anygelada (1).jpgCazarabet conversa con...   Lluís Rajadell, autor de “1956, l’any de la gelada” (Comuniter)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lluís Rajadell narra en un llibre, reeditat per Comuniter què va passar l´any 1956 amb la “mítica” gelada de l´any 1956.

El periodista de la Val-de--roures Luís Rajadell ha escrit una de les cròniques més importants com a escriptor i com a narrador que observa l'entorn per a plasmar-lo en cròniques. Es tracta de la crònica que ens compta la “gelada” (gelada) que l'any 1956 va marcar un abans i un després en la vida social i econòmica de tot el nostre territori Cazarabet i més enllà. Rajadell se centra en la capital de la comarca turolense del Matarranya perquè és la seva terra, el seu poble. La Vall-de-roures va ser un dels quals més va sofrir aquell cruixit del febrer del 56 en els seus arbres i, sobretot, en els seus bancals d'olivar que vertebraven anys i anys d'història.
El fred siberià va trencar l'hivern a partir del 2 de febrer del 56, pocs van pensar que aquell dia sota aquest intens fred acabés amb la seva quotidianitat, moltes coses van canviar per un “capritx” de l'hivern. El fred glacial va aparèixer per a canviar les coses i el va aconseguir.

Es considera l'ocurrència de gelades, registrada en l'abric meteorològic (és a dir a 1,50 metres sobre el nivell del sòl), amb 0 °C. Aquesta forma de definir el fenomen va ser acordada pels meteoròlegs i climatólogos, si bé moltes vegades, la temperatura de la superfície del sòl pot arribar a ser 3 a 4 °C menor que la registrada en l'abric meteorològic. Cal sintetitzar amb aquesta definició: es consideren temperatures baixes aquelles temperatures inferiors a les que permeten l'activitat normal de la planta.

Existeixen diferents tipus de gelades, depenent del seu origen es classifiquen en: gelades de radiació, gelades mixtes, gelades d'evaporació i gelades de advección com la que es va donar en el 56. Aquestes es presenten en una regió quan aquesta és "envaïda" per una massa d'aire fred la temperatura del qual és inferior a 0 °C. Aquest tipus de gelades es caracteritza per la presència de vents amb velocitats iguals o superiors als 15 Km. /h i el gradient de temperatura (variació de la temperatura amb l'altura) és negatiu, sense inversió tèrmica. Les àrees afectades són extenses i la nuvolositat no influeix sobre la temperatura, que experimenta variacions amb la marxa horària. Les plantes es refreden per contacte.
Com a conseqüència de les baixes temperatures, en la planta se succeeix el següent: un afebliment de l'activitat funcional reduint-se entre altres coses les accions enzimàtiques, la intensitat respiratòria, l'activitat fotosintètica i la velocitat d'absorció de l'aigua; un desplaçament dels equilibris biològics frenant-se la respiració, fotosíntesi, transpiració, absorció d'aigua i circulació ascendent i finalment la mort cel·lular amb la destrucció dels teixits

El llibre .

“1956, l´any de la gelada” de Lluís Rajadell des de Comuniter analitza, investiga i narra ,amb una crònica detallada i sensible, la terrible “siberiana” que va propiciar la més dramàtica de les gelades que encara avui es recorda, passant de la memòria comptada de pares a fills.

El llibre, còmode de llegir en qualsevol lloc i lloc, pel seu petit format es llegeix amb facilitat, intensitat, ganes i mostra com van ser aquells dies i les seves conseqüències. Les oliveres es van convertir en les principals víctimes de manera directa, però després estava el sobreviure amb dignitat i l'enfrontar-se al dia adía. Rajadell ens compta aquesta lluita i ens descriu els moments de la gelada com si ell l'hagués presenciat. Sens dubte, aquest periodista de l'Herald, ha fet una mica més que un bon treball amb aquest llibre. Cal tenir molt en compte aquest llibre, aquesta crònica periodística, si es volen entendre molts reflexos d'avui dia que ho són per aquelles distants circumstàncies.

Alguns dels més interessants testimoniatges els reflecteix, Rajadell en el seu llibre. José María Masià Mañà de 15 anys explicava: “Treballava al camí Queretes, però vam haver de parar perquè la dinamita no explotava...vam haver de posar-los (es refereix als cartutxos) prop de la foguera, però ni així s'escalfaven...”.

El fred, recorden els testimoniatges, era tan intens que els animals salvatges no trobaven res per a menjar ni llocs on poder tornar. Masià recorda: “Anaves per la muntanya i trobaves molts ocells morts de fam, set...”.

Molta gent va deixar de sortir a treballar durant unes dues setmanes. Les baixes temperatures van ser, a més d'agudes, persistents.

Rajadell destaca: “La gelada va ser de vent, la qual cosa va escampar en fred per tots els racons del terme...”(es refereix al de Vall-de-roures). Molts testimoniatges relaten que les temperatures en aquesta localitat van ser de -15 °C. Les gelades es van estendre afectant, de manera especialment crua, a l'olivar (que comença a gelar-se a partir dels -8 °C). Moltes basses d'aigua es van gelar de tal forma que ni encenent foc en la seva superfície s e acovardien. Però aquesta zona geogràfica no era l'única afectada. Molts llocs d'Europa van sofrir la fuetada de l'intens freda geladora, causant morts i temperatures que a Suïssa van arribar a -34 °C.

Però Rajadell se centra, sobretot, en aquestes terres i com a bon periodista i documentalista s'endinsa en hemeroteques buscant un testimoniatge directe. El suplement de Lluita, diari d'Alcanyís, relata que “el fred era tan intens que acompanyat de vent amb ràfegues del nord-est, va gelar el riu Guadalop en diferents sectors...”.

Seguim, gràcies al llibre de Rajadell que explica: “el panorama no millora fins al 27 de febrer” i el diari Lluita informa que: “segons l'observatori de Berlín, les onades de fred han acabat”. El meteoròleg que treballa en la televisió autonòmica catalana, Francesc Mauri, assenyala: “Aquesta “siberiana” va ser l'episodi de fred més intens de tot el segle XX, tant per la intensitat com per l'excepcional durada....un termòmetre de mercuri va rebentar al Principat d'Andorra”.

Les oliveres del territori Cazarabet van trobar al febrer del 56 la seva mort, la majoria van patir. L'economia local va sofrir un cop més que brutal, definitiu. Els més damnificats, com en gairebé totes les desgràcies, van ser les famílies més humils. I què van fer, la primera reacció va ser “decapitar-les”(a les oliveres) pel tronc, tallar-les de tall i així esperar que del tronc sortissin noves oliveras. Altres pagesos, simplement, les van arrencar des de l'arrel clavada en la terra…. Del tronc i branques més gruixudes van fer llenya i la van vendre. Van tallar bruscament amb la seva propietat olivarera. L'única cosa que es va incrementar, per tant, va ser la producció de llenya de oliveras.

Una altra gent va deixar que els camps de oliveras gelades es van transformar en camps erms, sense més.

Només una dada que ens facilita Rajadell”com a conseqüència directa de les gelades es van arrencar, en pocs anys, unes 3000 hectàrees de oliveras…”.Ens preguntem a què es van dedicar les terres que van quedar “lliures” de oliveras. Segons la recerca que ens trasllada Rajadell “a la sembra, vinya i ametllers”.Conseqüència directa també la van patir els molins d'oli… Paquita Miralles, filla del propietari del molí del “Maquiniste” explica: “ van ser uns anys de ruïna. En lloc de fer negoci ens endeutem. La gent ens portava olives per a moldre, molt poques i gairebé tot l'oli li ho portaven per a casa…poc després de la gelada el meu pare va tallar la pineda i va dedicar els seus ingressos a pagar els deutes del molí…”.Rajadell ens recorda que la gelada no va ser suficient càstig, l'octubre del 57 va tenir lloc la riuada més important que es recorda, fins i tot més ruïnosa que la del 2000.
Tornem a la gelada els seus danys van ser quantificats, el 23 de febrer del 56, quan aquesta encara no havia passat en 540 milions de pessetes. Va haver-hi també una moratòria fiscal amb el pagament de la contribució rústica: així es podia pagar sense recàrrec la contribució de l'any 1956 al 1960. I el Ministeri de Treball, segons el diari Lluita, va concedir dos milions de pessetes per a fer front a l'atur a la província de Terol.

Es van impulsar propostes d'obres públiques (la majoria frustrades) per a pal·liar l'atur: el recrecimiento del pantà de Santolea, la construcció del pantà de la Balma, el ferrocarril Teruel-Alcanyís. D'aquests exemples que assenyala Rajadell cap es va dur a terme i les conseqüències van ser molt negatives. Així els ciutadans van triar l'aventura d'anar-se de la zona que els va veure néixer cap a ciutats que consideraven amb moltes més possibilitats. Zones com la del Matarranya perdien el 3% dels habitants entre 1940 i 1950, però quan va arribar la gelada, es va marcar un abans i un després. La reducció de la població es va quintuplicar de la dècada dels 50 a la dels 60. Les terres catalanes amb el clavell, la indústria més pròxima o les explotacions mineres van ser els principals llocs laborals en els quals aquests ciutadans van trobar “refugi”.

Un membre destacat de la societat del Matarranya, Enrique Micolau, no va creure que fomentar l'economia de la zona passés per potenciar l'olivar, així pensava que per a aprofitar els recursos del municipi de Vall-de-roures s'havien de demanar millors comunicacions, ampliació del regadiu i promoció del sector turístic.

La profunda crisi va afectar a tots els sectors socioeconòmics. Parla Rosario Gil, modista: “Aquell hivern tenia importants encàrrecs, però quan van veure la magnitud de la gelada de les oliveres van venir les dones que van encarregar roba i llavors ja no me la podien pagar…”.

Una altra cosa que destaca Rajadell és que no van ajudar res les tècniques de cultiu antiquades.

Avui dia caminar pels racons d'aquest ampli territori, al qual ens referim, encara guarda i ensenya les petjades d'aquell dramàtic episodi. Així moltes parts conserven grups d'oliveres aïllades, moltes mutilades. En el nostre present temporal encara es contempla aquell episodi com un esdeveniment excepcional.

Mai millor dit: “La siberiana gelada del 56 manté fresca la nostra memòria sobre aquell temps.”

L' escriptor i periodista, Lluís Rajadell; és fill de la Vall-de-roures i llicenciat en periodisme; però a més Rajadell és escriptor. Per a arribar on ha arribat, Rajadell, va deixar l'agricultura i va estudiar l'ofici d'explicar allò que passava. Aviat va publicar diversos articles en periòdics i revistes comarcals fins que va fer el salt professional als mitjans de comunicació, concretament al periòdic La Comarca i posteriorment a l'Herald d'Aragó. Les seves columnes, notícies i articles els escriu bàsicament en castellà, però també amb el català, que és la seva llengua mare. El català és la llengua que utilitza com a escriptor en les seves obres narratives, aquestes en la seva majoria estan editades per l'Associació Cultural del Matarranya.

 

 

Cazarabet conversa amb Lluís Rajadell:

anygelada2 (1).jpg-Lluís, com és que has tornat a reeditar aquest llibre que si no recordo malament va sortir, per primera vegada, editat l´any 2007? Què et va fer editar amb Comuniter dins la seva col-lecció Es un decir?

-La primera edició, de 2007, va correr a càrrec de l’associació cultural Repavalde, del meu poble, Vall-de-roures, i està exhaurida des de fa uns quants anys. Coincidint amb el 60 aniversari de la gelada, el 2016, es van publicar algunes coses sobre este fet històric i vaig pensar que pot ser tindria sentit reeditar el llibre. El vaig revisar i actualitzar i vaig proposar la ideia a Comuniter, que va acceptar i de la qual cosa els estic molt agraït. Penso que és un dels primers llibres escrits en català publicat per una editorial comercial aragonesa, si no el primer.

-Què aporta aquesta edició de nou? Has pogut incorporar quelcom? Què ens pots dir?

-El cos central del llibre és el mateix, però he aprofitat per corregir alguns errors i afegir algun testimoni i informació que he recollit des de 2007, com les referències a la gelada que inclou el Pla de Millora de l’Olivar, elaborar pels sindicats franquistes l’any 1957 per intentar regenerar l’oleicultura provincial i rellançar l’economia de les comarques olivareres que tan havien patit els efectes de la gelada. La realitat es que el Pla no es va aplicar i no va servir de gran cosa.

-Amic i què és allò que en el seu dia et va fer esciure 1956:l´any de la gelada?

-La principal motivació va esser la de coneixer millor i divulgar entre les noves generacions un episodi històric que va marcar la vida del meu poble i que va quedar imprés per a sempre a la memòria de les generacions de mon iaio i mon pare.

-És la crónica llarga d´un periodista que indaga sobre com fou aquella gelada que a primer de l´any 1956 va assolar una bona part de l´interior est peninsular?

-Sí, jo considero el llibre com un reportatge llarg, potser que siga així influit per la meua professió de periodista. Però, encara que oriento el treball al meu poble, la situació va esser equiparable a bona part de la meitat oriental de la Península Ibèrica. Les conseqüències econòmiques, demogràfiques i fins i tot polítiques van tindre dimensions estatals.

-Tot i que indagues molt sobre les conseqüències de la gelada, quines foren? quines afectacions van donar-se?

-La primera va estar la pèrdua de l’olivar, la principal font d’ingresos de la gent llauradora, que allavontes era la pràctica totalitat de la població. Afegida a este contratemps va arribar una onada devastadora d’emigració cap a les ciutats i també cap a l’extranger per a guanyar-se la vida. Entre els que van marxar a altres països, mon pare, per exemple, que se’n va anar a França.

-És de suposar que el procés de documentació ha sigut, podriem dir, una aventura molt treballada però plena de satisfacció una vegada veus el resultat final, oi?

-Al parlar d’uns fets relativamente recents, n’hi ha abundosa informació i numerosos articles de premsa, a més dels testimonis de molta gent que ho va viure en primera persona i que encara ho pot contar.

-Els testimonis orals són molt, molt importants i enriquidors. Com fou tot aquest treball de tractar amb les/els que van conèixer i viure directament la gelada del 56 i, en particular, el fet de fer memòria i veure com la feien.

-Els testimonis són una part fonamental del meu treball. Al meu entendre, li donen, a més, molta vida al relat. Tota la gent a la que vaig acudir a la recerca d’informació va esser molt atenta i va estar disposada a contar-me les seues vivències des del primer moment. Treballar amb la gent va esser molt enriquidor.

-Quan de temps vas invertir en escriure aquest llibre? Sorgeix tot des de “la pensada” en fer un reportatge i una amplia crònica?

-La primera versió la vaig tindre enllestida en cosa d’unes setmanes. Ere el treball de fin de carrera de Geografia i Història a la UNED. A l’arribar el 50 aniversari de la gelada, vaig ampliar amb una mica més de tranquilitat aquella redacció inicial per  publicar la primera edició de ‘1956, l’any de la gelada’ amb Repavalde.

-La zona de la que eres –Val-de-roures- va ésser de les més afectades. Què en recordes tú dels primers d´escoltar les primeres contalles?

-Com et deia adés, les referències orals a la gelada del 56 van esser constants des de la meua infantesa per part de mon pare i mon iaio i, en general, per tota la gent gran del poble. Va esser una fita hisòrica per a ells.

anygelada (3).jpg-Quines condicions es van donar per a que passés allò que va passar?

-La posició de borrasques i anticiclons a Europa va propiciar l’arribada de tres onades succesives d’aire siberià molt fred cap a Espanya. Va esser una situació atmosfèrica anòmala que va provocar la gelada més intensa de tot el segle XX, i la sensació de fred es va veure incrementada pel vent intens. Va esser un episodi extrem de les temudes gelades negres, sense rosada.

-Quants dies va durar i com va anar afectant, a banda dels sectors primaris, a la vida diària?

-Les gelades van durar des del 2 fins al 21 de febrer. Van esser catastròfiques per a l’agricultura però, evidentment, van afectar a tots els àmbits de la vida local.

-Amic sempre es parla molt de l´agricultura, però “la gelada” com va afectar al sector ramader?

-No tinc documentades afeccions greus per a la ramaderia, que, per exemple, va patir les conseqüències de no poder abeurar perquè els punts d’aigua estaven gelats durant jornades senceres en que el termòmetre no va pujar de 0 graus. Però no he constatat que hi haguere baixes entre els bestiars pel fred.

-Encara es veuen pels bancals els efectes de “la gelada del 56”. Com i de quina manera?

-Moltes oliveres es van arrencar per destinar la terra al altres cultius, com la vinya o els ametllers, però la major part se van tallar per la soca per reconstruir els arbres a partir dels rebrots. Els camps de tota la comarca n’estan esquitxats d’oliveres formades a partir d’estos rebrots, que al meu poble nomenem pollissos.

-Va acelerar o va fer que molta gent canvies la manera de conrear els camps o fins i tot la forma de guanyar-se la vida?

-Va obligar als llauradors a cambiar l’olivar per altres cultius i molts d’ells van haver de cambiar d’ofici a l’emigrar i deixar les seues cases i famílies enrera. Però la modernització de les tècniques de cultiu que proposava el Pla de Millora de 1957 no es van aplicar o van tardar moltes dècades en arribar. Sobre tot consistia en reduir la presencia de llenya improductiva als arbres en benefici de la rama que fructifica.

-Con van esdevindre les afectacions socioeconòmiques?

-L’olivar ocupave unes 1.300 hectàrees a Vall-de-roures l’any 1956, més que tots els altres cultius junts. Esta extensió va quedar improductiva, una circumstància traumàtica per a l’economia local. A continuació va arribar l’onada migratòria que va privar el poble de molts dels homens i dones més jovens i emprenedors.

-A aquelles terres on les oliveres o d´altres conreus van quedar assolades per la gelada què es va fer?

-La principal alternativa a les oliveres va esser la vinya, que es veia allavontes com un cultiu amb moltes possibilitats de futur. Encara que els primers anys el raïm ere rendible, actualment està en decadència per falta de viabilitat econòmica.

-Però per apuntalar aquesta desfeta de la gelada l´any, el 1957, va tindre lloc una riuada —crec recordar que en forma de gota freda-- i es diu que més grossa que la de l´any 2000. Com ho recordes? Què ens pots dir?

-Tothom coincideix que la riuada de 1957 va esser pitjor que la de 2000. Les dues van produir-se com a conseqüència de gotes fredes, que a Vall-de-roures nomenem llevantades. La crescuda del riu Matarranya i les avingudes de barrancs i afluents va emportar-se algunes de les millors terres de cultiu, un fet que va arredonir la crisi agraria.

-Amic em parlat, ja, del procés de documentació, però ens agradaria que ens pugueres contar la metodologia de treball com t’ho has fet per a ficar ordre a allò que anaves documentan?

-He treballat en tres fonts principals d’informació: documentació, hemeroteca i testimonis orals. Respecte a les informacions de premsa, la principal a estat el diari Lucha, actualment Diario de Teruel. Va estar també una bona guia per seguir l’evolució de la gelada i de l’emigració a la que jo anava afegint testimonis i dades documentals. La bibliografia no afronta la gelada de forma mongràfica però les referències que he trobat m’han ajudat a contextualitzar els fets i a valorar les conseqüències. Una molt destacada va esser la caiguda de les divises de les que disposava l’Estat al deixar d’exportar oli, un problema que va desembocar en el Pla d’Estabilització primer i  en el ‘Desarrollismo’ més endavant. Quasi que es podria dir que la gelada de l’olivar de 1956 va transformar radicalment l’economia del país.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com