La Librería de El Sueño Igualitario

CARME-BALLESTER.jpgCazarabet conversa con...   Oriol Dueñas, autor de “Carme Ballester: Compromís, resistència i solitud” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oriol Dueñas s´endinsa dins la biografia de Carme Ballester, muller de Lluís Companys.

Es tracta d´un llibre dins la col-lecció d´Història de Gregal.

Una dona que es va veure, d´alguna manera, “marcada” per compartir part de la seva vida amb el president català que fou afusellat per la dictadura franquista…però a banda d´això també va ésser marcada per la guerra, l´exilil´esdevindre polític del seu marit i de tot el que suposà

Però na Carme Ballester no fou la sombra, ni molt menys només de Lluis Companys…fou molt menys, sobretot fou una dona que va aportar molt com a ésser humà, com a persona amb el seu particular compromís polítics i els deus ideals a la fou fidel.

Allò que ens conta la editorial, Gregal,  de Maçanet de la Selva—Girona--:

Carme Ballester no només fou l’esposa del president Companys. Sense cap mena de dubte la seva vida estigué marcada per aquest fet, però la seva biografia no només estigué vinculada al president de Catalunya. Carme Ballester va ser una dona amb idees polítiques pròpies, que participà de la vida política de la República, amb un caràcter fort que li feia dir el que pensava sense tenir en compte la persona ni el context i que la portà a lluitar per allò que creia o per combatre les injustícies. El seu caràcter seria fonamental per resistir el llarg exili, un període llarg i terrible, el qual va haver d’afrontar pràcticament sola, amb l’única companyia d’uns pocs amics i del fill malalt del president afusellat.
En algunes ocasions, durant aquells anys, va assumir el rol de representar la Generalitat en jornades institucionals. La seva participació en molts d’aquells actes tingué un noble propòsit: recordar i preservar la  memòria del president Companys, el seu marit, qui havia estat afusellat per la dictadura franquista. Ella fou qui, en primer terme, va impedir que el sacrifici del president no quedés en l’oblit al món de l’exili.

L´autor, en Oriol Dueñas:

Oriol Dueñas Iturbe (Barcelona, 1977). Doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Treballa com a tècnic del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i és professor associat del departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
Especialista en la Guerra Civil, exili i la dictadura franquista, ha realitzat la seva tesi doctoral sobre les destruccions a Catalunya durant la Guerra Civil i la seva posterior reconstrucció. És autor de nombrosos articles i dels llibres La violència dels uns i dels altres. La repressió durant la guerra i la postguerra a Olesa de Montserrat 1936-1945; Els esclaus de Franco, juntament amb Josep M. Solé i Sabaté; El franquisme contra Esquerra: els alcaldes i diputats afusellats d’Esquerra Republicana de Catalunya; juntament amb Antoni Segura, Josep M Solé i Sabaté i Silvina Jensen; Catalunya al Món; i conjuntament amb Queralt Solé, El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana (1884-1960).

 

 

Cazarabet conversa amb Oriol Dueñas:

carme-ballester-2.jpg-Oriol, què et va fer escriure aquest llibre? Sempre hi ha com un punt d’inflexió per endinsar-te en una vida, una història i per fer-la aplegar a nosaltres, oi?

-Es tracta d’un projecte en el qual portava molt de temps treballant-hi. El personatge de Lluís Companys sempre m’ha interessat, i sobretot els seus darrers de vida. Tot llegint les biografies que s’han fet del president afusellat, em vaig adonar que no hi havia res escrit en relació amb la seva família més propera. Per aquesta raó, i també gràcies a en Josep Maria Solé i Sabaté, qui em va animar a tirar endavant el projecte, vaig decidir iniciar la recerca d’informació i la posterior biografia.

-És molt exigent escriure una biografia, veritat? Què suposa el gènere de la biografia al davant de qualsevol altre gènere?

-Doncs sí. Escriure una biografia demana intentar conèixer el personatge a través de la documentació que ens ha arribat i a més a més contextualitzar-lo en el temps que va viure. El context històric és important per conèixer la vida i actuació d’una persona.

-Carme Ballester, una dona amb nom propi; i tant! Ja és hora que ens mirem les dones com a elles o nosaltres mateixes i no com a les “dones de…”. És així?

-I tant! El que m’ha interessat mostrar ha estat que Carme Ballester va ser molt més que l’esposa del president Companys. Va tenir una vida intensa i una ideologia política diferenciada a la del seu marit. Durant els anys de la república va participar en mítings polítics en defensa dels interessos del seu partit i, especialment, en defensa del sufragi femení.

-Companys, pel que he anat llegint, s’emmirallava bastant en la seva companya, la seva dona… hi havia més osmosi de la que ens imaginem o puguem reconèixer, no?

-Sí que va tenir influència en el seu marit. Carme Ballester va ser una dona que havia participat activament en política. Per tant, sembla lògic que el seu company li comentés coses i l’escoltés. Més enllà d’això, també cal esmentar que el president prenia les seves pròpies decisions, amb o sense la influència de la seva esposa. S’ha volgut explicar episodis concrets que va protagonitzar el president a partir de l’argument que els va impulsar a causa de la influència de la seva esposa. Això no és cert.

-Oriol, com a subtítol hi fiques “compromís, resistència i solitud…”. Molt fort poder “representar” aquestes característiques i anar-se’n sortint a la vida… aquesta dona m’ha sorprès, i molt, de manera grata.

-Podríem definir de moltes maneres Carme Ballester. Finalment, em vaig decantar per aquestes adjectius perquè serveixen per mostrar la seva vida: compromís polític i amb el seu marit, resistència davant les adversitats i solitud dels darrers anys de la seva vida...

-Però els conflictes bèl·lics, les guerres, poden acabar amb tot… La guerra trenca les trajectòries humanes i vitals d’una manera seca, brusca…

-Doncs sí. En el seu cas, com a milers de persones que visqueren aquells anys, la guerra civil ho trastocà tot. Quedaren per sempre més marcats pel conflicte i sobretot per les seves conseqüències: exili, repressió, etc. I en el cas de les dones encara més... després d’assolir molts drets durant la república, amb l’arribada del franquisme aquests drets foren eliminats.

-Com va viure la guerra i l’exili?

-La guerra la viure amb sentiments contradictoris. Per una banda, amb tristor atès la guerra i les conseqüències que aquesta portaria a la població: enfrontaments, bombardeigs, persecucions, fam, por, etc., i per l’altra, fou un dels períodes més feliços de la seva vida, ja que es casaria amb Lluís Companys i exerciria com a primera dama. En aquest darrer cas tingué certa presència pública en diversos actes de propaganda, en els quals participaria en nom de la Generalitat i com a Sra. del president Companys. 

-Un punt d’inflexió devia esdevenir l’assassinat del seu espòs, veritat? La captura d’en Companys a França per part dels nazis, l’entrega a les forces dictatorials de Franco, la condemna de mort, l’afusellamentFins i tot, la mort dels éssers estimats ens dona o ens hauria de donar impuls per seguir creixent en la resistènciaCom és en aquest cas?

-La detenció, segrest i mort del seu marit foren claus en la seva vida. A partir d’aquest instant estarà sola en molts moments. Tot el que faci serà per cuidar el fill malalt del president. Quan aquest desaparegui, el 1956, encara es trobarà més sola i es convertirà en una dona amb una salut de vidre.

-Després que la dictadura franquista assassinés el seu marit, el president català Companys, quin paper comença a desenvolupar Carme Ballester des de l’exili? Durant la II Guerra Mundial amb els nazis ocupant França no ho devia passar gens ... els ideals, les sensacions i la sensibilitat devien estar-hi sempre en carn viva…

-Després de l’execució de Lluís Companys, Carme Ballester es dedicaria en cos i ànima a homenatjar i a recordar la figura del president. D’alguna manera, en molts moments assumirà un cert paper institucional de representar en acte públics, sobretot d’homenatge, la Generalitat.

-Com era el seu compromís polític abans d’esdevenir “primera dama catalana” i durant aquest procés? Com eren els seus ideals polítics? Parla’ns una miqueta de les seves idees. Es podria qualificar com una dona activista?

-Sense cap mena de dubte. La podríem definir com una dona d’esquerra, defensora del catalanisme i del sufragi femení. Durant els anys de República participaria en mítings polítics en campanyes polítiques a favor d’ERC.

-La fidelitat als ideals republicans era incontestable. Quina era la seva arrel? Molt important i inqüestionable.

-A través de la família Broggi entraria en contacte en sector polítics propers al partir Estat Català, que estava dirigit per Francesc Macià. El contacte amb aquests sectors durant l’etapa de la dictadura de Primo de Rivera seria clau per impulsar el seu activisme polític.

-Com era la seva relació envers el catalanisme?

-Com he esmentat tenia un fort sentiment catalanista, que la portaria a militar primer a Estat Català i després a ERC.

-Ens atrauen les seves característiques polítiques, però també ens interessa, molt més, com eren les seues maneres humanes? Com era com a dona? Devia tenir tot un caràcter per ser escoltada, mirada i admirada. S’ho va guanyar a pols.

-Era una dona de molt caràcter. Que li agradava parlar molt i no tenia cap mena de problema de manifestar públicament el que pensava. Això li portaria més d’un problema... en algun sentit es va avançar al seu temps en voler tenir certa presència pública, a viure la vida com ella creia... dona extravertida, afectuosa i divertida, una persona que segur no deixava indiferent a ningú!

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com