EiX-8-1.jpgCazarabet conversa con...   Magda Fernández, coordinadora de Les Guies dels Museus del MNACTEC, y Josep Oliveras i Samitier, president de la Societat Catalana de Geografia, sobre el número 8 de la revista Eix (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surt el nº 8 de la revista Eix.

Es tracta d’una de la publicació del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

https://mnactec.cat/revista-eix/tag/eix8/

A l’hora ha sortit el número sis i el número set de Les Guies dels Museus radials que orbiten entorn al MNACTEC.

A vegades, pensem que “la cultura” és allò vinculat al món de les arts, literatura, pintura, escultura,cinema… però la cultura, si hi pensem de manera integral, ho és tot, tot allò que ens aporta coneixement i un estri de compartir-los, així la ciència, la tècnica, la geografia o tot allò que envolta el món industrial també ho és... intentem demostrar-ho amb aquestes dues converses i amb les invitacions lectores que tots dos entrevistats ens fa. Val i paga la pena invertir en la curiositat.

Les altres guies del MNACTEC:

https://mnactec.cat/es/investiga/publicacions

D’aquestes guies en parlem una miqueta amb la persona que les enllaça i fa de lligam des d´ una tasca de coordinació es tracta de Magda Fernández.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Magda Fernández, coordinadora de Les Guies dels Museus del MNACTEC:

L1008868-1440x962.jpg-Magda ens pots presentar per als lectors i lectores del Cazarabet conversa con… aquestes Guies tant del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya—MNACTEC---com de la resta de museus radials o que podríem dir giren al seu voltant?

-La finalitat de Les Guies dels Museus del MNACTEC es donar a conèixer el valor patrimonial del conjunt de museus vinculats al MNACTEC estesos per tot el territori català. Cada guia tracta la temàtica social, científica y tècnica de cada museu incidint principalment en els aspectes socials.

-Quins són els museus radials? I quines característiques hi presenten?

-Els museus formen part del Sistema Territorial del MNACTEC i s’estenen per tot el país. Actualment consta de 27 centres que es caracteritzen per ser temàtics i arrelats al seu territori, completament integrats en el seu paisatge.

-Unes guies que porten incorporats, també uns itineraris, veritat?

-La idea es que les guies serveixen per informar i aportar coneixement del museu visitat a tot tipus de visitant, principalment familiar. Els itineraris son un complement de les guies. Estan pensats com a complement per conèixer espais patrimonials, culturals vinculats al territori on s’ubica el museu. Es un producte vinculat a turisme cultural.

-Quantes guies- itineraris porteu publicades?-Ens pots enumerar-les?

1. El Museu Hidroelèctric de Capdella (guía)

Itinerari: El Museu Hidroelèctric de Capdella La Vall Fosca: l’energia dels  :Pirineus

2. El Museu Hidroelèctric de Capdella (guía)

Itinerari: El Museu Hidroelèctric de Capdella. Baix Pallars: la sal dels Pirineus

3. El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug (guía)

Itinerari: El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug. Patrimoni, natura  i tradicions en un entorn ùnic.

4. La Serradora d’Àreu (guía)

Itinerari: La Serradora d’Àreu. Fusta i ferro a la Vall Ferrera

5. La Tèrmica Roca Umbert de Granollers (guía)

Sense itinerari

6. El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat (guía)

Itinerari: El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat. El Priorat. Cultura i natura.

7. El Museu de les Mines de Cercs. (guía)

Itinerari: El museu de les mines de Cercs. L’Alt Berguedà: terra de carbó i de dinosaures.

Projecte 2020 (amb permís del coronavirus)

Museu de la mecanització agrària Cal Trepat de Tàrrega

Museu d’oli de La Granadella.  

-Cadascuna de les guies què comparteix…quina informació és comuna a totes les guies itineraris?

-El format, la maquetació,….tots formen part d’una col·lecció fàcilment identificable. La informació es la pertinent a cada museu, a la seva temàtica.

-Tots els itineraris i guies estan destinades i destinats a un públic que li agrada , com diria?, una altra manera de viure la cultura… aquella que arreplega també tot allò que toca la cultura, la tècnica i la vessant científica, no? -Per què creieu que són necessàries aquestes guies –itineraris… a l’hora de ficar-les i/o pensar-les quines coses vareu considerar…?

-Seguint les paraules del director del museu “es hora de culturitzar la societat més que socialitzar la cultura”. Per entendre’ns encara que va dirigit a un públic en general, intentem que aportin aspectes de millorar del coneixement. Fomentar altres mirades sobre el patrimoni

L1009023-1-200x300.jpg-Aquestes guies e itineraris, a més, estan fets i editats per a acompanyar-nos quan anem a aquests llocs que ens aneu mostrant, oi?

-Generalment es troben al lloc visitat o als punt del municipi -referent els itineraris- que creguin oportuns

-No tens una guia-itinerari preferit/da,oi?, però hi alguna que per donar-vos més treball o no sé… li pugueu tindre més “carinyo”?

-Totes les hem fet amb la mateixa intensitat.

-Quina ha sigut i com ha sigut la tasca d’investigació al voltant de les guies i els itineraris?, i la sempre apassionant feina de documentació?

-Moltes de les guies tenien ja un fons documental important. Des del any 1992 el MNACTEC havia produït una col·lecció orientada al públic docent i escolar- Els Quaderns de Didàctica i Difusió- on ja s’havia fet un treball de documentació important S’ha de constatar que en els darrers vint anys s’ha acumulat un fons fotogràfic important que ha facilitat el treball d’investigació.

-Com ha sigut, després, amiga Magda la metodologia de treball, la coordinació per tal d´ el·laborar aquestes guies e itineraris?

-S’ha format un equip de treball sota la direcció del MNACTEC que consta d’un dissenyador gràfic, una redactora i investigadora, una revisora i traductora lingüística, el meu assessorament i ,per a cada museu, la participació del director o responsable del mateix.

 La primera guia, que no és la primera si no el Km0 és la del propi Mnactec i explica com planificar la visita al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ,així com el contingut del mateix.

La Guia nº1 és la que ens duu al Museu Hidroelèctric de Capdella a per conèixer l’origen i l’evolució de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya. Aquesta guia presenta a dintre una altra guia de ruta.

 

 

 

Els continguts del número vuit de la revista Eix del MNACTEC estan dividits, com sempre, amb diferents seccions: el Dossier està dedicat a L’habitatge obrer; en l’apartat de Perspectives ens endinsem en La sèquia de Manresa; en Descoberta ens trobem en un article dedicat a L´Escola Industrial de Barcelona i en La Marca ens trobem Cacaolat, el batut català que va ésser pioner al món.

A més, hi ha altres aparats o seccions, cada una alberga més articles: Mirades amb Ca l´Aranyó;Estació de la Baells; Poues de la Ginebreda; des de Perspectives ens trobem amb La sèquia de Manresa. Un canal medieval a l’era industrial; la industria de la torneria; en l’entrevista es manté una conversa amb Josep Oliveras i Samitier, president de la Societat Catalana de Geografia.

En la secció de “Visita Guiada” ens duen amb Marc Timón de Guia a l´Ecomuseu de la Farinera de Castelló d´ Empúries.

Eix s’apropa, també, al Patrimoni Industrial català i ho ha en aquest número amb El canal de la Colònia Jorba. I dins una altra secció que s’anomena Col·lecció ens apropem a Sagalés. Quatre segles de transport. Dins La Ruta—un altre apartat de la revista Eix—ens endinsem dins La ruta industrial pel Baix Ebre. Dins l’apartat de De Viatge la revista Eix ens duu a Guipúscoa, el ferro i el carbó.

Des de la particular Agenda d´Eix ens apropem a notícies varies, a Congressos i jornades, a Exposicions i a Novetats editorials

 

 

 

Cazarabet conversa amb Josep Oliveras i Samitier, president de la Societat Catalana de Geografia:

800px-FIG_2016-Josep_Oliver.jpg-Amic Josep, què és la Societat Catalana de Geografia?

-La Societat Catalana de Geografia és una entitat dedicada a la divulgació de la ciència geogràfica en general i de la Geografia de Catalunya en particular. També té interès pels territoris on es parla la llengua catalana en les seves diferents formes dialectals.

-Des de quan Catalunya té pròpiament una Societat Catalana de Geografia?. No sé, ens podeu fer cinc cèntims de la vostra trajectòria historia?

- La Societat Catalana de Geografia és una entitat vinculada a l’Institut d'Estudis Catalans, que és la institució que s'ocupa de la normativització de la llengua catalana, i també del foment de les activitats científiques en relació amb la cultura catalana. L’Institut per la seva tasca es divideix en Seccions on hi ha representades les diferents disciplines científiques.

La societat geogràfica va ser fundada a l'any 1935 per persones dedicades a la Geografia i a la Geologia. Entre els fundadors hi havia Pau Vila, Josep Iglésies, Eduard Fontserè, Lluís Solé Sabarís, Salvador Llobet, etc.

Alguns del fundadors es van haver d'exiliar a l'estranger el 1939, però els membres que quedaren continuaren reunint-se per parlar de Geografia i estudiar el país des de la clandestinitat, perquè les seves activitats públiques quedaren prohibides. A partir del anys seixanta del segle passat la Societat va poder continuar amb les seves activitats de forma pública, però reservada als socis. D'aquesta època va ser la redacció per part dels seus membres més destacats de la Geografia de Catalunya de l'Editorial AEDOS, en tres volums. 

A partir dels anys setanta la Societat va sofrir un canvi generacional, amb l'endegament de noves activitats, l'entrada de socis joves que estudiaven la nova llicenciatura de Geografia, etc. Figures destacades d'aquesta època seran Enric Lluch de la Universitat Autònoma de Barcelona i Lluís Casassas de la Universitat de Barcelona. La Societat dedicà molta atenció al fet comarcal a Catalunya i en altres territoris.

Una fita important de la nova etapa va ser la creació de la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia i l'organització del Primer Congrés Català de Geografia.

Actualment la Societat té prop de cinc cents socis, una part dels quals professors de Geografia de secundària, batxillerat i de les universitats, però també de moltes altres professions, però que els hi agrada excursionejar, comprendre el paisatges i la seva gent, i tenen afecció a la Geografia. Tenim socis de les Illes, de la Catalunya del Nord, del País Valencià, de Castella... i fins i tot del Japó, però la majoria són de Catalunya.

-Com hi funciona?

- La Societat és governada per una Junta de 12 membres, representatius de diferents àmbits territorials i interessos professionals. La Junta es renova parcialment cada any en el moment de celebrar l'Assemblea General de socis. Una persona només pot estar en un càrrec un màxim de nou anys, renovables cada tres.

Cada mes organitzem una o dues conferències públiques o taules de diàleg sobre un tema d'interès. Degut a l'actual pandèmia ara les fem telemàticament, i aquest juny hi ha un debat de reflexió geogràfica sobre el corona-virus: On hi ha hagut més contagis, més mortalitat, causes i conseqüències, relació entre contagis i els desplaçaments en transport per les àrees de treball, etc.

unnamed.jpg-Quins són els objectius que es marca en el dia a dia la Societat Catalana de Geografia?

- Naturalment, la Geografia és una ciència, però també cultura. Tothom té cultura geogràfica i sap distingir plana i muntanya, saben els noms dels llocs i tenen sentiments lligats amb un territori que estimen perquè hi van néixer o hi viuen. Els territoris viscuts formen part de la identitat dels individus, contribueixen a definir una personalitat.

-Quines activitats hi sol programar molt regularment la Societat Catalana de Geografia?

- Regularment la Societat programa conferències, debats, però també viatges d'estudi d'una ciutat, comarca, país... Edita llibres sobre qüestions geogràfiques, publica dos números a l'any de la revista que ja va pel número 89, participa en jornades d'estudi o de reflexió sobre problemes que afecten al territori i a la nostra activitat. Col·labora amb altres societats...

-I quines són com més innovadores?

- Anar en grup a una comarca o pobles que no es coneixen i poder parlar amb la seva gent per debatre problemes o actuacions rellevants és sempre interessant i alhora innovador. En un ordre tècnic els actes que hem fet via telemàtica han estat molt innovadors, com els viatges d’estudi per diferents llocs dels països mediterranis.

-Veiem que convoqueu: el premi Lluís Casassas Simó i el premi Joan Palau Vera... ens hi podeu parlar, un xic , de tots dos...

- Cada any es concedeixen dos premis, el Joan Palau Vera està destinat a treballs d’estudiants de batxillerat, sobre un tema d’interès geogràfic. El Lluís Casassas i Simó va destinat a treballs universitaris de fi de grau o de màster. Solen estar força concorreguts i aquest darrer any el jurat del Casassas ha tingut feina a triar guanyador i finalment ha concedit també dos accèssits. Les bases es poden demanar a la nostra secretaria.

-Què hi publica la Societat Catalana de Geografia… teniu com un butlletí, Treballs de la Societat Catalana de Geografia, oi?

-La revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia, és important per conèixer els resultats d’estudis diferents sobre la Geografia catalana, però també hi apareixen articles sobre altres països i s’hi publiquen textos de les conferències, així com altres notícies rellevants. Hi ha articles d’autors de diferents països i llengües, homes i dones, i alguns de gran interès per comprendre les nostres societats, però crec que encara no ha sortit cap article sobre la vostra comarca, però tenim l’esperança que algú l’escriurà.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com