La Librería de El Sueño Igualitario

blut.jpgCazarabet conversa con...   Manuel Molins, autor de "Blut und Boden (‘Sang i pàtria’)" (Cossetània)

 

 

Aquest és un excel-lent treball , des del món de la dramatúrgia i del teatre i des  de la  reflexió de Manuel Molins que edita Cossetània i que es plantetja moltes coses anant al gra i sense fer massa soroll. Vos recomanem aquest llibre, de reflexió i pensament ( tot i que el llibre és escrit per a la representació teatral perquè, en realitat, l´autor és dramaturg i expresa tot això que vos explico..tal com millor s´expresa: veint-lo com a dramaturg), perquè és necessària la seva lectura: avui i ara. Aprenem molt del nostre passat, de com s´ha reaccionat, però, amb la reflexió, aprendem molt, avui,  tenim en compte de  com estem afrontant el dia a dia, amb els problemes d´ara, amb els problemes de tots els dies perquè moltes de les maneres que tenim d´afrontar-los…poden delatar maneres de fer una mica sospitoses…a lo milloor no ens adonnem, o sí (i ves a saber, com ens és fácil ….), però moltes de les maneres d´afrontar problemes político-socials són un lloc de confluencia on certes tendències tornen a recrear-se d´una manera esgarrifosa….

Vos contaré una cosa, un testimoni del que vaig ser present de manera directa: la gent , una tarda, es mofava de la gent subsahariana que intenta creuar les valles i es queixaven dient que ja n´estaven farts i que si aquest país està patint una forta crisi , no pot acollir ningú més….el trist del cas, és que quan van cansar-se de xerrar sense aportar cap reflexió ni res de compasició…aleshores van començar a xerrar del cotxe nou que volem comprar-se de les entrades per a veure el campionat de motor, dels nous videojocs o del telèfon nou que havia adquirit perquè no podía passar sense ell ni un minut més…això sí:  “….que cap negre binguí a molestar-me o a demanar treball, que ací prou fem si no em fotem al carrer…”.

 

De qué va el llibre. Ens ho facilita Cossetània:

1945. Alemanya perd la Segona Guerra Mundial i els aliats intenten establir un nou ordre democràtic. Però, en realitat, el nazisme ha perdut la guerra o aquesta guerra no ha estat més que una batalla en el camí de la consecució d’un nou Reich filosòfic i econòmic? L’obra ens presenta la figura del professor Martin Schwarzwald, mestre d’Alemanya, i el camuflatge de les seves idees darrere d’una retòrica brillant i poètica. Una retòrica i unes opinions que arriben fins als nostres dies i els moviments neonazis que campen de nou per Europa. Però BLUT UND BODEN (‘Sang i pàtria’) no és una proposta historicista, sinó una reflexió espectacular, aplicant-hi noves tècniques narratives, sobre la realitat europea que vivim. Potser per això, el text es pregunta, i ens pregunta, si la realitat actual no ens mostra també un cert tancament en fals de la Segona Guerra Mundial i la victòria sobre el pensament nazi.

 

Sobre l´autor, en Manuel Molins Casaña i altres punt d´interés:

http://www.escriptors.cat/autors/molinsm/pagina.php?id_sec=66

http://www20.gencat.cat/portal/site/culturacatalana/menuitem.be2bc4cc4c5aec88f94a9710b0c0e1a0/?vgnextoid=0205ef2126896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=0205ef2126896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall2&contentid=d61af62524fd7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

http://books.google.es/books?id=AaawSkYrQMQC&pg=PA230&lpg=PA230&dq=GRUP+49++DE+TEATRE+INDEPENDENT&source=bl&ots=jYFXafnQgC&sig=euNeB6GaUVw70-TipFdzFZlX88E&hl=es&sa=X&ei=_j41VI2bEIu1sQScioG4CQ&ved=0CFkQ6AEwBw#v=onepage&q=GRUP%2049%20%20DE%20TEATRE%20INDEPENDENT&f=false

 

http://books.google.es/books?id=NvRy9X1B4TYC&pg=PA248&lpg=PA248&dq=GRUP+49++DE+TEATRE+INDEPENDENT&source=bl&ots=EqmRWscyjj&sig=iyUQ2fo8INVkY3Kubz8b55oBcGo&hl=es&sa=X&ei=_j41VI2bEIu1sQScioG4CQ&ved=0CGkQ6AEwCQ#v=onepage&q=GRUP%2049%20%20DE%20TEATRE%20INDEPENDENT&f=false

 

Cazarabet conversa amb Manuel Molins

1112-manuel_molins_portada G.jpg-Manuel, t´ha sigut difícil com a dramaturg volcar tanta reflexió, tant de pensament ,que podría ésser molt susceptible de ser tractat com assaig social i com a retrat d´un temps...en una obra de teatre?

-No, la veritat; m’interessa el teatre de pensament, encara que jo sóc un home de tres-cents cinquanta graus. Vull dir que m’interessa tant un bon sainet com una obra de Shakespeare o Eurípides. L’important, per a mi, no és el gènere o el suposat subgènere, sinó la qualitat. Amb tot, el teatre de pensament és una de les línies fonamentals de la meua dramatúrgia com ja es va demostrar en la TRILOGIA D’EXILIS, entre d’altres. A més, rogr, juntament amb molta altra gent, que el teatre europeu actual està mancat d’una rogr de pensament sòlida i rogresista.

-D´aquesta crisi que estem vivint, amic Manuel, es diu que és una mena de III Reich econòmic i d´ordenació social que ve dels països poderosos i que practiquen polítiques aberrants (com Alemania), però tot plegat  té, si es cau, molt de filosòfic. Què en penses?

-Així és: hi estic d'acord, encara que caldria matisar. Com han indicat molts analistes politics de diferents tendències, patim una mena de III Reich econòmic: una nova invasió alemanya amb els diners com a camp de concentració, o càmeres de gas, etcètera, per asfixiar els més pobres o els menys poderosos. La política d'Alemanya contra els països del sud, i en concret contra Grècia, n'és una altra mostra. La Senyora Merkel no és més que la cara d'uns poders reals que volen conquistar i fer-se definitivament amb la riquesa turística, etc. dels grecs. I no els importa això de la Democràcia: intenten posar la por al cos dels electors amb tota mena de subterfugis i falsos arguments per impedir que els electors voten lliurement. I el mateix passa amb el Banc Central Europeu, etc. que només defensen polítiques de dretes afins als seus interessos. La societat del benestar i el benestar de la majoria de la gent els importa una merda, etc. Curiosament, a més, darrerament assistim a més manifestacions i revifament dels neonazis i l'extrema dreta, tant a Alemanya com a altres llocs significatius d'aquesta Europa dels mercaders. No és casualitat. D'una banda, posen també la por en el cos dels votants sincerament demòcrates perquè reforcen les "alternatives" de sempre; i per altra banda, es consoliden també electoralment. I això no inquieta els diners, ni cauen les borses, etc. Només si la nova esquerra sembla ser la preferida dels electors és quan posen el crit al cel i juguen amb les armes econonòmiques. La hipocresia és infinita. I la maldat i la persversió democràtica, etc. Per això, l'art, i el teatre, en concret, han de presentar la realitat i denunciar tantes falsedats. Ja sabem que el teatre no farà la revolució, però també ha d'haver un teatre diferent que ajude a revolucionar les consciències i la ment dels possibles espectadors. I lectors.

-En realitat si llegim el llibre, tal com plantetges, ens trobem amb un país i uns ciutadans que, per segona vegada, dins de la primera meitat de segle XX perden una guerra i no saben, ben bé, com empasar-se la derrota….per què?

-És evident que la Primera Guerra Mundial es va tancar en fals i va suposar una gran humiliació per a Alemanya. I això, entre altres raons, va preparar el brou per als nazis, etc. La Segona Guerra Mundial també es va tancar en fals pel que fa a determinats responsables “intel·lectuals” de la reflexió sobre un “nazisme” profund més enllà de Hitler i els seus seguidors. És el que, entre altres coses, representa el meu personatge del conómic Martin. Ell no creu tant en l’home concret (Hitler) quant en el Ser Alemany que a través seu s’expressa i desperta la conómica i les energies de la massa. Ningú conóm la derrota. O si ho fa és amb dificultats i perquè no té més remei. Els franquistes espanyols conómica vius i ben vius i no volen conómi de cap manera la “derrota” conómica que conóm significar aplicar la Llei de la Memèoria Històrica i reconèixer els crims franquistes: ni l’Església conómic oficial ni els fills, nets o familiars dels vells franquistes poden conómi una cosa així. I no l’accepten. Per què l’havien d’acceptar els alemanys que tenien, i tenen, molta més conómic intel·lectual, conómica, política, conómica, etc? El problema és que la resta d’Europa no pot consentir el revifament de tota aquesta gentola i aquesta idees. I sembla que això no s’està fent. O no s’hi fa amb la força i la determinació que caldria.

FOTO-MOLINS-680x481.jpg-Tot aquest orgull, tota aquesta derrota que dins les persones s´ha anat transformat en odi; ens enfrentem, ara, sota  el resorgiment dels nous moviments d´ultra dreta a enlloc d´Europa avivats, a més, per la crisi….?

-Em sembla prou evident. I així ho planteja la meua obra, BLUT UN BODEN (Sang i Pàtria)  ja que el final veiem quin és en realitat l'objectiu: no es tracta d'una obra historicista, ni tan sols històrica encara que tot està perfectament documentat, sinó un avís, un altre crit, contra les idees que s'imposen recuperant les velles consignes nazis, feixistes, etc.

-Per a fer front a tot això:al present I a reconèixer, reflexionant, allò que en realitat va passar amb el passat: què podem fer…?

-En primer lloc, reflexionar; no deixar-nos portar per la visió de l’individualisme postmodern i neoliberal, acabar amb les consignes del final de la conomía, de que no hi ha dreta ni conomía, etc. Etc. Etc. Cal pensar, renovar-se interiorment i lluitar honestament, cadascú de la manera que puga, per fer front i acabar amb tot això a través dels valors d’un nou humanisme, la solidaritat, una conomía al servei de les persones, etc. Etc. Etc.

-Va respondre bé, de manera degurament acurada, el món de l´educació,( la principal ferramenta que alimenta a una societat )quan es va presentar l´hora d´educar als fills de la derrota?

-Mirem el que va passar a Espanya: els fills dels derrotats, jo mateix i els meus germans i germanes, van ser educats com van poder ja que no hi havia massa possibilitats d'escapar a l'escola franquista. Però, això sí, front a tanta porqueria, els nostres pares ens van inculcar ideals progressistes de llibertat, respecte, compromís, solidaritat, etc. Formalment, no podien fer gran cosa més perquè l'escola estava reglada per a transmetre els ideals franquistes i del nacionalcatolicisme, però a casa vivíem un altre ambient. I al capdavall, l'educació real és la que rebem en l'àmbit familiar. Per això és tan inquietant el que ara passa a moltes famílies que només transmetren els valors de l'èxit, la competivitat, la violència contra mestres i professors que suspenen els fills, etc. Cal fer una reflexió en profunditat i no deixar-se entabanar pel cants de sirena que ens aboquen a un món de més misèries i oprobi moral.

-I als derrotats, com s´ha d´ajudar a educar?

-La societat sempre ha creat osibleos alternatius (assosiacions, centres, etc.) L’important és caure en el compte que cal armar-se de responsabilitat i nous valors. Després, cadascú trobarà els seus mitjans, els seus grups, etc. Per actuar de la manera més coherent i activa osible.

-De tota manera, les derrotes són lo que són perquè els vençuts són, malauradament, poques vegades exemples de templança , de comprensió, compasió…com ho veus?

-No sé si això és realment així. No podem carregar sobre els derrotats tota la responsabilitat de la derrota. Em sembla un pensament quasi pervers ja que caldria plantejar no la sinècdoque global dels "derrotats" en general, sinó dels derrotats concrets. Hanna Arendt, per exemple, critica que els Consells dels Jueus no fessen més per combatre els nazis. I possiblement té tota la raó, malgrat l'escàndol que això va suposar. En els cas de la derrota nazi-feixista potser caldria haver anat més enllà i haver arribat a aspectes més profunds. Quant a la derrota dels republicans espanyols, què més podrien fer? Sempre es pot fer alguna cosa més, clar, però la situació era terrible, el fals no intervencionisme de les democràcies europees, etc. Vull dir, doncs, que quan parlem dels derrotats, cal precisar de què i/o de qui parlem.

molins-2.jpg-Estem en una societat  estructurada d´una manera, que pareix que camina dalt un fil d´aram on el nazisme i el feixisme ens esperem a sota…..molta gent, no sé si ho saben o no, però están formant part d´un brou de cultiu molt pròxim a una filosofía i d´ una manera de veure i d´entendre la vida…próxima o susceptible a les idees dels nazis, del feixisme ….però si reflexionem la sociedat està vivim una deshumanització total i una pèrdua de certs valors per abraçar-ne d´altres que….?

Em esmbla que ja he comentat abans alguna d'aquestes coses. Per això la nostra reacció, des dels diferents àmbits, teatral, musical, etc. ha de ser adequada, raonada, contundent i artística. No ingènua i banal, però aixó amb voluntat d'una vida més artística o estètica que és, al capdavalll, una vida més ètica. Ja que, com sabem, tota estètica és també una ètica.

-Què s´ha de fer per frenar aquesta mena de III Reich:  llegir més( savent allò que llegim), conversar més (triant bé les companyies) i reflexionar els problemes des de l´arrel mirant de cara el problema i  ,a l´hora ,pensar menys amb el cotxe, les últimes tendències en modes…..?

-Tot això és vàlid i un començ. També no deixar-se influir ni manipular per la por als mercats i tots els elements amb què ens amenacen, etc. Ser més lliure interiorment i per això cal treballar la llibertat de cada dia per aconseguir també ser més responsable i més coherent públicament. I també, clar, llegir obres que ens plategen una altra visió, no només els Planeta i les campanyes de les gran editorials que serveixen als grans interessos dominants. Llegir teatre és també una manera d’anar al teatre. I de fet, potser el millor teatre no està ara sobre els escenaris, sinó en els textos.

-Quin lloc hauria o té que ocupar, en tot això, l´educació (tenint en compte que s´està deixant morir l´ ducación pública en una estrategia que vol crear corderets arrere un pastor o robots que obedeixin sense fer preguntes…)?

-Em sembla que més amunt ja n'he comentat algun aspecte. L'educació és fonamental. No només l'educació reglada sobre la qual personatges com Wert volen retornar-nos al control i el dirigisme traspassat d'un franquisme mal dissimulat o emmascarat, sinó, i potser sobretot, en els àmbits de l'educació no reglada: família, jocs, amics, xarxes, televisió, etc. Crear un ciutadà nou, més lliure i responsable, exigeix més esforç per banda de tots. I també per banda d'un mateix.

 

 

blut.jpg19084

Blut und Boden (‘Sang i pàtria’). Manuel Molins

88 páginas      15,5 x 23,5 cms.

11,40 páginas

Cossetània

 

 

1945. Alemanya perd la Segona Guerra Mundial i els aliats intenten establir un nou ordre democràtic. Però, en realitat, el nazisme ha perdut la guerra o aquesta guerra no ha estat més que una batalla en el camí de la consecució d’un nou Reich filosòfic i econòmic? L’obra ens presenta la figura del professor Martin Schwarzwald, mestre d’Alemanya, i el camuflatge de les seves idees darrere d’una retòrica brillant i poètica. Una retòrica i unes opinions que arriben fins als nostres dies i els moviments neonazis que campen de nou per Europa. Però BLUT UND BODEN (‘Sang i pàtria’) no és una proposta historicista, sinó una reflexió espectacular, aplicant-hi noves tècniques narratives, sobre la realitat europea que vivim. Potser per això, el text es pregunta, i ens pregunta, si la realitat actual no ens mostra també un cert tancament en fals de la Segona Guerra Mundial i la victòria sobre el pensament nazi.

 

Lllegir i recull de premsa:  http://www.cossetania.com/blut-und-boden-1499



Manuel Molins
Seguint amb la seva dramatúrgia “ex-cèntrica” (fora dels centres de poder i dels temes que potencien i toleren), l’autor valencià ens proposa una altra novetat per afegir a la seva llarga trajectòria plural: des de Dansa de Vetlatori a Déus, treballs i dies, passant per La divina tramoia, Trilogia d’exilis, Combat (l’última cinta de Maria Callas), Abú Magrib, Monopatins (Skaters), El somriure del crim, Shakespeare (la mujer silenciada), Una altra Ofèlia, Bagdad (dones al jardí) o Dones, dones, dones, entre moltes altres. També és autor de molts assajos i treballs de reflexió teòrica teatral. Ha participat en diferents congressos i simposis nacionals i internacionals. L’any 2006, diversos estudiosos i investigadors van dedicar el I Simposi Internacional de les Arts Escèniques a l’estudi de la seva obra, tan variada i “inclassificable”. Ha dirigit i estrenat més de trenta-vuit obres. Ha estat traduït a l’anglès, el francès, l’italià i l’eslovè, i ha obtingut més de vint premis.

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com