9788413032290_04_n.jpgCazarabet conversa amb...   Elvira Altés, autora de “Dones a les ones. La història de la ràdio a Catalunya en la veu de les dones” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El llibre, editat per Pagès Editors, tracta sobre la història de la ràdio a Catalunya en la veu de les dones.

El llibre també forma part de la Col-lecció de Monografies.

Podem percebre, en aquest llibre d’investigació històrico sociològica que la història de la radio és , en part, la història de Catalunya.

La sinopsi del llibre: La història de la ràdio a Catalunya transcorre paral·lela a la història social i política del país que, en els darrers cent anys, ha passat per dues dictadures, una república, una transició i la democràcia. En aquest fris, de vegades lluminós i més sovint confús i bigarrat, s’hi dibuixen les vides de les dones que van contribuir a fer de la ràdio el mitjà de comunicació que coneixem.

Explicar les històries individuals de les locutores, periodistes, tècniques, productores, guionistes, etc., entrellaçant-les amb la història de Catalunya i de la ràdio, inspira aquest reportatge històric. El propòsit no és altre que fer surar les veus de les radiofonistes, les seves expectatives, les seves lluites i els seus assoliments, sense oblidar les frustracions i desencants que com a dones provoca exercir una professió sota les normes que la societat masculina imposa.

L´ autora Elvira Altés: Els crèdits acadèmics d’Elvira Altés Rufias passen per la Història i l’Antropologia i els professionals, pel Periodisme, que ha practicat a la ràdio i a la premsa. Feminista des dels anys 70 (quan ser-ho no donava rèdits, ans al contrari), ha estat fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i membre de la Junta de l’ Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. Ha exercit la docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i paral·lelament s’ha dedicat a la recerca en Comunicació i gènere, camp en el que ha produït diversos treballs en coautoria, com El sexe de la notícia i La prensa por dentro, i ha publicat Les periodistes en el temps de la república.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Elvira Altès:

1200px-Elvira_Altés_2017.jpg-Amiga, què és el que vos va portar a investigar sobre la història de les dones dins les ones? .-Hi ha o va haver-hi algun motiu inicial què t'ha fet o que vos ha fet investigar sobre açò?

-Sempre he treballat per fer evident la presència de les dones en els diferents àmbits, així a la ràdio ja feia un espai que es deia Elles també hi eren, que vaig continuar en una revista. L’any 2007 vaig publicar una recerca sobre Les periodistes en el temps de la República, i per tant és coherent que al llegir la bibliografia existent per escriure un article sobre les dones a la ràdio i adonar-me de l’escassa menció a les radiofonistes que s’hi feia, em vaig posar a la feina.

-La presència de la dona a les ones va de la mà de la seva presència a altres llocs de la societat?. O siga conforme va dona va fent-se un lloc en la societat sigui treballant o educant-se...sigui reivindicant-se com a dona?

-No exactament, cal tenir present que en aquests gairebé cent anys la història de la ràdio ha transcorregut en dues dictadures, una república, una transició i la democràcia. En cadascun d’aquests règims polítics, la idea de com han de ser les dones ha estat diferent, així mentre a la República es proposa una dona nova, lliure, que pot fer-se càrrec de la seva vida, les etapes de dictadura sotmeten a les dones a unes restriccions molt importants. Durant els anys del franquisme les dones a la ràdio eren només un contrapunt, la veu que s’encarrega de donar l’hora i l’indicatiu, i ha costat molt que les radiofonistes siguin considerades al mateix nivell que els seus companys. De fet gairebé cent anys!!

-Durant cent anys les dones han estat ací en el dial a les dures i a les madures...van haver-hi veus que van estar tant a “les dures com a les madures”... què ens podeu dir? Podem ficar-hi noms i ens pots contar quelcom...?

-Les ‘dures’ van ser les represàlies que van patir les locutores republicanes quan van entrar els feixistes a Catalunya. Actrius i presentadores radiofòniques com Rosa Cotó de Ràdio Barcelona, o Rosalia Rovira, de Ràdio Associació de Catalunya, junt amb altres companyes i companys van passar pels processos de depuració i no van poder treballar mai més ni a la ràdio ni als escenaris. A moltes se les va apartar dels micròfons, com Francina Boris o Mercè Carbonell, de Ràdio Associació, d’altres com Maria Tersa, de Ràdio Lleida, que no va voler seguir a la ràdio franquista. De les ‘madures’ és a dir, la capacitat de treballar en un mitjà de comunicació, en van gaudir les dones de la secció femenina, les falangistes, que malgrat que el Règim preconitzava que “la mujer abandonarà el taller y la fàbrica para dedicarse al hogar”, elles es feien visibles o audibles en un espai públic molt masculinitzat. En l’actualitat, les coses han canviat molt, sortosament.

-Les dones de ment oberta, progressistes, obertes ho tenien pitjor segurament que les que seguien l’ordre paternalista...? o és només una percepció meva? ---ho dic a l´hora de fer-se un lloc social o sigui que costa més si vas amb el teu pensament lliure perquè no es facilitarà per a res el teu progrés que si ets part d’un immens ramat---

-Tot depèn de l’època de la qual parlem. En el llibre he intentat explicar el rerefons polític i social, amb les lleis per les dones que regien en cada moment, però si, durant molts i molts anys, amagar el pensament progressista i catalanista era una necessitat si es volia mantenir el lloc de treball.

-Com ha sigut el procés i la tasca àrdua d'investigació que, a més, té molt a veure amb el procés de documentació?

-Aquest procés l’he anat fent paral·lelament en la construcció del guió i la cerca de material per l’exposició que es va dur a terme en el Museu d’Història de Catalunya. Un element important ha estat recollir moltes entrevistes personals, amb les professionals que encara hi són, tant si estan en actiu com no, i també he extret les declaracions de les entrevistades les publicades en algun llibre i en revistes de l’època, per tal de posar veu al que anava explicant. He volgut que fossin les veus de les dones les que anessin marcant el contrapunt de la història de la ràdio i la del país, i de com tot plegat afectava la seva vida professional i personal.

Ev8K79qXcAMWd-o.jpg-large.jpg-La investigació, la recopilació de documentació, el contrastar tot això...el aproximar-se a testimonis més o menys directes sobre el vostre treball...es una tasca que requereix de molta minuciositat, però també de molta gratificació quan es veu el resultat final.... què ens pots dir?

-Aquí està el llibre, l’exposició, també un Banc de veus on anem recollint les veus de les radiofonistes, la seva trajectòria radiofònica i la seva imatge. El projecte Dones a les Ones, és un treball en procés que seguim fent junt amb la Sandra Balagué i en Josep Maria Adell, i si, ens gratifica poder posar en valor la presència i la contribució de les dones a un mitjà de comunicació tan proper i tan estimat per moltes persones, com és la ràdio.

-I quina metodologia de treball sols seguir?

-Hi ha una part de tria i una part d’atzar, més aleatòria, com a totes les recerques. Vaig fer un primer cens de radiofonistes des de 1924 fins l’actualitat i hem anat cercant enregistraments, documents, històries personals, i tot això ho he anat introduint en la història general i la de la ràdio, per això dic que és un reportatge històric, perquè l’he treballat a la manera periodística, és a dir, context, testimonis, i narració, o si es vol, estructura i conjuntura.

-Treballes  sobre un guió de qüestions i/o preguntes sobre les quals anar trobant respostes?

-Les entrevistes personals sí que tenien fixades algunes preguntes, i desprès depenia de cada entrevistada i el que ens explicava.

-Quines dones t´han sorprès més ?; per què?

-Moltes m’han sorprès, Gemma Nierga, per exemple, en els seus inicis mostrava una gran determinació a seguir en el mitjà, malgrat no saber del tema que li tocava presentar; la por de moltes d’elles a no encaixar en un registre diferent, com explica Àngels Barceló, quan va haver de passar dels informatius als magazins; l’experiència humana de Júlia Otero enfrontant-se a la malaltia i la claredat de posició davant l’empresa quan eliminen el seu programa, o les situacions viscudes a partir dels embarassos i les criances dels fills, com Pepa Fernández, que va ser acomiadada quan li faltaven quinze dies per parir de l’emissora dels bisbes, la Cope. El llibre és ple d’històries, anècdotes i experiències que les dones que hem entrevistat ens han explicat amb molta generositat i que ens permeten entendre com ha estat la ràdio per les dones en cada moment històric.

-Aquestes dones tenien, segurament ,més d´ un denominador comú, no?, ens pots parlar un xic d’aquestes característiques comunes que comparteixen?

-Passió per la ràdio, capacitat de tirar endavant amb el seu projecte vital, malgrat les dificultats professionals, ideològiques, etc. derivades de les mentalitats masclistes de la societat patriarcal.

-En quines coses o característiques has trobat més trets diferencials?

-Cada moment històric marca uns límits i obre unes possibilitats, elements que van més enllà de la pròpia personalitat, i per tant, sovint les diferències en cada trajectòria vital són més la conseqüència del context en que s’han hagut de desenvolupar professionalment i personalment.

-Amiga Elvira, en què estàs treballant ara..... Ens pots fer cinc cèntims?

-Aquest anys 2021 l’Institut Català de les Dones m’ha demanat que faci el comissariat de l’Any Victòria Pujolar, una lluitadora antifranquista, que va viure la guerra, l’exili, la presó, la clandestinitat i també va ser la veu femenina de les emissions en català de Radio Espanya Independent, popularment coneguda com la Pirenaica. És un repte que entomo amb il·lusió: donar a conèixer aquesta figura de dona coratjosa i solidària que va ser Victòria Pujolar.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com