la-fabrica.jpgCazarabet conversa amb...   Eduard Contijoch Miquel, autor de “La Fàbrica” (Círculo Rojo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Una novel-la que fa memòria des de la ploma d´ Eduard Contijoch.

És la segona novel-la que escriu l´Eduard Contijoch. Ja va escriure amb Circulo Rojo, El Convent i ja prometia i no poc…

Allò que ens vam trobar amb El Convent: En Josep és un jove pagès de Barberà de la Conca, analfabet i orfe de pare. Amb setze anys, emprèn amb la seva mare una nova vida a Montblanc. Allà s’integrarà en una nova família, en una nova població i en una nova societat. El Convent és una història de superació a la Catalunya rural de la segona meitat del segle XIX. Veurem com en Josep passarà de la misèria a convertir-se en un dels homes més rics de la comarca. Passarà pel comerç, la empresa, la indústria i, finalment, la política. El Convent, parteix d’una profunda recerca històrica per múltiples arxius i fons documentals que ens dóna l’oportunitat de conèixer la història d’una família alhora que una acurada recreació del Montblanc de fa cent cinquanta anys: els personatges rellevants, els carrers, els edificis, la gent, els costums… L’Eduard Contijoch, ens trasllada en aquesta novel·la a un Montblanc i una Catalunya que ja no existeixen però que van donar peu als actuals. Els personatges són els avantpassats dels montblanquins del present. Els carrers, les cases, els monuments són els mateixos però amb un segle i mig més d’història. Els costums i les festes que veurem al llibre són els que han donat peu als que mantenim a dia d’avui. El centenari convent de Sant Francesc, testimoni de la història, anirà entrecreuant-se amb les passes d’en Josep com si, en certa manera, formés part del seu destí.

La sinopsis d´ aquest llibre, allò que ens trobarem amb La fàbrica: La Barcelona emergent de principis de segle XX és un pol d’atracció irresistible. Enderrocades les muralles la ciutat s´escampa lliurement pels carrers del nou Eixample. Uns carrers on s’hi basteixen edificis d’un incipient modernisme i on corren idees innovadores provinents d’una Europa cada cop més propera. Gent d´arreu del país busca en la capital la seva oportunitat per ser algú,per fer fortuna,per triomfar.

Però en Francesc Contijoch—conegut per tothom al seu Montblanc natal com Cisquet Casaca—ja és algú, ja té fortuna,ja ha triomfat. Any enrere, el seu pare,aprofitant la crisi de la fil-loxera va crear del no-res un imperi rural al voltant de la fabricació d’alcohol i ell, agafant-ne el relleu,  l’ha fet créixer fins a límits insospitats a la comarca. Per ell Barcelona és sortir de Montblanc i conquerir nous horitzons . Allà s’hi farà un lloc en els negocis i també en la política.

Per en Cisquet i la seva família, passar de Montblanc a Barcelona significarà un canvi dramàtic que els farà replantejar-se tot el que han conegut,cregut i estimat fins ara. Al seu voltant un pare,superat pels fets, que veu com el seu fill es deixa arrossegar per la cobdícia, una dona que fa costat al seu marit renunciant a tota la resta i uns fills que mai no han viscut cap privació,però que no en troben la felicitat en un món que no acaben d’entendre. Especialment, el primogènit: en Josep. El que un dia heretarà el negoci familiar veu com es prenen decisions que afecten el seu futur sese tenir-lo mai en compte. A La fàbrica assistiren als convulsos anys de fa un segle,tant a la Catalunya rural com a la puixant Barcelona. Anys en els que tot s’hi val. Tot , a la fi d’aconseguir allò que es busca. Encara que això suposi enfonsar el rival. I no només ho sap en Cisquet: entorn dels Contijoch s’anirà teixent una teranyina d’interessos que xocaran frontalment amb els seus interessos que posaran en risc tot allò que han construït amb els anys amenaçant de tornar-los al no-res.

L´autor, en Eduard Contijoch:

L’Eduard Contijoch és fill d’una família de llarga tradició a Montblanc que ha dedicat els darrers anys a recuperar-ne la història: tant de la seva família com del Montblanc i la Barcelona on han viscut al llarg de generacions. I és que no s’entén la història de les famílies sense conèixer els indrets on han viscut, ni s’entén la història dels pobles i les ciutats sense conèixer qui van ser els seus habitants.
En aquest llibre, coneixerem la història dels avantpassats dels autors tot passejant-nos per la Barcelona i el Montblanc de fa un segle.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Eduard Contijoch:

Dj5v0KAXoAEymNm.jpg-Amic Eduard què és allò que t´ ha fet escriure aquesta novel-la?

A la mort del pare vaig passar per un període de necessitat de retrobament de les meves arrels que eren, indubtablement, a Montblanc. Això em va portar a mirar de conèixer la història de la meva família com una manera de conèixer les arrels i, així, també, entendre el llegat familiar que arrossego, potser sense saber-ho.

-Ets conscient que té tots els ingredients per a fer d´ ella una mena de saga ....?(és lo que té escriure sobre famílies consagrades a un objectiu, treball...).

-Després d’anys de recerca de dades i més dades sobre la història de la família i de tots els seus components, vaig adonar-me’n que tota aquella informació tenia un decurs: un plantejament, un nus i un desenllaç. Era verdaderament una història amb personatges, pulsions, trames, ... sí, decididament vaig veure que era una saga. I no me’n vaig saber estar d’escriure-les.

-No sé si ens passa a tots o a totes les persones que intentem anar cultivant l´ escriptura...però són molts i moltes els que escriuen molt visualment---com si ho visualitzaren a una pantalla-- i això facilita al lector/a que, a la vegada, i més en aquests temps està molt arropada per un món molt mediatitzat per les històries contades amb sèries, el cinema...

-Per bé o per mal, les generacions actuals tenim una base cultural molt influenciada pel cinema. Això passa des de l’escriptor més novell al més consagrat. He sentit com autors coneguts negaven que els seus llibres tinguessin forma de guió quan, en llegir-los, gairebé podem veure els fosos en negre, els flashbacks o els travellings. Sí, si comparem la literatura actual amb la de fa un segle, ens n’adonem que les lletres es fan imatges.

-Amic, com a escriptor i en el cas de La fàbrica quin és el motor sobre el que gira tot...la trama d´ una família que es dedica a intentar que la fàbrica d´ alcohol vagi endavant?

-Potser quan la vaig escriure no en vaig ser del tot conscient però amb la perspectiva del temps i després d’haver-la rellegit, me n’adono que en el fons és una història de transició, de canvi. L’antic model industrial i també familiar ja no son vàlids i cal trencar les estructures per renéixer. En La fàbrica hi veiem la tensió dels contraris: la generació anterior que compta amb l’experiència però que ha perdut la capacitat d’adaptar-se al canvi i la nova que ve empenyent fort però que topa amb les estructures i que malda per aconseguir el canvi basat en la rauxa.

-Però els personatges i allò que són tenen molta, molta força...no?, són com un segon motor, oi?

-De fet, el primer que vaig composar van ser els personatges –que, en cap cas, tot sigui dit, vaig conèixer-. Un cop els vaig tenir clars, vaig “bastir l’escenari” contextualitzant el temps, la societat i el context industrial en què es movien. Però sí, crec que els personatges, els principals i alguns dels que els envolten, son personatges molt forts.

-Com teu fas per poder conduir una obra tan coral?

-Amb la meva primera novel·la en la que hi sortien al voltant d’uns 400 personatges!- vaig tenir un bon entrenament. Diguem que, quan creo les trames argumentals, vaig teixint-les com si fossin cordills en un teler i vaig fent entrar i sortir els personatges mirant que la “foto” global quedi equilibrada. I, darrere, inevitablement una bona base de dades amb tot el rellevant de cada personatge per a mantenir la coherència.

-Què t´ ha aportat a tu com a escriptor escriure aquesta novel-la, La fàbrica?....hauràs notat diferències , amb les aportacions, si mires a El Convent?---s´ ha de tindre en compte que jo no he pogut llegir El Convent—

-Com deien abans, la història que narro en aquests llibres és una saga que, de fet, té tres parts (la tercera està pendent de publicar quan les circumstàncies que estem vivint ens ho permetin). Com a escriptor, inevitablement he anat madurant al llarg d’aquestes tres novel·les. D’una banda, he millorat la meva tècnica d’escriptura que, anteriorment havia desbastat amb narracions curtes. Ara tinc més recursos, més eines que m’ajuden a resoldre situacions. D’altra banda, he deixat progressivament d’escriure per a mi —inicialment escrivia el que a mi m’hauria agradat llegir— per anar buscant més el gaudi d’un lector cada cop més genèric.

-I com a ésser humà ...què t´ ha aportat La fàbrica?

-Escriure un llibre com aquest, en certa manera, és com crear un univers. Si és cert que tots els personatges son reals, però com deia abans, no n’he conegut a cap. Me’ls he inventat a partir dels seus actes, dels fets que els van envoltar i les accions que van deixar documentades. Això m’ha portat a mirar d’entendre la naturalesa humana de persones a les que, injustament, s’ha jutjat només amb dades fredes. Inevitablement, amb el temps això m’ha fet ser més comprensiu, més tolerant. Tots cometem errors i tots, amb els anys, quan ja no hi siguem, serem jutjats injustament.

-Amic Eduard, ets conscient que estàs fent, d´ alguna manera, d´ historiador?.Com ho portes?

-És curiós que ho diguis quan jo, per formació soc enginyer de Telecomunicacions però sí, tinc una certa inclinació per la història.

He tingut ocasió de parlar amb autors de novel·la històrica i tots coincideixen a reconèixer que la seva tasca de documentació es basa en preguntar a experts. Això és molt important i bàsic però per a mi no ha estat prou. Jo he necessitat anar a les fonts i treure les meves pròpies conclusions. Així, abans d’escriure una sola ratlla, he passat hores fent recerca a arxius i biblioteques, trobant documentació inèdita i, fins i tot, publicant-la. En una ocasió, em fa il·lusió recordar-ho, em van convidar a participar en un congrés d’Història per a presentar la meva recerca precisament sobre la fàbrica Contijoch. Fins i tot vaig aconseguir reconstruir el procés de destrucció del convent romànic on la fàbrica tenia la seu per veure en quin estat va arribar a la família i si, com s’havia dit, havíem estat nosaltres els responsables de la seva degradació.

De manera que sí, sense ser historiador —no me’n cansaré de treure’m aquesta etiqueta que no em pertany— he fet sovint tasca d’historiador. I la segueixo fent. Ja no me’n sabria estar. De tant en tant, quan la feina m’ho permet, segueixo cursos a la facultat d’Història per a mirar d’estructurar la tasca que solc fer de manera autodidacte i, inevitablement, ineficient.

-La fàbrica, a més, de fer història del seu temps de temps...fa història  de la indústria i memòria del treball...

-Certament! He parlat amb gent gran de Montblanc que havien treballat a la Fàbrica i a d’altres indústries de la vila i de la comarca que m’han confirmat que era tal com ho descric. He mirat de permetre al lector de submergir-se en un context històric de la manera més vívida que he pogut. Per a poder escriure La fàbrica em vaig documentar molt fins a poder fer jo mateix aquesta immersió. Si no, no me n’hauria sortit. Llavors ja només era qüestió de compartir-ho amb el lector.

-Em recorda una mica tot plegat a Noah Gordon amb La bodega....amb quins escriptors et fixes?

-Una mica de tot. Noah Gordon no és un dels meus referents (me l’anoto, però) però crec que m’han influït escriptors de tota mena i en tot tipus de gènere. Podria esmentar autors diversos com Javier Cercas, Carme Riera, García Márquez, Stendhal, Aldous Huxley, José Luis de Vilallonga, ja veus, un aiguabarreig. Com suposo que tothom.

eduard.jpg-Quina ha sigut la teva manera de documentar-te , d´ investigar per aquest llibre, la fàbrica?.-Com ha estat aquesta tasca?. Explica’ns com teu has fet.

-Ha estat una tasca d’una dècada. Des que vaig trobar la partida baptismal del meu avi en què descrivia una escena amb presència dels meus besavis, dels testimonis i el capellà que vaig necessitar estirar del fil. D’aquí vaig passar a construir l’arbre genealògic familiar. Vaig aconseguir retrocedir fins el 1447 en què apareix documentat el primer Contijoch. Vaig aconseguir documentar les dades genealògiques de 1.400 familiars al llarg de cinc segles. Després va venir la tasca de mirar de donar-los vida, saber-ne quelcom més que quan van néixer i amb qui es van casar. Llavors me’n vaig adonar que de qui en sabia menys era de les generacions més properes: els meus rebesavis, besavis i avis. Allò va ser un cant de sirena al que no em vaig poder sostraure. Vaig començar a buidar diaris antics i arxius en cerca de qualsevol cosa que em podés donar una pista de què havien fet i perquè. Quan vaig tenir prou informació vaig adonar-me’n que n’havia de fer alguna cosa. Una novel·la era el vehicle més adequat per posar tot allò que havia trobat i també les conclusions a les que arribava: omplir els forats amb la intuïció.

-La teva vinculació a la premsa local de Montblanc comporta  el conèixer a molta gent i a moltes  aquestes petites històries quotidianes que són les que fan gran la història...això què ha significat per a vos com a escriptor?

-Ha estat un material imprescindible per a entendre el Montblanc del passat que és el que ha portat al que és ara. He tingut l’enorme privilegi de recollir testimonis de persones –algunes de les quals ja no hi son- i contribuir a fixar-ne el coneixement per assegurar que quedi per a les properes generacions. També, com és lògic m’ha permès “esquitxar” la meva escriptura de detalls que a banda d’una picada d’ullet per a alguns lectors, enriqueixen i fan més densa la xarxa sobre la que descansen les històries que explico.

-I després està el lloc, l´ escenari...quina força té ací Montblanc?,perquè em pareix que és brutal com ho arropa tot...què ens pots dir?

-Montblanc en La Fàbrica –igual que, en menor mesura, Barcelona— és un personatge més de la novel·la. Aquí he volgut fer un especial esforç perquè aquest “personatge” tingui significació per als montblanquins que el coneixen i que se sorprenguin en veure com ha canviar però que també es faci vívid per a qui no el coneix. De fet, he fet algunes visites guiades a lectors del llibre que han volgut conèixer de la meva mà els escenaris on transcorre la novel·la. Crec que he creat més d’un “fan” de la vila ducal.

-La família Contijoch a Montblanc desfila per aquestes pàgines i ho fa d´ una manera planera, sense estridències...tu ets un Contijoch què ens pots dir?

-Els Contijoch, a final del segle XIX i principi del XX van ser una de les famílies més importants –si no la més important— de Montblanc. Però el cert és que, després del declivi -que ja s’insinua al final de la novel·la- va passar a ser una família reconeguda però discreta que s’ha barrejat dins el teixit social sense grinyolar. Crec que fer que els personatges siguin, com dius, planers, sense estridències, els fa més creïbles, més quotidians, més reals.

Com a Contijoch, a dia d’avui, per Montblanc se’m coneix per qui soc, no per la família a la que pertanyo. I això és bo.

-Per cert, com és la teva metodologia de treball...?

-Suposo que com qualsevol escriptor, començo per una tasca ingent de documentació. D’aquí passo a una fase de selecció de la informació que vull incloure a la novel·la (això és potser el més difícil: és dur desprendre’s de dades que ha costat trobar i amb la que has arribat a crear una vinculació emocional). A partir d’aquí creo un esquelet on esbosso personatges, accions, escenes, etc.

D’aquí, sense posar-me mai calendaris, començo a escriure seqüencialment el llibre, començant pel primer capítol fins arribar al darrer. Un cop acabo el llibre, faig tres o quatre passades de nou de principi a fi per polir aspectes de coherència, ortografia, suprimir personatges o escenes que no aporten res, etc.

Arriba un dia que em dic a mi mateix: ja ho tenim. Llavors la feina és de les persones que m’ajuden –i em pateixen- llegint el llibre i enriquint-lo amb les seves opinions i esmenes.

Normalment, quan arribo a aquest punt, una part del meu cervell ja està pensant en la següent novel·la.

-La fàbrica mostra com el món rural intenta resistir a l´ atracció irresistible de les grans ciutats, en aquest cas, Barcelona....?

-Em fa l’efecte que el que mostra és un entorn rural mirant de sobreviure dempeus i amb la mirada altiva a la força amb la que la ciutat ho impregna tot. Els protagonistes de La fàbrica van a Barcelona buscant l’èxit i el poder però arribat a un cert punt descobreixen que han de tornar en rere perquè és a Montblanc on tenen les arrels i aquestes arrels els son imprescindibles per pura supervivència. En tornar, descobreixen que els que havien deixat enrere segueixen on eren, orgullosos i sense haver-se desnaturalitzat.

Es aquí.

-Per a tu què significa i què és ser de Montblanc...?

-Diria que un orgull però realment el que sento és necessitat. Necessito sentir-me de Montblanc i necessito sentir Montblanc. En aquests temps de pandèmia i de confinament, estar allunyat de Montblanc em genera una nostàlgia indescriptible.

-Encara avui la gent s´ en va dels pobles a les ciutats...la majoria de les vegades per necessitat...però sempre n´ hi ha que és per altres raons...aquesta mena d´ èxode com el veus i com el viu un Contijoch en primera persona?

-Jo soc fill d’aquest èxode. El meu pare va haver de marxar a la ciutat per circumstàncies diverses i a ciutat és on vaig néixer, però quelcom devia quedar no sé si als gens o on sigui, però, una generació després, he necessitat tornar a Montblanc.

-Apareixen les relacions humanes...pares i fills, gairebé sempre enfrontats....apareix la cobdícia...Ho dibuixes molt bé...Com teu has fet?

-“Pels seus actes els coneixereu”. Com deia abans he arribat a conèixer —o, si més no, entendre- els personatges estudiant les seves accions, els seus comportaments i les seves reaccions. A partir de la munió de dades que en vaig trobar m’ha estat relativament senzill mirar d’entendre les seves personalitats, les seves psicologies.

D’altra banda, podríem dir que, en relacions humanes, tot està inventat. Des de fa segles que repetim els patrons de conducta en les relacions entre pares i fills, entre rivals, etc.

-I apareix allò de....els diners no fan la felicitat ; o la claudicació, sempre, de la dona al davant del marit...

-Pel que fa als diners, crec que és una realitat en la que tothom hi coincidirem. Ens son necessaris però no pas suficients per a ser feliços. De fet, en el cas dels protagonistes del a família es dona un fet que crec que és rellevant: assoleixen en poc temps (una generació) més diners dels que estan preparats per a gastar. Això pot portar a un gran infelicitat per la frustració i el desencant.

Quant a la claudicació de la dona davant el marit, probablement amb òptica actual es veurà com un plantejament masclista però em temo que fa un segle, el model era perfectament vigent.

-Pensaves amb algun col·lectiu o gent en particular com a públic lector d´ aquesta novel-la?...

 -A mesura que vaig avançar en l’escriptura vaig anar canviant el plantejament: vaig començar pensant en un llibre escrit per a mi mateix. A mesura que avançava vaig incorporar en l’objectiu als amants i coneixedors de la història de Montblanc i, més endavant, vaig acabar acariciant la idea que qualsevol lector amb interès per la història i la psicologia humana podria gaudir del llibre.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com