La Librería de El Sueño Igualitario

9788490267622_04_g.jpgCazarabet conversa con...   Josep Ballester, autor de “Diàspores. Paraules i geografies d'exili” (Bromera)

 

 

 

 

 

UN LLIBRE QUE ENS APLEGA DES DE BROMERA EDICIONS DES DE LA PLOMA DE JOSEP BALLESTAR.

UN LLIBRE QUE ENS FARÀ PENSAR I QUE TANT POT AJUDAR-NOS A ENTENDRE LA HISTÒRIA, COM AL PRESENT I ENCARAR EL FUTUR…PERQUÈ LES DIÀSPORES SÓN I SERAN SEMPRE.

AQUEST LLIBRE ÉS FINALISTA DEL PREMI D´ASSAIG DE LA MANCOMUNITAT DE LA RIBERA ALTA.

ALLÒ QUE ENS CONTA EL LLIBRE.LA SINOPSI:

Tot ésser humà és un exiliat en algun moment de la vida. Diversos creadors han sentit l’alé de la persecució, de la pèrdua, de la diàspora a la seua pell o sota la seua creació en algun moment. Els refugiats formen part del present, passat i futur de la història de la humanitat. El desterrament no sols afecta d’una manera física, i la política sempre hi té a veure.

Aquest llibre –finalista del Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta– es converteix en una crida contra la desmemòria, un recorregut a través dels creadors perseguits, dels refugiats i dels exiliats, passats i presents. La inactivitat política davant de l’actual crisi dels refugiats sirians provoca la crispació entre molts ciutadans que es pregunten si som part d’una societat amnèsica o si la humanitat s’ha tornat cega davant d’un nou drama humà. Textos com aquest són una porta oberta a l’esperança.

L´ escritor i estudiós, en  Josep Ballester:

Josep Ballester (Alzira, 1961) treballa de professor de literatura a la Universitat de València i ha conreat diversos gèneres literaris. És autor dels assajos Joan Fuster: una aventura lírica (1990); Temps de quarantena. Cultura i societat a la postguerra (1992 i 2006); La poesia catalana de postguerra al País Valencià (1995) o L’educació literària (1999 i 2007). Ha publicat uns quants poemaris, entre els quals destaquen Tatuatge (1989), Premi Ausiàs March; L’holandés errant (1994), Premi Ciutat de Palma; La mar (1997), Premi Vicent Andrés Estellés dels Premis Octubre, L’odi (Bromera, 2005), Premi Ciutat de València i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i El col·leccionista de fades, Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira.

 

 

Cazarabet conversa amb Josep Ballester:

155 (Ballester, Josep).jpg-És una gran veritat això de que tots som exiliats en algun tram de la nostra vida. És una gran veritat , però hi han  exiliats que, fins i tot, no se´n adonen de que ho són, no creus?

 -Totalment d'acord. Com saps hi ha moltes classes d'exili (interior, d'identitat, col·lectiu...fins i tot sexual) i hi ha moltes persones que no tenen consciència i ho són des dels tots els punts de vista. Aquesta societat llança al marge a molta gent, que fins i tot no té consciència d'aquest desplaçament físic o interior.

-Hi ha exilis de tota mena: exilis forçats per situacions dramàtiques com la fam, la falta de perspectives de futur, buscar a un altre lloc allò que no es troba  a la terra que ens ha vist nàixer, fugir d´una guerra, d´un persecusió per les idees e ideals…No m´atreveixo a justificar a uns per damunt d´altres perquè són tots molt forts, no?. Què ens pots comentar?

 -Tots són ben fotuts com ens podem imaginar. Sentir-se desplaçat, ja siga físicament del teu context social normal, del teu país o de la gent que estimes per obligació o sentir-te desplaçat encara que no siga a nivell físic és ben dur. Sovint és impossible eixir d'aquesta angoixa que et cala fins l'ànima.

-Però la diáspora o les diàspores ens poden pesar tota la vida; com i de quina manera ens marca el compàs de la mateixa? -Però també presenten trets ben pareguts , alguns en alguns pensaments que es desfan dins nosaltres mateixos com a protagonistes de les diàspores

 -És ben clar que marca la vida, qualsevol persona pels motius que siguen que se senta desplaçada, aliena a una altra realitat, sentir-se estrany, que no forma part ni de la nova realitat ni de l'antiga, que és fàcil que ja no existesca com tu la vas conèixer afecta d'una manera profunda i per a sempre. Recorda que qualsevol exiliat o emigrant quan torna a aquella situació o país on vivia, tampoc no s'adapta. Ja no és ni d'ací ni d'enllà. Recordem els exiliats, per exemple, quan s'hi va implantar la dictadura de Franco.Molts d'aquells que en un moment determinat van poder tornar, no s'hi van adaptar a una realitat tant diferent.

 -Després estan els exilis interns, sense moure´t, del mateix país, regió..quines característiques tenen aquests diferencials respecte als altres

 -En el fons són molt semblants ja que el sentiment de desplaçament, d'estranyesa, de no pertànyer, de no formar part del teu àmbit és molt paregut. I fins i tot, a voltes, molt més difícil d'assimilar ja que ningú no et te en compte per a res. Ets invisible, almenys tu penses que ho ets. I al no ser físic és molt més complicat eixir d'aquest forat negre que ningú no veu, però que tu si que el sents com et consumeix.

-De tota manera, et diría que per molt que fem ús de les diàspores algunsfantesmes interns” es desplacen tal i com ens desplacem nosaltres..

 -Naturalment és un sentiment que portem a sobre com una llosa invisible que arrosseguem estiguen on estiguem. Ací la fugida física ens pot salvar la vida, però no el sentiment, el fantamama que et mossega a dins, la consciència de no pertànyer i ser una espècie d'apestat.

-Allò que volia dir en la pregunta o preguntes anteriors es  que podem arrastrar part del nostre motiu de la diáspora per tot un continent i allà on ens assentem acabarem trobar-nos en part del motiu que ens porta de lloc en lloc

 -D'acord, per això com a societat del primer món hem d'ajudar a aquests éssers humans ja que són exactament com nosaltres, portem a sobre les mateixes dèries i sentiments. Els racistes, els insolidaris, els que rebutgen que acollim a altres sempre tenem por, sempre els ataquen tot comentant que són diferents, perillosos, no civilitzats....o que provocarà més crisi econòmica o social. Són excuses de mal pagador davant situacions molt dramàtiques.

josepballester-05_copia_2_1.jpg-Et ficaré dos exemples de diáspora ben diferents o diferenciats(des de la meua humilitat com a llibreter i lector): mira, per exemple una persona que marxa…va i ve d´un lloc a un altre perquè té un carácter diguerem que “poc sociable” e introvertit….que cerca, constanment, el seu lloc en el món…..i un altre que marxa per situacions político-econòmiques d´un país del cor d´Àfrica, per ficar un exemple, i que aplega a Espanya i no li va massa , marxa a França, tampoc troba el que buscaba i comença un gran viatge de la seva propia diáspora. Són molt diferents, clar que sí, però, a la vegada tenen trets que coincideixen..Què ens pots comentar?

 -Darrere de tot, encara que la diàspora que és per un motiu de força major sempre és més sangnant i dura, ha estat una imposició per sobreviure, hi ha el sentiment de no sentir-se còmode, que no pertanys a cap lloc, com he dit abans ser un desplaçat que no formes part d'enlloc. Però la de força major és molt més tràgica, en el fons. El desampar i la solitud et marca l'existència per a sempre.

 -El tema dels refugiats de les guerres, sobretot els que, en l´actualitat, estan en tan males condicions en certs llocs d´Europa, passant la Mediterrània de qualsevol manera o morint en l´intentens diu molt de la poca empatía humana que hi ha en aquest continentElls i elles, només cerquen fugir de l´horror i nosaltres no els hem sabut cercar una solució digna i humana, per què? Què falla?.---sobretot quan molta ciutadania, sovint els més humils, són els que els obririen les portes totalment—però són els magnataris els que tanquen les portes d´un problema que s´ha alimentat des d´ací o dels països més poderosos…Què ens pots reflexionar?. I més tenint el compte la de diàspores internes que ha sofert Europa –la pròia Espanya--- dins el segle XX, per no parlar d´altres

 -El motiu és que preferim mirar cap a un altre costat, com si no anés amb nosaltres i naturalment que va amb tots nosaltres, per exemple, en l'actual crisi a Síria, el govern d'Espanya va acceptar un nombre de possibles refugiats que acolliria, exactament al voltant de quinze mil o vint mil persones, això ja fa quasi dos anys, sols per ara, a aquestes alçades, no ha arribat al miler. I això que moltes comunitats autònomes i ciutats han demanat acollir-ne. Falla la humanitat, la solidaritat i recordar que en temps passats hem estat carn d'emigració. No interessa la memòria històrica i és molt senzill mirar cap a un altre costat.I recordem que en l'actualitat tenim molta joventut preparada en altres països per poder buscar-se la vida. Això que el govern actual del PP diu "turisme econòmic".

-Sembla que els que estem , més o menys, ben asentats o tenim sostre i llit on dormir….som els que permitim o veiem passar davant de nosaltres drames humans d´altres, però que són més nostres perquè són com un gota a gota a la nostra consciencia, no?

 -És una qüestió de drets humans i de justícia. Ningú fuig de casa seua, del seu poble, del seu país...abandonant-ho tot sense motius. És un drama que per justícia social i humanitària ens hem de solidaritzar i en el fons sempre és positiva. La interculturalitat ens enriqueix com a poble i com a éssers humans.

-Però la pitjot diáspora és la de tots aquells i aquelles que tenint el poder per parar aquesta hemorràgia, no ho fan i no ho fan perquè trauent profit de la mateixa, no?. Aquestes persones, pot ser dins el seu egoisme, no s´adonen que están perduts dins els valors de la humanitat, no?...en un viatge gens digne….Què ens pots dir?

 -En aquests moments Europa ha fallat o l'administració governamental europea ha estat cega i insolidària. No m'interessa una Europa d'aquestes característiques, fa vergonya. S'omplin la boca amb la defensa de la democràcia, els drets humans, la societat del benestar...i és tot ben fals.

 

 

 

9788490267622_04_g.jpg26521
Diàspores. Paraules i geografies d'exili. Josep Ballester   
198 páginas         15 x 23 cms.
19.95 euros
Bromera



Tot ésser humà és un exiliat en algun moment de la vida. Diversos creadors han sentit l’alé de la persecució, de la pèrdua, de la diàspora a la seua pell o sota la seua creació en algun moment. Els refugiats formen part del present, passat i futur de la història de la humanitat. El desterrament no sols afecta d’una manera física, i la política sempre hi té a veure.
Aquest llibre –finalista del Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta– es converteix en una crida contra la desmemòria, un recorregut a través dels creadors perseguits, dels refugiats i dels exiliats, passats i presents. La inactivitat política davant de l’actual crisi dels refugiats sirians provoca la crispació entre molts ciutadans que es pregunten si som part d’una societat amnèsica o si la humanitat s’ha tornat cega davant d’un nou drama humà. Textos com aquest són una porta oberta a l’esperança.


Josep Ballester (Alzira, 1961) treballa de professor de literatura a la Universitat de València i ha conreat diversos gèneres literaris. És autor dels assajos Joan Fuster: una aventura lírica (1990); Temps de quarantena. Cultura i societat a la postguerra (1992 i 2006); La poesia catalana de postguerra al País Valencià (1995) o L’educació literària (1999 i 2007). Ha publicat uns quants poemaris, entre els quals destaquen Tatuatge (1989), Premi Ausiàs March; L’holandés errant (1994), Premi Ciutat de Palma; La mar (1997), Premi Vicent Andrés Estellés dels Premis Octubre, L’odi (Bromera, 2005), Premi Ciutat de València i Premi de la Crítica dels Escriptors ValenciansEl col·leccionista de fades, Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com