La Librería de El Sueño Igualitario

9788499759968_04_n_1.jpgCazarabet conversa con...   Josep Maria Prim i Serentill, autor de “Històries misterioses de l´Ateneu Barcelonés” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es tracta de la novel-la finalista del Premi Josep Pla de l´any 2016. L´obra dins la col-lecció Lo Marraco de Pagès Editors. L´autor és en Josep María Prim.

Allò que ens diu la editorial:

L’angoixant vida de l’Ateneu Barcelonès de la postguerra potser és una metàfora força encertada per explicar les glòries, poques, i frustracions, moltes, del país. Carles Fages de Climent, un home de l’Alzamiento però ideal per a salvar la docta casa, és foragitat pel tinent general Despujol Sabater, el primer president del franquisme, però que només dura quatre dies perquèels llibres li generen al·lèrgia”. El substitueix el “camarada” Luys G. Santamarina, que elimina la llengua catalana de l’Ateneu. Quant als nois i les noies que entrem a l’Ateneu com a socis, amb dinou o vint anys, a partir de l’acabament de la dècada dels cinquanta, aviat ens adonem que cal fer la revolució cultural i jurídica, o sigui, democratitzar els estatuts de l’Ateneu i donar força i modernitat a la cultura que es genera a la casa. Som els joves contestataris. “Els rebels que volen cremar l’Ateneu.” Alguns dels personatges d’aquesta novel·la, vaja.

 

L´autor, en Josep María Prim:

Josep Maria Prim i Serentill ha guanyat uns quants premis de teatre, de novel·la i de novel·la històrica, i els ha publicat, com Inadaptat (Premi Elisenda de Montcada, amb jurat femení); El gran rei Jaume I el Conqueridor (Premi Roger de Llúria); Joan Prim, revolucionari i home d’Estat; He mirat la terra, novel·la en què preveu la crisi de la societat actual, premiada per Òmnium Cultural l’any 2006. També ha publicat assaigs, com Rotary, entre la globalització i el localisme; L’altra cara de Barcelona, fi nalista del Premi d’Assaig Trias Fargas i publicat pel grup Planeta; Cinc genis de la ciència moderna; El racisme, un dels grans reptes de les societats modernes; Marcats per l’escola franquista; L’esperit de Josep Trueta; Contra la Franja (els quatre darrers, a Pagès Editors); L’Opus Dei, els Legionaris de Crist, els Kikos i la lluita per al poder en el Vaticà, publicat a l’editorial Ciutat Vella, de Barcelona; llibres de cultura general, enciclopèdies, etc.

 

 

Cazarabet conversa amb Josep María Prim:

12819863693_05a40012ca_b.jpg-Amic, d´on sorgeix aquest llibre; arrere quina mena de necessitat naix?

-El llibre Històries misterioses de l'Ateneu Barcelonès brolla de la necessitat de la gent jove, o que se sent jove, de comunicar-se amb altres persones semblants i també diferents.

-Ens pots ficar un xic en antecedents: com era l´Ateneu abans de que tu li prenguis el pols històric per escriure aquesta història de històries?

-L'Ateneu Barcelonès era una entitat cultural atapeïda d'història i i de llegendes però dominada per franquistes o gent no gaire integrada en la tradició cultural i catalanista de la Docta Casa .

-Perque, en realitat, és una història de històries, oi?-Per què des de la portada ho plantetges com una trama d´ històries misterioses?

-El meu llibre no vol ser, ni és,una (o la) història de l'Ateneu Barcelonès, que per això ja hi ha altres textos de gran categoria intel·lectual, com el llibre dirigit pel catedràtic d'Història de la Universitat de Barcelona, el professor Jordi Casassas. Jo he fet una novel·la històrica en què he intentat reflectir les aventures (algunes còmiques, altres patètiques, altres tràgiques...) viscudes sobretot per una generació de joves (que s'anaven fent grans...) socis de la casa  des dels temps del franquisme encara molt dur, fins a la democràcia massa aigualida. Vull recalcar que si he gosat escriure el llibre "Històries misterioses de l'Ateneu..." és perquè vaig ser un dels socis més actius en el llarg, i sovint arriscat fins a rebre amenaces de mort, camí vers la democratització i catalanització de la Docta Casa. 

- l´Ateneu com a centre de reunió de ments de tota manera de pensar-hi amb la llibertat i amb moltes perspectives o mirades, oi?

-Les persones que es feien socis de la casa tenien un comú denominador: amor a la cultura... i alguns i algunes ganes de lligar, que també és una forma de cultura i no cal dir que del bon amor, potser del més gratificant.

-Com eren els personatges que poblaven l´Ateneu de Barcelona?-Quin protagonisme tenen dins aquesta trama quan pareix que allò més protagonista és el propi Ateneu com a lloc de confluencia d´una trama d´altres històries?

-El casal del carrer de la Canuda número sis de Barcelona, estatge de l'Ateneu Barcelonès des de fa més de cent anys, és un edifici senyorial molt estimat pels barcelonins i pels catalans en general, com també ho és la rica història de la institució. Vet aquí un dels motius que fan que, segons en quins temps, calgui pensar en aplicar el numerus clausus.

-A l´indret físic que és l´Ateneu qui fa cap¿ i per què?sota quines necessitats o cencant què?-Llegint el llibre m´adono que és una mena de trencaclosques….com ho has fet èr compondre´l com ho fas….?

-Que si llegint el meu llibre el lector s'ha adonat que (més que una novel·la històrica!) he parit un trencaclosques? Bona pregunta, sí, senyor; però la resposta potser es troba en el fet que, en voler narrar senzillament els esdeveniments que tenien lloc en el número sis del carrer de la Canuda de Barcelona, de tant en tant em sentia arrossegat pel que passava a l'Assemblea de Catalunya, a la catedral de Barcelona, als Caputxins de Sarrià, a Comissions Obreres, en el PSUC, al carrer on la policia apallissava una manifestació de capellans, etc. I és que l'Ateneu Barcelonès mai no ha tingut vocació de tancar-se al país, on els trencaclosques han abundat, i abunden sovint.

-Un Ateneu és un lloc de convivència i de convivències de pensaments e idees, veritat?-Un lloc perfecte per alimentar les imaginacions en torn a crear històries, veritat?. Un lloc on trobar-hi noltes inspiracions…-Tot i que la inspiració és només això, després cal fer-se amb treball de tota mena, des de la documentació fins a l´estudi i la redaccióQuè en spots comentar-hi?

-És ben cert que la Docta Casa, .i sobretot el seu jardí romàntic atapeït de peixets de colors, de tortugues amagades estiu i hivern, de palmeres altes  i que tenen arrels misterioses, és un espai en què la inspiració et ve a raig fet tant si vols com si no vols.Però després et cal fer el treball a la magnífica biblioteca del mateix Ateneu.

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com