La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Assumpta Montellà, autora de "115 Dies a l'Ebre. El sacrifici d'una lleva" (Ara)

 

115dies (2).jpgMolts són els historiadors i estudiosos de la Guerra Civil Espanyola que venen a dir que última gran batalla de la Guerra Civil , fou la batalla de l´Ebre.També la qualifiquen de la batalla decisiva( tot i que ,pot ser , tot estaba més que decidit en aquells moments el curs de la guerra) i també aquesta batalla, coneguda com la dels cent dies( tot i que van ser més de cent dies) fou la més sagnant. Fos com fos en aquesta batalla, allò que encara és més indiscutible és que en ella va participar la lleva del biberó….els més joves que participeren en la guerra i que es van deixar la vida…Tots coneixem, en el dia d´avui ,gent o descendents de la lleva del biberó…a tots els pobles, on tothom es coneix, estaven comsenyalatsperquè, a més, personificaven la imatge de la tristesa per la lluita que s´anava perdent….per la República, i els seu esperit ,que s´anava apagant. Assumpta Montellà analitza, gairebé pam a pam, aquesta participación dels més jovens a les trinxeres i ho fa am,b un llibre que estem segurs causarpa sensació….es fica dins la batalla i escarba sota el sacrifici de la Lleva del Biberó. Assumpta Montellà ja ensacostumats a una manera de contar certs esdeveniments històrics d´una manera , a més d´amena, dinámica i ferma….és una bona narradora que guarda sempre , i això es nota, arrere molt de treball d´investigació i això és d´agrair.Montellà “camina” per la Serra de Cavalls, per Pàndols, per enlloco n aquells joves es van jugar la vida d´una manera innocent perquè en aquells diez ja tots , al seu costat , eren veterans….tots, clar, menys els de la Lleva del Biberó.

pel treball d´investigació de Montellà que està, altra vegada, a l´alçada de llibres que la van encumbrar com La maternitat d´Elna o El Seté camió…per ficar dos exemples.

El pròleg del llibre li fa Josep Maria Ballarín(http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Maria_Ballar%C3%ADn_i_Monset), un home que en spot parlar en primera persona del que fou la Lleva del Biberó perquè fou integrant, tot i que no va participar en la Batalla de L´Ebre….de tota manera, no té desperdici val la pena la seva lectura.

Lleva del Biberó (coneguda també com a Quinta del Biberó) fou el nom que van rebre les lleves republicanes del 1938 i 1939 durant la guerra civil espanyola. Va ser mobilitzada per ordre del president de la Segona República Espanyola, Manuel Azaña, a finals d'abril del 1938. En aquell moment havia començat l'ocupació franquista de Catalunya i l'Exèrcit Nacional havien atacat Lleida, Gandesa, Balaguer, Tremp i Camarasa, fets que van suposar l'abolició de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

En total van ser cridats a files uns 30.000 nois[1] nascuts el 1920 i el 1921. D'antuvi havien de cobrir tasques auxiliars, però el 25 de juliol de 1938 ja participaven en l'ofensiva republicana a la batalla de l'Ebre, quan només tenien disset anys.

Es creu que va rebre aquest nom quan Frederica Montseny va referir-se a tots ells d'aquesta manera: Disset anys? Però si encara deuen prendre el biberó.[2] Van estar en les cruentes batalles del Merengue i el Baladredo, les dues al front del Segre. També prengueren part en la batalla de l'Ebre. Però també hi hagueren biberons en zones menys conegudes com el Pirineu de Catalunya, destinats al batalló alpí.

Acabada la guerra corregueren sorts ben diferents. Alguns als camps de concentració d'Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Agde. Altres a les presons franquistes i als camps de concentració de Vitòria, Miranda de Ebro i tants d'altres. Anaren a batallons de treballadors repartits per tota Espanya, feren el servei militar a Saragossa, Barcelona, l'Àfrica, etc. Alguns fins i tot lluitaren contra els maquis o foren sorpresos per l'arribada dels nazis a Paris.

Uns 307 supervivents i 412 familiars van fundar el 1983 l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41.

 

presentacio corbera d'ebre.jpgAllò que ens diu Ara d´aquest llibre de l´Assumpta Montellà:

La batalla més sagnant de la Guerra Civil, en primera persona

115 són els dies que va durar la batalla més decisiva de la Guerra Civil, la més aferrissada, dolorosa i irracional de la nostra història contemporània. Un enfrontament a la ribera de l’Ebre que avui evoca pors, angoixes, ideals perduts, famílies trencades i més de 30.000 víctimes entre els dos bàndols. 115 dies protagonitzats per homes corrents i soldats primerencs, herois tots ells. Molts d’aquests herois van formar part de la Lleva del Biberó i alguns encara poden donar testimoni d’allò que van viure. Assumpta Montellà ha volgut recollir les seves paraules per a la posteritat en aquest llibre.

115 dies a l’Ebre és una documentada aproximació al dia a dia de la batalla, amb detalls estratègics i militars, amb testimonis inèdits i precisions històriques, però sobretot és una mirada apassionada cap al vessant més humà de l’episodi. Perquè 115 dies a l’Ebre és el llegat d’uns homes que van viure la guerra a la primera línia del front, a les trinxeres de l’Ebre, esmaperduts, morts de por i de set, quan encara eren pràcticament uns nens. 115 dies a l’Ebre és un homenatge merescut.

L´escriptora:

Assumpta Montellà i Carlos és una historiadora i escriptora catalana. Nascuda a Mataró l'any 1958, estudià Història. El seu primer llibre, La Maternitat d'Elna és un dels llibres més venuts a Catalunya, motiu pel qual ha estat traduït al castellà i al xinès, i se n'ha fet una adaptació teatral, una de televisiva i una de cinematogràfica. El setè camió també es convertí en un èxit de vendes fet que demostra la reimpressió de quatre edicions en vuit mesos i la traducció de l'obra al francès.[3] L'any 2012 publicà El silenci dels telers, un recull d'històries sobre les dones a les colònies tèxtils catalanes durant la Revolució Industrial.

La bibliografía més que interesant d´Assumpta Montellà: La Maternitat d'Elna (Ara Llibres, 2005);  El setè camió. El tresor perdut de la República (Ara Llibres, 2007);  Contrabandistes de la llibertat (Ara Llibres, 2009); Art i guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la guerra civil: l'exemple de Mataró (Institut Municipal d'Acció Cultural, 2010);Elisabeth Eidenbenz. Més enllà de la Maternitat d'Elna (Ara Llibres, 2011); Pa, crosta i molla. La guerra civil vista per les dones de les Garrigues (Pagès editors, 2011);; El silenci dels telers. Ser dona a les colònies tèxtils catalanes (Ara Llibres, 2012)[

 

115dies (1).jpgCazarabet conversa con Assumpta Montellà

-Assumpta , què els pots dir als lectors de Cazarabet de com va ésser la Batalla de l´Ebre per als integrants de la Lleva del Biberó?

-Des de la perspectiva del temps transcorregut, ara ho veuen com una trampa mortal, molts d'ells se senten utiltizats, carn de canó.

-Creus que l’exèrcit Republicà que fou el que provocà aquesta batalla es va equivocar….al cap i a la fi no es va aconseguir quelcom( com retrasar el resultat final de la guerra)…

-Penso que com a coetanis que eren del fet, no tenien la perspectiva nostra, i voldria creure que ells pensaven que podien guanyar aquella batalla. De fet, crec que Negrín si més no, el que pretenia més que guanyar la batalla era guanyar temps perquè Europa (Anglaterra i França) entressin dins el conflicte espanyol amb l'esclat de la IIGM.

--Com va anar el treball de documentació per la construcció d´aquest llibre?

-Intens, ja que hi ha molts arxius militars que t'expliquen com preparaven la batalla cada bàndol, i com rectificaven en funció de la resistència d'uns i la prepotència dels altres en quan a armament.
la part dels testimonis orals, com sempre ple d'emocions que surten a mesura que els records particulars van aflorant.

-Parla´ns del treball i de la metodología envers aquest llibre

-Primer llegir molt sobre la Batalla, manuals i altres treballs i després situar-te en el territori per conèixer millor els escenaris de la Batalla. Pàndols, Corbera d'Ebre, veure el riu i la seva força...
I finalment escoltar als testimonis. Sabent la part teòrica i coneixent el territori, pots posar el seu relat correctament on toca.

-Quants integrants de la Lleva del Biberó van participar-hi en aquesta batalla?

-Els manuals diuen que 25.000 soldats corresponents als nascuts entre el 1919 i el 1920

-Apropa´ns una mica als testimonis directes de la Lleva del Biberó i també als que els van veure fer

-Tots coincideixen que són vius de miracle, que no era la seva hora de morir, perquè no tenien ni instrucció, ni armes... El record sempre és aquell noi, aquell amic, que van veure morir sense poder fer res més que mirar amb impotència aquella mort. Les execucions per desserció imposades per la rígida disciplina militar també els va colpir molt.

-Quin tret creus que fou , en aquesta batalla, el que decantà la balança a favor de l´exèrcit franquista?

-L'ajuda de Hitler i Mussolini que van aportar a Franco  5 vegades més armament que el que tenia la República, i sobretot l'aviació alemanya, determinant a la batalla de l'Ebre.

-Veig que amb la teva investigació has tafanejat les diferents estratègies que va pendre, sobretot, l´exèrcit republicà. Què ens pots dir d´elles.

-Tothom parla de l'exèrcit republicà com molt deficient, sense armament, amb diferents criteris a l'hora de manar. I si que és cert, però també van demostrar que eren uns ressistents extraordinaris, que s'aferraven al terreny de la Terra Alta aguantant i aguantant fins a l'extenuació. La retirada estrategicament preparada pel jove Tinent Coronel republicà, Manuel Tagueña va ser modèlica, i que va servir per salvar moltes vides de soldats republicans.

escoltant-atentament.jpg-Creus que la Lleva del Biberó estaba prou preparada per a fer front a aquesta batalla tant dura?

-Tenien la força de la seva joventut, eren bons per aguantar la set, la gana, el sol perquè eren molt joves, però a la vegada tenien molta inexperiència.Escoltant aquell infern de les seves boques, crec que ningú estaba preparat per viure aquella intensitat de foc.

-Veus algún punt d´inflexió en la batalla que decantà la derrota de l’exèrcit Republicà?( pots parlar-ne del pacte de Munic….)

-Efectivament amb el pacte de Munic es sentencia la batalla i la guerra també en contra de la República. Europa va abandonar i ja no hi havia més marge per aguantar.

-Enmig d´aquesta batalla es va produir l´adéu dels internacionals. Què en spots dir?. Amb els testimonis, documentació i tot allò que has llegit i que has anat treballant com creus que va afectar al gruix dels integrants de l´exèrcit republicà? I , en concret, als integrants de la Lleva del Biberó?

-Si que sembla incongruent la marxa dels internacionals quan faltaven homes per combatre, però penso que mirat amb distància, tampoc va influir en el resultat de la batalla.S’hagués perdut igualment per la República amb brigadistes internacionals o sense.

Però a nivell emocional sí que es van trobar a faltar...ells mateixos no entenien perquè havien d'abandonar.

- Assumpta segur que ja estàs preparant nous teballs i això. Ens pots adelantar quelcom?

-Un tema apassionant! el paper de les bibliotecàries al front que duien els llibres fins els trinxeres amb el seu bibliobus. Portar llibres als soldats perquè tinguessin una vàlvula d'escapament, Llegir per no fugir.

 

 

115dies (2).jpg16256
115 Dies a l'Ebre. El sacrifici d'una lleva. Assumpta Montellà. Prólogo de Josep Maria Ballarin
304 páginas       16 x 23 cms.
19,90 euros
Ara


115 són els dies que va durar la batalla més decisiva de la Guerra Civil, la més aferrissada, dolorosa i irracional de la nostra història contemporània. Un enfrontament a la ribera de l’Ebre que avui evoca pors, angoixes, ideals perduts, famílies trencades i més de 30.000 víctimes entre els dos bàndols. 115 dies protagonitzats per homes corrents i soldats primerencs, herois tots ells. Molts d’aquests herois van formar part de la Lleva del Biberó i alguns encara poden donar testimoni d’allò que van viure. Assumpta Montellà ha volgut recollir les seves paraules per a la posteritat en aquest llibre.

115 dies a l’Ebre és una documentada aproximació al dia a dia de la batalla, amb detalls estratègics i militars, amb testimonis inèdits i precisions històriques, però sobretot és una mirada apassionada cap al vessant més humà de l’episodi. Perquè 115 dies a l’Ebre és el llegat d’uns homes que van viure la guerra a la primera línia del front, a les trinxeres de l’Ebre, esmaperduts, morts de por i de set, quan encara eren pràcticament uns nens. 115 dies a l’Ebre és un homenatge merescut.

 

Assumpta Montellà Va néixer a Mataró el 1958 i és historiadora. El seu primer llibre, La Maternitat d’Elna (Ara Llibres, 2005), ha aconseguit un èxit rotund de crítica i públic; ha estat traduït al castellà i al xinès, s’ha adaptat al teatre, a la televisió i properament al cinema, i ha esdevingut un fenomen social. Fins i tot hi ha desenes de nenes que duen el nom d’Elna en honor de l’emotiva història de la Maternitat. El setè camió (Ara Llibres, 2007), el seu segon llibre, traduït també al francès, ha estat un altre èxit de vendes, igual que Contrabandistes de la llibertat (Ara Llibres, 2009) i El silenci dels telers (Ara Llibres, 2012). També és autora del volum il·lustrat La Maternitat d’Elna en imatges, amb les fotografies de l’àlbum personal d’Elisabeth Eidenbenz, i de l’obra Elisabeth Eidenbenz. Més enllà de la Maternitat d’Elna.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com