51cJ7Mi+B0L._SX353_BO1,204,203,200_.jpgCazarabet conversa con...   Mercè Jordà i Manel·la, autora de “Aquella olor de pa. Vivències d’una nena fins a l’adolescència (1933-1951)” (Brau)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mercè Jordà i Manel-la escriu un llibre de vivències, editat per Brau Edicions, d´una nena—ella mateixa-- fins a l´adolescència, entre 1933 i 1951.

Podríem dir que l´autora indaga sobre la primera part del franquisme i l´impacte al damunt d´una societat, tot vist i viscut en primera persona per una nena en el seu camí fent-se gran.

El llibre esdevé quelcom més que un testimoni en primera persona. És colpidor.

Aquest testimoni forma part de la col-lecció Norfeu de la editorial Brau.

L´autora, Mercè Jordà:

Mercè Jordà va néixer a Banyoles, l´any 1933.Els seus primers records són de la Guerra I de la posguerra,quan visitava al seu pare a la pressó. Aquests són els anys que recorda en aquest llibre. Després es va casar i va tenir tres fills. A Figueres, durant molts anys, va obrir una Acadèmia de Tall i Confecció sistema Martí. En una segona etapa va treballar a la Llibreria Surrealista de Figueres. Una vegada jubilada, va apendre a utilizar un ordinador, se´n va comprar un i va anar escrivint els seus records.

 

 

Cazarabet conversa amb Mercè Jordà i Manel·la:

Dd-tO3gXUAAh9KM.jpg-Mercè, amiga, què és allò que et va fer escriure els teus records?-Per què pares la narració al complir els divuit anys?

No es que pari,,, les vivències de nena fins l’adolescència es va acabar, jo  em vaig casar els vint anys ,era una altre  vida per tant una nova etapa.

-El fet de tindre al teu pare a la presó. Què significava per a la teva família?  I a vos, en particular, com et senties ?

-Per      un garant sofriment , la falta del meu para , igual la família ,la gent  del barri o carrer tothom sàvia que el meu pare era un home bo ,que estava injustament  tancat , ell  ,, i molts  d’altres , la manca del meu  pare em feia sentir malament 

-La veritat és que les olors queden com molt dins de nosaltres i dels nostres records més íntims, més particulars…per què hi penses què és això?

-Les olors   que quedant  impregnades , és per alguna  raó, per a mi , el pa ,té una història viscuda  en una fleca  on pels matins  el pa ha sortit del forn ,aquella olor no es pot comparar  , amb el pa que es ven  ara .

- Com recordes que va ser el teu pas per l´ escola?-Com era conviure amb la resta de nens i nenes…alguns d´ells fills i filles guanyadors de la guerra---si és que podem dir que una guerra té guanyadors?

-Era  ben normal ,almenys per a mi ,,,  hi havia una monge que sempre  tractava  molt  diferent  a les nenes  benestants  , però , no li  donàvem importància 

-Pel fet d´ ésser una xiqueta que tenia al seu pare a la presó se’t mirava diferent?. D´ alguna manera vas “sentir” la repressió?

-No sé si em miraven   diferent ....jo no em vaig   avergonyir  mai de res .Reprensió? no,  no ,nomes que a mi no amb varen  fer  ´´Convidant ´´  un costum  Banyolí.Sí ,aquell temps  ,volia ser  Convidant , Ara   amb els anys ......m’avergonyiria

aquellaolor2.jpg-En aquest llibre, com en altres projectes testimonials i documentals, està molt, molt present l´ Òmnium Cultural de l´ Alt Empordà. Què ens pots comentar del teu treball, del seu ajut….?

El meu llibre , feia molts temps el tenia  fet ,en una ocasió  els vaig  demanar  a Òmnium l’Alt Empordà  per a que  el llegissin , per saber  que en pensaven , els va agrada r, jo  tenia ganes que es publiqués ,els vaig demanar com ho podia fer .Es varen portar  molt bé em varen assessorar   en tot ,sobre l’editorial , en la presentació , en molts detalls ,van ser i són una gran gran  ajut .Per part  d´ Òmnium L’Alt Empordà  varen iniciar varies  entrevistes   a tot els que havien sigut  nens de la guerra ,  gravades i filmades fetes  en un CD ,on hi som tots  ,també  un individual  per cada un,  Per cert  ,ha sigut  un treball  acurat  , molt ben fet i molt encertat.

-Són els llibres testimonials una ferramenta de primer ordre enfront l´ oblit o una manera més, un estris fonamental, per a fer memòria?

-No sé el que és , jo he volgut  que  es  recordi  que els petits ho passat molt malament ,i quedi  constància del canvi d’una generació a l’altre.

-Però el llibre també vol tindre una influència social, no?. Conta’ns per favor.

-Influència  social ?  quina influència? No entenc  la pregunta

-Quin esdeveniment ,amiga, sempre recordes des que tens memòria i que creus va poder marcar un abans i un després com a persona?

-El record  més punyent ...  EL  MEU PARE, quan la seva curta malaltia , jo acabava   de fer 17  anys ... i la seva  pèrdua  , crec que es per ell que he volgut  escriure  aquets  records  La seva   pèrdua  em va  marcar.

-Allò que és ben cert és que amb el llibre i amb el teu caminar per la vida has deixat un empenta ben singular amb tots i totes els que han passat per la teva vida. Ho veus així?

-No ho sé, no ho crec...he passat  per la vida com una persona més ...Record  o emprèn-te,per una cosa o altre , tothom ens deixa.  

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com