exili-perdurable-guanse_por.jpgCazarabet conversa con...   Montserrat Corretger y Francesc Foguet, editores de “L’exili perdurable. Epistolari selecte” (Afers) de Domènec Guansé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domènec Guansé vist, llegit i contemplat des del seu epistolari selecte.

Editorial Afers del País Valencià edita, dins la seva col-lecció personatges, el llibre, des d´un epistolari selecte: L´EXILI PERDURABLE. EPISTOLARI SELECTE.

La sinopsis del libro, lo que éste nos ofrece:

Domènec Guansé teixí, entre 1950 i 1978, una extensa xarxa epistolar amb corresponsals de l’interior i de l’exili republicà. Iròniques i punyents, les seves cartes revelen la nostàlgia d’un temps perdut —el de la preguerra— i la voluntat tenaç de contribuir a la reconstrucció dels pilars demolits de la cultura catalana, a Santiago de Xile o, a partir del retorn el 1963, a Barcelona. Consagrat en cos i ànima a la literatura, Guansé escriu el seu epistolari per lluitar contra les adversitats i les limitacions de la distància o de la manca de llibertats, per afermar una continuïtat cultural profundament malmesa després de la débâcle del 1939 i, si més no, per conjurar la sensació d’«exiliat permanent» que tingué tant a la capital xilena com a la catalana. L’exili perdurable aplega una selecció de les cartes que Guansé envià a figures destacades del món de la política, les lletres i la cultura catalanes del segle XX: Xavier Benguerel, Roser Bru, Josep Ferrater Mora, Joan Oliver, Vicenç Riera Llorca, Josep Tarradellas o Rafael Tasis, entre molts d’altres. Amb el relat autobiogràfic que hi ordeix, Guansé deixa testimoni de les penúries professionals com a crític i escriptor, i de la represa —tímida, però irreductible— de la vida literària durant gairebé tres dècades. Espai per a la confidència i la memòria, aquest epistolari esdevé una crònica col·lectiva d’un país i d’una cultura que hagueren de reviure de les cendres d’una desfeta de conseqüències incalculables.

Qui era Domènec Guansé:

Crític, novel·lista i dramaturg, Domènec Guansé (Tarragona 1894-Barcelona 1978) és considerat un dels periodistes culturals catalans més rellevants del segle XX. Començà a col·laborar de la mà d’Antoni Rovira i Virgili, que el 1924 li encarregà la secció de crítica literària a la Revista de Catalunya i, el 1927, li oferí una columna diària d’opinió a La Nau. Durant el període d’entreguerres, s’especialitzà com a crític literari i teatral en publicacions de prestigi com ara D’Ací i d’Allà, Mirador, La Publicitat o La Rambla. Publicà també les primeres novel·les (Les cadenes d’Eva, 1932;Una nit, 1935) i peces dramàtiques (El fill de la Ninon, 1934; Volia ser feliç, 1936; Una noia és per a un rei, 1937). Obligat a emprendre el camí de la diàspora el 1939, s’establí a Santiago de Xile, on fou l’ànima de la revista Germanor. A l’exili donà a conèixer La pluja d’or (1950) i Laberint (1952), a més d’un assaig modèlic: Retrats literaris (1947). De retorn a Barcelona el 1963, escriví les biografies de Margarida Xirgu (1963), Pompeu Fabra (1964) i Anselm Clavé (1966).

Si vols saber quelcom més:

https://www.escriptors.cat/autors/guansed/pagina.php?id_sec=2681

 

 

Cazarabet conversa amb Montserrat Corretger i Francesc Foguet:

DSCN2047.jpg-Amics, ens podeu ajudar a conèixer una miqueta més Domènec Guansé?

-Domènec Guansé va ser un dels crítics literaris més destacats del període d’entreguerres. Podem considerar-lo un dels periodistes culturals més rellevants del segle XX català. Va començar a col·laborar en les publicacions de Barcelona de la mà del seu correligionari Antoni Rovira i Virgili, que, el 1924, li va encarregar la secció de crítica literària a la Revista de Catalunya. Tot i que va publicar en diverses revistes de prestigi (per exemple, D’Ací i d’Allà o Mirador), va guanyar molt de renom com a periodista de La Publicitat, el diari de més densitat intel·lectual del moment. Més poc conegut és com a novel·lista i dramaturg. Obligat a emprendre el camí de l’exili el 1939, va establir-se a Santiago de Xile, on fou l’ànima de la revista Germanor. A l’exili va publicar el seu millor assaig: Retrats literaris (1947), un model exemplar del gènere. De tornada a Barcelona el 1963, va escriure diverses biografies dedicades a Margarida Xirgu, Pompeu Fabra i Anselm Clavé.

-Aquest llibre vol donar a conèixer algun tret en particular de Doménec Guansé?

-Sí, la vessant més humana de Guansé. El volum aplega les cartes escrites per Guansé, entre 1950 i 1978, a diversos destinataris, una autèntica xarxa epistolar de corresponsals de l’interior i de l’exili republicà. Un dels temes que hi domina és el caràcter “perdurable” de l’exili. A Santiago de Xile o a Barcelona, Guansé es continuava sentint un exiliat. Lligat amb això, hi ha un sentiment de nostàlgia d’un temps perdut (el de la preguerra) i la voluntat infatigable de reconstruir els pilars demolits de la cultura catalana. De contribuir a la reconstrucció del país, en definitiva.

Són cartes iròniques i punyents, gens melodramàtiques. Guansé és un home consagrat en cos i ànima a la literatura. Escriu aquestes cartes per lluitar contra les adversitats i les limitacions de la distància. O per contrarrestar la manca de llibertats i afermar la continuïtat cultural. La Santa Continuïtat que deia l’Eugeni d’Ors català. Era una manera de superar la débâcle del 1939, de conjurar l’exili permanent.

Cal tenir en compte que Guansé escriu a figures molt destacades del món de la política, les lletres i la cultura catalana del segle XX: Xavier Benguerel, Roser Bru, Josep Ferrater Mora, Joan Oliver, Vicenç Riera Llorca, Josep Tarradellas o Rafael Tasis, entre molts d’altres. En les cartes deixa testimoni de les dificultats professionals com a crític i escriptor en uns anys molt durs per a la cultura catalana. El seu testimoniatge ofereix més dades sobre la vida literària d’aquelles dècades de repressió i misèria. En aquest aspecte, l’epistolari també és una crònica col·lectiva d’un país i una cultura que, a despit de l’intent de genocidi cultural franquista, van haver de reviure de les cendres d’una desfeta de conseqüències incalculables. Encara la patim.

-Els llibres construïts a partir d´epistolaris són molt, molt entretinguts…almenys a nosaltres ens ho sembla… facilita la lectura i ens dona a conèixer molts trets de la personalitat dels emissors, del seu tarannà i de la seva manera de fer i desfer… així com de pensar. Sobre què ens pot fer reflexionar L’exili perdurable?

-En efecte, un epistolari com el que editem ens dona molts indicis del tarannà de l’escriptor i de l’home Domènec Guansé. No els desvetllarem aquí, però sí que voldríem dir que el volum ens brinda una imatge molt humana i encomiable de Guansé. D’un home que va mantenir-se ferm en el seus ideals. D’altra banda, el llibre ens regala una lliçó sobre la duresa de l’exili, sobre la condició de l’exiliat, que, per motius polítics, ha de marxar del seu país i, quan torna, es troba que li han canviat, que ja no és el que era. Per a un home com Guansé, que va viure la primavera republicana, havia de ser, va ser un cop molt dur. I tanmateix, va continuar escrivint i va treballar per la represa cultural, com van fer tants altres compatriotes seus. Gràcies això, gràcies a ells, tenim el poc que tenim.

-L’exercici de tenir cura d’aquesta edició és molt important i ha hagut de ser molt treballós, oi?

-Moltes hores de feina i de dedicació, efectivament. No ho sembla, però els epistolaris són molt laboriosos. Cal transcriure els textos, editar-los segons uns criteris, identificar noms i fets, escriure un pròleg que situï bé les cartes, etc. Amb les cartes entrem en una dimensió confidencial, íntima sovint. Més enllà del context històric. O de la conjuntura col·lectiva. Microhistòria en la macrohistòria. Però, malgrat les hores esmerçades, recompensa el fet que pots donar a conèixer una documentació fins aleshores inèdita que ens ajuda a comprendre millor l’escriptor Domènec Guansé, la seva xarxa de relacions literàries i personals i els contextos històrics i culturals en què va viure.

-Com va ésser fer-se amb les cartes i els intercanvis epistolars de Domènec Guansé?

-Hi ha diversos centres documentals que conserven les cartes de Guansé. Un, el més destacat, és l’Arxiu Nacional de Catalunya, que preserva el fons personal de l’escriptor tarragoní. Però n’hi ha d’altres, com ara la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, que atresora el fons de Rafael Tasis, o l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, del monestir de Poblet, on es poden llegir les cartes que Guansé intercanvià amb el president Tarradellas.

-Ens podeu comentar una miqueta com ha esdevingut el treball de documentació?

És un treball que reclama paciència i exhaustivitat. Com a investigadors literaris, ja fa temps que Guansé ha estat objecte de les nostres recerques. Al final, després d’anys de dedicació, arribem a disposar de nombrosa documentació dispersa, trobada ací i allà, moltes vegades incompleta o parcial. S’imposa, aleshores, publicar-ho. Per sort, hem trobat un editor, Vicent Olmos, de la prestigiosa editorial Afers que va creure en el projecte.

-Amics, creieu que els llibres fets o reconstruïts al voltant de correspondència pot esdevenir un gènere?

-De fet, ho és i ha estat considerat així pels estudiosos de la literatura autobiogràfica. En tenim un exponent en les recerques, riques i plurals, publicades pel grup d’estudis de literatura autobiogràfica del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, una de les quals –un dels llibres més interessants– fou editat precisament per Afers: Autobiografies, memòries, autoficcions (2011). En el cas de l’epistolari de l’exili, encara té una plus afegit, ja que a través de la correspondència d’escriptors, artistes o polítics que van haver de patir l’exili podem reconstruir la memòria de l’èxode dels republicans catalans. Encara hi ha molta feina per fer, tanmateix, perquè queden molts jocs epistolars per recuperar i treure a la llum.

-Es pot dibuixar un retrat de Doménec Guansé amb aquest volum?

-L’estudi preliminar està redactat en aquest sentit, evitant les valoracions buides, centrat en la documentació, en la recerca directa (arxiu personal, hemeroteca) dins la trajectòria biogràfica i intel·lectual de Domènec Guansé, de qui prèviament, com dèiem, tots dos hem publicat estudis monogràfics que són una base important per al treball actual. Conjuntament, tots dos hem tingut cura de dues antologies de textos de Guansé, publicades aquests darrers anys: Catalunya a l’exili (2013) i Retrats de l’exili (2015).

exili-perdurable-guanse_aut.jpg-Com us heu repartit el treball i com han estat les metodologies que heu desplegat per a conquerir aquest resultat final? Va ser difícil la tria de les cartes?

-Són anys de recol·lecció i reflexió. Els estudis sobre Guansé que hem fet han assentat els fonaments d’aquest treball de cura epistolar. Com que ja hem col·laborat altres vegades junts, ens és fàcil de repartir-nos les feines. Treballar plegats ens esperona, ens encoratja. També ens fem complementaris: allà on no arriba l’un, arriba l’altre, i viceversa. Això és possible perquè tots dos som uns apassionats de Guansé i de la recerca literària. És una dèria molt sana i recomanable. Quan trobem papers, de seguida tenim l’instint de publicar-los, de compartir-los, de garantir-ne la seva perdurabilitat. D’altra banda, la tria de les cartes respon a uns criteris que expliquem en la nota d’edició preliminar. Tota tria és difícil, perquè d’entrada pensem que totes les cartes són importants, però, treballant-les a fons, se’ns n’imposa una destil·lació.

-Com ha estat, amics, treballar amb Afers i amb el seu editor, en Vicent Olmos?

-És un editor exigent, amb caràcter, que sap molt bé que una editorial com la seva depèn d’un bon catàleg. L’editorial treballa amb molta pulcritud i ofereix uns volums d’edició elegant i acurada. Treballar amb editors que s’ho pensen dues vegades abans d’acceptar una proposta i que, quan diuen que sí, hi posen tots els esforços i afanys, és un plaer. L’Olmos és un editor que construeix, maó a maó, una casa editora sòlida i necessària per al conjunt dels Països Catalans. Mai no li ho agraïrem prou.

-Des de l’exili com van esdevenir per a Guansé les comunicacions envers amics i companys de professió?

-Molt complicades, però també molt més reposades. Penseu que les cartes havien de travessar tot un oceà. Tardaven molt a arribar. Era una comunicació en diferit, no pas instantània com la que tenim avui. Les cartes són extenses, meditades, plenes de reflexions i propostes. Les comunicacions eren difícils, per la penúria de tot plegat, però alhora molt intenses, molt humanes. Tant Guansé com els seus destinataris són homes i dones d’una humanitat rica i admirable.

-Quin perfil tenien els seus interlocutors? Quins eren els principals interlocutors de Guansé en l’exili?

-En el pròleg intentem explicar amb detall qui són els destinataris de les cartes. I en les notes que hem afegit al final d’algunes de les missives també mirem d’aclarir-ho. Només avancem que es tracta d’un espectre molt ampli de personalitats de la vida cultural, literària, artística i política del moment. Les cartes ofereixen dades i novetats, val a dir-ho, també dels destinataris. Naturalment, des de l’òptica guanseniana.

-L’enyorança, l’aspror de l’exili, el tenir els amics i companys tan dispersos i veure’s allunyat per força de la seva terra... es combatia, d’alguna manera, amb l´exercici d´intercanvi epistolar?

-Sens dubte. Era una manera catàrtica de lluitar contra l’adversitat de l’exili. De fer-hi front buscant l’escalfor humà i la reciprocitat d’una carta de tornada. Suposava afirmar-se un mateix i mantenir el lligam amb els altres i amb la terra. És també una conjuració contra la pena i l’oblit.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com