La Librería de El Sueño Igualitario

978849034728.jpgCazarabet conversa con...   Montse Assens, autora de “Apartheids” (Cossetània)

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre-poemari des de la ploma de Montse Assens que s´ha fet amb el 41é Premi Marià Manent de Poesia.

El llibre, editat per Cossetània, està dins la editorial Quaderns de la Font del Cargol.

Allò que ens conta la editorial:

El poemari de Montse Assens, Apartheids, Premi Marià Manent 2017, reflecteix el compromís de l’autora amb la societat. És una reflexió sobre la condició humana i la seva prepotència a l’hora de posar límits a les llibertats. És un intent de sacsejar consciències, de fer aflorar sentiments i de reclamar els drets humans.

Amb un lèxic ric, un llenguatge planer i un ritme adequat, el llibre no divaga entre eufemismes i utopies ensucrades. Queda ben reflectit en la temàtica general plantejada i, sobretot, en els títols dels quatre apartats en què divideix el poemari: “Murs”, “Tanques i filatsCamí dels refugiats”, “Reixes, camps i presons” i “Llibertat (?)”.

La poeta, Montse Assens Borda Viu a Premià de Dalt, on participa activament de la vida política, social i cultural. Membre fundadora de l’Associació de Relataires en Català (ARC). Membre d’Arts i Lletres i de l’Associació d’Artistes de Premià de Dalt. Premis: Ramon Ferrando Adell (2007 i 2016), Artur Simó (2008), Josep Grau i Colell (2011 i 2014), Antoni Ferrer (2012), Foment Martinenc (2013), Salvador Estrem i Fa (2014), VII Premi literari Drac, Venus de Badalona (2015), Festa d’Elx, Poeta Pastor (2016), Miquel Martí Pol, Josep M Ribelles, Marià Manent (2017). PublicacionsIndigent, com jo (2007), Secrets acariciats (2010), Glops de nit (2012), A l’altre costat de la pell (2015), El bes de la nit (2017), Bugada(2018).

 

 

Cazarabet conversa amb Montse Assens:

Foto-Montse-Assens.jpg-Amiga, què és el que t'ha dut a escriure un poemari mirant a la llibertat de les llibertats? Per què l'anomenes Apartheids?

-Des de sempre he lluitat per la llibertat i els drets humans. Mai he entès la repressió com a solució a un suposat problema. Tampoc entenc cap a on vol anar la societat on vivim, però el que tinc clar és que no m’agrada la direcció que porta. Sóc incapaç d’assimilar que en el segle XXI, en comptes d’avançar de forma intel·ligent, es faci un retrocés social i cultural de la manera més aberrant possible. I tot per l’ànsia de poder. La societat crea fronteres, delimita l’espai per governar-lo. Les persones, creient-nos lliures, som més presoners de la nostra vanitat. Apartheids és el món que hem creat, un món tancat per fronteres, murs, tanques, filats que delimiten, no només la llibertat dels altres, sinó també la nostra pròpia llibertat.

–Montse, quin concepte tens de la poesia? - I què et motiva a ésser poeta?

- Per a mí la poesia és despullar-se davant del món per poder expressar amb llibertat tots els neguits, les emocions, les quimeres, les reflexions... les veritats, les pors. És el meu mitjà per rebel·lar-me, per alliberar els sentiments que duc a dins. No sé què em motiva a ser poeta, però igual que quan pinto un quadre em deixo portar per al moment, per la inspiració vingui d’on vingui i per la inquietud agosarada de plasmar el que sento, quan escric també ho faig. I de la mateixa manera que el resultat pot ser un quadre ben abstracte, a vegades un poema també ho és. Però sé que la lectura que en faci cadascú serà diferent. I d’això es tracta, un poema, igual que una pintura, ha de despertar sentiments diferents als ulls que la miren o que el llegeixen.

Què t'inspira a tu a l'hora “de pensar en poesia” i de dur a terme l'acte de dur-la a terme amb l'escriptura?

-Tal com deia abans, em motiva el moment actual, les inquietuds i l’entorn que estic vivint, les injustícies que em fan sentir impotent i em fan rebel·lar per denunciar-les, amb l'estil que jo sé, fent versos. El fet de plasmar-los sobre paper, és el millor sistema que conec per compartir-los.

Veig, "hi noto, gairebé palpant" molt de desassossec envers “lo social” en la teva poesia. És així? Què ens pots comentar?

-No sé si és per l’educació que he rebut o per l’entorn on he crescut, però em sento compromesa amb el món. Voldria deixar un lloc millor als meus fills. Les persones treballem molt, donem la vida pels nostres fills, i si no sóc capaç de lluitar per deixar-los un futur millor, no sé de què em serveix treballar tant per donar-los només coses materials. És quelcom recurrent en mi la preocupació pels infants. No entenc una societat que fa notícia d’un infant que mor en una situació accidental i després és capaç d’obviar els milers de nens i nenes que moren en el mar, o de fam, o enmig d’una guerra absurda generada per l’avarícia de poder. Què passa, potser és que aquells nens no són dels nostres? La prepotència d’occident no té límits. És aquesta mena de classisme, racisme, o digueu-lo com vulgueu, el que em revolta. És aquesta bena als ulls que som capaços de posar-nos per tal de viure feliços, per tal de pensar que això ens queda lluny, que no ens pertoca a nosaltres solucionar els problemes del món, que ja tenim prou feina amb el nostre entorn. En fi, m’indigna tant que els versos d'Apartheids denoten el meu neguit particular.

–Una societat a la qual si parlem, mirant el tema que tu toques ací en aquest poemari les llibertats, aquestes es veuen sacsejades i maltractades, no?, i sembla que cada dia més? -Crec que vivíem ambmés llibertat” fa 20 anys que ara…o és una sensació. Què en penses?

-No sé si fa 20 anys érem més lliures, però sí que sé que ara som esclaus de nosaltres mateixos. Vam sortir d’una dictadura, però hem permès crear-ne una altra de pitjor, una d’invisible però més cruel i feixuga. Vivim subjectes a les normes, a les lleis, a la corrupció que això comporta per part de qui ostenta el poder, i ens creiem protegits enmig de tantes normes sense adonar-nos que aquestes ens empresonen i ens delimiten la llibertat. Una mica més de cultura i de civisme no li aniria pas malament a aquesta societat.

S'ha substituït la por per la llibertat?

-No. S’ha substituït la llibertat per la por. La humanitat ha lluitat molt temps per la llibertat. Ens inculquen por per poder-nos limitar. El poder de la por ha existit sempre, i ara més que mai. Per poder ser lliures cal tenir cultura, coneixement del món i del nostre entorn i ser valents per lluitar per la nostra llibertat. És complicat, ho sé, però no és impossible.

Molts murs, tanques, trampes, reixesmassa perquè la societat les pugui suportar, oi? Els teus poemes parlen d'això, veritat?

-Els poemes d’Aparheids parlen d’això. Em costa molt assimilar que els humans siguem capaços de posar tanques i barreres a les persones que fugen de la guerra per salvar els seus fills, que siguem capaços de gastar milions d’euros en armament i soldats per impedir el pas als refugiats en comptes de destinar-los a què aquestes persones puguin tenir una vida més digna. Tot plegat no deixa de ser pur interès econòmic, avarícia de poder. És un despropòsit. Pel que fa a les presons, fa molt temps que vaig com a voluntària al centre penitenciari de joves a fer un taller d’escriptura, i allí he conegut persones condemnades per delictes lleus de robatori i després veiem polítics corruptes que estan al carrer tot i haver-nos robat milions d'euros que podien haver anat destinats a cobrir les necessitats de les persones més necessitades.

tuG8hXrm_400x400.jpgQuè passa dins teu quan veus els camps on són ficats els refugiats de zones en conflicte?

-Em bull la sang, em sento impotent davant de tanta injustícia i falta d’humanitat. Se'm fa un embolic al cervell, perquè sóc incapaç d'entendre i d'assimilar com podem ser de cruels els humans. Quin dret tenim nosaltres a quartar la llibertat de les persones més vulnerables? Sincerament, a vegades he de desconnectar per poder avançar. I aquest és el perill, que desconnectem i convertim la situació en normalitat. No em veig capacitada per lluitar contra aquesta barbàrie. Per tant, procuro col·laborar tant com puc amb les ONG's que dediquen esforços per pal·liar aquesta crueltat.

–La nostra mar, la Mediterrània s'ha convertit en un gran i peregrí cementeri… una tragèdia tan diària que ja no se li fa, parlo com globalment, ni cas, oi?

- S'ha convertit en quelcom tan quotidià que pot passar desapercebut... Així mateix. És demencial que normalitzem aquesta situació. Fa un any, 33293 era la xifra de persones que figuraven en la llista de morts dels últims 5 anys. La majoria, ofegats a la Mediterrània. Ara aquesta llista ja s'ha quedat curta, per això cal que prenguem consciència del que està passant i que actuem.

–Amiga Montse fas com a quaderns de poesia amb els que cadascú d'ells “toquen” un tema que et genera desfici interior?

-Potser sí, cada poemari que escric reflecteix un tema que em preocupa. Fa anys vaig escriure un que parla sobre els drets dels infants i denuncia la situació en què s troben milions de nens i nenes en l'actualitat. Altres poemaris parlen sobre els indigents "Indigent, com jo", de l'Alzheimer, les malalties mentals, incendis forestals, un altre sobre el vi i la terra, perquè jo sóc de terra de vins, altre parla d'amor i desamor i les relacions entre les persones "Bugada". "Apartheids" parla de fronteres i de llibertat, però sobretot dels drets humans, igual que l'últim poemari publicat "Ostatges polítics". Ara que faig una mica el recompte de què he escrit, m'adono que tots naixen d'una inquietud, i que totes les meves inquietuds tenen un caràcter social.

Ets poeta molt social, molt ètica i molt propera a les problemàtiques, oi?

-Sí, tal com he anat dient, em preocupen molt els problemes socials. Així i tot, no em considero ni millor ni pitjor persona, perquè en definitiva faig gairebé com tothom, em sento impotent i no actuo, almenys el suficient perquè el resultat sigui el d'aconseguir una societat millor i més justa. Suposo que amb aquests versos intento sacsejar consciències. Si sóc capaç d'aconseguir-ho, ja em puc donar per satisfeta. –Quins poetes tens com “de capçalera? Què hi cerques amb la poesia? Els meus poetes de capçalera, ara són molts, però de jove, quan vaig descobrir la poesia, els meus poetes eren Miquel Martí Pol i Maria Mercè Marçal. El meu pare, sempre, ens recitava poemes i els versos ja formaven part de la meva vida. La poesia em va obrir tot un món on poder acaronar els sentiments i gaudir-los en llibertat. En la poesia cerco això, aquesta llibertat de pensament que m’ajuda a ser més persona.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com