La Librería de El Sueño Igualitario

9788416505579_04_h.jpgCazarabet conversa con...   Alícia Coscollano i Masip, autora de “Carmen Segura i Martí. Una mestra avançada al seu temps” (Onada)

 

 

 

 

 

Alícia Coscollano s´apropa a la figura de la mestra Carmen Segura i Martí una dona entregada a l´art ensenyar , però també d´ d´apendre, fent i exercint l´ofici i el treball de mestra.

Una dona que va demostrar des de sempre, però sobretot des del seu ofici el ésser una avançada al seu temps.

La editorial Onada edita un conjunt de  semblances recollides i que prenent forma sota la ploma de Alicia Coscollano que ha entrevistat a  altres quatres dones que la van conéixer i molt: María Ferrer, Ana Beltrán, Amparín Grau i Maria Asunción Roig.

Allò que ens diu la pròpia autora, Alicia Coscollano sobre l´obra:

Investigar sobre la figura de Carmen Segura m’ha permès endinsar-me i descobrir una personalitat completa i fascinant. Trobar i esbrinar la naturalesa humana que s’amagava sota el nom del Concurs de Contes Carmen Segura ha estat un regal. M’he deixat captivar per una mestra avançada al seu temps i amb un compromís ferm per un ensenyament curiosament molt actual en una època a contracor. La mestra Carmen Segura va constituir una figura amb una formació holística que cal reivindicar com un valor educatiu que va permetre fixar les bases formatives —i especialment humanístiquesd’innumerables alumnes. El record —encara avui extraordinari— que moltes d’elles professen cap a Doña Carmen ha estat, sens dubte, medul·lar al llarg de tot el procés creatiu de confecció d’aquest retrat que dibuixa, també, un període històric.

L´ autora, Alicia Coscollano:

Alícia Coscollano i Masip (Benicarló, 1966) ha treballat en mitjans de comunicació com 7 Dies Actualitat de Vinaròs, ha estat corresponsal del Mediterráneo i actualment ho és del Levante, sota el pseudònim de Núria Vernet. Ha estat al capdavant de la direcció de l’Editorial Antinea (Vinaròs). És autora de Cosas rotas (IV Premi d’Autors Benicarlandos 2001), La Polinesia (relat curt finalista del II Concurs de Narrativa per a Dones convocat per la Generalitat Valenciana), Cròniques de la innocència (Editorial Antinea, 2010) i l’assaig biogràfic Carles Santos i Ventura (Onada Edicions, 2015). Actualment dirigeix La Calamanda, web digital de creació pròpia. També fa tallers d’escriptura creativa per a adults i joves, i és professora de creació literària a la Universitat Popular de Benicarló.

L´autora ja va estar amb nosaltres amb un conversa un xic especial, prenent el pols al periodisme: http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/contarhistorias.htm

 

 

Cazarabet conversa amb Alícia Coscollano:

3894060.jpg-Alícia, abans de res ens pots apropar a la Carmen Segura com a ésser humà?

-Com a ésser humà crec que era extraordinària, si entenem per extraordinària a una persona que se'n surt de la mitjana quan a sensibilitat i vocació. trobar alumnes que s'emocionen quan parlen d'ella després de tants anys significa que va deixar una impremta inoblidable en totes elles, i en molts sentits, no sols l'acadèmic.

-Com a mestra era tant compromesa com practicant d´un ofici que ella entenia com a integral e integrat, no?. hi la seva formació humanista i poliédrica que, després, d´alguna manera intentatransmetre, oi?

-Efectivament, ella va finalitzar la seua formació a Barcelona, i va portar fins a Benicarló i fins les aules del centre conegut en aquella època com les públiques el mètode Montesori, per exemple. les seus classes eren dinàmiques i oferia una educació integral que passava tant per la filosofia o les matemàtiques, com per la música o la pintura. A més, realitzava sortides vora mar per tal que les alumnes pugueren pintar a l'aire lliure.

-Parla´ns de la seva vessant com a escriptora i dels Premis que es celebren al seu voltant a Benicarló?

-Els Premis de Contes Carmen Segura pretenen ser un homenatge a una mestra que,  a més, té una publicació, els ‘Cuentos Azules’. Li agradava contar històries a les alumnes, i elles expliquen que ho feia d'una manera tant vivificant, que pràcticament podien vore les escenes construir-se davant dels seus ulls. no es estrany, doncs, que fora escriptora, també.

-Això pot entendre´s més avui en dia, però era d´ésser molt valenta dur a terme en aquells dies aquesta mena de filosofía.Com ho veus?. Era com desmarcar-se dels dogmes que imperaven en aquells dies, veritat?

-És clar, i més encara si tenim en compte els seus esforços en aconseguir que les dones estudiaren, que continuaren amb la seua formació. Va ser ella la que va formar les primeres dones que van accedir a llocs de treball en empreses a Benicarló. En aquella època el normal era que la dona finalitzés estudis bàsics, i que es casés i preguera possessió d'un fals regne, la llar, que delimitava tots els seus potencials. Ella va lluitar per tal que aquestes capacitats personals brillaren el suficient com per a que mai no s'apagaren.

-Avui en dia es parla molt del método Montesori, però ella, avançada al seu temps, ja el practicava a la seva manera. Què ens pots dir?

-Com he dit abans, les classes eren dinàmiques i molt participatives. En aquell temps, evidentment, encara teníem tota la frescor educativa que va aportar la República. Posteriorment va tenir lloc l’alçament feixista i va tenir que passar, com tants altres mestres, per un procés de depuració.

-El nàixer en una família que cultivava el desfeci per la curiositat i els coneixements la degueren formar, la degueren fer créixer com a persona i com a mestra. Què ens pots dir?

-Ella va ser l'única dona entre molts germans. El seu entorn era certament culte, ja que va propiciar que tots estudiaren, incloent-la a ella. En una família que dona suport a la formació, informació i a la curiositat es fàcil que sorgeixin éssers especials.

-I és això últim en lo que et concentres per escriure aquesta semblança de semblances?

-La seua semblança, traslladada per diferents alumnes, ha estat una aproximació, unes pinzellades d'un retrat més ampli. es pot llegir entre línies. Ella, de fet, vivia la vocació com un projecte de vida. Quan finalitzava les classes del dia s'emportava a alumnes a casa, i allí continuava oferint llibres, tocar el piano o pintar. Vivia l'ensenyament en totes les vessants i gaudia d'una formació holística. No és gens fàcil, ni inclús actualment, trobar persones amb tants interessos per la vida.

22366735_1591454710921932_1.jpg-Com vas trobar a aquestes quatre dones que et parlen d´ella? I com va ésser l´experiència de poder conversar amb elles?

-Vam trobar-les investigant una mica en quines havien segut les seues alumnes i companyes. D'entre elles, hi han més però traspassava la intenció del llibre, van escollir-ne algunes. Són les que m'han transmès de primera l’essència de Carmen Segura, que he intentat transmetre destacant especialment la seua vesant humanista.

-He percebut que quan parlen d´ella ho fan amb una tranquil-litat i naturalitat molt fortes; és així?

-Si, com si parlaren d'un familiar. Moltes tenen quadres penjats a casa seguint el curs d'una afició que va iniciar la mestra Segura.  

-Però segurament que també t´has documentat.Com ha sigut aquesta tasca?

La documentació respecte a la seua persona a estat el testimoniatge directe de les alumnes. la  informació del context de l'època l'he buscat en altres àmbits, internet m'ha proporcionat una aproximació d'aspectes que desconeixia, especialment vinculats al període de la Guerra incivil. Ell cert es que tal com anava investigant sobre la vida de Carmen Segura anava sentint-me fascinada. Dos dels moments més significatius van ser quan vaig trobar el seu nínxol al cementeri  -vaig romandre una bona estona-, i, també, quan vaig anar a fotografiar la que va ser la seua casa, amb el quartet al terrat que es va fer construir per pintar en jubilar-se. Va acompanyar-me Maria Ferrer i va ser un moment únic.

-Una pregunta que no em voldria deixar i que sempre em ronda pel cap quan llig sobre persones com la Carmen Segura és que ella naix Roquetes i és més d´interior, d´un poble amb la cultura de l´Ebre i va a parar a Benicarló i tot i que pareix que per la distancia és poc el canvi o canvis de mentalitat , de manera de fer i desfer són substancioses. Com ho veus?. Què ens pots dir a més, després , d’haver parlat amb aquestes quatre dones que tant ajudat a fer les semblances i a entendre més a Carmen Segura

-Doncs Doña Carmen Segura parlava català, és clar, i venia amb tota una cultura igualitària i un sentit de paritat entre homes i dones. Imagino que incorporar-se al Benicarló de l'època deguera de resultar delicat, però, també, el que sé es que va viure la seua vocació d'una manera ferma que va sustentar tota la seua vida seguint aquest camí. no hi havia res més que l'ensenyament. de fet em quedo amb aquestes paraules, que la descriuen, a ella i al seu tarannà: tot el que no és ensenyament, es superflu. Per això sempre anava amb un roba impersonal, mai anava maquillada i sempre duia el mateix estil de cabell. Centrava tota la seua atenció en el camí de l'educació, no li importava altra cosa.

 

 

9788416505579_04_h.jpg26436
Carmen Segura i Martí. Una mestra avançada al seu temps. Alícia Coscollano i Masip
64 páginas       15 x 21 cms.
10,00 euros
Onada



Investigar sobre la figura de Carmen Segura m’ha permès endinsar-me i descobrir una personalitat completa i fascinant. Trobar i esbrinar la naturalesa humana que s’amagava sota el nom del Concurs de Contes Carmen Segura ha estat un regal. M’he deixat captivar per una mestra avançada al seu temps i amb un compromís ferm per un ensenyament curiosament molt actual en una època a contracor. La mestra Carmen Segura va constituir una figura amb una formació holística que cal reivindicar com un valor educatiu que va permetre fixar les bases formatives —i especialment humanístiquesd’innumerables alumnes. El record —encara avui extraordinari— que moltes d’elles professen cap a Doña Carmen ha estat, sens dubte, medul·lar al llarg de tot el procés creatiu de confecció d’aquest retrat que dibuixa, també, un període històric.

Alícia Coscollano i Masip (Benicarló, 1966) ha treballat en mitjans de comunicació com 7 Dies Actualitat de Vinaròs, ha estat corresponsal del Mediterráneo i actualment ho és del Levante, sota el pseudònim de Núria Vernet. Ha estat al capdavant de la direcció de l’Editorial Antinea (Vinaròs). És autora de Cosas rotas (IV Premi d’Autors Benicarlandos 2001), La Polinesia (relat curt finalista del II Concurs de Narrativa per a Dones convocat per la Generalitat Valenciana), Cròniques de la innocència (Editorial Antinea, 2010) i l’assaig biogràfic Carles Santos i Ventura (Onada Edicions, 2015). Actualment dirigeix La Calamanda, web digital de creació pròpia. També fa tallers d’escriptura creativa per a adults i joves, i és professora de creació literària a la Universitat Popular de Benicarló.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com