La Librería de Cazarabet Indignado

978-84-370-9444-1_3347.jpgCazarabet conversa con...   Toni Mollà, autor de "La desconnexió valenciana" (Universitat de València)

 

Un llibre d´analítica i reflexió sobre la realitat social valenciana….des de la ploma de Toni Mollà.

Estem al davant d´un llibre que hauria d´esdevindre tot un fenòmen lector al País Valencià perqué és un trevball excel-lent i que fica en valor a tot i a tothom en aquests moments…Un llibre de reflexió social i ciutadana que val la pena anar llegint amb molta cura i tranquillitat i anar comentant , amb serioses reflexions, amb altres veus i pensaments….perquè el llibre convida al repàs històric i a la reflexió de “lo social” que està passant al davant…

La sociedad valenciana, com segurament, qualsevol altra és molt particular i, a vegades sembla que viatja damunt una mena de bipolaritat….però també és ferma i quan es cau es para a pensar per dictaminar….al País Valencià i entre la societat valenciana hi ha molt més brou del que pareix per anar fent cultura i poble….crec que això és allò que preté Toni Mollà quan escriu aquest llibre i quan el publica: ens brinda diferents estris per a que , nosaltres i si som valencians millor.ens ho pensem per a treballar i pensar.abocant les reflexions per a un resultat final que deuria de tindre molt més valor del que té…

Què significa ser valencià o valenciana avui en dia?; Com tenim i com retenim la nostra identitat?; Sabem cap on anem? ; Sabem lo que som realment i sabem o hem après a valorar-nos? ; Tenim por encara d´altres identitats o d´allò que realment som?; Què podem anar sent si seguim lamentant-nos de  segons quins trets de la terra e identitaris, així com culturals, en compte de traure partit d´ells….?

Allò que ens diu Publicaciomns de la Universitat de València…

En aquestes pàgines es descabdellen les preocupacions d'un ciutadà compromès envers la política, alhora que se'n subratlla la importància com a eina de govern de les societats i de contenció dels poders fora de control democràtic (com l'econòmic, el militar o el religiós). L'excessiu pes d'aquests poders escurça l'espai de la política, al mateix temps que la destrucció planificada de l'Estat del Benestar ofega les esperances d'una societat decent. Una bona part d'aquest llibre s'inspira en experiències valencianes, però no és un altre llibre sobre el País Valencià.

 

L´autor, en Toni Mollà…

Toni Mollà, llicenciat en Periodisme (UAB) i doctor en Sociologia (UV), ha compaginat el treball a RTVV (1989-2013) amb la docència a la Universitat de València. També ha estat professor visitant a la Brown University (eua). És autor d’obres assagístiques com ara 'La utopia necessària' (1994) i ha conreat el periodisme literari en 'Converses inacabades amb Joan Fuster' (1992) i 'El Genovés' (1994). En el camp del dietarisme, ha publicat 'Espill d’insolències' (2000), 'Quadern d’entretemps' (2007), 'Més enllà de San Francisco' (2010) i 'Un adéu a la tribu' (2013). Quant a la sociologia de la llengua i de la comunicació, s’han de destacar 'La llengua dels mitjans de comunicació' (1990), 'Llengües globals, llengües locals' (ed.) (2002), 'Manual de sociolingüística' (2006), 'Quina política lingüística? '(2007) o 'Quina televisió pública? Amenaces i oportunitats a l’era digital' (2009). És col·laborador habitual de la premsa escrita, actualment a les pàgines del Periódico de Catalunya.

 

Cazarabet conversa amb Toni Mollà:

la desconexio (1).jpgLa primera pregunta, Toni, és un poc previsible i fonamental: estem, els valencians, desconnectats de la resta de societat, inclosa la pròpia societat valenciana? Hem viscut els valencians  en una mena de “bambolla”?

El mateix concepte de “valencians” és discutit entre “nosaltres, els valencians”. De manera que cadascú entén una cosa diferent quan s’autoanomena “valencià”. La màxima desconnexió d’un grup social qualsevol s’esdevé quan no sap ben bé ni com s’anomena. És llavors quan els “altres” et posen nom: Región Valenciana, Sudeste, Levante, etc. Comunitat Valenciana és una denominació funcionarial i grisa, sense cap mena de possibilitat d’adhesió simbólica, que és la característica fonamental d’un nom propi. Tot això explica, d’altra banda, que, entre nosaltres, siga tan freqüent, potser com a reacció compensatòria, la literatura d’introspecció col·lectiva. La recerca de la resposta ontològica i imposible a la pregunta  del “què som?” Una pregunta que ja es feia Parmènides fa més de tres mil anys. Deixem-la córrer, per tant, que perdrem el temps. Personalment, m’interessa més “què fem i què hem de fer” els valencians, que no “què som”. El meu llibre repassa, d’acord amb els meus interessos i la meua valoració subjectiva, el “què fem” i fuig, voluntàriament, de l’odiosa pregunta sobre la nostra “essència”, que, a mi, m’interessa poc o gens.

 

Ens ha despertat la crisi d’aquesta mena d’emmudiment?

La crisi --o, millor, les crisis en què vivim immergits: financera, económica, social-- ens han despertat poc. De vegades tinc la temptació de pensar que més aviat al contrari. La prova és, per exemple, la gran acceptació social entre nosaltres de les propostes de la dreta tradicionalista, o millor, involucionista, que patim --ara amagada sota les sigles del Partit Popular. També tinc la temptació de pensar que, lluny de despertar-nos, la crisi, les crisis, han creat un nivell de confusió tal que molts valencians encara estan més i més enganxats a la pròpia perversió de la identitat col·lectiva. De l’embolic, alguns sempre en trauen profit. El fet que el Partit Popular potencie una Llei de símbols, per exemple, o els bous embolats, les processons i altres perversions de la cultura popular, n’és una prova de càrrec. Però m’espanta més encara que aquesta proposta d’alienació col·lectiva de la dreta retardatària siga acceptada i aplaudida pels mateixos valencians. És com un “viva las caenas” permanent. Una mena de síndrome d’Estocolm col·lectiu. Al meu poble, i perdó per l’autocita localista, durant la transició hi havia quatre associacions culturals que aportaven discurs sociocultural i capital social al municipi; és a dir, una certa, encara que modesta, renovació d’idees i de prioritats socials. Ara, per contra, hi ha cinc penyes taurines que glorifiquen el salvatgisme i l’antiintel·lectualisme --que són els gèrmens de tots els moviments de dominació simbólica i de colonialisme mental. El fet que el PP atorgue, per exemple, la categoria de “bé cultural” a les penyes de bous al carrer, trenca totes les jerarquies socioculturals heretades, estigmatitza el coneixement il·lustrat en què s’hauria d’emmirallar qualsevol societat moderna, i reforça l’hegemonia cultural del “pensament captiu”, que diría Czeslaw Milosz. En general, el personal té por de l’aïllament i de la solitud i, per tant, se sol apuntar a un bombardeig.

 

la desconexio (2).jpgÉs, aquest, un llibre de pensament i anàlisi sobre l’Estat Social que té als valencians i valencianes com a mostra de l‘estudi?

És un assaig --un conjunt d’assajos, ben mirat-- que mira de compartir un “diagnòstic social” sobre el país, tan subjectiu com vostè vulga, i que, modestament, i només de retruc, proposa un conjunt d’eines --la meua “caixa de ferramentes”, d’acord amb el concepte de P. Bourdieu-- per a (re)pensar-lo de dalt a baix. En els seus aspectes polítics, però també en els socioculturals, mediàtics i econòmics, que em semblen indisociables. En efecte, el País Valencià tampoc és tan diferent al seu entorn geogràfic, cultural o polític. No som massa originals. Però la nostra originalitat tampoc no és per a estar-ne massa orgullos. Especialment ara per ara.

 

És un llibre que reflexiona sobre factors socials, econòmics, humans i que conflueixen dins la societat valenciana des de l’entorn cap a dins.... Tens com a referent Joan Fuster que fa un grapat d’anys va publicar Nosaltres els valencians...un llibre, crec, més escrit de dins cap a fora....

Joan Fuster és als valencians, entre altres coses, l’equivalent d’Emerson per als nord-americans. El fundador i instigador de la nostra idea moderna de país. Per tant, és imprescindible tindre’l en compte com a punt de partida. Però això no vol dir tindre’l en formol, per descomptat. Qualsevol interpretació “ortodoxa” de Fuster seria una interpretació antifusteriana. Ell era, en primer lloc, un heterodox, un liberal radical, un “desinfectant” --com ell assegurava de Bertrand Russell. El millor homenatge al mestratge de Joan Fuster és incorporar noves maneres de mirar la societat, noves perspectives, nova bibliografía, que enriquisquen el pensament social que ell va iniciar en una avançada solitària i molt fructífera.

 

Estem al davant d’un llibre on arrere cada reflexió hi ha una mena de compromís?

Jo, com li dic, només intente oferir el meu diagnòstic. No tinc cap pretensió moralitzadora. Si algú està d’acord amb mi, encantat de la vida. Si algun altre em retruca seré el més feliç del món a llegir-lo i a pensar en la seua esmena. Precisament això, la dissidència, i no l’aplaudiment, és el que fa avançar el pensament social. L’ortodòxia és l’antídot de l’avanç social --de la il.lustració, en definitiva. Però en aquest país quan discrepes d’algú pareix que estigues insultant sa mare, amb perdó. Som un país poc liberal, en aquest sentit.

 

la desconexio (4).jpgEl poder de la societat valenciana, molt “trufat” de corrupció,  està desconnectat de les necessitats més bàsiques dels ciutadans? Creus que coneixen aquestes necessitats?

La corrupció i, molt especialment la corrupció política, és el càncer de tota societat perquè atempta contra l’espina dorsal, la cohesió i el capital socials. Per tant, és el punt més negre de l’actualitat i el perill més greu a què ens enfrontem. La corrupció generalitzada comporta, al capdavall, la dissolució del contracte social i, per tant, de la vida col·lectiva. Valenciana, catalana i espanyola. Llatina, del sud! M’espante de pensar fins a quin punt hi ha estés el seus tentacles la piovra i si no hem arribat a un punt de no-retorn, a la metàstasi social. Només el meu optimisme patològic m’obliga a pensar que tot allò que han fet les persones també ho poden regenerar les persones. Unes altres persones, per descomptat.

 

Com creus, amic Toni, que ha afectat la crisi a aquest anomenat Estat del Benestar dins la societat valenciana?

Com a tot el món occidental, la crisi ha estat la gran excusa per desmuntar el pacte social que va representar l’Estat del Benestar a l’Europa de postguerra! L’erosió dels drets i les conquistes socials és constant per banda de la dreta --que, com diu la cultura popular, sempre té el cabet en la faena, és a dir, en els interessos de classe, que són materials, malgrat la seua carcassa ideològica! Materials! Econòmics! Insistisc: la ideología i la dominació simbólica de què parlàvem adés en són només el mecanisme de legitimació! D’ací, per exemple, l’entrada del gran capital a l’accionariat dels grans mitjans de comunicació i la lluita permanent contra les ràdios i televisions públiques i independents. El poder econòmic --el poder!--necessita més que mai els aparells ideològics de legitimació. I això és bàsicament l’estructura de mitjans de comunicació de masses. Repassa els consells d'aministració dels mitjans de comunicació espanyols i et topetaràs de cara amb l'IBEX. Fa por! Torne al tema: la segona prioritat de totes els partits anomenats progressistes --la primera és la lluita contra la corrupció!-- és, precisament, la reconstrucció de l’Estat del Benestar, amb l’ensenyament públic, la sanitat pública, els anomenats serveis socials i la comunicació pública com a eixos preferents d’actuació. L’Estat del Benetar ha de ser el cor i el cervell de qualsevol societat cohesionada. La paret mestra, per tant, de qualsevol discurs diguem-ne “nacionalista” --en el sentit de “col·lectiu”, vertebrador. I tot això, ara per ara, és imposible sense uns mitjans de comunicación al servei de la societat. De tot això, n’he parlat a bastament com a membre del Col·lectiu Ricard Blasco en el llibre RESET RTVV (Onada Ed, 2014).

 

S’està fent  justícia envers els casos de corrupció que tenen a veure amb la societat valenciana?

Els valencians no som especials en això. Em fa l’efecte que els països de “cultura católica”, en aquest tema, som més permissius que no els protestants, per exemple, en els quals el ciutadà és responsable directe davant de “Déu”, sense intermediaris … La correlativa falta de “responsabilitat individual” en la nostra cultura --a diferència dels països nòrdics o els EUA, per exemple-- permet tota mena d’excessos i d’excuses. La corrupció, en conseqüència, s’ha de combatre amb armes polítiques i legals però també amb un canvi de les mentalitats i unes polítiques comunicatives eficaces en l’ordre sociocultural. En aquest sentit, crec que el laïcisme és un factor imprescindible de qualsevol procés de modernització social. Del País Valencià o de qualsevol país. I l’escola (pública) i la radiotelevisió (pública) els seus factors de reproducció social. D’ací que l’una i l’altra, escola i radiotelevisió, estiguen sempre en la diana dels tea parties autòctons.

 

 

978-84-370-9444-1_3347.jpg18287
La desconnexió valenciana. Toni Mollà
220 páginas      13 x 21 cms.
14,00 euros
Universitat de València

 

En aquestes pàgines es descabdellen les preocupacions d'un ciutadà compromès envers la política, alhora que se'n subratlla la importància com a eina de govern de les societats i de contenció dels poders fora de control democràtic (com l'econòmic, el militar o el religiós). L'excessiu pes d'aquests poders escurça l'espai de la política, al mateix temps que la destrucció planificada de l'Estat del Benestar ofega les esperances d'una societat decent. Una bona part d'aquest llibre s'inspira en experiències valencianes, però no és un altre llibre sobre el País Valencià.

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com