Sin-título-1.jpgCazarabet conversa con...   Jesús M. Tibau, autor de “A mig camí de la incertesa” (Cossetània)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El relator i escriptor Jesús Maria Tibau escriu un recull de relats curts que són tot un encert i un entreteniment lector de primer ordre.

El prolífic escriptor no és la primera vegada que escriu i edita amb Cossetània…

Allò que explica la sinopsis:

Dels setze llibres publicats per l’autor, aquest és el vuitè recull de contes; fet que demostra el seu idil·li amb el gènere. La capacitat per la síntesi, per concentrar emocions en poques línies, arriba al límit amb els nanocontes finals que arrodoneixen el recull.

A mig camí de la incertesa és un catàleg d’emocions i personatges a la corda fluixa de la vida, sense drames exacerbats, sense estridències, en trànsit no saben cap a on. El passat i les il·lusions formen part del paisatge.

Contes amb tendresa i humanitat.

L´autor, en Jesús M. Tibau:

En Jesús M. Tibau: Natural de Cornudella de Montsant (1964) i tortosí per amor. Especialitzat en relats breus, n’ha publicat fins ara vuit reculls, com El vertigen del trapezista, Una sortida digna o El noi del costat del padrí. També ha publicat poesia, novel·la i dietaris, i ha participat en més de quaranta llibres col·lectius. Entre altres, ha guanyat els premis Marian Vayreda, el Mèrit de les Lletres Ebrenques, el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre i el premi Terra de Fang.

Des del 2007 gestiona el blog literari Tens un racó dalt del món, que va rebre el Premi Blocs Catalunya 2009. Presenta el programa de televisió del mateix nom a Canal 21 Ebre, coordina el Club de Lectura de Tortosa, impulsa el col·lectiu dilluns d’Arts al Forn i organitza diverses activitats, com la Jornada Literària a Cornudella de Montsant.

 

 

Cazarabet conversa amb Jesús Maria Tibau:

Sin-título-2.jpg-Jesús Maria estem al davant, altra vegada, d’un llibre de relats des de la teva ploma…et sents com a peix dins l´ aigua amb aquest gènere?; per què ?

-Exacte. La literatura breu és el meu hàbitat natural. Em permet jugar amb les paraules, improvisar i ser lliure de cap trama o de l’estructura que requereix una novel·la, a banda que em fatiga i em comporta un gran esforç el treball previ de planificar aquesta estructura. Prefereixo deixar-me portar per les emocions que em transmeten les imatges que em vénen al cap o les paraules que vig escivint.

-Com els definiries als relats i a la unitat que és A mig camí de la incertesa?

-Són relats de temàtica similars als anteriors, amb personatges humils i senzills, i situacions quotidianes, que intento observar des d’una altra perspectiva, amb una mirada humana, a la recerca de les emocions que ens envolten. Sobre l’estil, segueuixo el camí d’escriure relats cada cop més breus, intentant buscar l’essència de tot plegat

 -Per que d´ incertesa n’hi ha i no poca, tot i que sigui “ a mig camí”, veritat?...parlem de la incertesa de la vida, de les decisions que tenim que prendre .....

-Jo sóc una persona bastant indecisa, i trasllado aquesta indecisió als meus personatges (o a l’inrevés). No tinc respostes a les grans preguntes de la vida, ni tan sols a les petites, però cada cop, amb els anys, procuro simplement gaudir del paisatge, sense patir pel destí on em porta el camí. Aquesta incertesa de vegades fa por, però hem d’aprendre a conviure-hi, com passa ara a tot el món, immers en una gegantina incertesa.

 -Et diré que allò que em pareix és que el fil conductor de tots els relats és la naturalitat de les trames, dels personatges i de tot plegat…què ens  pots dir?

-En principi no hi ha fil conductor, excepte, certament,  el meu propi estil, l’aparent naturalitat amb què passen les històries que, a simple vista semblen d’una gran normalitat, però que en el fons atresoren grans emocions.

hqdefault.jpg-Tots i totes ens podem veure reflexats ací en aquestes històries,no? i és perquè no hi ha cap mena d’existència extraordinària, ni de fets estridents…

-En general ens podem sentir identificats plenament. Cada cop utilitzo menys els recursos fantàstics, i m’inspiro més en la realitat, però  també hi ha algun conte de ciència ficció o de gènere negre, tot i que, en el fons, ens parlen d’emocions molt compartides.

-Són retrats reials, carregats de quotidianitats…

-Sí. Hi ha personatges aturats al semàfor, que baixen les escombraries, que visiten el metge de capçalera, o que acompanyen la seva filla al tren. Coses que tots fem.

-Amic Jesús vas construir aquest llibre de relats seguint un fil conductor en concret o una idea..o sigui sabies que aquests relats tenien que anar acompanyats els uns dels altres….i presentats com en una unitat d’unitats?

-Normalment mai busco un fil conductor dels contes, a excepció de No és la derrota, sinó el vent, on a tots els contes apareixia un mitjó caigut a la vorera. Sóc més escriptor de contes que de llibres de contes. De tant en tant els recullo en un llibre, i la selecció de congtes que hi entren és una mica arbitrària, en funció dels que tinc disponibles en aquell moment. Però com que hi ha certa trajectòria cronològica en escriure’ls, es potr apreciar alguna diferència entre els reculls.

-És ben mirat  un llibre de relats que ens duen pel trajecte de la vida…la vida que pot ser, per un moment, la meva, ,la teva o la d’una tercera persona…?

-Crec que són contes humans, vitals, on els pas del temps, o la por al pas del temps, hi juga el seu paper, així com totes aquelles il·lusions que d’alguna manera es van quedant per aquest incvert camí.

maxresdefault.jpg-Pot ser el secret del llibre aquesta incertesa que tenim tots els dies en obrir els ulls al davant d’un nou dia o a l´ arrere de la seva ombra quan s’acaba…oi?

-Suposo que tots patim aquesta incertesa de la vida, o tots la gaudim. A qui li agrada mirar una pel·lícula i que li expliquin el final? Doncs això, gaudim de la pel·lícula, tot pot ser més senzill.

-I també part de l’èxit por ésser aquesta identificació constant que fem de manera directa o indirecta,oi?

-Qui llegeix el llibre vol sentir-se identificat, ser partícep d’alguna manera d’allò que viuen els personatges. Part de l’èxit d’un llibre rau en la implicació de cada lector; són imprescindibles, sobretot en un recull de contes sense final precís.

-Amic Tibau, ens pots fer cinc cèntims d’allò que portes entre mans ara....què estàs preparant-hi?

-Jo estic escrivint sempre, dos, tres o quatres coses diferents. M’agrada jugar, pessigar, fins que de vegades m’emociona un projecte concret. És l’avantatge d’escriure literatura breu, pots saltar d’una cosa a l’altra. Tinc a mig escriure i pendents de publicar més reculls de contes, poemaris i idees per a narracions més llargues, però a curt termini està prevista la propera publicació d’un poemari i d’un dietari que, atesa la incertesa de tot plegat no podem saber quan veuran la llum.

També he iniciat recentment un projecte de relació directa autor-lectors a través de la pàgina de mecenatge L’Aixeta https://jesusmtibau.aixeta.cat/

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com