imatge-eix-6-activitat-600x.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Sasplugas, del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, sobre el reportaje en el número 6 de la revista “Eix” (Museu de la Ciència y de la Tècnica de Catalunya)

 

 

 

 

 

 

 

Surt el nº 6 de la revista Eix que edita el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

El Dossier d´aquest número mira, de ben prop, a l´esport, la indústria i la modernitat.

Hi han diferents apartats sempre fixes com: el de La Descoberta que aquesta vegada mira a El far de la Banya; anem de Ruta  a la comarca de L´Anoia mirant-la des del caire industrial; fem Una Visita Guiada  al Museu de les Mines de Cercs de la mà de Xavi Rosiñol.

La “gran fotografía” que correspon a Mirades s´aproxima al Telefèric del Port de Salau –arxiu Mnactec/IPIC Pallars Sobirà--, a la Fàbrica de Panyos de Manresa—arxiu Mnactec/Ramon Blanch-- o es rescata la foto d´una Platja de Vilanova l´any 1912 amb els estris o xarxes del món pescador…aquesta foto, per moltes coses, simplement antropològicament val molt la pena i “ens parla” de moltes coses….La foto és de l´arxiu del Mnactec des del fons Clemente Oliveró.

Un dels apartats que ens anima més a la lectura dins Eix és el de Perspectives que, en aquest nº6, s´apropa a La Ricarda, “una granja amb glamur”.Es tractava d´una explotació agropecuària de la familia Bertrand al Prat de Llobregat que ha marcat un “punt i apart”..i que es convertí en la principal vaquería del Pla de Barcelona a principis del segle passat. Allí, la modernitat feia acte de presencia de la mà d´innovacions tècniques…però van anar més enllà perque van innovar no tan sols tècnicament, també amb visites guiades, festes i trobades vinculades a l´esport. L´article és de Rosa Serra Rotés i les fotos de l´ arxiu R Serra, així com de l´Ajuntament del Prat de Llobregat.

Perspectives és un “apartat” tan important a Eix que dedica més d´una mirada. Per exemple, en aquest número, també mira  o fa repàs a “L´ aventura del Metre” i per això viatgem a França fins a les Tulleries i des d´allí...Escriu l´ article Montse Armengol.

Una altra mirada, dins a Perspectives, és la que es fa per anar cap al Patrimoni Industrial, arquitectura, historia, urbanisme i moda que tenen “punt de trovada” al REC d´Igualada. L´article ve de la mà de Enrique Recstores.

Sempre agraden les entrevistes, pot ser perquè, molt interiorment ,a més de curiosos ,som uns tafaners. És per això que l´ entrevista d´ aquest Eix nº6  ens sorpendrà….li la fan, des de la redacció d´Eix, a l´advocat  Francesc Cabana que afirma: ”…el Banc de Barcelona—referint-se a l´edifici, hauria de ser un museu”. L´entrevista li la fa la redacció de la revista Eix amb fotos de Enrique Marco.

El Dossier central d´ aquest número d´ Eix és molt, molt especial perquè mira a l´ esport, la indústria i la modernitat. La veritat és que llegir l´article és un exercici molt edificant, tenint en compte, a més, que unir esport e indústria és una ecuació i un exercici més que edificant. Per cert, les fotografíes paguen molt la pena; així com el procés de documentació. L´article aqueix també va a càrrec de la redacció d´Eix.

En l´apartat de La Descoberta ens duen, com avançaven,  al Far de La Banya, un far de ferro que es manté, tal com ens explica el titular de l´article, com un “testimoni” del pas del temps i les persones. El text l ´esciu MercéTodrà Dalmau.

El periodista Xavi Rosiñol s´endinsa i, a la vegada, ens acompanya a visitar els espais de la Mina a Cercs….ja no només ho fa, això d´acompanyar-nos, com a periodista sino també com a fill de miner, ja que son pare va treballar allí….Es pot entendre una mica més com era la vida del Berguedà.El text de l´article que acompaña Rossinyol és de Carme Escales i les fotos de Enrique Marco.

El Patrimoni Industrial en aquest nº6 d´Eix  va a la Presa de La Baells, que és, com podeu pensar-hi, una “gran obra” d´ enginyeria hidráulica.El text és de Rosa Serra Rotés i Alba Boixader amb les fotos de Manel Escobet i Foto Luigi.

Tots els números d´Eix miren a “una marca”, en aquest cas ho fan mirant-hi al formatge—i altres prodcutes-- de Cadí, una cooperativa que és tot un simbol econòmic profundament renovador que “ha marcat la trajectòria de centenars de famílies del Pirineu”. Tot amb el text de Carles Gascón Chopo.

En l´ apartat de La Col-lecció s´anat de viatge al Museu de la Tècnica de l´Empordà, un lloc de memòria imprescindible que vol mirar d´entendre la vida quotidiana dels segles XIX i XX. Amb text de la redacció de la propia revista Eix i amb fotografíes aportades pel propi Museu de la Tècnica de l´Empordà.

La comarca de l´Anoia industrial és lloc de La Ruta en aquest número d´Eix…si no heu visitat aquesta comarca barcelonina la lectura de l´article vos la farà visitar…El tex tés de César Barba i les fotos són del propi Barba, així com del Museu de la Pell d´Igualada i del Museu del Molí Paperer de Capellades.

De Viatge aquest número d´Eix s´en van a Varsòvia, la capital de Polònia….que ha passat a la història  com una ciutat que fou símbol de la resistència—com diu l´article--, però també com a una ciutat que va resurgir de les runes—recordeu la imatge, millor dit del fotograma,  de la pel-lícula El Pianista—a bressol, entre altres coses, de la Ciència.. Un lloc per anar, visitar. L´article l´escriu qui també fa les fotos, en Sergi Ramis.

La revista finalitza la seva estància, en aquesta parada nº6, amb una Agenda ben farcida. Amb notícies breus; l´agenda de Congressos i jornades; les principals novetats editorials…

Per aquest nº6 de la revista Eix ens aproximem a conversar amb Jordi Sasplugas  —ens ho recomana el propi Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica-- que és l´ànima del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova i l´ideòleg del tren turístic entre Reus i Caspe, més conegut com “Lo Caspolino” , unió entre Catalunya i Aragó.

El projecte amb el que fa molta força en Jordi Sasplugas des de la visió d´en Jaume Perarnau, director del Mnactec, és aquesta: “El projecte crec que és molt interessant i potser l’estiu de 2019 ja estigui en marxa. A més a més de tot el treball que estan fent de restauració de vagons i locomotores i el fet de la relació-vinculació entre Terres de l’Ebre i Franja”.

Enllaços:

https://www.diarimes.com/es/noticias/camp_tarragona/2017/09/18/el_tren_turistic_caspolino_posara_marxa_estiu_del_2019_24779_1093.html

https://www.naciodigital.cat/tarragona/noticia/29987/fgc/recupera/servei/tren/turistic/caspolino

https://www.youtube.com/watch?v=TiKPGFpKBPc

https://www.ara.cat/societat/Torna-Caspolino-FGC-Costa-Daurada_0_2130387197.html

Museu del Ferrocarril de Móra la Nova:

http://www.museuferrocarril.org/#

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi Sasplugas:

780_0008_5736052_18bdb56de0e8fa9d4a8bd37659ab8905ver2.jpg-Amic Jordi, ens pots apropar al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova?. Què és; què ofereix?

-El Museu del Ferrocarril és una iniciativa que es va posar en marxa l’any 2000 per l’interès dels socis i sòcies de l’APPFI (Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial) per salvaguardar, entre altres, el llegat patrimonial ferroviari de l’estació de Móra la Nova i de la Línia dels Directes, amb el suport de l’Ajuntament de Móra la Nova. El Museu ha anat ampliant la seva oferta per fases i continuarà creixent en el futur, però en aquests moments ja es poden visitar la Torre de l’Enclavament, el pont giratori, el taller de material rodant i la nau cotxera. Aquesta darrera allotja una col·lecció de més de 25 peces històriques entre locomotores (vapor, dièsel, elèctriques), cotxes de viatgers, unitats automotors i vagons de mercaderies. Una gran part del material ja està restaurat i una altra part està en procés de restauració. La col·lecció inclou el material rodant que formarà part del futur tren històric turístic “Lo Caspolino”.

-Què ens pots apropar del projecte del tren de  Reus a Caspe, més conegut com “Lo Caspolino”?. Què li manca per a passar d´ esdevindre projecte a realitat?. Per a quan està previst...?. Crec que està previst que entri en funcionament per aquest pròxim juliol, no?

-El tren històric turístic “Lo Caspolino” és el projecte estrella de la nostra associació. Per tirar-lo endavant es va formar la FPPFI (Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial) amb la suma de voluntats de l’APPFI i diferents ajuntaments i institucions. A banda, la FPPFI ha signat convenis amb més de quinze ajuntaments i la Diputació de Tarragona per finançar el projecte. Entre aquests ajuntaments n’hi ha diversos de la província de Saragossa.

La posada en marxa està prevista en aquests moments per a que sigui a finals de 2019. Encara estem treballant en la restauració de dos cotxes de viatgers i una locomotora elèctrica que junt amb els tres cotxes i la locomotora dièsel-elèctrica que ja hem restaurat compondran el tren històric turístic. Es tracta en tots els casos de peces dels anys 50 del segle XX: els cinc cotxes de la sèrie 6000, coneguts com a Luckies (tres dels quals van ser transformats als anys seixanta canviant la disposició en compartiments a cotxes de tipus saló), la locomotora Ye-yé i la Alsthom de tipus “francesa”. A banda, estem treballant en la homologació del taller de manteniment del tren històric turístic, un element essencial per a garantir la viabilitat del projecte, i que no compta amb cap precedent estatal. D’altra banda, també estem a l’expectativa de com evolucioni la normativa referent a la circulació de trens històrics a la Xarxa Ferroviària d’Interès General, ja que és un tema que ara mateix està en fase de redacció.

IMG_8632.jpg-Què oferirà “Lo Caspolino”?. Un recurs més per unir l´ Aragó—interior—amb el sud de  Catalunya?

-L’objectiu del tren històric turístic és dinamitzar la zona d’interior entre la Costa Daurada i Casp, mitjançant el funcionament d’aquest atractiu turístic que pot arribar a ser de primer ordre, si jutgem per les experiències que ja existeixen a tot Europa i a la resta del món. No es tracta d’un recurs per a unir la població local, que evidentment també en pot ser usuària, si no que volem que sigui un producte turístic que atregui tant el visitant que ja ve a passar les vacances a la Costa Daurada, com ser capaços de captar turisme en origen. Per fer-ho comptarem amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que ja gestiona amb èxit altres trens històrics turístics.

-Un recurs que va més enllà de “lo material”..té molt a veure amb “lo social”?

L’ànima social del Caspolino es troba ja en el seu origen. És un projecte que naix com a iniciativa de la societat civil, com ja s’ha dit, gràcies a un conjunt d’enamorats del ferrocarril que, a més, coneixen el potencial d’aquest tipus de productes turístic, com es demostra en nombroses experiències a l’estranger. A més, té vocació de contribuir al reequilibri territorial dels pobles i comarques que travessarà. Per tant, els beneficis socials que pot oferir el tren històric turístic “Lo Caspolino” són molt importants si el territori, en una acció combinada, els sap aprofitar.

-Allò que vull dir és que serà quelcom més que un “tren turístic”?

-En efecte, a més a més de ser una eina de promoció socioeconòmica, també ens ofereix l’oportunitat de revitalitzar les relacions entre uns pobles que quan la Línia dels Directes era la principal via de comunicació entre Madrid i Barcelona, van constituir-se en una zona natural de convivència més enllà de les fronteres administratives. Aquesta relació, que no s’ha perdut però s’ha debilitat amb la pèrdua d’importància de la línia, té una oportunitat de renàixer i recuperar allò que havia arribat a ser.

museu-ferroviari-mora-la-nova-2.jpeg-Ets una miqueta part del batec arrere la implantació de “Lo Caspolino”. Com ha sigut la tasca?

-Ha sigut, i serà encara, un llarg recorregut. Junt amb altres companys de l’APPFI vam començar a treballar pel projecte l’any 2000. Per tant, ja hem assolit la majoria d’edat com a associació. La veritat és que hem passat per moments de tota manera. Alguns molt delicats i altres de gran alegria. Potser el més emocionant va ser quan la Bonita va arribar a Móra la Nova. És la única peça de la col·lecció que té una vinculació històrica directa amb el Museu, en el sentit que aquesta mateixa locomotora va esta assignada al dipòsit de Móra la Nova. Sovint el més complicat és aconseguir les complicitats necessàries per tirar endavant el projecte, ja que es tracta d’una iniciativa amb pocs referents a nivell estatal. Per sort, poc a poc les administracions cada vegada veuen el projecte amb més interès i s’impliquen en un grau creixent. Això és un motiu de satisfacció, perquè es va entenent que no es tracta d’una iniciativa local si no que el seu èxit serà beneficiós per a un territori molt extens i que necessita aquest tipus de projectes per afrontar els reptes de futur que li venen per endavant.

-Quina relació hi teniu amb altres Museus vinculats al ferrocarril, tant de Catalunya com de més enllà...?

-La veritat és que tenim la sort de conèixer la majoria, per no dir totes, d’associacions i museus de l’estat. I també tenim molta relació amb associacions i museus estrangers, gràcies a que som membres actius de la Federació Europea de Trens Històrics i Museus del Ferrocarril – FEDECRAIL i el seu equivalent francès, la UNECTO. No obstant, en el dia a dia, amb qui tenim més relació és amb els museus de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, el Museu de Delicias i el de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. Amb aquest darrer formem part del Grup de Treball en Patrimoni Històric Ferroviari de Catalunya, junt amb altres membres com FGC, TMB, el mNACTEC, i representants de la societat civil. També tenim relació amb altres museus d’àmbit industrial gràcies a que formem part del Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya – mNACTEC i de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya – XATIC. Pel que fa a la nostra acció internacional, l’estiu que ve organitzarem el Youth Exchange de FEDECRAIL, que itinera pels diversos països d’Europa. Es tracta d’una trobada de joves vinculats a associacions de voluntaris del ferrocarril que són membres de FEDECRIL. L’intercanvi durarà una setmana i estarà dedicat a treballar en la restauració d’algunes peces del nostre museu, però també farem diferents visites relacionades amb el patrimoni ferroviari català i espanyol.

museu-ferroviari-mora-la-nova-3.jpeg-Per què el món del ferrocarril captiva tant a molta, molta gent?

-És cert que hi ha molta gent que, en major o menor mesura, se sent atreta pels trens històrics. El ferrocarril ha estat un dels motors del progrés que va portar la revolució industrial a la humanitat. El tren ho va canviar tot i, d’alguna manera, aquest impacte s’ha consolidat en l’imaginari col·lectiu de les nostres societats. El cine i la literatura també han contribuït a dotar els viatges en tren d’un aire màgic que altres mitjans de comunicació no ofereixen. Potser és la possibilitat d’interaccionar amb altres persones, potser la placidesa del viatge, la successió dels paisatges, o l’elegància mateixa dels trens... No ho sé, cadascú té el seu motiu per ser aficionat al ferrocarril. I, sobre tot, els nens, que són els que més ho disfruten.

-Bé, què ens ofereix el Museu del Ferrocarril de Mora la Nova que creus és prou innovador i que no ens ofereixen altres Museus?

-La filosofia del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova és totalment diferent de qualsevol altre museu del ferrocarril a l’estat. Nosaltres ens inspirem en els museus europeus que en la seva majoria són gestionats per associacions de voluntaris. L’obertura i les activitats del nostre museu es poden dur a terme perquè hi ha un grup de persones que se n’encarreguen. A més, volem que totes les peces del museu estiguin operatives per això l’objectiu del programa de restauració és que, poc a poc, tota la col·lecció estigui en estat funcional. El tren històric turístic Lo Caspolino ens permetrà posar les diferents peces que anem restaurant en servei. És una forma de treballar que permet tenir els diferents elements sempre en bon estat de conservació.

-Parla´ ns una miqueta de la història del Museu del ferrocarril de Móra la Nova ?

-Com ja hem dit, la història comença l’any 2000 amb la creació de l’APPFI. En una primera etapa vam recuperar el pont giratori, el taller de material rodant i la torre d’enclavament. Després va venir la construcció de la nau cotxera i l’arribada de les peces de la col·lecció, ara ja en són més de 25, i l’inici de les tasques de restauració. Però a banda, també hem dut a terme programes de formació i ocupació que ens han permès recuperar part de les instal·lacions. I, com a museu, també duen a terme una tasca de recerca històrica que ja ha donat com a resultat diversos estudis i publicacions.

museo-ferrocarril-mora-la-n.jpg-I de “Lo Caspolino”?

-El tren històric turístic és la culminació del nostre projecte, tot i que només és també una primera fase que s’iniciarà amb locomoció elèctrica. Però el nostre objectiu final és arribar a recuperar la locomoció a vapor.

-Apropa ´ns una miqueta al Museu i allò que ens apropa “com de fixe”...

-A banda dels espais que ja us hem explicat, la col·lecció de peces històriques està formada per més d’una vintena d’elements entre els quals destaquen les locomotores de vapor Bonita i Mikado, una unitat 444, dos locomotores elèctriques Alsthom “Franceses”, un automotor Renault, cinc cotxes de viatgers de la sèrie 6000, diversos vagons de mercaderies i alguns més.

També és molt interessant l’espai museïtzat de la torre d’enclavament on s’expliquen els sistemes de control i seguretat, a través del sistema original instal·lat el 1928, a més de comptar amb la reproducció d’una oficina d’un cap d’estació i un taulell de venda de bitllets.

-Aporta exposicions itinerants , activitats temporals...

-Si, també portem a terme exposicions itinerants. Per exemple, l’any 2017 amb motiu del 125 aniversari de la inauguració del tram entre Móra la Nova i Faió de la línia dels Directes, vam produir una exposició conjuntament amb tots els Ajuntament d’aquest tram de la línia i diversos centres d’estudis i associacions culturals. L’exposició va itinerar pels diferents pobles d’aquest tram, però també ens la van demanar altres punts de Catalunya. I entre les activitats temporals destaca la Festa del Tren, que ha substituït des de 2017 el que abans es coneixia com els Dies del Museu. Li hem volgut donar una nova orientació amb més activitats adreçades sobre tot a un públic familiar, sense renunciar a actes més dirigits a aficionats com les xerrades divulgatives sobre temes ferroviaris. El 2018 també hem posat en marxa el “Bateig Ferroviari” a l’estiu i per Nadal la representació teatral “L’Esperit del Nadal” en que viatgem a l’Orient a visitar els Reis Mags.

foto-centre-interpretacio-f.jpg-I què ha passat quan s´ han tret recursos al ferrocarril per aquestes terres...tant les Terrers de l´Ebre com bona part de l´Aragó han sigut víctimes de retallades i demés...?

-El que ha passat, sobre tot, és que els nostres pobles han quedat una mica més aïllats i amb menys oportunitats de desenvolupar-se. Un sistema ferroviari és una infraestructura de primer ordre i no hi podem renunciar. Si volguéssim construir de nou les línies que s’han abandonat tindria un cost molt elevat, així que no té cap sentit desmuntar-les. Hi ha moltes solucions alternatives, com usos compartits o la recuperació per a ferrocarrils històrics. Un cop més, a l’estranger podem trobar molts exemples d’aquest aprofitament.

-Quin és el públic que més s´ apropa al Museu?. Per què creus?

-La veritat és que tenim tot tipus de públic, des de l’aficionat apassionat pel ferrocarril fins a la família que vol passar una bona estona junts. També ens arriben des de molts punts d’origen, sobre tot de Catalunya i Espanya, però també tenim cada cop més estrangers que han sentit a parlar del Museu i ens volen conèixer. Grups i escoles també són un sector de públic al que cada vegada tenim més accés. Cada visitant té la seva motivació per venir, però en general s’apropen o bé per l’interès en les peces de la col·lecció o bé perquè algú els ha parlat del Museu i els ha animat a visitar-lo.

-Amic, què creus que tenim que saber-hi més de “Lo Caspolino”?

-Em penso que ja us ho hem dit tot, només ens queda animar-vos a visitar el Museu i, ben aviat, a viatjar en “Lo Caspolino”. I sobre tot, convidar-vos a fer-vos socis d’APPFI, ja que aquesta és la millor garantia de què el projecte segueixi endavant i vagi superant les moltes etapes que encara ens queden per cobrir.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com