atlesoblit (2).jpgCazarabet conversa con...   Teresa Ibars, autora de “Atles de l’oblit” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teresa Ibars conjuga la memòria que va més enllà de nosaltres com a persones….anant  a fer i desfer envers la memòria del paisatge.

El llibre, amb molt bon tractament és editat per Pagès.

Allò que ens explica Pagès editors sobre el llibre:

Atles de l’oblit parla d’uns racons de la memòria, del paisatge i de les emocions que, com un quadre impressionista farcit de petites pinzellades, han configurat una percepció de la realitat i una manera de ser. Mitjançant un viatge que porta l’autora al cor d’un territori, el Baix Segre, i a la vida d’uns personatges, potser ja majoritàriament oblidats, en aquest llibre es fa un exercici voluntari de recordar per comprendre. Perquè quan una persona deixa de viure en un lloc i, per tant, engega un cert camí d’oblit, o veu com son pare comença a oblidar per culpa d’una malaltia que se’l menja, pot ser que aquesta persona adquireixi la clara consciència que tornar sempre resulta impossible i quan hom té aquesta certesa tan sols queda entomar qui som i on som de nou.

L´ autora, Teresa Ibars:

Va nàixer a Aitona l’any 1962 i es declara fan incondicional del seu paisatge i de la seua boira. És historiadora de formació i treballa d’arxivera a la Diputació de Lleida. És autora de diferents llibres, com ara La delinqüència a la Lleida del Barroc i de les biografies Màrius Pons Sumalla: un cooperativista comunista i controvertit i Francesc Porta. El mirall trencat de la burgesia lleidatana (juntament amb la doctora Antonieta Jarne). Ha publicat també algunes narracions breus així com algun recull de relats, de la mateixa manera que participa activament en diferents mitjans de comunicació i editorials del territori català.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-teresa-ibars-historiadora-escriptora-i-autora-del-llibre-de-relats-breus-atles-de-loblit/video/5853404/

 

 

Cazarabet conversa amb Teresa Ibars:

atlesoblit (1).jpg-Teresa, què és allò que t´ ha dut a escriure aquest llibre?-És com un exercici de plantejar com a d´esdevindre de debò una recuperació entorn a la memòria?​

-No, en absolut. El llibre va nàixer de manera natural davant un tema tan horrorós com és veure que una persona perd tots els records per culpa d'una malaltia com és l'Alzheimer. Front l'oblit vaig tenir la necessitat de fixar instants i paisatges que havíem viscut junts amb el meu pare.

-És una obra narrativa que vol guardar cura de la memòria?.Entre la del territori i la de les seves gents, oi?​ -És exactament això.-Però també és una mena d´ exercici d’empatia amb malalts, como el teu pare, que patien la malaltia d´Alzheimer?​

-La manera més natural que tenim els humans d'empatitzar, diria jo, és quan trobes una altra persona que passa per les teues mateixes circumstàncies. La meua va ser una reflexió entorn de l'oblit i la memòria precisament a partir d'aquest fet. De fet moltes persones que compren el llibre m'han dit  que elles també tenen algun malalt a casa i que els ha fet recordar molts instants viscuts entre elles o que almenys els ha obligat a aturar-se, mirar el malalt i veure'l en molts moments passats.

-És l´oblit una pedra on es cau massa sovint?.- Pot ser perque no tenim una bona educació per a fer front a l’oblit? Hi han oblits com la de la Dolors , la que feia sabó, que són aclaparadors…?

-En general oblidem de manera natural perquè el dia a dia ens obliga a estar pendents de moltes, moltíssimes situacions noves. En moltes ocasions, i això és l'exercici que he fet amb el meu llibre, oblidem sense intencionalitat, en altres amaguem situacions doloroses que de tan amagar-les passen a formar part del magma viscut que ja no ve diàriament al nostre cap, com la del Xurrero o tampoc tocava. En altres ocasions oblidem perquè nosaltres no hem estat protagonistes de les històries que també pesen damunt de la nostra manera de ser. Amb el llibre, he volgut fer una repassada d'aquestes diferents tipologies d'oblits i la veritat és que ha estat preciós veure com la memòria de molts lector, s'ha activat per associació i han fet un exercici de revisar racons del seu record que ja ni sabien que tenien.

-També retrates molt l´ efecte de l´arribada de gents en busca d´ una vida millor…què t´ ha atrapat d´ ells i elles?

 -Aquest és un tema que sempre ha centrat la meua atenció. Si us hi fixeu al llibre hi ha altres moments en els quals parlo del moviments migratoris. També parlo dels moriscos o dels jueus sefardites expulsats el 1492. Quan la gent ha de deixar el seu lloc d'origen -sigui per motius polítics, sigui per motius econòmics-, aquest és un dolor que es passa de generació en generació. Ningú vol deixar casa seua i començar en un altre lloc o almenys ningú ho vol de manera forçada. El que m'atrapa de les persones que es veuen obligades a migrar és precisament la seua capacitat de tornar a començar i tirar endavant, malgrat el dolor de la pèrdua.

atlesoblit (4).jpg-Les botigues són un episodi apart amb les botigues on hi trobaves de tot…amb tot el que significaven i aportaven ,les seves peculiaritats, les seves aulors, les teves textures…i el botiguer o botiguera que ens coneixia a tots i sabia què volíem…Què ens pots reflexionar-hi?

-En un món que prové de l'escassetat i en definitiva d'una parcel·la econòmica que no respon a les lògiques brutals del capitalisme ferotge, tenir prou amb el que tens al teu abast i que si vas a comprar-ho et cap a la senalla, és resposta intel·ligent alhora que model desitjable. 

-I el color negre , l´humà i el de no poques èpoques i el lèxic han quedat a l´arrere de la utilització actual…​

-No enten gaire què em pregunteu, però suposo que fa referència a aquell exèrcit de formigues que portaven dols continuats i que sempre temien la pèrdua de marits, fills etc. El negre a la nostra societat ha marcat i estigmatitzat...i les dones, fixeu-se que altres cultures també l'empren, són les que més sovint són les escollides per materialitzar el que sigui portant vestimenta de color negre. Ara bé repeteixo, no he entés massa la pregunta.

-I un homenatge al passat i a característiques d´ altres temps…com la de fer-se sopes escaldades…mira que eren bones…..?

 ​-Amb aquest petit homenatge a les sopes escaldades, volia fer un petit homenatge a la senzillesa i a la celebració diària de la vida. 

atlesoblit (6).jpg-Sense memòria d’allò que som com a gents integrants d’un territori poc podrem avançar amb aquest, no?, ja que ,sovint anirem caient al damunt de la mateixa errada. Ho veus així?

-Ho veig exactament així perquè entre altres coses, la meua formació d'historiadora fa que així sigui. Dit això, el paisatge canvia, els carrers canvien, els costums canvien i quasi sempre els humans som inconscients de tot aquest moviment d'aquí que, de tant en tant, és interessant fer una aturada i analitzar-nos com individus i com societat en el nostre entorn.

-Quin lloc ocupa la por en aquesta narració?---la por ens pot dur al immobilisme, a la no implicació, a la inacció…----Per què l’ésser humà té por a afrontar la seva pròpia memòria? 

​-Per la por i suposo que hi ha diferents moments al llibre que ho deixen veure, és un tema complex i difícil d'acotar. Els humans, a banda de la por a lo desconegut, tenim pors que ni sabem que tenim, ni en som conscients. La por que la meua padrina va passar quan sentia, a la guerra civil, que s'apropaven els avions per bombardejar, segur que ha repercutit a tota la família. La por del pare de no poder tirar endavant amb el seu projecte vital, per exemple amb les terres i el seu ofici de pagès, també... La por és molt complexa i en algunes situacions paralitza, però en altres (i jo m'incloc més en aquest segon grup) et fa actuar en moltes ocasions encertadament però en altres, d'una manera esbojarrada i inconscient.

-I la identitat de les gents envers els territoris? ​

-Un altre tema complex. La identitat de la gent amb el territori és un plantejament de la gent en una certa societat del benestar. Quan es te feinades a tirar endavant, aquest plantejament, crec, que ni entra en els esquemes mentals dels individus. Ara però és important reivindicar el territori i la nostra pertinença a ell... així com ser conscient que aquesta reivindicació es fràgil i no sempre està assegurada.

-La teva narrativa:un exercici de comprendre i dependre, és així? Què és allò que ens pots explicar?

-Per aprendre és indiscutible que s'ha de comprendre, però diria més per sobreviure una mica equilibradament ens hem d'obligar a mirar d'entendre el que ens envolta i el que ens ha precedit. Si fem aquest exercici de comprensió, de ben segur, pacificarem moltes pors i guerres internes i això sí que és aprendre a viure.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com