9788413032450_04_n_1.jpgCazarabet conversa amb...   Josep Gironès, autor de “La doble mort d’un anarquista” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josep Gironès escriu una història molt humana i molt coral…

Tot i que la història és molt propera cronològicament parlant, ja que s’apropa a la Guerra i als Fets de la Fatarella, també és molt humana per la recerca de la dignitat que emprenent un matrimoni de jubilats i per tot allò que van trobant i que implica a molts personatges…

Alguns d’aquests personatges tenen una força descomunal i per ells a soles són capaços de reempendre una història dins de la pròpia història que ens conta en Gironès….i ací apareix la nissaga ben especial i carregada de vitalitats, de batecs i emocions…

Poc a poc a més de les vides de dos personatges els avis van component el trencaclosques on va quedar l´ anarquisme després de la Guerra..

Interesantíssim exercici narratiu la d’en Josep Gironès, una novel·la històrica de ficció que es basa en fets reals.

Josep Gironès sap d´ allò que escriu  ja que és fill de La Fatarella…i part del nus d’aquesta història giren al voltant dels fets de La Fatarella.

La sinopsis que ens facilitat Pagès:

L’any 2012, un matrimoni de jubilats torna al poble dels seus ancestres, on volen arranjar cal Crostó, una casa de la seva propietat. A la recerca de trobar pau emocional, igualment necessiten recuperar uns documents ocults, uns papers que els ajudin a esbrinar la història de dos dels seus avantpassats: la d’un faista que havia participat en els sagnants Fets de la Fatarella de 1937, i la d’en Santiago Salvador, l’autor de l’atemptat de l’any 1893, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Quan troben els papers i mentre participen en les Festes Majors del poble, veuen que els documents descriuen la història real de l’anarquisme i la guerra del trenta-sis. Tot els va de cara i poden seguir el fil vital dels dos personatges, fins que es troben amb uns afers enrevessadament inesperats i punyents.

L´autor: en Josep Gironès va nàixer a la Fatarella (la Terra Alta) el 14 d’abril de 1954. Ha publicat divuit llibres en els quals els principals referents són la història, les tradicions i la cultura, a més de determinats aspectes tècnics de caire popular. En l’apartat de novel·la històrica en destaquen: La cabana, premi Vila d’Ascó 2007; El major tresor; Viure sense el meu fill i Presidi major, premi Fiter i Rossell de Novel·la 2014.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Josep Gironès:

Josep_Girones.jpg-Amic Josep , què és allò que et va fer escriure La doble mort d’un anarquista?; què et va motivar a escriure aquesta novel·la de ficció —narrativa— emmarcada dins la Guerra Espanyola, tot i que algun dels protagonistes encara arranca la seva història de més arrere?

-Quan vaig escriure La cabana narrava com es desenvolupava la vida en un poble tan aïllat com la Fatarella. A banda de descriure el dia a dia de la pagesia, explicava costums i tradicions del poble, però sobretot la lluita per sobreviure en un medi tan hostil com és la terra de secà. Tot allò va saltar pels aires quan van aparèixer els anarquistes, que es van dedicar inicialment a robar a tort i a dret, a cremar els elements de culte i la documentació oficial, fins que entre els dies 24 i 27 de gener van matar trenta-quatre persones. Doncs bé, en aquella obra vaig considerar que els anarquistes i l’anarquisme quedaven poc definits, cosa que he fet a La doble mort d’un anarquista.

-Què et crida l’atenció, per exemple, d´Els Fets de La Fatarella  i de l’atemptat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona l’any 1893, tots dos fets reials…?

-En tots dos casos hi ha violència extrema i moltes víctimes, per bé que en el primer cas els morts pertanyen a les classes més humils i, en el segon, a la burgesia barcelonesa.

-La teva vinculació amb La Fatarella, ets fill d’allí és allò que ha marcat un abans i un després amb la elecció d’un dels dos fils històrics que marquen la història d’aquest llibre?

-Els escriptors tenim tendència a situar els escenaris de les nostres obres en un territori conegut i la Fatarella és el meu. A més, crec que cal explicar la història esdevinguda als pobles, ja que en algun cas són el pas previ a altres esdeveniments. Per això cal pensar que els Fets de la Fatarella van ser el preludi dels Fets de Maig, a partir dels quals el Govern de la Generalitat va expulsar els anarquistes que formaven part del mateix Govern.

-Amic és difícil trobar l’equilibri entre una història de ficció tan arrelada com està a dos fets històrics que van marcar tant?

-Crec que més aviat és fàcil, ja que només cal seguir el fil conductor que marca la història. Això sí, cal marrar els fets tal com van ser i no tal com ens els han explicat de forma interessada. En aquest punt, els personatges de la novel·la històrica ajuden a narrar els esdeveniments de forma que el lector se’n faci càrrec sense massa esforç.

-Per què mires a aquests dos fets que tenen com a protagonistes als anarquistes o a l’anarquisme?. Què és lo que t’atrau de l’anarquisme?

-Per un costat m’interessen les idees més o menys utòpiques dels anarquistes més compromesos, els quals contrasten amb els oportunistes que es van apuntar a l’anarquisme per poder robar i matar sense haver d’anar al front de guerra.

-Per a les persones que no estiguen molt ficades, ens pots explicar què va passar a La Fatarella aquell gener del 1937?; com es poden explicar aquests fets tan tràgics a aquest raconet de la Terra Alta on el petit propietari pagès es va resistir a la col·lectivització que pretenia la revolució faista?

-En aquell temps a la Fatarella hi havia quatre o cinc grans propietaris agraris, per bé que gairebé tothom tenia algun tros de terra que havia obtingut a base d’arrabassar-lo al bosc a cops d’aixada. Això explica que pocs pagesos volguessin compartir la propietat de la seva terra amb persones forasteres que no en tenien ni un pam i, a més, no sabien ni tan sol que era una arada. I, quan els anarquistes van voler imposar la seva Col·lectivitat a punta de fusell, ja se sap com va acabar la cosa.

josep_girones_fiter_i_rossell_de_novella_nit_literaria_rtva_andorradifusio.ad_.jpg-I respecte a l’atemptat al Gran Teatre del Liceu el que més morts va causar per part de l’anarquisme mentre s’interpretava l’òpera de Rossini Guillermo Tell. L’atemptat tenia al punt de vista, penses, a l’oligarquia dominant i a la seva denuncia; creus que ho va aconseguir o….?

-Aquell atemptat va posar en evidència una societat que tenia, i encara té, la riquesa molt mal repartida, malgrat que els mitjans de comunicació d’aquell temps el van explicar com una simple matança duta a terme per males persones. En tot cas, molta gent va pensar que alguna cosa de gruix passava a Barcelona, quan algú es jugava la vida per una causa.

-Amb aquests dos fils històrics et bases per a ficar-hi tota la història de ficció? ; una novel·la, a més molt narrativa, però sobretot molt humana, veritat?

-És que la història és humana, per a bé i per a mal. I entre els humans hi ha bones i males persones. Amb tot, els abusos de les classes dominants causen molt de patiment a la resta de la humanitat, cosa que ha anat a més des de la creació de la propietat privada i el patriarcat. Que bé que aniria que governessin les dones!

-Però la teva és una obra de ficció molt i molt coral on “jugues” amb el protagonisme de més d’un personatge oi?

-La vida, igual que la història, és ben complexa i, quan es creuen uns fets amb els altres pot resultar fascinant. És cert que a La doble mort d’un anarquista hi ha ficció, però el fons és història coneguda i altra que encara no s’ha explicat prou abastament.

-En aquesta novel·la contes varies històries? . És una novel·la de novel·les? , com una mena de nina russa?.Una trama de trames?

-La major part de pobles del nostre àmbit, el qual podríem emmarcar en les terres d’Aragó, València i Catalunya que tenim nexes comuns, han viscut una història que ha quedat difuminada pels relats oficials. Doncs bé, a cadascun dels meus llibres hi ha la part de la història que correspon a aquest territori i a les persones que l’habitem. A més, crec que és el meu deure com autor fer-ho així, ja que ningú més ho farà per nosaltres.

-Però tot i les trames els personatges són molt presents i enseguida es fan de grat amb la lectora o lector…què em dius?. Lo que vull dir és que els personatges són l’eix més del que sembla…i a més personatges ben diferents,oi?.- Ha estat aquest retrat de retrats difícil d’a conquerir?

-Els personatges de ficció, amb les seves particularitat, ajuden a seguir el fil de la història, alhora que fan més llaminer el relat, sobretot quan es parla de coses quotidianes. I, tan si es vol com sinó, el relat que correspon als personatges de ficció també és proper a la realitat. El cert és que els lectors s’identifiquen molt amb persones com les que es descriuen a les meves obres, que no pas amb personatges de Hollywood.

-I què em dius dels escenaris: La Fatarella, els darrers dies del segle XIX a una Barcelona molt convulsa…?

-La Fatarella del 1937 ja l’havia descrit profusament a La cabana i ara faig incidència en el dolor causat pels Fets de la Fatarella, unes morts que van condicionar l’esdevenir de moltes famílies i del poble en general. En el cas de Barcelona descric la ciutat més miserable i amagada, on malviuen els obrers mal pagats , en contrast de l’altra Barcelona de l’opulència i el benestar.

4187.jpg-Amb fets com aquests dos tan dramàtics provocats per l’anarquisme… com queda aquest moviment de , com diria, tocat?

-Els Fets de la Fatarella provocarien, a partir del maig de 1937, la sortida de l’anarquisme del Govern de la Generalitat; amb tot, van ser les lluites entre els partits i els sindicats antifeixistes els que van provocar molts canvis i la pèrdua de la Guerra del 36. I sí, l’anarquisme va quedar ben desprestigiat i ara és ben residual.

-Amic com va ésser i com va anar la tasca de documentació ,sobretot envers Els Fets de La Fatarella i envers l´Atemptat Anarquista de 1893?.- Documentar-se, amés, envers l’època, la societat i tot plegat és fonamental…veritat?.- Una tasca feixuga ,però que també troba recompensa quan tens tota la documentació, la investigació assolida i et fiques a treballar directament, oi?

-La documentació és bàsica, i més quan vols explicar una història que té un relat oficial assentat al llarg dels anys. És probable que moltes persones que llegeixin el llibre es sorprenguin quan explico com va anar realment l’atemptat del carrer dels Canvis Nous, o les lluites que hi van haver després de la guerra entre els mateixos anarquistes, quan es disputaven els diners que havien tret d’Espanya.

-En quant als Fets de La Fatarella, les veus i els testimonis foren, segurament, més que importants,oi?.- Per què els testimonis, el boca a boca va ésser tan important?

-Normalment, els testimonis orals no estan condicionals per altra cosa que per la seva pròpia percepció de la història; per això són fiables. Els Fets de la Fatarella havien estat explicats de forma interessada, com si hagués estat una baralla entre pagesos o la culminació d’una malifeta que alguns van pagar amb la vida. Es conseqüència, quan vaig poder explicar la realitat dels Fets moltes persones van quedar moralment més tranquil·les, sobretot quan es va demostrar l’honorabilitat dels seus avantpassats.

-Amic tu tindràs la teva opinió envers la col·lectivització de les terres que pretenien els faistes, què ens pots dir---si vols, es clar--- ; tenint en compte que coneixes la idiosincràsia de les vostres terres i de qui les treballa…

-Ja he apuntat que els pagesos van lluitar per les seves terres contra uns faistes que tenien fusells i no aixades. Als pobles es diu: Qui té poc de poc s’alegra, i els nostres pagesos van defensar les terres que treballaven i de les quals obtenien el pa per a la seva família. A més i això ja ho sabeu, res que hagi arribat de fora als nostres pobles mai no ha estat bo.

-Josep, una vegada tens tota la documentació i la investigació acabada , pots explicar-nos quina metodologia segueixes?

-És ben senzill. De primer cal documentar-se a bastament. Després és la història real la que marca la planificació de l’obra i els personatges reals o imaginats ajuden a explicar-la. Només cal dotar cada personatge d’unes característiques que el posin més en el paper que ha d’interpretar.

-I, si vols, ens pots donar alguna pista d’allò en que estàs treballant ara?

-Ara treballo en dues guies de senderisme, una que narra quinze itineraris per les Terres de l’Ebre i l’altra quinze més pel Camp de Tarragona, totes dues destinades a persones jubilades i actives. Alhora, acabo d’enllestir altres novel·les, una que narra el complex segle XIX, que va ser quan van arrelar els grans mals que ara pateix Espanya; i l’altra que conta la vida d’un jove que es va haver d’amagar en una cabana de pedra seca durant la Guerra del 36, precisament quan fugia dels anarquistes.

Per acabar us he d’agrair el vostre interès per aquesta novel·la i per la meva obra. Que tinguem tots molta salut i coneixement.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com