La Librería de El Sueño Igualitario

9788499759142_04_n_1.jpgCazarabet conversa con...   Francesc Torralba, autor de “Desfici. Tres contes” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

Un llibre, de tres contes, de Francesc Torralba, filòsof i teòleg,  editat per Pagès Editors.

Allò que ens explica Pagès Editors d´aquest llibres de contes:

L´autor que ens tenia acostumats a llibres que tenien  a veure amb la filosofía, la reflexió, el pensament i la no-ficció fa la seva primera incursió amb el món de la ficció; tot i això els tres contes, recordem de ficció, tenen el rerafons de la columna i allò que ens fa “desfici” per allò més intern nostre.

Teniu entre mans el primer llibre de narrativa de Francesc Torralba. En aquesta ocasió, el filòsof canvia de registre i ens ofereix una composició de tres narracions amb base filosòfica sobre l’essència i la conducta humanes, sobre l’existència de les coses, la seva caducitat, el temps de l’experiència i la mort final. Desfici és, en definitiva, una tríada de faules, pensades per a la reflexió sobre la condició humana.

L´autor, en Francesc Torralba:

(Barcelona, 1967) és doctor en filosofia per la UB i doctor en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. És professor de la Universitat Ramon Llull i al llarg de la seva trajectòria ha rebut diferents premis i reconeixements, entre ells el Premi Extraordinari de Llicenciatura i el de Doctorat, així com diversos premis d'assaig. Ha publicat una quarantena de llibres. Entre els més celebrats hi ha La filosofia cura (2016), Cent valors per viure (2001), les obres de La Biblioteca Francesc Torralba i, sobretot, L'art de saber escoltar, traduït a l'alemany, el francès, l'italià, el portuguès i el castellà, i del qual s'han venut més de 20.000 exemplars.

 

 

Cazarabet conversa amb Francesc Torralba:

Francesc-Torralba.jpg-Francesc d´on surt aquest llibre de contes que és una mena de viatge entre allò que estàs molt més acostumant a explicar i la contalla?, Per què el títol de Desfici?--- jo el sento tots els dies i per moltes circunstàncies, però….

-És la primera vegada que exploro el gènere literari del conteSóc essencialment un assagista i em plau la literatura d'idees, però el conte també és un marc molt adient per activar el pensament, per fer reflexionar el lector, per inspirar-lo. Les narracions breus de Franz Kafka i els relats de Lleó Tolstoi són les meves fonts d'inspiracióperò també les paràboles de La FontaineDesfici és el títol del llibre que aplega tres contes. Desfici evoca i inquietud, neguit i desassossec. Crec que expressa molt la situació de l'ésser humà en el món. Tots tres contes fan directa referència a la condició humana.

-Ben aclarit és que moltes preguntes es poden trobar més arrere les contalles diàries,, allò que ens passa en el dia a diasense tindre que recurrir a res més—sense desmerèixer ni cap manera d´expressió, ni gènere…ni res d´això---

-Em sento còmode en l'assaig. El conte és un gènere nou per a mi. Ha estat com sortir de la meva àrea de confort i explorar un terreny desconegut. M'hi sento , però. En el conte l'instrument més poderós és la imaginació, és a dir, la facultat de crear mons que no existeixen, però que reflecteixen, a la seva manera, la nostra vida quotidiana. A través dels personatges, s'hi presenten temes de profunda interrogació filosòfica: la naturalesa de l'amor i el mateix desig d'eternitat que hi ha latent en la condició humana.

-Com t´has trobat escrivint contes?

-En efecte, la filosofia és la meva passió. Hi ha molts filòsofs en la història que han donat a conèixer les seves idees i teories a través de contes. Un cas paradigmàtic és, per exemple, Voltaire.

-Tot I que la base és filosófica…no?, és la teva passió..

-La filosofia és l'art de preguntar. Al filòsof se'l reconeix per la qualitat i la fondària de les seves qüestions. No pas per les respostes que, en moltes ocasions, són aproximatives, vagues i imprecises. Hi ha una desproporció entre la nostra capacitat d'interrogació i la nostra capacitat de respondre. Estem fets per viure amb preguntes, però això no és fàcil. De vegades, tendim a fugir del pensament i a refugiar-nos en fàcils respostes que ens protegeixen de la intempèrie.

francesc-torralba (1).jpg-I jo que gairebé sempre que m´ha apropat a la filosofía a sigunt arran de narracions com aquesta, d´altres maneres d´apropar-nos al pensament….però molt poques vegades des de textos filosòfics o de pensament puraixòrecurreixo a aquests arran de lectures suggerents

-Vivim en un món marcat pel tecnocapitalisme. La tecnologia està al servei del sistema neoliberal. La clau és que els ciutadans comprin el nou artefacte. Tant se val si el necessiten o no. Els crearan la necessitat fictícia a través de la publicitat i, després d'insistir molt, el compraran perquè arribaran a creure que aquella necessitat és real. El nou artefacte és adorat, venerat, però aviat envelleix i n'apareix un altre en l'horitzó que, suposadament, ens fa més confortable i més agradable la vida. Aquest espiral és, senzillament, alienadora. Ens converteix en consumidor compulsius d'objectes tecnològics.  

-Arrera cada ficció, amic, hi han molts més textos que tenen a veure amb la filosofía i amb aquest carro de preguntes que portem a sobre…què ens pots dir?

-Hi ha dues virtuts que han estat extirpades de l'imaginari col.lectiu: la humilitat i la paciència. Creiem, ingènuament, que podem dominar-ho tot, que podem controlar la vida i la mort mitjançant la tecnologia, però ho ignorem profundament. Ens manca humilitat i ens sobra supèrbia. No acceptem els límits. Tampoc no tolerem l'espera, perquè vivim en la societat de la velocitat, de la hiperacceleració. Justament ens manca paciència, que és la capacitat d'atendre el ritme de les coses, la cadència que té la naturalesa, el ritme de cada ésser.

-Et preguntes moltes coses sobre l´existència de les coses, de les coses i de nosaltres mateixa; noi, és la pregunta de sempre.ens mirem al mirall tots els matins, però ens parem a pensar?. O quan pensem ho fem com a destemps?...ja sense cap mena de control..

-El desfici, com l'angoixa i el neguit, és un estat d'ànim no desitjat. S'oposa a la serenitat, a la pau interior, a la tranquil.litat de l'ànimaNingú no el vol patir, ni tampoc volem que el sofreixin les persones que estimem, però el desifici conté una lliçó, ens permet adonar-nos que som vius, que la vida és un enigma i que ens embolcalla un misteri que no podem copsar amb la pura i simple racionalitat. El desfici és propi de la condició humana. Les màquines calculen, però no s'angoixen.

 

 

 

9788499759142_04_n_1.jpg26691
Desfici. Tres contes. Francesc Torralba
72 páginas        16 x 24 cms.
12,00 euros
PagèsTeniu entre mans el primer llibre de narrativa de Francesc Torralba. En aquesta ocasió, el filòsof canvia de registre i ens ofereix una composició de tres narracions amb base filosòfica sobre l’essència i la conducta humanes, sobre l’existència de les coses, la seva caducitat, el temps de l’experiència i la mort final. Desfici és, en definitiva, una tríada de faules, pensades per a la reflexió sobre la condició humana.

Veure primeres pàgines


Francesc Torralba Rosselló (Barcelona, 1967) és doctor en filosofia per la UB i doctor en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. És professor de la Universitat Ramon Llull i al llarg de la seva trajectòria ha rebut diferents premis i reconeixements, entre ells el Premi Extraordinari de Llicenciatura i el de Doctorat, així com diversos premis d'assaig. Ha publicat una quarantena de llibres. Entre els més celebrats hi ha La filosofia cura (2016), Cent valors per viure (2001), les obres de La Biblioteca Francesc Torralba i, sobretotL'art de saber escoltar, traduït a l'alemany, el francès, l'italià, el portuguès i el castellà, i del qual s'han venut més de 20.000 exemplars.

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com