La Librería de El Sueño Igualitario

00106523298302____2__640x64.jpgCazarabet conversa con...   Carme Martí, autora de “El camí de les Aigües” (Ara)

 

 

 

 

 

 

Un llibre que ens farà obrirapetit des de la taula a les lletres. És una narrativa que fa homenatge , a la seva particular manera, a la crónica, d´ alguna manera la seva autora, Carme Martí ja està acostumada a narrar la vida d´ altres persones amb certa carencia. La d´una cronista fina, pacient, ferma que ens ho demostrà quan es va apropar a la persona de Neus Català , supervivent de l´horror nazi amb Un cel de plom.

Un llibre per aquells que estimen d´escoltar o d´ésser escoltats perquè en la narració es trova una interacció perfecta, també, entre l´escriptora i l els lectors….

També agradarà el llibre als que estimen les històries narratives, aquelles de sempre i que fan forathistòries que necessiten, amés, de molta feinada en la documentació.

Allò que ens diu Ara Llibres des de la seva sinopsi:

Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, El camí de les Aigües ens proposa un viatge carregat d’olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa. Una novel·la memorable que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l’actualitat.

A les acaballes de la seva vida, la Maria Badia observa la cuina i seu a taula. Vol trobar la manera d’explicar tot el que ha viscut: les criatures que ha cuidat, les cases on ha cuinat, l’amor i el desamor, l’amistat, la família, la guerra, la seva passió pels fogons. Quan troba un quadern pensat per apuntar-hi receptes, se li il·lumina la mirada: seran els plats que ha cuinat els que ordenaran els seus records.

La Laura, en canvi, viu en l’obscuritat d’una lluita desesperada que fa massa que dura. Vol recuperar el control emocional mitjançant l’escriptura, però només troba un cert refugi en les converses amb un jove veí i en les visites a la seva àvia. Li llegeix en veu alta un llibre sobre la vida d’una cuinera de l’Espluga de Francolí. L’ àvia escolta i no diu res: hi ha alguna cosa en aquesta història, però, que la remou ben endins.

La seva autora, l´ escriptora, Carme Martí:

(Montblanc, 1972) és llicenciada en filologia catalana i forma part de l’equip del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. El seu debut com a narradora ha seduït prop de 20.000 lectors de totes les edats: Un cel de plom ( Amsterdam, 2012) és una gran novel·la que ens apropa la vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d’extermini de Ravensbrück. Una obra aclamada pels lectors que ha estat traduïda al castellà i que té una versió teatral. El camí de les Aigües és una història de memòria i present cuinada a foc lent durant més de cinc anys. Un relat apassionat que consolida l’autora com una de les grans narradores de la  literatura catalana actual.

 

 

Cazarabet conversa amb Carme Martí:

CARME-MARTI-ALTA.jpg-Carme, què et va fer mirar i escriure sobre la historia de la teva àvia, cuinera?

-L’Anna Soler-Pont, la meva agent literària, va visitar el Museu de la Vida Rural, on treballo, en sortir-ne em va suggerir escriure la vida d’una pagesa i la meva pagesa de referència és la iaia, que va ser cuinera. N’havia escrit les seves memòries, havia començat la novel·la amb un personatge actual, la Laura, i a poc a poc em vaig anar engrescant.

-Treballava per a la burgesia, segur que deguera veure moltes coses i sentir-ne més, però experimentaven l’exercici de:”veure, sentir i callar”, no?. Els silencis eren molt presents en la vida de cuineres, mestresses, cuidadores, minyones…

-Els silencis i també la complicitat o les dificultats entre el servei. Va treballar en cases on el tracte no era gaire bo, però en les dues darreres va ser excel·lent.

-Però per la contalla passen, a més, no pocs altres personatges com, per exemple, molts soldats republicans. Conta´ns , una mica, si us plau…

-La protagonista va treballar en diverses cases, va marxar del poble, l’Espluga de Francolí, per anar  a Reus i després a Barcelona. La guerra ho va estroncar tot i va tornar al poble, on primer s’avorria i després va treballar en un hospital de sang i, quan el van tancar, en un hotel on hi havia comandaments de l’exèrcit de la República. Veurem la guerra des dels ulls d’una cuinera, en destacaria les dificultats per poder oferir aliments frescos als soldats i el comiat dels brigadistes internacionals.

-Per què “El camí de les aigües”?, quin nom més bonic i que , a la vegada, ens invita a parlar i reflexionar sobre la vida perquè l’aigua és com la vida, no?

-Em va resultar difícil trobar un títol perquè hi ha dues històries molt diferents. Per l’antic camí de les Aigües hi passen les dues protagonistes. Així que d’una banda és un camí geogràfic i de l’altra és més simbòlic. Malgrat les dificultats del camí, en la vida hem d’aprendre a fluir-hi com l’aigua.

-És una narració , una novel·la, basada en fets reals, és així?. Això fa que com a escriptora tinguis com a més encorsetat el camí, però a la vegada fas com de cronista, no?

-La història de la cuinera està basada en fets reals, però conté elements de ficció. Més que sentir el camí “encorsetat”, la ficció és un element que m’ajuda a expressar la veritat. La història de la Laura, que és professora, és de ficció.

-T’ha costat molt apropar-te a part de la teva pròpia història pretèrita, mirant-hi a l’àvia?

-Malgrat reviure alguns moments dolorosos, ha estat apassionant.

e34b5371-c-albert-carreras-e1508405740904.jpg-Eren moltes les nostres àvies les que marxaven de casa per anar a servir a casa de burgesos i així guanyar-se el plat de cigrons d’elles i ajudar a la família. Vides dins d’altres vides, moltes històries que contar no trobes?

-De pagès marxaven moltes noies, de vegades quan encara eren unes nenes, la meva iaia als nou anys. Vivien en altres cases on hi havia més servei i allò de “Cada casa és un món” quedava curt, perquè a banda dels membres de la família, la família que formava el servei era un altre món amb vides individuals. Sí, vides dins d’altres vides, com si fossin nines russes.

-Però t’has degut de documentar molt bé.Com ha sigut aquest procés? És de creure que té que esdevindre una tasca feixuga, però a l’hora molt, molt enriquidora, no?

-Documentar-se porta molta feina, però com que m’interessa molt la memòria oral i m’han obert les portes i el cor, ha estat emocionant. En destacaria l’equip professional i pacients de l’ Institut Pere Mata; la Ramona Serra, que va ser infermera de sang de l’hospital de Valls; i Josep M. Borràs i Joan Reynés, que eren dos nens quan van viure la guerra a Les Masies.

-Com era el ésser cuinera en el temps de la teva àvia i més on desenvolupava el seu treball el Balneari Vil·la Engràcia a l’Espluga de Francolí?

-A Vil·la Engràcia va ser-ho durant la guerra, no els faltava menjar, però del que es va preocupar és de canviar llaunes de carn i de sardines per aliments frescos. La casa on va ser cuinera a Barcelona era benestant i, a més, va poder anar a classes del xef Rondissoni a l’ Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, va ser una època de grans àpats on combinava cuina tradicional catalana amb els plats que anava descobrint.

-La teva àvia també va ésser minyona, però acabà entre fogons. Què la va enriquir més?. La cuina és una manera de donar amor i rebre, en forma de gratitud, molta, molta recompensa, oi?

-La cuina, sense cap mena de dubte. La seva professió també era la seva vida, i també crec que és un acte d’amor.

-Amiga Carme amb el teu anterior llibre, “Un cel de plom” t´ apropaves a la figura de la Neus Català, supervivent de l’horror nazi…d’alguna manera t’ha influenciat a l’hora d’escriure aquest llibre?

-Escriure Un cel de plom va ser un repte molt difícil. Crec que la dificultat em va fer millor escriptora i l’experiència personal d’estar al costat de la Neus Català, més valenta.

-Són els plats, entre fogons, el fil conductor d’un grapat d’històries humanes?

-La cuina forma part inherent de les nostres vides, tant en moments molt domèstics com en les celebracions.

-Amiga, ens pots fer cinc cèntims d’allò en que estàs treballant en aquests moments?

-Estic treballant en la nova novel·la, és molt aviat per parlar-ne, però agraeixo  l’ interès.

 

 

 

00106523298302____2__640x64.jpg26953   
El camí de les Aigües. Carme Martí
560 páginas       22 x 14 cms.
21,50 euros
Ara



Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, El camí de les Aigües ens proposa un viatge carregat d’olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa. Una novel·la memorable que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l’actualitat.

A les acaballes de la seva vida, la Maria Badia observa la cuina i seu a taula. Vol trobar la manera d’explicar tot el que ha viscut: les criatures que ha cuidat, les cases on ha cuinat, l’amor i el desamor, l’amistat, la família, la guerra, la seva passió pels fogons. Quan troba un quadern pensat per apuntar-hi receptes, se li il·lumina la mirada: seran els plats que ha cuinat els que ordenaran els seus records.

La Laura, en canvi, viu en l’obscuritat d’una lluita desesperada que fa massa que dura. Vol recuperar el control emocional mitjançant l’escriptura, però només troba un cert refugi en les converses amb un jove veí i en les visites a la seva àvia. Li llegeix en veu alta un llibre sobre la vida d’una cuinera de l’Espluga de Francolí. L’àvia escolta i no diu res: hi ha alguna cosa en aquesta història, però, que la remou ben endins.

Descobriu més detalls sobre la novel·la al web: 
http://camidelesaigues.com/ 
Fes-ne un tast


Carme Martí
(Montblanc, 1972) és llicenciada en filologia catalana i forma part de l’equip del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. El seu debut com a narradora ha seduït prop de 20.000 lectors de totes les edatsUn cel de plom(Amsterdam, 2012) és una gran novel·la que ens apropa la vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d’extermini de Ravensbrück. Una obra aclamada pels lectors que ha estat traduïda al castellà i que té una versió teatral. El camí de les Aigües és una història de memòria i present cuinada a foc lent durant més de cinc anys. Un relat apassionat que consolida l’autora com una de les grans narradores de la  literatura catalana actual.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com