Cazarabet conversa amb...   Lali Palau Tur, responsable de comunicació i difusió del MNACTEC, sobre el número 13 de la revista Eix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surt Eix nº 13, la revista de cultura industrial, tècnica i científica.

Acaba de sortir la revista Eix en el seu número tretze , la revista de cultura Industrial, tècnica i científica que edita el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

La revista duu en portada, destacant alguns dels seus apartats i/o continguts com el Dossier amb l´article, ampli i minuciós—així com molt visual per la seva aportació gràfica--   que és Catalunya aixeca el vol. Els pioners de l´aviació—des de l´autoria de Montse Armengol, Òscar González i Gerard Verdaguer---un interessant article que és tota una inspiració de Marta Cano, Jordi Permanyer i Santi Romero. Després hi destaca en la portada l´ apartat de Perspectives parlant-hi del Patrimoni Industrial i biblioteca pública: una combinació exitosa. Altres apartats que es veuen relaxats en la portada són Patrimoni Protegit amb l´article El projecte Museu al Carrer—que signa Jaume Perarnau-- i el De Viatge que se´n va al món de Mineria i siderúrgia, motors d´Astúries—article imprescindible des de la ploma de Sergi Ramis--.

Sempre és cridaner, ja dins de la revista la presentació de l´apartat de Mirades aquesta vegada  amb La serradora d´Àreu—foto de l´arxiu del MNACTEC amb el breu a peu de foto de Ramón Blanch--, el Viaducte del carrilet de Manresa a Berga—la foto, també pertany a l´arxiu del MNACTEC del Fons Clemente Oliveró-- i la Estació de Ripoll—foto també de l´ arxiu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya--.

En l´apartat de Perspectives, a més del que destacàvem i que venia en portada hi podem destacar-hi l´ampli reportatge que Raquel Castellà i Perarnau li fa a la família indiana i en concret a Ròmul Bosch i Alsina, Un Indià paradigmàtic… aquest home que va fer molts diners a Cuba va reinvertir-los, després, per tal d´engegar la colònia Còdol-Dret.. Les fotografies també pertanyen a la documentació de Raquel Castellà.

Com nosaltres som amants de les entrevistes sempre ens apropem amb determinació i ànim a l´apartat de l´ entrevista. En aquest número trobem a Conxa Bayó .Una entrevista, molt interessant que li fa Carme Escales amb les fotografies d´Enrique Marco. Una dona vinculada des de petita al món de la industria tèxtil, a la ciutat de Terrassa i al món de la investigació  tèxtil i a la vinculació d´aquesta industria versus el vapor Aymerich…interessant tot allò que ens contarà Conxa i moltes curiositats.

En La Descoberta el text i les fotos de Marià Baig i Aleu ens aproparà, en una lectura acurada, a “la Reial Foneria de Sant Sebastià de La Muga”; l´article arranca amb  unes ruïnes que ens  ensenyen la foneria i l´ermita de Sant Sebastià que, malauradament, assomen i s´afloren en anys de moltíssima sequera.

En la Visita Guiada a mans de professionals anem amb Carme Escales i el fotògraf Xevi Vilaregut al Museu del Ter on es nota, es viu en tots els sentits com el riu Ter i Can Sanglas van anar escrivint conjuntament part de la historia de Manlleu… “la visita guiada” ens la fa a tots plegats, des d´aquest Eix nº 13, Anna Casarramona.

En l´apartat d´Enginy Eix amb un article amb text de Bernard Verdaguer i les fotos de l´arxiu de la família Comella s´endinsa a parlar del llençol elèctric i de l´enginy que va fer que un llençol fes molt més que tapar i decorar el cos i el llit, també el va escalfar i no poc… És molt curiós.

I a l´interessant apartat de Col·lecció visitem el Museu del Joguet de Catalunya, un article ple de nostàlgia i molt de caliu amb el text de César Barba.

La Ruta en aquest número d´Eix se´n va cap al Pirineu, en concret a la Vall d´Aran amb un text que sembla t´acompanyi, també de César Barba.

Sempre hi ha un lloc en que Eix es mou de cara a les personalitats, ho fa Eix prenent el pols a la primera dona que es va doctorar en Medicina a l´Estat espanyol.

La proposta d´Eix nº 13 ens apropa a apartats de notícies vinculades a la ciència i a la tècnica ; als libres que parlen d´aquests temes i a l´agenda de Congressos i jornades vinculats a la Ciència, Tècnica, la industria. Paga molt la pena fer-ne una ullada.

Com en cada número que surt des de la iniciativa del MNACTEC ens agradaria apropar-nos a aquesta nova edició conversant amb persones que han estat vinculades directament en la seva elaboració per això en aquesta ocasió hem pensat en…

Lali Palau Tur és la responsable de comunicació i difusió del Museu i, a la vegada, coordina tota la part tècnica i logística de la revista.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Lali Palau Tur:

-Lali, ja que conversem amb algú que està a l´arrere de cada número d´Eix, explica´ns, per favor, com s´elabora aquesta revista que mira, des del MNACTEC, amb tant de caliu al món de la tècnica, la ciència, tecnologia i la industria d´arreu del territori català i de més enllà?

-La revista Eix s’elabora primerament a partir de la tasca del consell de redacció de la publicació, que és l’òrgan encarregat de decidir els continguts que apareixeran a cada número. El consell està format 7 persones amb diversos perfils professionals d’àmbits com la museologia, el patrimoni industrial, la història, el món editorial i la comunicació, i hi són representats tant el MNACTEC com el Sistema Territorial del MNACTEC. El consell es reuneix 6 mesos abans de la publicació de cada revista i selecciona quin tema es tractarà a cada secció i a qui s’encarregarà cada article.

-Quan acabeu de publicar un número d´Eix ja en teniu un altre, més o menys pensat, al cap?

-Habitualment, a cada reunió del consell de redacció, a més de decidir els continguts del proper número, ja n’avancem alguns altres per al número següent, que s’acabaran de confirmar en la reunió d’aquell número. De vegades encarreguem articles ja a l’avançada, per tenir “en nevera”, per si ens falla algun dels articles previstos.

-Com vau pensar en el seu dia els seus apartats?

-La conceptualització de la revista es va fer a partir de diverses reunions entre el MNACTEC i una empresa del sector editorial, que va elaborar la primera proposta de format i seccions de la revista. Aquest disseny i estructura originals s’han anat modificant amb els anys, per adaptar-nos a noves necessitats i nous temes que consideràvem interessants tractar. La idea de la revista és abordar la temàtica de la cultura industrial científica i tècnica des de diverses perspectives i amb una variada tipologia d’articles: monogràfics sobre un tema, reportatges de descoberta, rutes turístiques, visites a museus, articles d’experts, entrevistes a persones de referència del sector, etc.

-Què vol ficar en valor el MNACTEC amb la revista Eix?. -De què vol ser altaveu?

-Eix vol reivindicar el patrimoni industrial, cultural i científic com a part essencial de la cultura catalana contemporània. Vol posar en valor aquest patrimoni i coneixement per apropar-lo a la ciutadania d’una manera planera, amb afany divulgatiu i en un format amè i visualment atractiu. La versió en línia de la revista (https://eix.mnactec.cat/) és una branca més d’aquesta estratègia divulgativa, que permet donar més recorregut als articles i arribar a nous públics.

-Eix a quines persones té treballant de manera més o menys fixa… que segurament seran persones molt vinculades al MNACTEC?. Té com una mena d´equip fixe al que s´uneixen altres firmes especialitzades segons els temes a tractar…?

-Hi ha una estructura més o menys estable, que inclou la coordinació de la revista per part del MNACTEC, una editora externa, un dissenyador i diversos col·laboradors habituals. La resta de col·laboradors i autors varien en funció de cada revista.

-Per a gent que esteu vinculats al Museu a Terrassa tindre que sortir a fer reportatges, entrevistes i demés és tot un repte?

-La majoria dels articles els encarreguem a persones vinculades amb el patrimoni o la temàtica concreta que volem explicar o bé els elaboren els col·laboradors de la revista. Jo m’ocupo més de la selecció de temes i dels encàrrecs a autors.

-Es també la edició i publicació d´aquesta revista l´Eix, una manera d´apropar també al Museu del que és i significa i d´aquelles iniciatives i activitats que desenvolupa?

-La temàtica de la revista Eix té relació directa amb l’àmbit d’estudi del MNACTEC i el seu Sistema, però no està pensada com un canal de comunicació institucional o de difusió de l’actualitat del Museu i del Sistema. La publicació té una mirada més àmplia, cercant l’interès temàtic, amb propostes de patrimoni rellevants en el nostre àmbit, més enllà de les accions que impulsem. No obstant això, sí que alguns projectes del museu queden recollits a la revista, en forma d’articles o de notícies, i que s’intenta també donar presència a les diverses propostes dels museus del Sistema Territorial MNACTEC.

-Vos donen molts maldecaps pensar els diferents continguts per als diferents apartats o el territori té més suggereixes de les que ens pensem?

-Als consells de redacció de la revista sorgeixen moltes propostes de continguts i tenim una “nevera” molt àmplia d’idees per a futurs articles. Diria que més aviat ens costa decidir-nos, perquè tenim tantes propostes interessants que ens resulta difícil escollir...

-Eix, des del primer número, no seria el mateix sense la presència tan bestial de la documentació, l´apartat gràfic i les fotografies, oi?.- Què hi destacaries?.- La fotografia té molt importància i és més que important…

-Des del primer dia, la revista ha potenciat la part gràfica, tant pel paper documental de les fotografies històriques que s’hi inclouen, com fer més atractiva visualment la publicació. El disseny gràfic està molt pensat i cuidat, per tal d’aconseguir una lectura agradable de la revista. En el número 11, el disseny de la revista va canviar totalment, adequant-lo a la nova identitat visual del MNACTEC i el Sistema Territorial, i també buscant una revista més neta, ordenada i agradable de llegir, reforçant justament l’aspecte gràfic i fotogràfic de la revista.

-M´imagino que el consells de redacció i dur a terme els contactes amb les signatures invitades té que ésser, verdaderament, enriquidor, no i allò tant o més important: un aprenentatge constant...

-Gràcies a les idees i les aportacions dels diversos membres del consell de redacció, que són realment persones molt expertes en el patrimoni industrial, en cada número ens endinsem en continguts molt diversos i contactem amb els autors —ja siguin individuals o institucions que millor ens puguin explicar aquell tema. La cerca d’aquests autors “savis” en la matèria tractada contribueix a la qualitat de la revista, encara que sempre se’ls demana que la redacció tingui un to divulgatiu, defugint l’academicisme.

-Amiga Lali, la teva o les teves tasques quines són dins d´Eix versus el MNACTEC?.- Com és coordinar la part tècnica i la logística de la revista?.- Jugues amb cert avantatge a l´hora d´emprendre aquesta feina al vindre de portar la comunicació del MNACTEC?.- Per cert com és aquesta feina vinculada exclusivament al Museu?

-La meva tasca al MNACTEC és la de responsable de l’Àrea de Comunicació, Difusió i Activitats. Això inclou, per una banda, tota la comunicació institucional del Museu: web, xarxes socials, relacions amb la premsa, publicitat, materials de difusió, identitat visual, etc. I també la planificació dels canals de divulgació de la nostra temàtica: webs i blogs temàtics, revista Eix, projectes digitals, vistes virtuals, documentals audiovisuals, etc. Un tercer àmbit seria la coordinació d’activitats culturals i divulgatives del Museu. La tasca que desenvolupo de coordinació de la revista Eix s’emmarca en aquesta segon àmbit de planificació de les eines per fer arribar a diversos tipus de públic el coneixement del museu en l’àmbit del patrimoni científic, tècnic i industrial.

-Ens pots fer cinc cèntims d´allò que es pot contar —risses— i que s´està treballant des d´Eix?

-Doncs habitualment no revelem els continguts fins al llançament de la revista... Però sí que us puc assegurar que tenim moltes idees de continguts preparats per seguir amb Eix durant molts anys! En el proper número —i en tots, de fet—, la nostra intenció és presentar temes poc coneguts o donar noves perspectives d’elements ja tractats, amb la idea “d’enganxar” el lector i fer-lo descobrir com d’interessant és la cultura industrial, científica i tècnica en el nostre país i més enllà.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com