La Librería de El Sueño Igualitario

portada_allo-que-va-passar-.jpgCazarabet conversa con...   Ramon Solsona, autor de “Allò que va passar a Cardós” (Proa)

 

 

 

 

 

UNA NOVEL-LA AMB UNA FORÇA DESCOMUNAL, CLARA I, A LA VEGADA, ENSISADORA QUE ENS APLEGARÀ MOLT A DINS.

RAMON SOLSONA ACONSEGEUIX ESCRIURE UNA CONTALLA, UNA NARRACIÓ RODONA.

ALLÒ QUE ENS DIU PROA EDITORIAL SOBRE AQUESTA NOVEL-LA:

La periodista Gemma explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.

L´ESCRIPTOR, RAMÓN SOLSONA:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Solsona_i_Sancho

 

 

 

Cazarabet conversa amb Ramon Solsona:

PC221098.jpg-Ramón aquesta és una novel·la molt narrativa, com una contalla o inclús una crònica . Una contalla que fa un exercici de memòria històrica, però que remou també sota la història del patrimoni del treball, dels treballadors d´un temps i d´una època, no?

Sí, el títol fa referència a les dues coses. D’una banda, la ficció pròpia de la novel·la: què va passar als personatges, especialment als que estan involucrats en la història central. I d’una altra, què va passar en una vall del Pirineu quan van entrar-hi màquines i milers de treballadors per dur a terme unes grans obres hidroelèctriques que van durar quinze anys, 

-Però indubtablement el pes de novel·la descansa més amb la trama del Guàrdia Civil assassinat i més en una nit de neu en plena dictadura. Té quelcom de novel-la negra, no?, com de thriller…

No tant. Un assassinat és una situació extrema que per ella mateixa suscita incògnites, fins i tot encara que l’autor confessi el crim: l’agafaran? No l’agafaran? Què li passa pel cap? Com viu des d’aleshores? Què passa al poble? Com avancen les investigacions?

-El fred el paisatge ple de neu ens transporta als escenaris nòrdics de les sagues de novel-la negra?. Té com un aire de bucòlic tot plegat?

Insisteixo que no és una novel·la negra ni un thriller. Ni té res a veure amb l’actual corrent de novel·la escandinava.

-I és que fas que a Cardòs s´ajunten ingredients de tot tipus i conflictes, també, de tot tipus que donen a la lectura un ampli ventall a l´hora de disfrutar-la

Això sí. La línia argumental del guàrdia civil assassinat pertany a un triangle amorós complicat, difícil en què els protagonistes estan molt condicionats per l’entorn i l’època. I està trenada amb altres línies de personatges de tota mena que il·lustren el moment d’ebullició social que es va viure. L’arribada de milers de treballadors provoca tensions i alegries, amors i conflictes, prosperitat econòmica i també cert rebuig social... Amb tanta gent, hi havia de tot.

-Tot això de que parlem és el que fa que molts ja la consideren una obra de trets clàssics?

No sé si és una novel·la clàssica o si ho acabarà sent. En tot cas, la combinació de procediments narratius m’ha portat molta feina, perquè volia que la manera de narrar reflectís un conjunt múltiple de veus simultànies. És això que es coneix com a novel·la coral.

image_content_5372879_20160.jpg-Com ho vas documentar i lligar  tot plegat?

Amb treball, paciència i temps. M’he documentat sobre tot: com funciona una central hidroelèctrica i, especialment, els treballs de perforació,  perquè les obres de Cardós tenen la singularitat de la canalització de l’aigua dels estanys superiors a través de quilòmetres i quilòmetres de túnels excavats a la roca. I m’he documentat sobre el parlar del Pallars, sobre els models de cotxes i camions de l’època, l’estat de les carreteres de l’època (horrible, per cert), sobre les construccions militars de la postguerra al Pirineu, sobre el contraban, sobre les comunicacions telefòniques (un calvari), sobre les manifestacions religioses de l’època, sobre els pantans que inaugurava Franco, sobre les músiques que escoltaven els treballadors andalusos, sobretot les que parlen de miners i mineria…

-Avui en dia, tot i que d´altra manera, hi ha molts Cardòs no i tots amb una força sense precedents?

On hi ha grans obres públiques, hi ha una gran demanda de mà d’obra. I la gent més necessitada es presta a fer les feines més dures. Això ha passat, passa i continuarà passant. La diferència és que amb el pas del temps les condicions no són tan inhumanes com fa cent anys. Allò era esclavatge.

-Parla´m un xic dels personatges. Com els dibuixes, com fas aquests retrats o més aviat els aconsegueixes?

Els personatges són la carn de les novel·les. Els treballo molt, moltíssim perquè tinguin relleu i no responguin a clixés o arquetips. En el cas d’Alló que va passar a Cardós, comés una novel·la parlada gairebé en la seva totalitat, els personatges s’expliquen a ells mateixos per allò que diuen i allò que fan. No hi ha cap descripció, no es diu l’edat  ni com van vestits ni si tenen els cabells arrissat o la pell torrada. Tot ai així, la voluntat és que el lector se’ls representi d’una manera tan viva com si els tingués al davant.

-Amic, ens pots fer cinc cèntims d´allò en què estàs treballant en l´actualitat?

Secret del sumari.

 

 

 

portada_allo-que-va-passar-.jpg24111
Allò que va passar a Cardós. Ramon Solsona
464 páginas        13 x 20,5 cms.
20,00 euros
Proa



Un guàrdia civil és assassinat a la vall de Cardós una nit de neu del 1965. Les causes i les conseqüències del crim travessen un territori sacsejat per les obres d’un gran complex hidroelèctric. Milers de treballadors excaven quilòmetres de galeries subterrànies, pous verticals i centrals invisibles des de l’exterior. La vida dels habitants de la vall es transforma. S’hi respiren aires nous, la guerra queda lluny, arriben la televisió, el sis-cents, el turisme, el twist i el biquini.

Com buscadors d’or, una corrua de persones acut a Cardós a la recerca d’una feina. S’allotgen en campaments i pobles, des del pla fins als llacs més alts, i les seves històries d’emigració i desarrelament, d’amor i de lluita s’encreuen les unes amb les altres. Hi ha conflictes de convivència, prosperitat econòmica, accidents de treball, corrupteles i el rerefons permanent de la dictadura. Un assassinat ho lliga tot.

Sis anys després de L’home de la maleta, Ramon Solsona ofereix una novel·la èpica i vibrant que té tota la rotunditat dels clàssics.


Llegir el primer capítol:    http://static0.grup62.cat/llibres_contingut_extra/34/33699_Allo_que_va_passar_a_Cardos.pdf


Ramon Solsona (Barcelona, 1950), ha publicat les novel·les Figures de calidoscopi (1989), Les hores detingudes (1993), DG (1998), No tornarem mai més (1999), Línia blava (2004) i L'home de la maleta (2011), amb la qual va guanyar el premi Sant Jordi. L'any 1994 rep els premis Crítica Serra d'Or, Prudenci Bertrana i Lletra d'Or per la novel·la Les hores detingudes. També és autor dels aplecs de relats Llibreta de vacances (1991) i Cementiri de butxaca (2006). Col·laborador habitual de premsa, ràdio i televisió, actualment participa al programa de ràdio El matí de Catalunya Ràdio amb l'espai diari «Entre paraules» de divulgació del llenguatge. També és articulista de La Vanguardia. La seva curiositat per les paraules l'ha dut a escriure llibres com Marques que marquen (2015). Amb el pseudònim de "Lo Gaiter del Besòs", ha escrit i publicat poesia satírica, que ha reunit en els llibres Sach de gemechs (1989) i Botifarra de pagès (2013).

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com