La Librería de El Sueño Igualitario

145_lopez_versos.jpg39_crespo_marcelino.jpgCazarabet conversa sobre...   dos publicaciones recientes de la Institució Alfons el Magnànim

 

 

 

 

Institució Alfons el Magnànim ens brinda dos publicacions tant diferents con benvingudes per aquest estiu.

Es tracta de la biografia de Marcelino Menéndez Pelayo des de la ploma de Mario Crespo López i del llibre de poemes, des de la col-lecció Estudis Universitaris, que regirá al voltant de la poesía i transició doctrinal en la València que va del período del Barroc a la Transició, Versos a plena plana des de la ploma analítica d´Antoni López Quiles.

http://www.alfonselmagnanim.net/?q=val/Llibres/marcelino-men%C3%A9ndez-pelayo

http://www.alfonselmagnanim.net/?q=val/Llibres/versos-plena-plana

 

Ens apropem una miqueta a la biografia de Marcelino Menéndez Pelayo:

Sobre el llibre biogràfic sobre la figura del humanista Marcelino Menéndez Pelayo, podemapropar-vos a la seva sinopsis:

(Santander, 1856-1912) és, sens dubte, un dels humanistes més importants de la història contemporània espanyola, no només per la seua prolixitat (les seues obres completes ocupen setanta volums i el seu epistolari vint-i-tres) sinó per la varietat d'àmbits que va tractar, com mostren La ciencia españolaHistoria de los heterodoxos españoles o Historia de las ideas estéticas en España. Format a Barcelona i Madrid i coneixedor de les principals biblioteques europees, va ser catedràtic de la Universitat Central, acadèmic i director de la Biblioteca Nacional.

La biografia de Mario Crespo López es recolza, amb un estricte ordre cronològic, en un bon nombre de significatives cartes, així com en fragments literaris i hemerogràfics d'època, desvetllant una rica personalitat no exempta de passions i disgustos. La paraula, la vivència i les relacions de Menéndez Pelayo de ben segur que sorprendran al lector i li aproparan a una època especialment difícil.

L´autor d´aquesta biografia que és la 38 que edita la Institució Alfons el Magnànim, en Mario Crespo López, podem dir. És doctor en Història per la Universitat de Zaragoz i diplomat en Filologia Hispànica per la UNED. És profesor de secundària en llengua i lietratura i associat a la Universitat de Cantabria. Pels seus treballs investigadors ha merescut diferents premis. Ha publicat més de 40 monografies, on ha tractat , especialmente, aspectes envers la historia regional i cultural. Per exemple per a la Fundació Larramendi ha preparat la edicó digital de les obres de Rodrigo Jiménez de Rada, Juan de Mariana, José María de Cossío y Enrique Menéndez-Pelayo, a més d´un estudi que vincula a Menéndez-Pelayo i a Catalunya. Des de la editorial Càtedra ha editat les obres de teatre de Antonio Hurtado de Mendoza i seleccions de relats de Álvaro Pombo i Félix de Azía i la preparació d´una antología de textos de Marcelino Menéndez-Pelayo.  A més, col-labora amb el diari de Santander Alerta, un dels seus articles, l´any 2005 va ésser mereixedor el premi internacional de periodismo Miguel Hernández. Entre 2006 i 2007 va esciure i va dirigir tres documentals sobre la figura de Menéndez-Pelayo. Els seus darrers llibres han sigut: Cervantes en tiempo de Pereda y Menéndez-Pelayo y El cancionero de José María de Cossío. Una memoria poética del siglo XX.

I ara ho fem a Versos a plena plana. Poesia i transmissió doctrinal en la València del Barroc a la Il·lustració:

L'objectiu de Versos a plena plana. Poesia i transmissió doctrinal en la València del Barroc a la Il·lustració, és el d'estudiar la producció lírica del període foral i el primer segle privat d'institucions pròpies valencianes que pogueren protegir i impulsar l'escriptura creativa en valencià; des d'inicis del segle XVII -temps del popularisme, de l'oralitat i l'efímer- fins a les propostes finiseculars del XVIII, fràgils, esgotades, supervivents i, a vegades, creatives i modernes. Així es pot establir un pont literari entre les rutilàncies daurades del segle XV i -deixant per un altre moment l'estudi del segle XVI per l'especifitat que mostra- el seu corresponent enllaç històric de la Renaixença, amb aquella mirada enyoradora a la medievalitat, un pont que recupera el fil conductor de la productivitat poètica que no s'havia perdut mai, per damunt dels daltabaixos de qualitat i quantitat que s'observen durant el període triat: la producció popularista i la de qualitat compartiran, ací, el designi de transmissió doctrinal.

L´autor, en Antoni López Quiles, també ha participat en altres llibres i/o pubicacions: http://www.alfonselmagnanim.net/?q=val/search/node/Antoni%20L%C3%B3pez%20Quiles%20language%3Aca

És sacerdot i doctor en filología per la Universitat de València, institució a la qual també és profesor. Com a filòleg s´ha interessat i ha investigat la toponimia local i la historia del llenguatge administratiu. Ha centrat els seus estudis en la literatura didáctica i de creació , tant del Barroc com del período de la il-lustració. S´ha dedicat, també a mantindre la tradició del llenguatge bíblic i litúrgic en la historia valenciana i, finalment, a banda de la tesi doctoral, la seva, dedicada al Barroc i a la Il-lustració del valencià en els àmbits homiètic i literari, s´ha ocupat d´analitzr àmpliament l´obra literaria de Joan Roís de Corella.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Ro%C3%ADs_de_Corella

http://www.escriptors.cat/autors/roisj/pagina.php?id_sec=3502

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com