00106519925777____3__1200x1200.jpgCazarabet conversa con...   Daniel Closa, autor de Antropocè: la fi d´un món. Guia per entendre com estem alterant el planeta” (Angle)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre ple de reflexió que és, en realitat, una guía per a poder entendre com estem alterant el planeta.

És editat per Angle i es tracta d´una edició plena de compromís...i a més, és un llibre ple de qualitat..en Closa és de les millors plomes i més contrastades que, avui en dia, podem gaudir, per exemple podem tirar de: http://ciencia.ara.cat/centpeus/autor/ 

Allò que s´ ens explica des de l´editorial Angle:

Els meteorits, els canvis en l’activitat solar o el moviment dels continents són factors que han alterat les condicions de vida en el planeta Terra. D’uns anys ençà, però, el responsable directe d’aquestes alteracions és l’ésser humà. Amb l’esclat de la població, la revolució industrial i la tecnologia nuclear, els humans incidim directament en les condicions del planeta. Estem davant una nova era geològica, l’Antropocè.

Daniel Closa parla d’un tema tan incòmode com necessari, la fi del nostre món. I no d’aquí a milions d’anys, sinó que gairebé es pot albirar a l’horitzó. Per revertir la situació, o almenys mitigar-ne les conseqüències, cal prendre consciència que són necessàries mesures globals. Estarem a l’alçada d’un repte d’aquesta magnitud?

«Si ens limitem a maquillar una mica el nostre comportament amb accions boniques però irrellevants, el món que previsiblement deixarem als nostres fi lls estarà sotmès a unes tensions mediambientals molt importants. No fer res i deixar que ho solucionin (si és que poden) les generacions futures és una opció, però no és la meva

L´autor en Daniel Closa: Nascut a Barcelona el 1961, és doctor en biologia i investigador del CSIC. Actualment dirigeix un grup de recerca a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona. És autor de nombroses obres de divulgació científica, com Blocs de ciència, 100 enigmes que la ciència encara no ha resolt, 100 mites de la ciència, Triviacat Ciència, 100 preguntes sobre el càncer (amb Salvador Macip) o 100 secrets dels oceans (amb Esther Garcés). A més ha escrit diverses noveŀ les, entre les quals destaca El camí de la pesta (Premi Sebastià Juan Arbó), publicada per Capital Books.

Un divulgador científic que ens fa estimar la ciencia en tota perspectiva i sentit:

https://agora.xtec.cat/iessecretaricoloma/eso/daniel-closa-un-cientific-apassionat/

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/nom-programa/Les-entrevistes-de-La-tribu-Daniel-Closa/audio/617261/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-entrevista-rafael-santandreu-daniel-closa-pensamiento-cientifico-felicidad/2194615/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-mitos-ciencia-plantas/1293693/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/a-punto-con-la-2/punto-la2-closa/3436799/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/a-punto-con-la-2/punto-2-espacio-ciencia-daniel-closa-pluton/3411818/

https://icientificats.wordpress.com/2010/07/12/la-vanguardia-entrevista-a-daniel-closa-ni-el-frio-resfria-ni-el-alcohol-combate-la-resaca-%C2%A1mitos/

 

 

Cazarabet conversa con Daniel Closa:

antropoce (4).jpg-Daniel diries que estem en plena época de l´antropocé? Què està portant com a conseqüència aquest període temporal?

-En plena època encara no. Tot just estem al començament. Per això encara tenim un cert marge de maniobra per mirar de reconduir els canvis i evitar que siguin massa intensos.

-Daniel, em fa l´efecte que aquest llibre, Antropocè: La fi d´un món. el senties com quelcom més que necessari a escriurenecessari i precís, no? per què?

-Doncs perquè hi ha situacions en les que cal prendre decisions importants. I el primer pas per això és entendre el que està passant. Si no ens adonem de la magnitud del problema no ens hi posarem. També cal entendre quines són les opcions que tenim per actuar. Quines són les seves limitacions i quins problemes comporten. Perquè no hi ha solucions màgiques. Cada decisió comporta uns quants problemes, però no fer res en portarà molts més. Tot això cal saber-ho i a partir d’aquí tots plegats hem de posar fil a l’agulla.

-Per molt que tot allò que no sigui o vinguí de lo humà ho canvie tot o moltquè passa quan això ho porta a terme l´ésser humà, de manera més o menys directa?O estem en un temps en que en qualsevol fenòmen està lo humà per damunt de tot?

-El que passa és que l’activitat humana ha arribat a tal punt que ja no podem parlar de natura no humanitzada. Fins als racons més allunyats del planeta hi ha l’empremta dels humans, de manera que la distinció entre natural i humanitzat ja ha perdut el sentit. Potser no estem al damunt de tot, però ja ho modulem tot. Això no és dolent en sí mateix i segurament era inevitable. El principal problema és que, de n spot, ho fem sense cap mena de control ni mirament.

-Amic, veiem que has escrit varies novel-les ; que n spots dir d´aquesta faceta teva?—a banda de la que cultives més que és la que fa referencia a la divulgació científica--. Com ha estat aquesta aventura envers el món de la ficció, tot allò que es ficció des de la mirada d´un científic?. En la teva novel-la guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, “El camí de la Pesta” es demostra que, per desgràcia, la realitat pot superar ,i de fet ja ho fa, a la realitat…?

-En el cas de les obres de ficció, resulta curiós veure el poc partit que li treuen a la ciència la majoria d’escriptors. Suposo que es una conseqüència d’allò de dividir l’ensenyament entre “ciències” i “lletres”. Però la ciència, els seus avenços, la manera com afecta la societat, els problemes que comporta,... tot això és un camp excel·lent per fer obres de ficció. Jo, al menys, m’ho passo molt especulant sobre les llums i les ombres de l’avenç científic.

antropoce2 (1).jpg-És la época o l´era de l´ antropocè perque és l´etapa en que l´”antropos” o sigui l´home i les seves accions estan deixant la major de les empremptes damunt el planeta?

-Correcte. Entrem a l’antropocé quan l’acció de l’home, o millor, dels humans, ja passa a ser un factor determinant en la inámica del planeta. Això no afecta només al clima. També inclou fenòmens com la desforestació,  la contaminació, les extincions tant de plantes com d’animals,…

-Perque per petits que siguin certs comportaments; com aquests són seguits i constants, ja fan molt de forat a tot plegat, oi?

-El problema és que som més de set mil milions de persones al planeta, i això exerceix una pressió enorme sobre tots els ecosistemes. A més, per obtenir menjar, energia, transport i tot el que ens permet viure be, seguim aplicant sistemes que eren útils quan només hi havia dos o tres mil milions de persones però que per set mil milions, i encarant ja els vuit mil, doncs comencen a presentar massa problemes.

-Un forat que afecta, directa o indirectament, per pasiva o activa a la nostra salut, oi? Explica´ns-I a la salut del planeta que, al cap i a la fi, està influenciada per tot i per tots, no?

-En realitat el planeta no té problemes de salut ja que ell seguirà fent d’una manera o altre. Pensem que al llarg de la seva istoria la terra les ha vist de tots colors. Des de glaciacions fins a impactes de meteorits, moviments dels continents i extincions massives. El canvi és la norma al planeta. Qui ho tindrà fumut som els humans, que estem adaptats a un determinat clima i unes determinades condicions. Si les alterem, tal com estem fent a base d’abocar gasos amb efecte hivernacles, omplint-ho tot de plàstics, eliminant boscos i esgotant les zones pesqueresdoncs qui en patirà les conseqüències serem nosaltres. A les mosques, als virus i a moltes altres espècies no els anirà malament i la vida seguirà, amb nosaltres o sense.

antropoce (3).jpg-Quan ens adonavem de que som, avui i ara, l´actiu més important ,per a i per a mal, en el destí del planeta?---crec que més aviat per a mal,però…--

-L’important és prendre conscient cia i deixar de buscar excuses. Caldrà modificar la manera com vivim, però això tampoc és res d’estranys. La nostra vida no te res a veure amb la dels nostres avis, de manera que la capacitat per adaptar-nos als canvis la tenim de sobres. Només cal que ara ho fem amb una mica de seny i incloent els efectes ambientals al càlcul de guanys i beneficis de qualsevol activitat.

-Vivim dins d´una gran conspiració que, en bona part, ens construim nosaltres?

-No crec que sigui una conspiració. Hem viscut com criatures que no han de pensar en les conseqüències dels seus actes i ara ens adonem que això ja no pot seguir així. Fa una mica de vertigen quan t’adones que et fas gran i que has d’agafar les regnes de la teva vida. Doncs a nivell d’espècie ja hem arribat a aquest moment.

-L´era de l´antropocè és l´antesala de l´extermini del medi ambient i de no poques espècies vives?

-Ho ien si no prenem mesures per controlar-ho. La decisió és nostre. Però, de nou, el medi ambient seguirà endavant. El que passa és que potser ien un nou medi ambient que no ens agradarà gens.

-Ets un divulgador científic que escriu llibres i que seu passa fent aquesta feina….Ets un divulgador clar i rotund,però entretingut des de la teva manera de contar…és precís apropar la iencia així per entretindre i fer que d´aquesta manera aprenguem de millor manera?

-En realitat la ciència s’ha d’apropar a la societat de totes les maneres possibles. Així podrem triar si ens hi volem acostar de manera més entretinguda, de manera més profunda o de manera més divertida. Cada persona i cada moment demana una aproximació diferent i l’important és disposar de totes les opcions.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com