168_baydal_carraixet.jpgCazarabet conversa con...   Vicent Baydal y Ferran Esquilache, autores de “De Carraixet a Bonrepòs i Mirambell. Els orígens medievals d’un poble valencià” (Institució Alfons el Magnànim. Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un estudi detallat i una investigació minuciosa des de les plomes de Vicent Baydal i Ferran Esquilache… l’escriuen per a la Institució Alfons el Magnànim i per al Centre Valencià d´Estudis i d’investigació.

La sinopsis o allò que ens trobarem en aquest llibre: És en l’època d’Al-Àndalus quan degué aparèixer la localitat de Carraixet, en el moment de la construcció de la Sèquia de Montcada pels llauradors àrabs i berbers, i a l’entorn del 1450 es configura Bonrepòs i Mirambell. Els orígens i l’evolució al llarg de l’Edat Mitjana d’aquell nucli de poblament ha constituït l’objectiu d’aquest treball. Així, mitjançant la prospecció del paisatge de la zona i l’anàlisi de les fonts arxivístiques, la present obra és un exemple magnífic de combinació d’estudis aplicats a la història local, alhora que aclareix el procés de creació d’aquest poblament que era desconegut fins ara.

Els autors: En Vicent Baydal i  en Ferran Esquilache:

Vicent Baydal: és professor d´Història del Dret a la Universitat Jaume I de Castelló pon coordina el grup de recerca Foral Història i Dret Forals Valencians. Les seves principals línies d’investigació s’han centrat en l’estudi de la fiscalitat pública i les assemblees parlamentàries del regne de València durant la Baixa Edat Mitjana, així com en l’anàlisi dels fenòmens identitaris en el llarg termini i la història local. És autor de llibres com Els valencians, des de quan són valencians?—Afers,2016--- i Del Sènia al Segura. Breu Història dels valencians---Drassana, 2018--

Ferran Esquilache: investigador postdoctoral a la Universitat Jaume I de Castelló. Les seves línees d’investigació s’han centrat en l’estudi del paisatge agrari d’època andalusina i baixmedieval. És autor de llibres com ara Els constructors de l´Horta de València. Origen, evolució i estructura social d’una gran horta andalusina entre els segles VIII i XIII --- PUV , 2018--- i, just  amb Enric Guinot, de Moncada i Ordre del Temple en el segle XIII. Una comunitat de l´ horta de València en temps de Jaume I--- IAM , 2010---

 

 

 

Cazarabet conversa amb Ferran Esquilache i Vicent Baydal:

maxresdefault.jpg-El per què d’aquest llibre? Què preteníeu assolir amb aquesta investigació?

FE: En realitat, l’origen del llibre ve per un encàrrec que em van fer a finals de 2017. La llavors alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, Rosella Antolí, em va demanar un estudi patrimonial d’un dels dos nuclis històrics que formen el municipi, Mirambell, que se sabia que havia estat una moreria fins a l’expulsió dels moriscos en 1609. Vicent i jo som amics i col·legues, i sempre estem parlant dels treballs que fem, així que intercanviant informació durant el procés d’elaboració de l’informe vam començar a descobrir moltes coses inèdites sobre Bonrepòs i Mirambell i la zona dels voltants, de manera que després de lliurar l’informe vam continuar tots dos investigant fins a fer este llibre, que tracta d’esclarir els orígens medievals de la localitat. El que no vol dir que tinga únicament un interès local, puix és una aportació més en clau microscòpica a l’estudi de l’horta andalusina, del procés de colonització cristiana i de la seua evolució en època baixmedieval.

-Volíeu explicar per què es configuren nuclis poblacionals com Carraixet, Mirambell i Bonrepòs?

VB: Les primeres informacions que es tenien de Bonrepòs i Mirambell eren de la dècada de 1470, una data molt tardana per a una població valenciana de la comarca de l’Horta, ja que normalment sempre hi ha esments documentals almenys des del segle XIII, en el moment de la conquesta cristiana de Jaume I. Això era un misteri fins que, escodrinyant en els arxius i tractant de comprendre la configuració del paisatge agrari de la zona, el vam resoldre: Bonrepòs havia canviat de nom en un moment determinat, cap a la dècada de 1430, i per això no se’n trobaven informacions prèvies, atés que el seu nom anterior era Carraixet, un lloc del qual sí que hi ha esments des del segle XIII. Per tant, la informació sobre Bonrepòs estava ja en part disponible, però no la veiem perquè estava amagada darrere d’un altre topònim. Per una altra banda, en efecte, Mirambell era una moreria, com ja se sabia, però ara hem pogut esclarir el seu moment aproximat de fundació, a mitjan segle XV.

-I com es configuren aquests nuclis com a assentaments on la gent viu i treballa?

VB: Pel que fa a l’origen de Carraixet, en sabem molt poc, però a través de la prospecció arqueològica dels grans sistemes hidràulics que envolten la ciutat de València sí que podem fer-nos la idea que probablement es va fundar entre els segles X i XII, com a part de l’assentament de llauradors d’origen berber i àrab que va caracteritzar la zona. Pren el seu nom d’un topònim llatí que devia definir eixa àrea en època tardo-romana o visigòtica, és a dir, una àrea no cultivada on predominava el “carricetum”, el càrritx, una planta que creix de forma natural en zones de marjal i barranc, com esta mateixa. Més tard, quan es va produir la conquesta cristiana de 1238, els habitants musulmans van ser expulsats i van arribar colons cristians, però el nucli de població va continuar dient-se encara Carraixet. Amb tot, cap al 1430 el senyor feudal Galceran Civera va canviar el nom de la localitat pel de Bonrepòs, ja que Carraixet havia quedat connotat negativament per les forques de la ciutat de València, amb morts penjant contínuament, que eren conegudes com “les forques de Carraixet” perquè s’havien instal·lat molt a prop.

Per una altra banda, un poc més tard, cap al 1450 es va fundar Mirambell, quasi al costat, per decisió del següent senyor de Carraixet/Bonrepòs, el tarragoní Francesc de Menaguerra, que va impulsar la construcció d’un nou nucli amb llauradors musulmans dels que havien quedat en altres parts del Regne de València, ja que per a un senyor eren molt més rendibles que els cristians perquè els podien sotmetre a càrregues i censos molt més forts.

-Quan parleu de l’aparició de la localitat de Carraixet en època d’al-Àndalus utilitzeu el condicional “degué”? Per què?

VB: Perquè d’època islàmica tenim molta menys informació que d’època cristiana, ja que no hi ha documentació arxivística. Bàsicament tenim cròniques àrabs i les dades que proporcionen els documents cristians sobre els andalusins, amb les quals podem saber algunes coses, però no totes. En este cas no tenim cap document que ens parle de la fundació de Carraixet, però per l’anàlisi arqueològica conjunta de l’horta de València, que és el principal tema d’especialització de Ferran, podem establir hipòtesis raonades sobre el seu procés de formació en esta època. Altra cosa seria si es feren excavacions arqueològiques, que segurament aportarien dades cronològiques més precises, però això difícilment mai no es planteja pel seu cost econòmic.

RUVID-UJI-VICENTE-BAYDAL.jpg-És després de fer la Sèquia de Montcada que van sorgir els dos assentaments, tant Carraixet/Bonrepòs com Mirambell?

VB: La Sèquia de Montcada és un dels huit grans sistemes hidràulics que conformen l’Horta de València, construïts progressivament en època d’al-Àndalus. Alhora que es va construir la sèquia també es van instal·lar nous nuclis de població amb llauradors berbers o àrabs, que irrigaven així les terres del voltant dels assentaments. I a poc a poc, en diverses onades, es van anar instal·lant més i més grups de llauradors, que també aprofitaven eixa infraestructura hidràulica per a crear nous nuclis de població amb les seues hortes contigües. I en eixe procés es va crear Carraixet, encara en ple període andalusí, probablement entre els segles X i XII tot i que no podem estar segurs de la cronologia exacta. Mirambell, per contra, pertany a un moment i a un procés molt posterior, que no té a vore amb la creació i el desenvolupament andalusí de la sèquia, sinó amb la decisió d’un senyor feudal, ja en època cristiana, d’instal·lar un nucli de musulmans subjugats i explotar-los de manera més intensa que als seus vassalls cristians del veí nucli de Carraixet/Bonrepòs.

-Però la sèquia es construeix per alguna raó, oi? —tot i que crec que estem parlant de raons—

FE: La sèquia es construïx per a portar aigua als camps irrigats que hi havia junt a cada alqueria/aldea andalusina. De fet, primer es dissenya la sèquia i després es tria el lloc dels assentaments, perquè la primera condiciona els segons. Però construir una sèquia és una decisió social, perquè podien no haver-la construït, evidentment. Segles abans de l’arribada dels andalusins hi havia els romans, que també cultivaven eixes terres, però no les regaven. Ells tenien un tipus d’explotacions agràries diferents, basades en el cultiu extensiu i en l’ús abundant d’esclaus, mentre que els grups andalusins eren famílies extenses de llauradors lliures que practicaven un ús intensiu de la terra. A més, els musulmans introduïxen una sèrie de cultius nous d’origen asiàtic, adaptades al clima monsònic, que no poden viure a la Mediterrània sense l’aportació artificial d’aigua perquè a l’estiu no plou, de manera que l’ús intensiu de la terra i els nous cultius que s’han de regar expliquen la construcció de les sèquies en general i de la sèquia de Montcada en particular per part dels àrabs i els berbers que van arribar després del segle VIII.

-Es diu i crec que amb tota la raó que: “l’aigua és vida”, però crec, amb sinceritat, que l’aigua es quelcom més que vida, que, com ací passa, és l’eix des d’on gira tota l’economia i tota una població amb les seves relacions i interrelacions, oi?

FE: La frase “l’aigua és vida” és certa, perquè bona part del nostre cos és aigua i sense ella no podem viure, ni tampoc els animals i les plantes que cuidem per a alimentar-nos. Però sobre ser certa, dita així descontextualitzada des del punt de vista històric no ens aporta res, perquè totes les societats necessiten aigua però no totes l’usen per a regar. Fins i tot vivint en una zona àrida o semiàrida no totes les societats reguen, ja que algunes preferixen la ramaderia o altres tipus d’activitats econòmiques i després aconseguixen aliments per intercanvis o comerç. És a dir, la irrigació és una opció social, i les societats que trien la irrigació ho fan per raons concretes de tipus econòmic, fins al punt que la irrigació pot arribar a modificar les seues estructures socials i culturals.

-Si l’origen de l’assentament de Carraixet ben bé pot girar entorn a la sèquia d’aigua (en aquest cas la de Montcada)… també la seva evolució gira entorn d’ella, no? Però com es podria definir aquesta evolució?

FE: Si per evolució ens referim al que passa després de la conquesta cristiana, com ja hem apuntat els pobladors musulmans són expulsats i la terra es repartix entre colons cristians que arriben de fora. Això té conseqüències evidents en l’ús de l’aigua i en el tipus d’explotació, de manera que es crea l’horta que hui coneixem, ja que es van produir modificacions importants. Sens dubte, per als cristians l’existència prèvia d’infraestructures d’irrigació –que van ampliar i adaptar per als seus nous usos i costums socials– va ser fonamental, perquè l’aigua va començar a emprar-se amb un ús extensiu per a augmentar la producció, i amb ella les rendes dels senyors, que és una característica social i econòmica del feudalisme.

-Com era l’ urbanisme d’aquests nuclis poblacionals?. I les seves cases?

VB: Ací podem comprovar molt bé –igual que hem vist amb la irrigació– que la societat cristiana i la islàmica, malgrat coexistir en el mateix espai i el mateix temps, eren molt diferents i, per tant, també generaven urbanismes diferents. En el cas del nucli de Carraixet/Bonrepòs quan arriben els cristians en 1238 fan una població nova, típicament cristiana, amb solars rectangulars i un pati darrere de la casa arrenglerats al llarg d’un Carrer Major que donava a la plaça de l’Església. En canvi, quan es funda el nucli de Mirambell amb llauradors musulmans, en el segle XV, es crea una moreria que es tanca sobre si mateixa, per a evitar possibles atacs dels cristians, amb solars quadrats i més grans, adequats a les famílies extenses musulmanes, i tot plegat al voltant d’una mesquita central orientada cap a la Meca.

-Com s’establien les lleis entorn a tots aquests aspectes? Aigua, assentaments humans, “dret a l’aigua i al seu ús”, etc.

FE: En realitat hi ha una sèrie de lleis bàsiques de la irrigació, com ara no furtar aigua quan no toca o no sorregar camins i camps veïns, que venen de temps immemorials. Probablement des dels orígens de la irrigació a Mesopotàmia, perquè apareixen ja al codi d’Hammurabi, i després passen al dret romà i d’ací a l’islàmic i a l’occidental. Però després cada societat i cada grup d’usuaris d’un canal aplica unes regles pròpies que poden diferir. No sabem exactament com es regulava el reg en època andalusina, però és probable que en origen hi haguera un control tribal, i que posteriorment hi haguera una combinació de control estatal a través de càrrecs com el sahib al-saqiya i un control local dels habitants de cada aldea/alqueria. En època cristiana, per contra, existix majoritàriament un control municipal, excepte en l’Horta de València on hi ha comunes de propietaris que funcionen com els gremis medievals i que encara hui existixen, tot i que adaptades a la realitat de la societat contemporània. Pel que fa al repartiment de l’aigua, en època andalusina la quantitat d’aigua que pertocava a cadascú solia estar en relació amb la quantitat de terra posseïda, i després els cristians ho van copiar, si bé això coincidix igualment amb el dret romà.

-Podem dir en aquesta època de la baixa edat mitjana que un paisatge fos d’una manera o d’una altra depenia molt de com i de quina manera es fes ús de l’aigua, però el pes i la influència andalusina en això és més que evident, oi? Què ens en podeu explicar?

FE: Els feudals van construir alguns canals nous durant el procés de colonització posterior a la conquesta cristiana –com ara la sèquia Reial del Xúquer, que és la més important de les que es van fer al Regne de València– perquè, com ja hem vist, la irrigació havia estat assumida per la societat feudal com una manera d’augmentar la producció i amb ella les rendes dels senyors. Però, sens dubte, la majoria dels sistemes hidràulics que van usar els cristians en aquella època i que han arribat als nostres dies tenen un origen andalusí. Per descomptat, posteriorment van ser ampliats en quasi tots els casos, perquè l’ús agrari extensiu que en feien els cristians no era com l’ús intensiu que feien els andalusins, i per tant necessitaven més terra cultivada i calia estendre la xarxa de sèquies tot el que es poguera, malgrat que, efectivament, l’origen fora anterior. Altra cosa és la gestió que se’n fa, ja que, fins ara, es pensava que s’havia fet una gestió semblant abans i després de la conquesta, però la investigació actual està permetent comprovar que va canviar molt, i ben mirat és normal perquè l’andalusina i la feudal eren societats molt diferents.

-Com i de quina manera ha anat canviant el paisatge de l’horta?

FE: El paisatge mai és immutable, però és cert que els canvis solen ser prou lents en general, de manera que es van produint canvis poc significatius al llarg dels segles, que són els que provoquen que tinguem eixa percepció d’immutabilitat de l’horta des de temps immemorials. Per exemple, van canviant els cultius, i no és el mateix l’aspecte de l’horta baixmedieval, tota plena de cereal i vinya, que l’horta moderna de cereal i morera o l’horta actual, amb verdura, xufa i taronger. Però més enllà d’eixos canvis lents i graduals que es van produint, hi ha un tall històric fonamental que fa que puguem parlar d’un abans i un després en la història de l’horta, que és la conquesta cristiana. Abans, en època andalusina, eixe cultiu intensiu de la terra que hem vist va tindre com a conseqüència l’existència d’hortes menudes d’unes poques hectàrees, tancades sobre si mateixes i separades unes d’altres. Per contra, amb l’arribada dels cristians, que tenen un ús agrari de la terra extensiu, això canvia, comencen les ampliacions i és quan apareix el paisatge de l’horta tal com el coneixem, com si fora un gran tapís irrigat.

-Quines altres empremtes dels musulmans han quedat?

VB: Hem de pensar que no només va romandre tota la infraestructura hidràulica islàmica que els cristians van reaprofitar, sinó que també hi hagueren altres llegats que, malgrat l’expulsió final dels moriscos en 1609, van passar en el Regne de València de la societat musulmana a la cristiana. No debades, en el moment de l’expulsió els moriscos ocupaven fins a una quarta part del territori i eren una tercera part de la població. Així, van deixar un llegat evident en la toponímia i en la llengua, amb centenars de noms de poble i de paraules d’origen àrab; en la gastronomia, amb una predilecció per l’elaboració de coques o de dolços, per exemple; en l’agricultura, amb la presència de productes com l’arròs, les albergines o els melons; i en altres aspectes, com en la música de tabal i dolçaina. Per tant, encara que foren dos societats que vivien enfrontades, la coexistència durant segles també va fer que hi haguera préstecs i intercanvis culturals.

-Com afecta això a la identitat de les gents i dels pobles assentats a llarg termini?

VB: Bo, eixos préstecs poden modelar determinats aspectes culturals d’un poble, però en el camp identitari probablement siguen més importants altres factors col·lectius de conjunt, com la religió, les lleis, la llengua, etc. De fet, els musulmans del Regne de València no se sentien valencians com els cristians, no estaven integrats identitàriament en la seua societat, perquè, per exemple, ni compartien la mateixa religió, ni les mateixes lleis (ja que es regien per la xaria), ni la mateixa llengua (ja que parlaven àrab).

-Però tot això, d’alguna manera, determina i influeix en la història poble a poble, oi?

VB: Evidentment, el passat musulmà o cristià de cada població és important en el cas valencià. Habitualment no tenen la mateixa història, ni per tant el mateix present, les poblacions que van ser habitades per musulmans fins a 1250 aproximadament que les que ho van ser fins a 1609. Igualment, la trajectòria històrica de la societat valenciana està molt marcada per totes eixes relacions entre els cristians i els andalusins de les quals hem parlat abans: l’agricultura, el regadiu, la seua explotació diferencial, etc. De fet, l’expulsió dels moriscos de 1609 representa un moment crucial de la història valenciana, atés que va provocar un daltabaix econòmic, polític i social que va condicionar tota la història posterior pràcticament fins als nostres dies. Al capdavall, els historiadors tractem de continuar aportant coneixements a les característiques d’eixes relacions i a l’evolució global de la nostra societat dins de la península Ibèrica, Europa i el món.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com