t, recórrer a l’art. 150.2, que permet la transferència de l’Estat a una comunitat autònoma d’una potestat com la d’organitzar un referèndum (i Rajoy tenia perfectament en comte quan deia «No quiero») i 5è, fer unes eleccions plebiscitàries. Tots els camins es van temptejar i res, davant hi teníem la cadira buida. Per això, el 25-X-17 es va fer una DUI (Declaració Unilateral d’Independència), que  era un punt desesperada i no era del gust de ningú, però que fer quan se’ns havien barrat tots els altres camins possibles? Ara caldria que l’Estat tingués una alternativa al seu esquema repressiu contra Catalunya, però em temo que és hereu d’allò de  «cagalla y no emmendalla». 

-Al govern que en aquell moment estava al poder a l’estat Espanyol ja li anava bé el  fet d’anar forçant les coses? S’ha seguit veient això en el dia a dia del judici i en el post judici?

—Anar contra Catalunya no va bé a cap govern. Ni tan sols va bé a la Monarquia, encara que sembli estar a la inòpia del cas.  I menys forçant les coses, que és el que s’ha fet judicialitzant un conflicte que és polític. El PP s’hi va fer la pell amb la moció de censura de l’1-VI-18. I si Pedro Sànchez no vigila s’hi pot fer la seva. Jo acabo el llibre dient que la repressió contra Catalunya no ha acabat. Aleshores faltaven tres judicis: el de la cúpula dels Mossos, el de la Mesa del Parlament, el dels encausats al 13. Ara cal afegir  el del president Torra, el dels CDR... O a Madrid es posen a fer política sense judicialitzar-la o malament rai. Ara hi som, en el post judici. 

—Amb la llei mordassa al carrer era i és molt fàcil acusar de desobediència….i lo de sedició i rebel·lió ja és una altra cosa, però igualment fàcil… Una població que no pot aixecar-se a protestar i amb total llibertat d’expressió no es pot dir que visqui en un ple Estat de Dret, no? Som en una mena d’estat disfressa…?

—Marchena sabia que no els podia acusar de  rebel·lió, perquè li mancava la violència. Schleswig-Holstein li va marcar el camí i no volia fer el ridícul a Europa. Aleshores s’afanyà a elaborar  la sedició. Però amb molt de compte: per una banda no podia dir que la DIU posà l’Estat en un atzucac perquè l’Estat no va aplicar cap Llei de les d’estat de setge; ergo diu que la DIU va ser una  simple «quimera». D’altra banda, la rebel·lió ha de se «tumultuària», però no pot dir que  es van devastar els pàtrols de la GC, atès que a dins hi havia armes llargues que no es van tocar: com pot ser «tumultuària» si no es toquen les armes? Solució, no fer aparèixer els jeeps a la sentència. Tampoc no pot deixar de los Cobos com un perjur, segons asseguraven els seus agents subordinats com ja he explicat, dient que s’havien fet reunions abans del dia 1-O, i es carrega centenars de declaracions, Que la concentració del 20-IX-17 fos «tumultuària» s’ho ha de manegar  gràcies a la Secretària Judicial que va haver de sortir, temorenca ella, pel terrat del Coliseum, no pel teulat, com deia la Brunete mediàtica.  Em parles de desobediència i va tenir com a pèrit de descàrrec una autoritat mundial en el judici, John Paul  Lederach, experta en desobediència civil, que assegurà que el 20-IX, davant al Conselleria d’Economia, no hi va haver res més que això. I li dedica un foli a la sentència per contradir-lo, sense desmuntar cap argument.Com es pot veure, més que en un Estat de dret som en un Estat de tort.  

-Com penses o, millor dit, com vas pensar-hi  l’estructura del llibre?

—T’ho he contestat quan t’he parlat dels buits que volia omplir. Un  judici és una funció teatral, amb escenari, les togues i les punyetes de disfressa per impressionar, llenguatge arcaic («Con la venia») i actors que ocupen el seu lloc respectiu, amb  un ritual establert: Qüestions prèvies, declaració dels acusats i proves de càrrec i de descàrrec (testificals, pericials, documentals). Arribats aquí, hi ha els informes finals  d’acusadors i defensa i els acusats poden exercir una última paraula, que val a dir, va ser  molt digna en tots. La litúrgia em proporcionà l’estructura: no podia parlar d’una cosa abans de l’altra. Com en una cura de braus no puc parlar de de l’«arrastre» de cap toro abans del toreig ni   de la sort de vares abans de les banderilles. Ara, això sí, vaig fer una conclusió acabada amb una frase de Juvenal: «La venjança només és un plaer per a les ànimes mesquines». 

-Com et vas documentar abans del judici?  I durant la macro causa judicial…?, perquè inevitablement poden sorgir dubtes tècnics arran del dret i demés…

—Com un ciutadà normal. Llegeixo els diaris, veig la TV, miro les xarxes... Potser  amb un fet d’excepció: tenia el pdf del Codi de Dret Penal i de la Llei d’Enjudiciament Criminal a l’ordinador a punt de consulta.  m’agradava escriure la jornada i, a la nit, veure què deia  el Dr. Queralt al Més 3/24,per veure fins on coincidia amb un  expert com ell. 

-Podem parlar de manca de llibertat d’expressió i de persecució de les idees envers l’independentista? I quan no serà l’independentista, per la mateixa regla de tres, què hi serà o què està sent?

—Va més enllà de la persecució o la manca de llibertat d’expressió. És genètic. Castella té moltes qualitats, però no sap parlar de tu a tu amb els seus germans. N’he parlat en dos llibres que vam elaborar  amb el Dr. Carles  Bastons El primer Castilla y Catalunya frente a frente. Antología para un debate cultural (2003), escrit en castellà per fer-nos entendre al sud de l’Ebre, va rebre crítiques carpetovetòniques. El segon, en català, fruit d’un treball a la Universitat Catalana d’Estiu, El procés nacional caalà: història  del debat sobre la identitat de Catalunya entre intel·lectuals castellans i catalans (2015), s’ha hagut de reeditar, ampliat i posat al dia, aquest, aquest 2019. Amb això està dit tot. Allà al rei li fan una reverència; aquí no el tractàvem ni de rei, Comte de Barcelona i encara gràcies, malgrat tenim dos palaus reials a Barcelona i diverses Places del Rei disperses pel territori. Espanya  és una amalgama de nacions, però els primers enganyats  són els de Castella. Després dels «comuneros« els van fer creure el sinècdoque del fet que eren Espanya. I, com que no saben pactar, sinó conquerir, voldrien els catalans junyits i agenollats abans de dialogar... Això ve de lluny: 1640, 1714, Espartero que volia bombardejar Barcelona cada 50 anys, l’Estatut nonat de Cambó, l’Estatut de Núria llimat, la guerra (in)civil, l’Estatut de Sau, el de Miravet. Mai estaran contents amb nosaltres perquè ens veuen dinàmics i emprenedors. Ho dia no fa gaire amb unes eclesiàstics: Macià era verí, Companys fou afusellat, Pujol  titllat de corrupte, Maragall massa nacionalista, Montilla un desafecte, Mas  un ambiciós, Puigdemont un agosarat, Torra un... Quin president els aniria bé? Només un que ells  poguessin imposar i manejar! 

-Quan de temps t’ha dut aquest treball immens i minuciós? Quina metodologia de treball vas utilitzar-hi?

-La metodologia, ja ha quedat clara: escoltar, prendre apunts, fer-se càrrec de tot, comprar el que pensava amb el que opinaven d’altres experts a la xarxa o a la Tv. Vaig dedicar-hi el temps que va durar el judici que s’acabà el 12 de juny i un mes més, perquè m’havia compromès amb l’editor que tindria el llibre abans del 15 de juliol. Va ser un treball una mica forçant la màquina, sí. 

-Aquest és un llibre que fa història perquè narra un fet, de fets, històrics…però també una mena de lliçó pràctica del dret processal, no? ho veus així?, què ens pots dir?

Alonso-Cuevillas du que és una crònica història, processal i judicial, que servirà de cara al futur. Però això ho han de dir els experts. 

-Amic, tu t’esperaves, si fa o no fa, la manera en que es va desenvolupar el judici?

—No. Vaig tenir molts sorpreses  amb el comportament de Marchena, començant per no deixar parlar en català  ni contrastar els testimonis orals amb els documentals d’imatges. I moltes d’altres, en el context de les sessions, quan hi havia problemes sorgits de les eleccions amb processats electes. No sabia que un President podia imposar-se dient per exemple «Si yo le digo que no procede, no procede», ¡vaja raó!  A la pobra advocadessa de l’Estat, a la qual va acabar donant raó, que era l’única que demanava sedició, al començament del judici la feia c¡qedar cada dia com un drap inservible. I tampoc no m’imaginava que  els Fiscals  fossin tan matussers en alguns moments: em demanava si ja sabien que jugaven a casa o què?. 

-I la sentència?

—N’he publicat diversos articles per demostrar que és una sentència defensiva, covarda, errònia i cruel, tant al «Diari de Girona« com a l’Unilateral». 

-El judici, parlant clar,  fa l’efecte que és una mena d’estafa a la llibertat i a la democràcia?

—Doncs sí, Vist que la sedició va ser un muntatge i l DUI una «quimera» en paraules de Marchena, s’havia d’haver resolt  per la banda de la desobediència. La malversació havia estat rebutjada pel ministre Montoro. Les seves funcionàries, sumant peres i plàtans, no van arribar a trobar més enllà d’un milió d’euros... L’«operación  Copérnico» d’enviar les  CS E a Catalunya va costar 87 milions d’euros! I no sembla pas que ningú se’n faci responsable. 

-La veritat és que hi ha una mena d´escletxa de dalt a baix entre els independentistes i els que no ho són…també, diria que entre els partidaris dels dret a decidir i del dret de tot poble---tingui o no raons històriques al darrera—a l’autodeterminació i els que no volen sentir-ne ni a parlar. Què et sembla?  Hi veus sortida a aquest mirall trencat?

—Dret a decidir i autodeterminació són sinònims. Catalunya és l’única autonomia que es regeix per  un Estatut que el poble o va referendar sinó que va imposar un Tribunal Constitucional amb membres amb mandat caducat. Hi ha gent tan inculta com Eduardo Inda per a qui les raons històriques no compten: necessiten dir que Catalunya mai no ha estat cap nació per no haver-hi de parlar d’igual a igual. I el bo del cas d’aquests espanyolistes és que no es deixen dir  nacionalistes! «Quantes nacions hi ha a Espanya?», li demanava Casado a Pedro Sánchez en la darrera campanya. Sánchez li havia d’haver contestat que  li respondria quan li expliqués  la diferencia entre nació i nacionalitat, mot sancionat per la Constitució.  El tema es va debatre en les discussions constitucionals. Xirinacs, al Senat ho va discutir amb gent de la categoria de Julián Marías. Les nacions que no ofereixen cap dubte són aquestes:1) Països Castellans (amb les regions preautonòmiques de Lleó i Castella, la Mancha, Extremadura i Múrcia i, afegia Xirinacs, «tal  vegada Cantàbria i la Rioja»); 2) Euskadi (ambles províncies del nord amputades per acords internacionals) i Navarra; 3) la pàtria Gallega (i segurament  hauria de formar part  d’una gran nació galaico-portuguesa, amb Portugal inclosa; 4) els Països Catalans (amb els illencs de les Balears i les Pitiüses, el regne de València, els catalans del Principat, incloent els andorrans i els catalans arrancats de la nostra comunitat pel tractat dels Pirineus). A aquestes quatre nacions indubtables, Xirinacs hi afegia com a unitats nacionals Andalusia, Canàries, Aragó i Astúries. Total, 8. Segons Iceta a «La Razón» del passat  8-XII  «els Estatuts de Galícia, Aragó, València, les Balears, les CanàriesAndalusiaPaís Basc i Catalunya diuen que són nacionalitats, o nacionalitats històriques». Les va comptar. I seguint el seu preàmbul, hi afegia Navarra. Total, nou (bandejava Astúries i Cantàbria). La Constitució, que va acabar fent un nyap considerant Madrid com a comunitat autonòmica, a banda de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, admet 16 comunitats autònomes, per ordre alfabètic: Aragó, Astúries, Balears, Euskadi, Canàries, Cantàbria, Castella-La Mancha, Castella-Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia, Navarra, La Rioja i País Valencià. Ni Iceta ni la Constitució no van seguir les arrels històrico-culturals que conformen una nació. I passa el que passa. Va ser el «cafè para todos», del qual es queixà Terradellas. Molts catalans no trobem l’encaix que ens cal a Espanya. Als catalans que l’hi troben, els dependentistes d’Espanya, els demano per què volen ser-ne dependents. L’última que em faltava per sentir és el que vaig llegir el passar 8-XII d’Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu: «El nacionalisme és una forma de passió cega que condueix al deliri».  Hauria de revisar Pierre Vilar: va arribar a Catalunya amb els seus esquemes marxistes dels nacionalismes com anacronismes i s’adonà que, a Catalunya el nacionalisme havia estat i seguia sent un moviment dinamitzador. Espanya, en canvi, és un estat en fallida tècnica. Per això, com una sangonera, no ens  volen deixar anar. Saben llegir les balances fiscals. Empren dos mantres falsos: primer,  l’autodeterminació  només s’aplica a pobles colonials (és mentida, però és que, a més, som un poble colonitzat des del 1714); segon,  el 18% de la població catalana vol imposar el seu criteri al 82 % restant dels espanyols (nova mentida, per dues raons: primera, no s’ha fet cap referèndum a Espanya sobre l’autodeterminació de Catalunya i, segona, quan un tema toca a una comunitat autònoma, des de quan vota tot Espanya? És que els catalans vam votar l’Estatut  posem per cas, de Madrid o Andalusia?). Per tant, no, no veig cap sortida satisfactòria d’un encaix de Catalunya a Espanya.  Ja ens han  enganyat massa vegades. Quan més aviat ens en anem, menys mal ens faran.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com