La Librería de El Sueño Igualitario

Dlw-ObEXsAAYlZ3.jpgCazarabet conversa con...   Rosa Serra que en el nº 5 d´Eix publica un reportatge sobre les Mines a la Conca de Mequinensa

 

 

 

 

 

 

 

Eix nº 5 surt a la llum.

La revista editada pel Museu de la Ciència i la Técnica de Catalunya, ubicat físicament a la ciutat de Terrassa  ens ofereix un ventall ben enriquidor de temes  tots,  escrits i tractats ,per les plomes més especialitzades.

En aquest número d´Eix  el Dossier es dedica a l´exposició universal de 1888, quan Barcelona s´ obre al món més que mai a punt d´ encetar un segle nou. Els textos d´aquest reportatge són escrits des de la ploma de Montse Armegol.

Dins La descoberta ens duen de viatge a les mines de la conca de Mequinensa. Un article-reportatge d´una perspectiva evolutiva més que interesant des de la ploma de Rosa Serra i de la que podrem gaudir més acuradament des del nostre “Conversa con…”.

En l´apartat de Visita Guiada ens porta aquest número d´Eix al Museu del Suro de Palafrugell amb una acompant de luxe , na Rosa Regàs, i amb una conversa amb ella que coordina Carme Escuder.Les fotos d´aquest article són del mateix museu i d´Enrique Marco. Un viatge o visita guida pel món que deixa la visita per les alzines sureres

ictíneo , és el fabulós submarí de Narcís Monturiol que forma part de l´apartat, de L´Eix nº5 , que s´apropa al apassionant món de l´enginy. Segur que vos  ensirarà aquest article. La ploma que escriu aquest article és la d´Enric García Domingo amb les fotos del Museu Marítim de Barcelona.

eix.jpgI anem De viatge , endinsant-nos en el Turisme industrial al País Valencià. El viatge ens porta al món del vidre, de la cerámica,, del ferro….i a les seves gents, així com als llocs comuns que comparteixen. Signa l´article i aporta, també, les fotos en César Barba.

Ens aplega al projecte de Difusió Cultural Cazarabet i a l´apartat del projecte que tracta sobre patrimoni industrial e història del treball, Alarifes, el nº5 d´EIX d´aquesta revista especialitzada en aquests temes i que té , a més, d´una amplia i formidable participació en les seves plomes, així com una documentació ,més que sobresalient ,amb els continguts , donant-nos un ventall de pistes a seguir pels diferents  temes que tracten. La revista és, a més, molt interessant i sobresalient amb el que mostra i demostra des de lo gràfic i des de com es componen els continguts i com es presenten a tothom, sobretot pensant amb els lectors i lectores. Les editorials , d´aquesta publicació, no es queden, ni molt menys, arrere. Són valentes i diuen o reivindiquen lo seu, prenent el pols a l´actualitat i en aquests dies , això és difícil de trobar-hi perque estem en dies en que la hipocresia s´imposa..així que és d´agrair a aquells que prenent un  camí diferent i diferenciat des de moltes perspectives. En una paraula, coratge.

Però què tal si continuem el camí per altres continguts de la present Eix nº5; perque  a banda de les temàtiques que miraven abans ens trobem amb La Marca on “la marca” Danone despega des de Barcelona i cap al món. És “la casa Danone” qui aporta tota la documentació gràfica de l´article signat pel propi Consell de Redacció.

És estiu, estem ja a l´estiu i són dies d´escapades, així que des d´eix ens proposen anar-hi al Pallars ,on des d´aquesta publicació s´afirma que es fa “industria d´alta muntanya” . Aquest interesant article està signat per Sergi Ramis i les fotografíes del mateix són de Sergi Ramis, César Barba i Óscar Rodberg.

I parlant de Patrimoni Industrial és inqüestionable una parada pel Patrimoni Industrial a Catalunya que aquesta vegada ens porta a la telegrafia òptica al Castell de San Miquel. Article que està present des de la ploma de Jaume Pararnau i les fotos de Pere Català Roca.

presentacioeix-600x396.jpgSi a Cazarabet li agrada alguna cosa és el món de les converses, així que ens fixem molt amb les entrevistes. En aquest número cinc d´Eix l´entrevista  va destinada a Magda Fernández, experta en didáctica de les Ciències Socials i que va estar al capdavant dels plantetjaments pedagògics del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya en els seus primers dies. Al projecte hi continua arrelada com a assessora amb criteris innovadors i que encara hi són ben vigents. L´entrevista li la realitza Montse Armengol i les fotografíes d´ Enrique Marco.

Des de l ´apartat de Perspectives, també una mena de columna fixa dins Eix, ens endinsem a Manresa, any zero , (escrit per Josep Galopart i Soler)es tracta d´ apropar-se a la ciutat catalana del Bages, que va sufrir les inundacions l´any 1907 amb un aiguat que fou una autèntica catástrofe que encara està dins la memòria de les seves gents .Perspectives també està al món del cinema amb Delmiro de Caralt que desplega una verdadera Passió pel cinema que esdevingué acció i actiu perque es tracta d´un autèntic “pioner” del fotograma en moviment, de lo que és i sempre será cinema.L´article és de Mercé Rueda i Tebó amb fotos de la mateixa articulista i de la Filmoteca de Catalunya.

I si Perspectives és una columna on acudir en tots els números d´Eix un altre és Mirades que sempre és tan atractiu com enriquidor i a l´hora inspirador.Allí ens trobem amb la Farinera Teixidor Rafel Masó a Girona ciutat(http://www.rafaelmaso.org/cat/maso_obres_fitxa.php?id=41) (https://ca.wikipedia.org/wiki/Farinera_Teixidor)  ; el Safarejos de Guisona (https://es.wikipedia.org/wiki/Guisona )  i La Chartreuse , ací els redactors d´Eix ens fan un xic de broma perquè no ens parlen del licor sinó de l´edifici  que s´alça a Tarragona i que porta el nom d´aquest licor perquè ací s´elaborava aquest licor…Mireu vos apropem a l´edifici de Tarragona, un edifici, una fàbrica de licor ben “xula”: https://www.tarragonaturisme.cat/es/punto-de-ruta/la-fabrica-de-la-chartreuse  on es va començar a el-laborar textil, després el licor pel qual es coneix la fàbrica i ara, en l´actualitat, és l´Escola Oficial d´Idiomes de Tarragona.

També hi trobem els apartats de sempre que es dediquen a l´agenda a tindre en compte i a les noticies, així com a un resem de tot plegat.

 

 

Cazarabet conversa amb Rosa Serra que en aquest nº 5 d´Eix ens il-lustra amb un reportatge sobre les Mines a la Conca de Mequinensa:

15-INM-HUE-011-165-1-1M.jpg-Amiga Rosa, per què et veus com en la necessitat d´escriure sobre les mines localitzades a la Conca de Mequinensa?

-Una doble necessitat:  Fa anys que investigo i treballo per a posar en valor la mineria de la meva comarca, el Berguedà i per tant vaig començar a conèixer la conca de Mequinensa. Però l’interès es va convertir en passió fou quan vaig descobrir a Jesús Montcada. La seva obra literària és per a mi una lliçó de llengua, de vida, de respecte per el patrimoni integral i d’estimació per la historia i la comunitat que ha fet possible aquesta meravella de Camí de Sirga, Estremida Memòria,  novel·les extraordinàries com els seus relats, El cafè de la Granota, Calaveres atònites....

L’any 2007 vaig coincidir, en una fira que organitzava l’ajuntament de Fabero (El Bierzo) sobre turisme miner al mític  Pozo Julia , amb dues dones fantàstiques: Lourdes Ibarz i Magdalena Godia. Les escoltava parlar i sentia les veus femenines de l’obra de Montcada i no vaig poder fer res més que acostar-me i parlar de Montcada i de carbó.  Elles i una colla de mequinensans han fet realitat la recuperació de la figura de Montcada i del patrimoni miner de Mequinensa.

De fet jo soc una “intrusa” que s’atreveix a parlar de Mequinensa. Tot el que se ho he aprés  llegint i rellegint  Montcada (porto 6 lectures de Camí de Sirga i altres tantes d’Estremida memòria i em continua emocionat i continuo descobrint paraules, fets,...). He aprés escoltant Lourdes i Magda i els mequinensans i també, i molt,  llegint amb molt de respecte tota la bibliografia de Jaume Fullola Fuster.

-Les mines es van començar a explotar per que es van adonar que per alimentar la cimentera feien ús d´un carbó molt pròxim?

-La recerca de carbó esdevé al s. XIX una urgència per fer front a la demanada de la industrialització barcelonina i estalviar-se el car carbó anglès. Per tant a la conca de Mequinensa i a totes les zones identificades com a carboníferes es tracta d’obtenir concessions per què, explotades o no, esdevenen una excel·lent inversió per les empreses que tenen capital. La mineria exigeix grans inversions tant per posar en marxa una mina com per transportar el mineral. Els jaciments de lignit van associats a la pedra calcaria i amb aquesta es pot fabricar calç i ciment, i ambdós materials de construcció i esdevenen claus des del primera revolució industrial: no es poden construir fàbriques, ni ponts ni habitatges, per poses exemples fàcils,  sense ciment.

L’objectiu inicial es sempre carbó però la possibilitat que ofereix fabricar ciment és una magnifica oportunitat per aprofitar la inversió. En el cas de la fàbrica de ciment de la Granja d’Escarp, la fabricació de ciment, en determinats moments,  és més important que l’extracció de carbó.

Forns_de_ciment_de_les_mine.jpg-Parla´ns una miqueta d´aquesta cimentera: els orígens i l´impacte social i amb l´entorn…

-Les cimenteres sempre han sigut construccions que han destacat, no solament per l’enorme contaminació que produeixen – des del fum de la combustió de carbó fins a la pròpia polseguera que genera la trituració de la pedra i la seva manipulació- l’impacte que generen  les pedreres i la mateixa arquitectura industrial. Avui, el que queda de la cimentera ha fet simbiosi amb un paisatge i ja té l’aparença d’un patrimoni amable, però quan es va construir deuria fer badar a tothom. No solament per aquets efectes mediambientals que acabo d’esmentar sinó i molt especialment per la infraestructura que va generar: la pròpia fàbrica amb els forns, la pedrera, el ferrocarril que transportava el carbó de la mina i la calcaria de la pedrera a la fàbrica i el moll de carrega i descàrrega al peu del Segre. Un complex industrial en mig d’un mon rural i molt poc poblat que a resultes de la instal·lació industrial es va omplir d’homes que hi treballaven... i darrera seu famílies senceres.  Estem parlant d’un temps reculat, els últims 25 anys del s. XIX. Es fàcil imaginar com deuria impactar la seva posta en marxa i el paisatge i canvi social que va generar.

-Podríem dir que d´una mena de casualitat surgeix un negoci?

-No, crec que no. Darrera d’aquest projectes industrials exitosos no hi ha casualitats. Hi ha expertesa i inversió i això es el que van aplicar els grans inversors que van apostar per la conca de Mequinensa.

-Però a les hores m´imagino que també feien estudis previs per a veure la viabilitat de la futura explotació, oi?

-Pocs d’estudis previs, al menys com els entenem avui. Es basaven en els estudis geològics – molt generalistes- que hi havia i amb petites prospeccions i anàlisis visuals del terreny i,  anàlisis dels materials en laboratoris que avui no mereixerien aquest nom. El que si que tenien molt desenvolupat  era el coneixement de la realitat econòmica de l’època: la creixent i imparable demanada de recursos d’un mercat insaciable i per contra, una massa obrera disposada a treballar molt per un sou molt baix.  Calia capital per invertir en la primera fase de construcció de les infraestructures i posta en marxa, després tot el que es treia de la mina venia fins que els avenços tecnològics van fer possible transportar electricitat en alta tensió, a principis del XX,  i aleshores el carbó va deixar de ser or.

Però com que la xarxa de transport d’electricitat va requerir temps de construcció, el carbó fou combustible apreciat i necessitat durant molt de temps. Disposar-ne d’emmagatzemat donava autonomia a l’empresari per que no depenia de les interrupcions de la xarxa (molt freqüents durant molt de temps per averies) i per exemple la manca d’energia durant els anys de l’autarquia.

llaut_1280x960_1280x960.jpg-Quina és la principal família que aposta per explotar el carbó de la Conca de Mequinensa?

-La principal família es sens cap mena de dubte, els Girona. Fills de Tàrrega, van començar a acumular una gran fortuna fent d’inversors en activitats financeres i comercials,  en el préstec de diners tants a particulars com a l'Estat (compra de deute públic), arrendament de drets senyorials, comercialització de productes i adquisició de béns en la desamortització de Mendizábal.  Carregats de diners van començar a invertir en projectes industrials de tot tipus, la principal de les quals fou la construcció del Canal d’Urgell que tenia com objectiu modernitzar l’agricultura i fer-la productiva per un mercat que no parava de créixer. També les mines i la fàbrica de ciment de la Granja d’Escarp i la minera la Carbonifera del Ebro i associats amb altres empresaris, en moltes empreses clau del país com per exemple Tabacos de Filipinas.

Aquets, els Girona, eren els més coneguts però també vull destacar altres empreses molt grans que van explotar el carbó i el ciment de la zona: l’Eectroquímica de Flix, per exemple, que sense el carbó de la conca de Mequinensa no hauria pogut ni iniciar la seva historia industrial. També la Mina Vallcarca SA propietat de la cimentera Fradera Butsems del  Vallcarca del Garraf o el cas menys conegut però molt important de la Fabra i Coats, la gran tèxtil (de la colònia tèxtil de Borgonyà, al Ter i la de Sant Andreu, a  Barcelona) que era la propietari de les mines de Mina Previsión, que alimentava la gran fàbrica de Barcelona. 

El carbó i el ciment de l’Ebre, i està clar, la comunitat minera, han contribuït enormement a la prosperitat i al creixement de Catalunya.

-Bé i tota explotació minera engendra un teixit humà que és qui realment extrau el mineral. La força humana…la suor i les vides consagrades a un treball molt pesat. Quin era el perfil dels treballadors del carbó a la Conca de Mequinensa?

-Un perfil comú al de totes les zones mineres. Una societat forjada en l’esforç i en un treball molt, molt dur i perillós, austera, valenta, tossuda, característiques que jo entenc que són qualitats indispensables per treballar a l’interior de les mines arrencant carbó. Un món d’homes, molt masculinitzat, esquerp. Una barreja de gent procedent de zones mineres, molts empesos per la misèria, altres coneixedors de l’ofici i per tant amb possibilitats de prosperar. Generacions de miners.  Aquest seria el perfil fins els anys vuitanta.

A partir de l’aleshores  comença una nova etapa amb la modernització de la mina i de reconeixement de l’ofici: millors sous,  horaris més reduïts, compensacions laborals (jubilacions per exemple), seguretat en el treball, formació laboral i professional, i un reconeixement de l’ofici,  molta maquinaria i nous sistemes d’explotació. La mina esdevé moderna, segura i aleshores s’acaba... ja no es competida. El carbó surt massa car comparat amb els preus del carbó dels països productors que en un món global posen preus a rebentar.  I les mines tanquen. A Mequinensa i a tot arreu de Catalunya i d’Espanya. Abans ho havien fet a l’Europa occidental.

15-INM-HUE-011-165-1-4M.jpg-Quins neguits socials van voler a conquerir o van poder anar demanant?. Com eren les relacions amb els empresaris?

Els empresaris eren lluny i distants. A les zones mineres els miners tenen contacte amb l’equip tècnic d’enginyers i directors. Són l’elit de la mineria, que donen ordres als càrrecs entremitjos, els capatassos.

Les principals reivindicacions són sempre seguretat i sou. La seguretat és la garantia de la vida en un medi hostil com és l’interior de la mina: esllavissades, grisú, incendis,  i amb la progressiva mecanització s’hi afegeix els accidents provocats per la maquinaria.  Fins ben entrats els anys seixanta no es generalitza l’ús del casc i per tant les làmpades de casc poden substituir els Carburos. La ventilació de les mines exigeix electrificació forçada per eliminar gasos, baixar temperatures i treballar  a profunditat... La mina sempre es cobra el seu tribut de mort.

I el sou: a la mina s’ha treballat sempre a preu fet; bé amb un sou base i després primes a la producció. Si que els sous han estat sempre una mica més alts que a la resta de sectors industrials però evidentment és per reconèixer un risc laboral altíssim. Fins el 1982 no es va posar ordre i es van reformar temes miners tant importants com els sous, les jubilacions, el reconeixement d’un estatut miner actualitzat als nous temps, etc. A partir d’aleshores el treball a la mina va conèixer un salt espectacular i va abandonar aquella imatges que són ser el clixé: miners bruts amb la boina cada fins a les celles, amb el llum de carbur penjat a l’esquena i empentant vagonetes.  El Museu de la Mineria de Mequinensa ho explica molt bé.

-El transport del mineral genera més teixit social entorn al treball i ací entren els llaüts,…Què ens pots  contar-hi?

-A Mequinensa no hi va poder arribar mai el tren. La inversió era massa costosa. Per això els llaüts es van convertir en el sistema de transport del carbó i van esdevenir indispensables i per tant van generar l’aparició d’empreses especialitzades i grans professionals de la navegació per l’Ebre. El personatge de Nelson, el protagonista de Camí de Sirga, és un homenatge a aquets navegants de l’Ebre, que van fer del riu un camí excepcional en una època en que la navegació fluvial desapareixia. La simbiosis entre l’Ebre i la seva gent és una lliçó magnífica d’estima i de respecte. En l’època del carbó, un exemple de resiliència impressionant.

-Com és el Museu de la Mineria de Mequinensa?. Em sembla que un dels petits indrets on és precís anar-hi…

-El Museu de la Mineria de Mequinensa és un gran museu. Forma part del complex cultural que esta ubicat a l’antic grup escolar Maria Quintana que és l’únic edifici que queda del poble vell de Mequinensa on i ha també un espai dedicat a Jesús Montcada. El museu es a tocar, foradat a l’interior de la muntanya. Si pot veure , a partir d’escenografies molt ben muntades i amb maquinaria original, com s’arrencava carbó i com es treballa a l’interior deles mines, amb un sistema d’explotació molt singular i modern.

-I si vas a Mequinensa i t ´agrada la literatura no pots deixar de pensar-hi  i no poc amb l´escriptor de la terra, Jesús Moncada…tot un referent de la franja d´aquesta terra de fronteres que és el Bajo Cinca….un home que li va escriure a Mequinensa i al seu bateg…

-Jesús Montcada... "Veies eixir els miners amb el cansament als ossos, carregats amb pics i pales i carburs, d’aquella fosca tràquea d’on semblava que t’arribés un baf de sang, gorgolls d’aigües perdudes i el gemec de la terra llepant-se les ferides."

La historia de la mina de la conca de Mequinensa té, en l’obra de Montcada, un  protagonisme molt gran, al costat de l’Ebre. Un privilegi per què una obra d’aquesta categoria literària té molt valor per difondre aquest patrimoni i per que la gent se’n sentí orgullosa. De la mina, de la seva història, del riu, de la llengua, del patrimoni que representen les runes del poble vell que una generació estima molt i una altre, la dels joves, no coneixeria sense el llegat Montcada. 

A l’entorn de l’obra de Montcada hi ha rutes literàries, activitats calendaritzades, lectures públiques, pàgines web, projectes didàctics, el mateix museu, ... una llarga llista de possibilitats per conèixer una obra de primera categoria, i un autor que continua viu. 

villa_nueva_1280x960_1280x960.jpg-Amiga creiem que deus de ser prou inquieta…ens pots fer cinc cèntims en què estàs treballant ara?

-Estic treballant en dos temes. L’un a punt d’acabar i en col·laboració amb un gran historiador, Albert Balcells. Es una història de les colònies industrials de la conca del Llobregat (tèxtils, mineres, agrícoles i cimenteres). Soc berguedana i més concretament de Puig-reig, un poble amb  colònies tèxtils, i la meva comarca té magnífics exemples de colònies tèxtils, mineres, cimenteres, agrícoles. Si tot va bé i no ens entretenim, sortirà a finals d’aquest any 2018. 

I el segon tema, es el de la historia de la minera del carbó del Berguedà. Fa anys que hi treballo. Vaig treballar entre 1999 i 2006 al Museu de les Mines de Cercs i encara porto la olor de carbó al cor.

-Com ha sigut treballar amb aquesta revista de patrimoni industrial, Eix—respaldada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica—envers aquest tema?

-He treballat molt bé i amb total llibertat alhora de proposar text i imatges. El tema encaixa  molt bé a l’apartat de la revista on s’ha publicat, que és LA DESCOBERTA. Contenta que el museu i l’equip de redacció acceptessin la proposta.

El text va acompanyat de magnifiques fotografies, especialment us destaca la que a doble pagina mostra l’aiguabarreig del Segre, el Cinca i l’Ebre. Una fotografia aèria on es veu l’impressionant aiguabarreig i el toll d’aigua que formen els rius, el poble nou i vell de Mequinensa, el castell i el pont cap a la Granja d’Escarp. Tot un món per descobrir!. 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com