La Librería de El Sueño Igualitario

sotaia.jpgCazarabet conversa sobre...   “Diari de Sotaia” (Institució Alfons el Magnànim), de Joan Pellicer

 

 

 

 

 

 

L’Institució Alfons el Magnànim publica un llibre de Joan Pellicer que inaugura la nova col-lecció Moment. Memorialística del Magnànim. El pròleg a aquest llibre el fa Jorge Cruz Orozco.

El llibre és un diari que s´apropa al territori i a les seves gents amb el propòsit , clar i ferm, de donar a conèixer la saviesa popular arrelada a la terra, la saviesa de les plantes.

Aquest llibre amaga un treball de documentació formidable amb centenars d´entrevistes perquè d´alguna manera, tot i que savi amb intencions en Pellicer era i orfre amb allò que sí l´anava informant la gent dels diferents indrets de la terra valenciana per a què era savia cadascuna de les plantes. No és només un treball d´entrevistes amb pastors, gent del camp,llauradors, gent dels pobles,  també és un treball de camp perquè en Pellicer va duur a terme un grapat d´eixides al camp per a veure i tractar d´entendre el seu comportament.

D´aquesta manera i amb aquest llibre en Pellicer, metge de  formació, s´aproxima des de diferents mirades i perspectives al bategar de les plantes i, per tant, de la botánica del País Valencià.

Més endavant la col-lecció Moment Memorialísticapensat publicar dues obres més: 'Memòries de les meues vicissituds polítiques des de 1820 a 1830', de Marià Cabrerizo; i 'Memòries de la vídua d’un sindicalista', de Matilda Gras.

La col-lecció Moment Memorialística del Magnànim  està dirigida per Xavier Serra, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i doctorat en Filosofia per la Universitat de València i que compagina aquesta responsabilitat dins la Institució amb el  treball a l’Institut Joan Fuster de Sueca.

Aquesta Col-lecció està adreçada a: “suscitar entre els escriptors actuals el conreu de la literatura memorialística i a donar a conèixer entre el públic les obres d´aquest gènere—bé inèdites o publicades en altres llengües i que són produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren el pasís

El propòsit d´en Pellicer, des dels anys 80,  era recuperar d´aquells que més entenien la saviesa de la terra tot el que ens podien ensenyar envers allò que ens poden proporcionar les plantes.

Pellicer-copia-1000x600.jpgTot plegat és un llibre d´amor a la terra, a les plantes com a éssers vius vegetals, a la ciència botànica, a la medicina envers les plantes i als trets etnològics que ens venen dits des de les plantes.

En Pellicer ens va deixar inèdit aquest llibre, a forma de diari, abans de la seva mort i la Institució el trau a la llum per il-luminar a amants de les plantes, de la terra i dels que la guarden, amanera de cura,  des de diferents perspectives

La sinopsi tal com ens ho conta la Institució Alfons el Magnànim:

El Diari de Sotaia és una singular obra memorialística que actualitza admirablement el vell tòpic literari del beatus ille (l'elogi de la senzillesa i l'austeritat de vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat). Diari del pas d'un any, combina la descripció de paisatges i els retrats de vells pastors amb les elucubracions morals i les notes sobre una àmplia gamma de lectures, que van des de Jack Kerouac a mestre Eckhart. El mateix Joan Pellicer va començar a preparar el diari per a la seua edició, però es va quedar inèdit a la seua mort.  

En Joan Pellicer va esdevindre durant moltes dècades a investigar envers la flora autóctona i a divulgar , envers la literatura i la televisió els usos tradicionals de les plantes tradicionals al País Valencià. En vida va poder publicar els llibres: Lluors deGaia:paisatges, flora i fauna de la Safor; Bellreguard, verd esguard; Meravelles de la Diàmia; De la Marioala a la mar: viatge pel riu Serpis; Un passeig per la flora pintoresca del país Valencià; però , a més , té publicats tres volums d´un Costumari botànic que va dedicar a les comarques centrals del País Valencià. A més de divulgador científic que també ho fou, en Pellicer era meticulós en la narrativa i en les investigacions i els procesos de documentació. També fou detallista tant en les formes com en les presentacions dels continguts amb els que utilitzava, a més, un lèxicamb un estil  qualificat com a “modèlic”.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com