La Librería de El Sueño Igualitario

eixamlogo.jpgCazarabet conversa con...   Rafael Vicent Arnal, de L'Eixam Edicions.

 

544673_3239370629202_828311332_n.jpg-Rafa, per què et vas ficar a fundar i/o treballar amb una editorial com, tenint en compte que és una editorial petita? Per cert, per quèEixam ?. Què significa L´ Eixam?

-Vaig començar de llibrer la primavera de 1976, després vaig col·laborar a l'editorial de Jesús Huguet (jesús Huguet Editor) on vam crear la col·lecció "L'Eixam", als primers anys de la Transició, quan el PSOE pactà amb la dreta descavalcar la via 151 per al procés autonòmic valencià i forçà la retirada de Josep Lluís Albinyana com a President de la Generalitat (preautonòmica), i aquest es reincorpora al seu despatx professional li propose a ell i a Jesús Huguet la fundació d'una editorial per a treballar i incidir en la societat civil des del món de la cultura. Aixina naix “Editorial Bonaire”on editem diversos llibres fins esgotar els nostres minsos recursos financers. Arribat a aquest punt, patim una denuncia al registre de “marques i patentspel registre “Bonaire” a càrrec d'unprofessionald'aquest afers que ens demana diners per el registre... la causa potser fora que el darrer llibre editat “Puta Misèriahavia estat un èxit de vendes i ens podria traure uns diners... la realitat era que amb el “Puta Misèriahavíem cobert les pérdudes d'anteriors publicacions i...

Renunciàrem al nom incorporàrem nous companys al projecte i donem pas a una altra editorial: L'Esquer, que és la continuadora de “Jesús Huguet Editor” i “Bonaire”. Amb aquest nou segell, vam continuar editent fins l'esgotament financersempre ha estat i està ben difícil el mantenir una editorial independent on, “la militància cultural” estiga per damunt del resultat econòmic... L'Esquer, com Bonaire, embarrancà finalment i vam vendre els drets editorials dels llibres més reixits, per liquidar deutes.

Pel camí, d'alguna manera havia aprés l'ofici d'editor.

A principis dels anys 90 ja vaig fundar amb Joan DolçL'Eixam Edicions”, amb criteris més professionals, sense renunciar als ideològics o “militantsdins d'allò que fora possible... anys després Joan Dolç va optar per incorporar-se al mon del audio-visual, documental i cinematogràfic i em vaig quedar tot sol a l'editorial donant-li un gir cap a materials per a l'ensenyament sense abandonar mai la línia anterior d'assaig, narrativa, poesia... allò d'anar fent dins de les nostres minses possibilitats.

-Per què et vas plantejar des d’un primer moment que la teva seria una editorial, més que res( tot i que publiqueu també en llengua castellana) de llengua catalana?

-Perquè és la meua llengua i la del meu país, editorials en castellà les hi ha a milers... tot i això editem en castellà sobre tot temes de memòria històrica que tenen un cert interés al món hispano parlant.

10365841_900069906686547_4358132434633219404_n.jpg-Per què no ens presentes a Editorial L´ Eixam?

-L'Eixam és una editorial independent que en aquest moments, com totes, intenta sobreviure a la desfeta general del món del llibre, si desapareixen estes editorials, l'empobriment cultural, memorialista, ideològic... serà irreparable. En això estem.

-Amb quins medis vas partir perquè no té que ser gens fàcil?

-Amb l'esforç del nostre treball, una voluntat de ferro i poca cosa més, això sí, ja tenia una llarga experiència al món del llibre en totes les seues vessants.

-Quin és l’equip humà de L´Eixam?

-En aquest moments, dues persones i la meua col·laboració voluntària i sense remuneració, dins de les meues limitacions.

-Des de quina filosofia neix o sigui quina és la vostra idiosincràsia?

-Venim del valencianisme cultural i polític, entenent el nostre valencianisme no com una ideologiaaixò no existeix al meu parer— si no com a un posicionament ètic i de resistència al davant de l'opressió cultural i política que pateix el nostre petit país. Personalment sóc un home d'alenar llibertari — definir-me com anarquista seria pretensiós per la meua part— , agnòstic i de formació marxista per allò del materialisme dialèctic com a base per analitzar la realitat i la història. Pot sonar contradictori però... eixa és la meua realitat.

-Sota quines il·lusions surt al carrer?

I-ntentar aportar alguna cosa des del món d ela cultura per aconseguir una societat més lliure, més tolerant, més justa-

-Amb quines perspectives de futur, partintavui i d´ ara?

-El futur està per vindre i el present és molt fotut però... Quan ho hem tingut fàcil? Doncs... a continuar el combat. Estic convençut que anem a viure esdeveniments històrics a molt curt terme. Ahí començarà el futur.

10256472_871068139586724_271044405428785416_n.jpg- Rafa, es va mirar, L´Eixam, en algun mirall o en alguna altra editorial… et vas inspirar en algú?

-No, es allò d'anar fent i treballar i viure d'acord amb la conciència.

-En pots contar com ha sigut, des de la vostra fundació el camí com a editor i com està anant, tenint en compte el temps que estem vivint i que amb això del llibre i de  l’ofici d’editor tot és molt, molt difícil?

-Crec que està un poc explicat a la primera pregunta. L'ofici d'editor —en el nostre cas— és indestriable de la nostra activitat militant, sense aquest component no existiríem.

-Quines temàtiques vol o acaricia L´Eixam ?

-Aquelles que ajuden a configurar l'utopia de l'Home Lliure, en majúscules, amb tots els ets i els uts, amb la més ampla accepció que es puga imaginar.

-Rafa, des del compromís es poden editar bons llibres d’assaig, pensament, historia?

-I tant, la resta es porga, manipulació i “panquemaos sense coure

-Quina tirada teniu per cada títol?

-Depén, des de 300 a 1000 segons que i qui.

-Ja sabem que els peixets grans es mengen als xicotets i el mercat editorial no es lliura, per a res, d’aquest fetaixí la desfeta amb els grans grups editorials és bestial….Ací és on la premsa deuria de jugar un paper més que important, però sovint fa costat , encara més, al més poderós. Com vos tracta la premsa , Rafel ?

-Practicament no existim, llevat d'algun llibre puntual, algun autor en un moment determinat... la premsa generalista està en mans dels grans grups editorials, i solen dedicar majoritàriament els seus comentaris, entrevistes i espais als seuspatums”, si damunt estem a la perifèria de l'estat, i editem en català del País Valencià, patim una doble discriminació... un fer la .

-Rafa, explica’ns com tries allò que vas editant?. Com et planteges el tractament del material?

-He participat d'alguna manera en l'edició de més de tres-cents llibres al llarg de la meua vida, millor o pitjor escrits segurament però dignes, tots han tingut un contingut honest, un cert missatge o testimoni positiu al nostre minso entendre, no hem publicat mai llibres de llegir i tirar, bufanúvols de ·modernos” dedicats a la lectura induïda al món educatiu... la temàtica del llibre, el testimoni, possiblement siga el factor principal, sempre dintre de la nostra línia per altra part ben eclèctica.

monica.jpg-Què és allò que et motiva d’una ploma? I d’un llibre, teu pregunto com a lector i com a editor?

-La sinceritat i la honestetat del relat, la manera de contar-ho. Els correctors d'estil que utilitzen moltes editorialsnosaltres en molts casos els hauríem d'haver utilitzat però, els pressuposts econòmics no ens ho permetentenen una contrapartida negativa: al remat tots escriuen igual... o paregut, i això també lleva frescura i resulta un tant avorrit. Seria un tema per a un llarg debat.

-Què et va motivar en el cas que ens ocupa avui,EL DEL LLIBRE “D’un temps...” i el de Votar o decidir?

-D'un temps... és un llibre que descriu una etapa ben important i prou desconeguda de la nostra història contemporània, quan dic nostra dic del País Valencià, els darrers anys del franquisme i la transició en clau espanyola, monàrquica, pastada i garbellada ens l'han contat per activa, per passiva, radio, tele, “tierra, mar i aire”... testimonis com el de Pasqual Moreno des d'un òptica republicana són ben escasos... per això mateix.

Votar o decidir, és un llibre senzillament esplèndid, ben raonat i argumentad i amb tot el respecte que li tinc a António Pérez i la seua trajectòria, estic totalment en desacord amb el seu posicionament de militància activa per l'abstencionisme electoral pel que fa a la política, i com Voltaire diria allò de:

537424_580651431961731_1318678871_n.jpgNo estic d'acord amb el que dius, però defensaria fins la mort el teu dret a expressar-ho

I endemés de dir-ho, conseqüentment, ho hem fet, es a dir ho hem publicat. El llibertaris a l'himne de “la Varsoviana” conegut popularment com “A las barricadas” tenim una estrofa ben il·lustrativa d'això mateix:

El do més preuat, es la llibertat, i cal defensar-la amb coratge i fe.

-Com ha sigut treballar amb tots dos autors?

-Una satisfacció plena atés que són dos companys, de diferentssensibilitatsideològiques, però amb moltes més afinitats del que poguera pensar-se, que m'han distingit i honorat sempre amb la seua amistat i companyonia i amb qui compartisc, amb tots dos , utopies i anhels.

-A qui penses, Rafa, que va destinat aquest llibre?

-A totes les persones en general, que no tenen el cap de suro que, dissortadament, hi han molts, però... ahí rau el nostre treball, i en això estem.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com